כניסת ביידן לבית הלבן תביא לחימום ביחסים בין טורקיה לישראל? נשיא טורקיה רג'פ טאיפ ארדואן מנסה לשפר את תדמית מדינתו בוושינגטון לקראת כניסתו של הנשיא הנבחר ג'ו ביידן לתפקיד. במסגרת זו אנקרה מנמיכה את הפרופיל האגרסיבי שלה בים התיכון ומנסה להשלים עם הסעודים, לכן בהחלט הגיוני שגם עם ישראל מתנהלים מגעים חשאיים, כפי שדווח באתר החדשות הערבי-אמריקני "אל-מוניטור".
לפי הדיווח, טורקיה החלה במגעים, וייתכן שמדובר בחלק מניסיון של ארדואן להפשיר מעט את היחסים הקרים בין המדינות. בדיווח נכתב כי ראש המודיעין הטורקי הקאן פידאן, מקורבו של הנשיא, נפגש כבר כמה פעמים עם בכירים במערכת הביטחון הישראלית ובהם ראש המוסד יוסי כהן.
כלכלת טורקיה מתדרדרת לשפל עמוק בימים אלה, וארדואן חושש מפני סנקציות שמדינות אירופה וארה"ב מתכוונות להטיל עליו בגלל הפרובוקציות שהוא עושה בים התיכון - עם ספינת הקידוח שהוא שולח למים שיוון, קפריסין ומצרים טוענות שאלו מים כלכליים שלהן; וגם בגלל הפרת אמברגו הנשק שהאירופים הטילו על לוב, חילופי העלבונות עם נשיא צרפת עמנואל מקרון אחרי פיגוע עריפת הראש על-ידי איסלאמיסט בצרפת והסכסוך עם ארה"ב מפני שקנה נשק מרוסיה.
הניסיונות של גרמניה ליישב את הסכסוך על המים הכלכליים עלו על שרטון בגלל עקשנותו של ארדואן. לאמריקנים יש חשבון איתו בגלל התנכלות חייליו בצפון וצפון מזרח סוריה לכורדים הסורים (YPG), בעלי בריתה של ארה"ב. כמו כן, ארה"ב ונאט"ו שוקלות להשעות את טורקיה, שהעדיפה לרכוש את מערכת היירוט S-400 מרוסיה במקום מערכת מערבית, ובגלל העימותים התכופים שארדואן יוזם עם יוון באוויר ובים.
כל עוד הנשיא האמריקני היוצא דונלד טראמפ ישב בבית הלבן נהנה ארדואן מחסינות שקשה להסבירה, בעיקר לנוכח העובדה שהוא התגרה בו ללא תגובה. יש המנמקים זאת בהערצה שרוחש טראמפ לשליטים אוטוריטריים כמו נשיא רוסיה ולדימיר פוטין וארדואן, שאותם הוא היה רוצה לחקות כנראה, אך אינו יכול בגלל המגבלות שמטילה עליו החוקה האמריקנית.
עם ביידן זה יהיה אחרת. הנשיא הנבחר אמר במפורש בעת מערכת הבחירות, שאינו מתכוון להתייחס לארדואן כאל "רודן המחמד" כפי שכינה אותו טראמפ. לביידן ולדמוקרטים יש בטן מלאה על הפרת זכויות האדם בטורקיה ועל התנהלותו של ארדואן בסוריה.
לבסוף חשוב לציין שגם יחסיו של ארדואן עם רוסיה הצטננו עד הורעו מאוד לאחרונה, בגלל תמיכתו באזרבייג'ן בסכסוך הדמים מול ארמניה, והמתנדבים מקרב הפליטים הסורים שהוא שלח להילחם לצד האזרים.
מקור נוסף לדם רע בין רוסיה לטורקיה הוא ההתייצבות הצבאית המוצלחת של ארדואן בלוב לצידה של ממשלת ההסכמה הלאומית הלובית האיסלמיסטית היושבת בטריפולי. רוסיה, מצרים ואיחוד האמירויות תומכות בצבא הלאומי הלובי בפיקודו של הגנרל חפתר ובחסותה של ממשלת לוב המזרחית היושבת בבנגאזי. פוטין לא סולח לארדואן על שגזל מחפתר, בן חסותה של מוסקבה, את הניצחון.
הסכסוך של ארדואן עם ישראל שורשיו בעימות בעזה. ארדואן האיסלאמיסט עומד בראש מפלגה מזרם שמכונה איסלאם פוליטי, ששואב את האידאולוגיה שלו - כמו חמאס - מתנועת האחים המוסלמים במצרים. התוצאה היא שטורקיה שוקעת כעת לשפל כלכלי שסנקציות אירופיות מאיימות להחמיר אותו, בעוד ממשלת טורקיה נמצאת בבידוד בינלאומי, כשבבית נרשמים מדי יום שיאים חדשים של תחלואה מקורונה. בעוד כמה שבועות אפילו טראמפ לא יהיה שם להציל את ארדואן.
במצב כזה סביר להניח שארדואן יוריד פרופיל וינסה להיחלץ מהבידוד המדיני הלא מזהיר ואפילו המסוכן שנקלע אליו בזירה הבינלאומית. בעיקר הוא מחפש כעת לעצמו מליצי יושר בוושינגטון של ביידן. לכן סביר בהחלט שהוא ינסה לשפר את היחסים עם ישראל הנהנית ממעמד מיוחד בארה"ב.
סביר גם להניח ששליחו יהיה הקאן פידאן, ראש המודיעין הטורקי המקביל לראש המוסד, שתיווך במשברים קודמים כולל בפרשת גלעד שליט. יש לו ידידים רבים בממסד הישראלי. אפשר שפידאן ינסה להביא להחזרת השגרירים של טורקיה וישראל לתל אביב ולאנקרה, צעד מתוקשר של פיוס שייקלט היטב על ידי אנשי ביידן בוושינגטון.
לראש הממשלה בנימין נתניהו אין סיבה למהר ולהיענות לחיזוריו של ארדואן כל עוד טורקיה נותנת מחסה לאנשי "מנגנון הגדה המערבית" של חמאס היוזמים פיגועים ביהודה ושומרון נגד ישראלים ונגד אנשי אבו מאזן. עם זאת, לישראל יש אינטרס אסטרטגי ביחסים עם טורקיה, שהיא מעצמה צבאית אזורית וימית, שמעורבת בסוריה, ואוכלוסייתה המתקרבת ל-90 מיליון נפש היא שוק חשוב לייצוא הישראלי. אם ארדואן ישנה כיוון בעניין חמאס - יש על מה לדבר.