"כל החיים הצבעתי למשותפת, ולפני כן למפלגה הקומוניסטית, אבל בבחירות הקרובות אני מצביע לליכוד ולנתניהו". זה ציטוט מהשבוע, שבמקרה גם נשמע כמו סיסמת קמפיין אפשרית - למעשה הציטוט הזה יכול להתנוסס בגאון על כל כרזה של הליכוד בבחירות הקרובות, גם אם לא בטוח שהדובר, מוסטפא חבוב מאום אל-פחם, ישמח בזה.
אבל חבוב, קבלן בדימוס בן 63, מתכוון לכל מילה. כשהוא מטפס בדרך לביתו עם הקלנועית שלו במעלה שביל צר ומלא אבנים שמצידו האחד פעורה תהום ומצידו השני גדר עץ גבוהה - נסיעה לגמרי לא בטיחותית עם סיכון ממשי של נפילה בת עשרות מטרים במדרון המסולע - חבוב לא עושה עניין. הוא רגיל.
כתבות נוספות למנויים:
8 צפייה בגלריה
מוסטפא חבוב. ''אני יודע שמי שעושה שלום עם חמש מדינות ערב הוא החזק שגם יעשה שלום עם הפלסטינים''
מוסטפא חבוב. ''אני יודע שמי שעושה שלום עם חמש מדינות ערב הוא החזק שגם יעשה שלום עם הפלסטינים''
מוסטפא חבוב. ''אני יודע שמי שעושה שלום עם חמש מדינות ערב הוא החזק שגם יעשה שלום עם הפלסטינים''
(צילום: אלעד גרשגורן)
השביל המסוכן הוא הנתיב היחיד שמוביל מביתו החדש על השפיץ המזרחי של אום אל-פחם אל הכביש לוואדי ערה, ובגילו, עם חמישה ילדים שכולם כבר גדולים, הוא מבין שהשביל הוא המחיר שעליו לשלם על הגשמת חלומו הוותיק לגור בבית משלו שמשקיף על הכל. וזו הרי אום אל-פחם, אחת הערים הצפופות והעניות בישראל, והדרך הביתה כמלכודת מוות היא חלק משגרת חייהם של לא מעט ערבים ישראלים, ועכשיו גם שלו.
"מה שאת רואה פה זה כי אין לנו איפה לבנות, אין תוכניות מתאר לשכונות ולא לעיר, אין תשתיות, אין שטחים לבנייה, אנחנו חנוקים. בונים בכל מקום שאפשר", הוא מציין את מה שהפך כמעט מובן מאליו במגזר.
אז אתה מתכוון לבחור בנתניהו ובליכוד, שבמשך 11 שנים וחצי לא עשו דבר לשינוי המצב?
"השתנו פה דברים מאז הבחירות האחרונות. הרי מה אנחנו מבקשים כל הזמן? כערבי אני רוצה את השוויון, ואם הוא עשה שלום עם חמש מדינות ערביות, ואנחנו חלק מהערבים, זה מראה לי שהוא רואה בנו שווים, שהוא באמת ייתן לנו מה שמגיע לנו כאזרחים".
ייתכן שאתה נאיבי? אולי הוא פשוט יעשה הכל כדי להישאר ראש ממשלה ואין שום שינוי עקרוני בגישתו כלפיכם?
"אנשים משתנים, והוא השתנה לטובה. לא אכפת לי מה האינטרס שלו, העיקר שהוא יביא לי שוויון. אני צריך חשמל, תשתיות, ותקציבים והוא כבר נתן. הוא היחיד שתיקצב תוכנית ב-15 מיליארד שקל".
זה היה 10 מיליארד, ובקושי רבע מהם הועברו. היו לו מספיק הזדמנויות לאורך השנים לדאוג לתשתיות שיעזרו לך להגיע הביתה בשלום.
"אבל הוא התחיל לעשות, אנחנו רואים שהפעם הוא נותן. לא מספיק שבקורונה היה שוויון בין היהודים לערבים ואף אחד לא היה רעב? שכולם באופן שווה מקבלים חיסונים ומענקים? זה שוויון".
וקריאת הכיוון הזו, עושה רושם, מהדהדת בכל המגזר. אז לא, הערבים לא "נוהרים" לנתניהו, אבל הסקרים צופים שכמה עשרות אלפים מהם, בכל זאת ישלשלו הפעם מחל לקלפי. "המשיכה לנתניהו נובעת מהרצון של החברה הערבית להצביע למישהו עם כוח פוליטי", אומר הפרשן והפעיל הפוליטי עפיף אבו-מוך. "נמאס לה לשבת ביציע, היא רוצה לשחק את המשחק, להרגיש חלק ממנו, להיות בעמדת השפעה".
8 צפייה בגלריה
אחמד ג'בארין המתחסן המיליון לצד בנימין נתניהו ויולי אדלשטיין
אחמד ג'בארין המתחסן המיליון לצד בנימין נתניהו ויולי אדלשטיין
אחמד ג'בארין המתחסן המיליון לצד בנימין נתניהו ויולי אדלשטיין
(צילום: שרון צור)
המרואיינים שהסכימו לדבר לציטוט בכתבה, כולם ערבים-ישראלים שמצהירים כי לראשונה יצביעו ליכוד הפעם, מאשרים כולם תחושה דומה: נמאס להם לצפות במתרחש מהצד; הרשימה המשותפת איכזבה אותם שוב ושוב; והם מעדיפים לתת סיכוי לרה"מ הנצחי של ישראל, גם אחרי הרקורד הארוך שלו בביצוע דה-לגיטימציה למגזר ולנציגיו בכנסת.
"אני בן אדם ונתניהו בן אדם", מסביר חבוב למה אין סתירה בין הזהות שלו לבין המפלגה לה הוא מתעתד להצביע. "לפעמים אני כועס על אלוהים, אבל אז מבקש סליחה. אני רוצה לסלוח גם לו".
הוא יעזור לך יותר ממנהיגי הרשימה משותפת?
"כן. הם ביקשו כוח, קיבלו הרבה מאוד כוח - 15 מנדטים - ולא עשו כלום. אני אדאג שהפעם הם יקבלו פחות".
כלומר אתה בעיקר כועס עליהם.
"בוודאי. הם אומרים, 'כן, אני אעזור לך' ולא עוזרים. חושבים שאין לערבים ברירה וכולם יצביעו למשותפת. אז לא, יש לנו ברירה. הם לא מתעניינים בבן אדם, רואים בנו מובן מאליו".
מה עם הפלסטינים? המצוקה שלהם כבר לא מעניינת אותך?
"כן מעניינת אותי, אבל מעניין אותי גם איפה אני חי. אני מעוניין לקבל מה שהאחים שלי היהודים מקבלים. אני גם יודע שמי שעושה שלום עם חמש מדינות ערב הוא החזק שגם יעשה שלום עם הפלסטינים".
חבוב עשוי להיות אחד מ-60 אלף ערבים ישראלים שיצביעו בבחירות הקרובות, רבים מהם לראשונה, לליכוד בראשות נתניהו. זו, לפחות, ההערכה שנותן הסוקר יוסף מקלדה, בעל מכון הסקרים "סטאטנט". בבחירות האחרונות הצביעו לליכוד רק כעשרת אלפים איש במגזר, כלומר שהזינוק, אם מקלדה צודק, מרשים.
"בסקר האחרון שערכנו קיבלנו 55 אחוזי הצבעה במגזר, עם עשרה מנדטים למשותפת בהשוואה ל-15 בבחירות האחרונות. הליכוד קיבל במגזר בין 1.6 לשני מנדטים (לפי מנדט השווה כ-38 אלף קולות - מ"ב, ט"ג), בזמן שבבחירות הקודמות הם קיבלו רק שליש מנדט".
מיהם מצביעי נתניהו החדשים במגזר הערבי? והאם הם יאפשרו לנתניהו להכריע את הנעילה הפוליטית שהובילה לרצף של ארבע מערכות בחירות בשנתיים? פגשנו אותם השבוע בקלנסווה, בטירה, בנוף-הגליל (לשעבר נצרת-עילית) ובאל-בירה, ואם לנסות למצוא מכנה משותף לכולם, מדובר במי שרואים חשיבות בשותפות הגורל שהביאה הקורונה ומבצע החיסונים הכלל-ארצי, לצד חתימת ההסכמים החדשים עם מדינות ערב. תוסיפו לזה את התחממות היחסים בין ח"כ מנסור עבאס מהרשימה המשותפת לראש הממשלה, ותתחילו להבין את המגמה החדשה המשתקפת בסקרים.
"ערביי ישראל חלמו להיות בבורג' ח'ליפה ובבורג' אל-ערב בדובאי ולהצטלם שם עם רכבי יוקרה, עכשיו הם יכולים לטוס לשם באופן חופשי ומקבלים אותם בזרועות פתוחות - וזה בזמן שהרשימה המשותפת התנגדה להסכם הזה", אומר מוחמד כעביה, יועץ אסטרטגי למגזר הערבי. הפרשן אבו-מוך מסכים: "הקשר עם מדינות ערביות זה דבר שתמיד נגזל מאיתנו בגלל תעודת הזהות הישראלית והדרכון. והציבור הערבי אמר לעצמו אחרי הבחירות האחרונות: 'שני הצדדים, ביבי בימין וגנץ במרכז-שמאל, לא רוצים אותי. אז לפחות בימין יש אחד שמביא לי הסכמים עם האמירויות וחיסונים, ויש אחד שיורק לי בפרצוף ולא עושה כלום'. ככה התעוררו המצביעים לליכוד בחברה הערבית".
ראש הממשלה ומפלגת השלטון, מצידם, הקדישו את השבוע האחרון להיערכות לקראת ההסתערות על הקול הערבי, כולל למידת השטח, פילוח הצרכים, מינוי ראשת מטה חדשה שתנהל את ההסברה בקרב נשים ערביות, וכרגיל - פעילות אינטנסיבית של פוקדים. אלה, מבחינתם, נמצאים כבר בשיא עונת הבחירות ומדווחים על "המון אנשים שמבינים שרק ביבי יעזור להם", כמו שמעיד חסין זבארגא מקלנסווה, 47, אב ל-11 ואחד הפוקדים הוותיקים. "אבל זה כמעט מחתרתי", הוא מסביר. "אישה מוסלמית בטח לא תבוא להגיד בקול רם שהיא הולכת נגד כולם להצביע ביבי, וגם גברים חוששים. לא נעים להם".
יכול להיות שפשוט אין הרבה ערבים שבאמת יצביעו לנתניהו?
"אני אומר לך: יש המון. הרבה יותר משניים וחצי מנדטים".
הזינוק המשוער בכמות מצביעי נתניהו במגזר אינו קשור בהכרח בביקוריו האחרונים של נתניהו במרכזי החיסונים בטירה ובאום אל-פחם, ובהצהרתו, "למה שלא יהיה פה כמו בדובאי?" למעשה, אומר מקלדה, העלייה בהצבעה לליכוד החלה עוד בטרם ההתקרבות המפתיעה בין נתניהו למנסור עבאס. "זו מגמה שאנחנו מזהים כבר כמה חודשים, של אנשים במגזר שאומרים שאין לרשימה המשותפת הישגים. המצביע הערבי מבין שאם הוא עושה אותו דבר כל הזמן הוא לא יכול לצפות לתוצאות שונות, והוא זז ימינה בדומה לכל הציבור הישראלי. הערבים לא רוצים להיות לא לגיטימיים, ונתניהו הופך אותם שוב ללגיטימיים".
8 צפייה בגלריה
חסין זבאראגה. ''אישה מוסלמית בטח לא תבוא להגיד בקול רם שהיא הולכת נגד כולם להצביע ביבי, וגם גברים חוששים''
חסין זבאראגה. ''אישה מוסלמית בטח לא תבוא להגיד בקול רם שהיא הולכת נגד כולם להצביע ביבי, וגם גברים חוששים''
חסין זבאראגה. ''אישה מוסלמית בטח לא תבוא להגיד בקול רם שהיא הולכת נגד כולם להצביע ביבי, וגם גברים חוששים''
(צילום: יאיר שגיא)
האם ההערכות לגבי הזינוק באחוזי התמיכה בנתניהו במגזר מוגזמות? הפרשן אבו-מוך מעריך שייתכן שהמספרים נמוכים יותר, אבל לדבריו גם אם נתניהו לא יקושש כמות כזו של מצביעים במגזר, לפחות יצליח לאבד לא מעט ממתנגדיו שם. "ביבי הבין שהוא עצמו הקמפיינר של הרשימה המשותפת, שהוא הממריץ של הציבור הערבי לצאת להצביע, ולכן הוא שינה טקטיקה; עכשיו הוא מנסה להרדים את השטח. הוא מבין שמסרים של הסתה, של 'הערבים הם לא חלק מהמשוואה', לא יעבדו לו יותר, אז מבחינתו הערך יהיה בזה שהערבים לא בהכרח יצביעו לו, אלא שהם פשוט יצביעו פחות".
ועדיין הוא בונה עליהם שיצביעו לו.
"יש לו על הראש גם את גדעון סער, שהוא המתמודד הראשון מאז שרון ואולמרט שלא עושה עניין מהציבור הערבי והצהיר שהוא מוכן לשבץ ערבים ברשימה. וברגע שמצד אחד יש שיחות של הליכוד עם עבאס ומצד שני גדעון סער ניטרל את המוקש הערבי - יצא העוקץ מהקמפיין הקבוע של נתניהו נגד הערבים".
קחו לדוגמה את עלי קשקוש מקלנסווה. הוא מרצה לפיזיקה במכללת רופין, הצביע כל חייו לרשימה המשותפת בטרם החליט לחתוך בחדות ימינה. הוא גרוש, ומשמורן יחיד לשישה ילדים בני 18 עד 24 - שני הבנים הגדולים לומדים רפואה ברומניה, שתיים סטודנטיות בישראל, אחד עתודאי והצעיר עומד להתגייס לצנחנים.
"דגל פלסטין לא אומר לי כלום", קשקוש מבהיר. "אני רוצה להיות אזרח שווה זכויות במדינה שלי, וזה אומר לשאת בנטל. אני ערבי ישראלי מוסלמי, אני חי פה וזו המדינה שלי. הבית שלי פה, האדמה שלי פה, תחושת השייכות עצמה חשובה לי ומחזקת אותי. אני ארים את הדגל של ישראל ואבקש את הזכויות שלי".
גם קשקוש החליט להצביע בבחירות הקרובות לנתניהו. הנימוק העיקרי, מבחינתו, הוא האכזבה שהנחילה לו הרשימה המשותפת, בפרט בסיבוב האחרון. "אמרתי כל הזמן שביבי ינצח, וחשבתי שהחיבורים שלנו איתו הולכים לקרות. התמלאתי תקווה, הרגשתי שהגיע הזמן שנהיה חלק מהשיח הפוליטי, מאלו שמשפיעים על המדינה, ונקדם את עצמנו ואת הזכויות שלנו. ציפיתי שהם יצטרפו לקואליציה ויעשו עם ביבי גוש חזק, אבל חברי המשותפת רק באו לדבר מול המצלמות".
8 צפייה בגלריה
הרשימה המשותפת. לא סיפקה את הסחורה
הרשימה המשותפת. לא סיפקה את הסחורה
הרשימה המשותפת. לא סיפקה את הסחורה
(צילום: AFP)
בשלב מבוסס זה בחייו, קשקוש נשמע מפוכח ותכליתי. בעבודתו כמרצה במכללת רופין הוא נהנה מתחושת ביטחון שאינה נוכחת, לדבריו, במקום מגוריו. "איך שאני עוזב את הבית בבוקר ומגיע למתחם שלי כאן, חוזרת אליי תחושה של שקט ושלווה. אני מרגיש כיף. אלה כמה שעות שאני חי את חיי בנחת, ואז אני חוזר הביתה וצריך להתגונן. אנחנו חסרי ביטחון. אם זה בשכונה הקרובה ואם זה בכל רחבי קלנסווה, בכל הערים הערביות, אין מקום בטוח. להיות בטוח זה להיות רחוק מהבית".
הרשימה המשותפת, שעליה בנה לאורך שנים כי תחולל את השינוי, איבדה מבחינתו רלוונטיות. "רציתי שהמשותפת תפעל חזק מאוד ותתחבר לליכוד, שהיא המפלגה החזקה ביותר במדינה, כדי שנמגר את האלימות באמצעות תוכניות ארוכות טווח".
אבל לא רק שזה לא קרה, אלא שקשקוש התאכזב פעם נוספת, כשחברי המשותפת הצביעו נגד ההצעה להוזיל את שכר הלימוד לסטודנטים עקב הקורונה: "המשותפת לא דאגה ל-50 אלף סטודנטים ערבים, הרבה מהם נאלצים לצאת לעבוד על חשבון זמן הלימודים כי אין להם ברירה, לא חילקו מלגות או תמכו בהם".
ונתניהו יעשה את זה בשבילכם? או שאולי הקול הערבי חשוב לו בעיקר כדי להציל את עצמו מבית המשפט?
"את יודעת מה? שיציל את עצמו, שיעשה מה שהוא רוצה. אני לא חשוף לתיקים שלו ולא מכיר את הפרטים, אבל יש לי ציפיות ממנו. הוא הכתובת שלי".
איפה הוא היה עד עכשיו?
"היה. הוא היחיד מכל המנהיגים של המדינה שבעשר השנים האחרונות שם מיליארדי שקלים לטובת המגזר הערבי. האלימות גואה, והוא נתן כסף לרשויות, גם למשותפת, והם לא פעלו בהתאם עם הכסף. יש דווקא רשויות שפעלו יפה, כמו טייבה".
באמת ציפית שנציגי המשותפת יישבו עם נתניהו?
"כן".
אבל הוא לא רוצה לשבת עם ערבים. ואגב, לא רק הוא.
"קחי את מנסור עבאס, דוגמה קלאסית; אדם משכיל עם תואר דוקטור. אני לא ממהר להגיד שהוא מטומטם או מאכזב, לא. הוא אמר את האמת: אנחנו צריכים לשחק את המשחק הפוליטי".
מה לגבי התבטאויות העבר של נתניהו מסוג, "הערבים נעים בכמויות אדירות לקלפיות. עמותות השמאל מביאות אותם"?
"זאת אמירה שאני מצדיק, הוא ניבא שתהיה הצבעה גבוהה למשותפת. אז כעסתי עליו באמת, אבל בדיעבד אני מבין שהוא ניבא וצדק. כולם הצביעו למשותפת והתאכזבו. אחותי גננת, היא ממצביעי המשותפת ונלחמת למענם. ישבתי איתה לפני שלושה ימים בבית ופתאום היא אמרה: 'תקשיבו, בסוף אני רואה שביבי הוא המנהיג האמיתי למדינה'".
חשבת על זה שיש מצביעי ליכוד שלא אוהבים ערבים קטגורית? נניח לה פמיליה, שלא מוכנים לראות אתכם במגרשים או במקומות אחרים?
"אני לא מפחד מהם. הגיע הזמן שנהיה חלק חשוב ובלתי נפרד מהמפלגה המנצחת ומהשלטון במדינה. לא רוצים להישאר אופוזיציה, רוצים שר מטעמנו, רוצים להיות בפנים".
"הפוליטיקאים שלנו עדיין חושבים שאנחנו אהבלים. המפלגות הערביות מתנשאות עלינו עוד יותר מהשמאלנים האשכנזים", פוסק מג'די קאסם, 24, סטודנט לתואר שני במנהל עסקים ויחצן מטירה.
לא שנתניהו לא התנשא גם הוא, וזה עוד במקרה הטוב; בקמפיין להכנסת מצלמות לקלפיות איים על המצביעים הערבים "נצלם אתכם", וגם הפיץ מסר, לפיו "הערבים רוצים להשמיד את כולנו, נשים, ילדים וגברים". בהמשך, בטרם חבר אליו גנץ, קיבע את המסר: "לגנץ אין ממשלה בלי טיבי ועודה". ועדיין, צעיר ערבי כמו קאסם מרגיש שנתניהו קוסם לו. הוא עצמו נכנס לכנסת כבר בגיל 19 כיועץ לענייני צעירים, ומאז הוא מבחינתו בדרכו לקריירה פוליטית משלו.
8 צפייה בגלריה
מג'די קסאם. ''ביבי הוא המנהיג השולט עם היכולות, והוא פתח לי עכשיו זרועות אחרי שאף אחד לא רצה אותי כערבי''
מג'די קסאם. ''ביבי הוא המנהיג השולט עם היכולות, והוא פתח לי עכשיו זרועות אחרי שאף אחד לא רצה אותי כערבי''
מג'די קסאם. ''ביבי הוא המנהיג השולט עם היכולות, והוא פתח לי עכשיו זרועות אחרי שאף אחד לא רצה אותי כערבי''
(צילום: יאיר שגיא)
"הייתי בכיתה י"א ותקפתי את ח"כ אכרם חסון מכולנו בעמוד שלו בפייסבוק על איזו הצבעה שהייתה", הוא נזכר. "הוא התלהב ממני, יצר קשר וביקש שאפגוש אותו. לא היה לי אפילו רישיון נהיגה, ביקשתי מאבא שלי שיסיע אותי לדליית אל-כרמל. ישבנו ארבע שעות והוא לקח אותי לעבוד איתו. הצבעתי כולנו וכשהם התמזגו עם הליכוד נטשתי".
מאז ומעולם הסתייג מנציגי המגזר בכנסת. "לפני כמה ימים נכנסתי לפייסבוק של איימן עודה והסתכלתי על תוכנית שהוא עשה למיגור האלימות והפשיעה במגזר. הוא כתב ארבע שורות שהן יעדים, אבל איפה התוכנית? אתה קורא את זה ומרגיש שמסתלבטים עליך".
קאסם הוא ממש לא מדגם מייצג. 96.6 אחוז מתושבי טירה הצביעו בבחירות האחרונות לרשימה המשותפת, והם מוטרדים ביום-יום, לדבריו, בעיקר בענייני תכנון ובנייה. "20 אחוז מהבתים כאן עם צו הריסה. נכנסתי לבית ספר יהודי בפעם הראשונה בחיי כשעשיתי קורס נהיגה מונעת ונבהלתי מאיך נראים בתי הספר שלנו, מתפוררים".
זה לא ניכר, אגב, במקום המפגש שלנו. בחצר שבבעלות הדודים שלו, במרכז נחלה עם בריכה ענקית, עציצים מסודרים בטורים ושני ריינג' רוברים בחניה, קשה לדמיין את המשך הרחוב, עם הווילות החצי גמורות. דודו של מג'די הוא רופא בכיר שהסתובב לאורך שנים בעולם, וילדיו התעשרו בעצמם ומתגוררים בארה"ב. לעומת זאת, אביו של קאסם הוא נגר ואמו סייעת בגן ילדים ברעננה. "אמא חושבת שאני צריך מקצוע אמיתי ואבא מפרגן לי, אבל אולי הוא ייבהל אם יתקפו אותי פה בטירה על הדעות שלי.
"הדעות האמורות גורסות כרגע ש"אחרי שגנץ זרק אותנו, אנחנו מבינים שאנחנו צריכים לשחק משחק ברור, ללכת עם מי שרוצה אותנו. ועכשיו זה הליכוד. די, מה כבר יש לנו לרוץ לשמאל? מה הוא נתן לי לאורך כל הדרך?"
8 צפייה בגלריה
ד''ר מנסור עבאס. האם ההתקרבות שלו לנתניהו תביא לרה"מ מצביעים מהמגזר?
ד''ר מנסור עבאס. האם ההתקרבות שלו לנתניהו תביא לרה"מ מצביעים מהמגזר?
ד''ר מנסור עבאס. האם ההתקרבות שלו לנתניהו תביא לרה"מ מצביעים מהמגזר?
(צילום: אלעד גרשגורן)
אנחנו מנסות לרענן את זיכרונו לגבי התבטאויות העבר של נתניהו, והוא מוכן להעיף מבט בצילום מסך מתוך קמפיין של נתניהו מ-2019 שבו נכתב: "ממשלת שמאל חלשה, שסומכת על הערבים שרוצים להשמיד את כולנו". לא נראה שזה מזיז לו.
"האמת? גם טיבי וגם עודה אמרו לנו שהם יורידו את ביבי, וגם ביבי אמר הרבה שנים שהוא ילך נגד הערבים, ובסוף לא זה קיים ולא זה קיים", הוא פוסק. "אף אחד לא מסוגל לעשות את מה שהוא אומר, כולם מדברים לרגש. ביבי הוא המנהיג השולט עם היכולות, והוא פתח לי עכשיו זרועות אחרי שאף אחד לא רצה אותי כערבי".
אז השארת מאחור את כל מה שהוא אמר על המגזר?
"על 'הערבים נוהרים' הוא התנצל. חוק המצלמות? שישימו מצלמות לכולם. למה שאנחנו הערבים נתנגד למצלמות? יש מישהו שטוען לזיופים? שיבואו לראות. גם אם ביבי עכשיו הוא דו-פרצופי, אז בסדר, בפוליטיקה חייבים להיות דו-פרצופיים. אתה מסתכל עליו והוא משיג מה שהוא רוצה. גם אני רוצה את הווינריות הזאת".
האמירה הזו דורשת הסבר נוסף, ולקאסם אין בעיה לספק כזה. כמיעוט, הוא אומר, אתה מרגיש מגיל ילדות בצד המפסיד של המשוואה. "זה מתיש להיות ערבי. אתה לא מוזכר בהמנון, הציור על הדגל לא קשור אליך, ואתה עדיין מרגיש שזה המקום שאליו אתה שייך. נשים את הסמלים בצד רגע, השותפים הטבעיים של ראש הממשלה הם אנשים שרוצים שאני לא אהיה פה. אז עכשיו אני רוצה להיות זה שיושב על הכיסא במקומם. הערבים לא פחות טובים מהש"סניקים והליצמנים. הנה, גם אני לא עושה צבא, מתאים לי", הוא צוחק.
אתה באמת מאמין שנתניהו יחליף את ליצמן בעבאס?
"בינתיים אנחנו לא נרגיש שותפים טבעיים, נרגיש שותפים אופציונליים - אבל לפחות אני ארגיש אופציה. מה שקרה זה שאנחנו הערבים פסלנו את הימין שנים, והשמאל פסל אותנו. זה כמו שאתה מתאהב בכיתה א' בהרבה בנות אבל הן לא מדברות איתך. ככה זה השמאל והרשימה המשותפת, אהבה חד-צדדית. אהבנו מאוד את השמאל והוא לא אהב אותנו. כשהייתי קטן עוד היו חיזורים, אני זוכר את אנשי מפלגת העבודה עולים למסגדים וקוראים להצביע, אבל בשנים האחרונות נשכחנו".
במערכת הבחירות הקרובה יעשה הישאם סולימאן, 58, את דרכו לקלפי בפעם הראשונה. עד היום העדיף להשקיף מהצד על אירועי יום הבוחר, והאמין כי הפוליטיקאים "כולם שקרנים, כולם הולכים על הכיסאות שלהם". הפעם החליט לרדת מהגדר ולתת את קולו לנתניהו.
"יש עכשיו שלום עם כל מדינות ערב, הוא טוב", הוא אומר. "אני מקווה שנגמור את כל החרטא הזו של הסיפור הפלסטיני. ביבי רוצה לעשות טוב, הבעיה שאנשים רודפים אותו, גם השרים שלו".
בסלון דירתם הקטנה באחד מבנייני הרכבת הארוכים בנוף-הגליל, הוא ואשתו מדברים ביניהם בתערובת של ערבית ועברית. היא מבשלת קפה שחור שתכף תגיש בכוסות קטנות, והוא מעביר לנו צלחת עם בונבוני שוקולד ענקיים. שני הילדים לא בבית - הגדולה, בת 20, לומדת באוניברסיטת ת"א, והקטן, בן 11, אצל חברים, והזוג סולימאן מנצל את השקט כדי להתווכח אם יש בכלל מישהו ששווה להצביע לו. העובדה שבחרו לחיות בשכונה יהודית, חמש דקות נסיעה מהעיר נצרת, היא מבחינתם בחירה טבעית: "את הילדים שלחנו לבית ספר ערבי בנצרת", אומרת אשתו של סולימאן, "אחרת לא היו לומדים לדבר ערבית, יודעים רק עברית. חוץ מזה אין בנו שום דבר יוצא דופן".
מה גרם לך להחליט שדווקא נתניהו שונה מכל הפוליטיקאים שבעבר אפילו לא יצאת לקלפי למענם?
הישאם: "הפעם אני מאמין לו. כל אחד עושה טעויות, וכשאני עושה אותן אני רוצה שיסלחו לי, אז אני מוכן לסלוח לו. כל המנהיגים שעשו שלום, סולחים להם. מנחם בגין, שעשה ראשון הסכם עם הערבים, כל החיים שלו בכלל לא אהב אותם, ובסוף חייו עשה שלום. אריאל שרון אותו דבר, הוא לא היה טוב לערבים, אבל לפני שהוא מת עשה להם הרבה דברים טובים. הוא עשה את ההתנתקות לפני שמת, סלחתי לו. עכשיו אני סולח לביבי".
אבל הוא היה יכול לעשות שלום בכל השנים הקודמות ולא עשה, עד שהגיע לסיטואציה הפוליטית הנוכחית, בתוספת כתבי האישום נגדו.
"אני אסביר לך מה השתנה: זה כמו אדם שמשכו את השטיח מתחת לרגליים שלו. למה ביבי נפל? כי התייחס לא יפה לכולם - ערבים ויהודים. הבעיה שלו היא שהוא תלוי ביותר מדי מפלגות כדי להרכיב את הממשלה, וככה כל אחד עובד על האינטרס שלו. עכשיו אנחנו אומרים לביבי: 'אנחנו נותנים לך צ'אנס להרכיב ממשלה רק מהליכוד בלי להיות תלוי באף אחד, אבל אנחנו שותפים שלך. אנחנו שמים אותך על הכיסא, משחררים אותך ארבע שנים מלדאוג לכיסא שלך, נבוא איתך ונחזק אותך'. אני אומר לו: הנה ביבי, זאת הזדמנות ראשונה ואחרונה שלך לשנות את עצמך".
8 צפייה בגלריה
הישאם סולימן. ''אנחנו אומרים לביבי: 'אנחנו נותנים לך צ'אנס להרכיב ממשלה, אבל אנחנו שותפים שלך. אנחנו שמים אותך על הכיסא''
הישאם סולימן. ''אנחנו אומרים לביבי: 'אנחנו נותנים לך צ'אנס להרכיב ממשלה, אבל אנחנו שותפים שלך. אנחנו שמים אותך על הכיסא''
הישאם סולימן. ''אנחנו אומרים לביבי: 'אנחנו נותנים לך צ'אנס להרכיב ממשלה, אבל אנחנו שותפים שלך. אנחנו שמים אותך על הכיסא''
(צילום: גיל נחושתן)
החזון של סולימאן כולל גם בקשת מחילה מצד נתניהו - תרחיש שהוא לגמרי מאמין שעשוי להתממש: "בדרום-אפריקה עשו אחרי האפרטהייד את שיחות האמת והפיוס ומשם יצאו לחיים טובים ולשלום, רוצחים ביקשו סליחה מהמשפחות של הנרצחים. אני מבקש מביבי מחר שיבוא לאזורים ערביים כמו ריינה, משהד וכפר כנא, ויגיד להם בפירוש: סליחה, טעיתי, בואו נתחיל מחדש".
מה אתה אומר לאחים שלך בעזה?
"הם לא האחים שלי".
אז מה אתה אומר לאחים שלך מלה פמיליה, גם הם מצביעים לנתניהו.
"אני מצביע לביבי כי הוא הבטיח שישים ערבי במפלגה שלו".
הוא מראה לנו מכתבים שכתב, פניות שניסח שוב שוב עם חבריו ושיגר לפקידים בכירים ולשרי הממשלה, בהם הוא מבקש פתרונות למצוקה הכלכלית והביורוקרטית של האזרח הערבי. "אני יודע שביבי ידוע כאחד שמבטיח ולא מקיים, אבל עכשיו הוא קיבל צ'אנס והוא יקיים. אף אחד לא משחק בראש שלי ולא מנסה לשכנע אותי. כשראיתי אותו עושה שלום עם ראשי מדינות ערביות, נותן מענקים לאנשים שאין להם מה לאכול וחיסונים לשמור על הבריאות שלנו, הבנתי לבד מה טוב לנו".
יש לא מעט פרשנים בחברה הערבית שמשוכנעים שעם כל הכבוד לחלומות של הליכוד למצוא מנדט-שניים במגזר, בסוף, ברגע האמת, היד של המצביע הערבי תרעד. "הפנטזיות של הליכוד על קולות הערבים הן פנטזיות ולא יותר, הערבים לא יצילו את שלטון נתניהו המסית הסדרתי", אומר ד”ר ת’אבת אבו-ראס, מנכ”ל שותף של עמותת יוזמות אברהם.
"טוב מאוד שנתניהו פונה לציבור הערבי בקלפי ומשתף פעולה עם מנהיגיו הנבחרים, וזה צריך להיות הסטנדרט עבור כל הפוליטיקאים היהודים. אבל האמת היא, שהערבים לא קונים את הסחורה הפוליטית המשומשת הזו: הערבים זוכרים את ההסתה השיטתית של נתניהו כלפיהם, שעליה הוא ביסס את שלטונו בעזרת שנאה והפחדה; הם יודעים היטב שאין 'שלום’ עם מדינות המפרץ, כי מעולם לא הייתה מלחמה איתן, ומה שמעניין אותם הוא אחיהם הפלסטינים בשטחים הכבושים; הערבים זוכרים את חוק הלאום שחוקק נתניהו, שפגע במעמדם; ויותר מכל, הם יודעים שמכת האלימות והפשיעה, שגובה קורבנות יום-יום, היא אשמת ההזנחה הפושעת במשמרת שלו, שמשמעותה אחת: חיי הערבים בישראל הפקר הם, מבחינת שלטון הליכוד".
אז הנבואות על מנדטים ערביים לליכוד לא מציאותיות?
“הליכוד קיבל בבחירות האחרונות כעשרת אלפים קולות ממצביעים ערבים, והתמונה הזו לא הולכת להשתנות. אותם מצביעים שהתאכזבו מהמשותפת ואולי לא יצביעו לה, יעדיפו לעמוד מהצד ולא להצביע מאשר להצביע לשלטון של שיסוי והסתה".
8 צפייה בגלריה
נאהד עאסי. ''אף פעם לא שנאתי אותו. השלום שעשה, והעזרה שהוא נותן לקשישים בלי הבדל יהודי או ערבי, מחזקים אותי''
נאהד עאסי. ''אף פעם לא שנאתי אותו. השלום שעשה, והעזרה שהוא נותן לקשישים בלי הבדל יהודי או ערבי, מחזקים אותי''
נאהד עאסי. ''אף פעם לא שנאתי אותו. השלום שעשה, והעזרה שהוא נותן לקשישים בלי הבדל יהודי או ערבי, מחזקים אותי''
(צילום: יובל חן)
אולי. אבל נאהד עאסי, בת ה-47 מכפר ברא, החליטה שהפעם היא הולכת נגד הזרם, וגם היא תצביע לליכוד. גם אצלה זה החל בעקבות משבר הקורונה וההסכמים עם המדינות הערביות. היא עצמה חלתה בקורונה באוגוסט ונאלצה להתפנות מביתה למלונית כדי לא לסכן את הוריה, שניהם בני 71. מהמלונית בלהבות חביבה טילפנה מודאגת למחלקת הרווחה בכפר ולא זכתה לסיוע עבור ההורים, ורק מכתב ששיגרה לשר הרווחה הביא לטלפון מהמשרד למחלקה בכפר ברא ולהעברת סיוע. "שוב אני רואה איך היהודים דואגים לנו", היא אומרת.
עאסי, גרושה, עובדת זה 21 שנים כסייעת באחד מבתי הספר בכפר, ובעבר הצביעה לרשימה המשותפת, למרצ ולחזית הדמוקרטית. עכשיו היא מראה לנו את תלוש המשכורת שלה: "3,200 שקל, זה השכר החודשי שלי אחרי כל כך הרבה שנים", היא אומרת. "פניתי כל כך הרבה פעמים לחברי כנסת מהמשותפת - ואני מתמודדת עם בעיות שיש להרבה נשים כמוני במגזר, ואין מי שישמע אותי".
וביבי יתעניין בזכויות נשים בחברה הערבית?
"אני התמודדתי עם דברים קשים - מחלה, פיטורים, חל"ת. אחרי שעברתי הכל הסתכלתי על הבן אדם הזה, ראיתי איך הוא עומד כמו אריה כשהקריאו את כתב האישום שלו, ראיתי שהוא חזק, לקחתי ממנו כוח. אף פעם לא שנאתי אותו, לא היה לי משהו נגדו, אבל גם לא התעמקתי יותר מדי במי אני בוחרת ולמה. השלום שעשה, והעזרה שהוא נותן לקשישים בלי הבדל יהודי או ערבי, מחזקים אותי".
מה השתנה?
"שני דברים: הקורונה, והשלום שהוא עשה".
האם השלום הפתאומי של נתניהו עם ערביי ישראל יהפוך להיות ייצוגי, מיוחצן ובעיקר מהותי כמו ההסכמים שחתם השנה עם מדינות ערב? או שגם זה ייעלם ברגע שהאינטרס הבא שלו יחייב הפניית עורף למגזר? לפחות ככל שזה נוגע לרשימה המשותפת - נציגתו הטבעית של המגזר, שהסקרים של מקלדה מנבאים לה ירידה של חמישה מנדטים בבחירות הקרובות - נותר רק לחכות ולקוות. "אין להם כך כך מה לעשות כרגע כדי להחזיר אליהם בוחרים", אומר הפרשן אבו-מוך. "אם יהיה להם מזל, תהיה התבטאות דבילית של נתניהו 48 שעות לפני הבחירות".
אבל הישאם סולימאן מאמין שנתניהו החדש באמת עומד לספק את הסחורה. "ביבי הבין שאי-אפשר מדינה של יהודים בלי ערבים, אנחנו עם אחד. לא מחמוד עבאס ולא בטיח, הוא הכי טוב. בלי ערבים, מי יבנה בתים? מי יכין אוכל? מי ישפץ לכם? ובלי יהודים, איך יהיו היי-טק ובנקים וכלכלה? החיים שלנו תלויים אחד בשני, אם נתנתק המדינה תיהרס".
פורסם לראשונה: 07:37, 08.01.21