סוף דצמבר 2019. בעיר ווהאן, במחוז חוביי שבסין, נרשמים תוך כמה ימים מספר מקרים משונים של "דלקת ריאות ויראלית" שהרופאים לא מזהים. ב־9 בינואר 2020, הרשויות בסין וארגון הבריאות העולמי בישרו לראשונה: נגיף קורונה חדש נולד.
מאותו רגע התחיל המרוץ שאת סיומו אנחנו אולי, בקושי, מתחילים לראות רק היום: לזהות את הנגיף, למנוע הדבקה, להגדיר את הסימפטומים, להבין איך מטפלים, להתריע בפני הרשויות בעולם, לחפש אחר תרופות, לפתח חיסונים, וגם – להבין איך זה קרה. איפה הכל התחיל.
כתבות נוספות למנויי +ynet:
אם שואלים את האדם הממוצע היום, סביר להניח שיענה שהקורונה התחילה מעטלף בשוק החיות האקזוטיות של ווהאן. כך טענו חוקרים סינים רבים, וכך, פחות או יותר, נכתב גם בדוח המיוחד של ארגון הבריאות העולמי, שפורסם בשבוע שעבר באיחור ניכר: הנגיף, נכתב שם, ככל הנראה הועבר דרך עטלף לחיה אחרת, וממנה לבני האדם. ואם גוף מקצועי, בלתי תלוי ובינלאומי כמו ארגון הבריאות העולמי מאמין כך, מה עוד יש להתווכח?
מתברר שיש, ועוד איך. במכתב מחאה שיזמו ד"ר ג'יימי מצל האמריקאי וז'יל דמנאוף הצרפתי, יוצאים יותר מ־20 מדענים, מומחים וחוקרים נגד ועדת הבדיקה של ארגון הבריאות העולמי והממשלה הסינית ודורשים חקירה אמיתית ושקופה של מקורות המגפה. אם תתקיים כזו, אומר ד"ר מצל בראיון בלעדי , כנראה יתברר שלא שוק אקזוטי אחראי לקורונה, אלא טעות אנוש איומה.
"לפני שנה, בימים הראשונים של פרוץ המגפה, זיהיתי שמשהו מתפספס", הוא אומר. "כיועץ של ארגון הבריאות העולמי וכמישהו שהיה מספר פעמים בווהאן, ידעתי שהאפשרות שנגיף הקורונה יצוץ דווקא שם, איפה שלא חיים עטלפים, הוא נמוך ביותר. גם ידעתי שבווהאן נמצא מכון הווירולוגיה היחיד ברמה ארבע בסין, שבו נמצא האוסף הגדול בעולם של נגיפי עטלפים, כולל נגיפי קורונה".
אז מה אתה בעצם אומר?
"שלא מדובר במקריות. אני חושב שרוב הסיכויים שמקור הנגיף הוא בתאונת מעבדה".
באותו ינואר 2020, במקביל למרוץ לפיצוח הקורונה, התחיל בשקט מרוץ נוסף: המרוץ על הנרטיב. בצל המתיחות הדיפלומטית בין סין למערב, כל צד ניסה קודם כל למצוא אשמים ולנקות את עצמו. השלטונות בבייג'ינג, שגם כך לא מצטיינים בשקיפות יתרה, ניסו לשלוט על המידע שיוצא – ובעיקר על זה שלא יוצא – ממנה לעולם. בארצות־הברית, הנשיא דאז דונלד טראמפ לא ביזבז זמן ותייג את הקורונה בתור "הנגיף הסיני", כשהוא הופך את הרטוריקה ללעומתית כמעט מן הרגע הראשון. תיאוריות קונספירציה עמוסות אינטרסים, מטרור ביולוגי מכוון ועד הטענה שהנגיף שהגיע לסין באוכל קפוא מאירופה, השתלטו על השיח.
בסיטואציה הזו מובן מדוע הסינים מנסים לחסל מראש את התיאוריה שמקור המגפה הוא בתאונת מעבדה. ד"ר מצל, בעל דוקטורט בלימודי מזרח אסיה, לשעבר פקיד המועצה לביטחון לאומי של ארה"ב בממשל קלינטון וחבר בוועדה המייעצת של ארגון הבריאות העולמי בנושא הנדסה גנטית, זועם על העובדה שהם כמעט הצליחו בכך. "כמי שלומד את סין במשך עשרות שנים, זה היה מאוד מעניין לראות שהממשלה הסינית טענה באופן מיידי שהמגפה התחילה בשוק בווהאן בכלל", הוא אומר.
"אז עוד בסוף 2019 התחלתי לדבר ולכתוב על מדוע אנחנו צריכים שתתקיים חקירה מעמיקה על מקור המגפה הזו, ולמה ישנה אפשרות שמקור הקוביד הוא בתאונה במעבדה בווהאן. בהתחלה כל מי שהאמין באפשרות הזו נחשב קונספירטור על ידי אנשים בעלי אינטרסים פוליטיים ואישיים רבים, כדי שלא תתבצע חקירה מקיפה על מקור הנגיף. אז אני ועוד חבורה של חוקרים ומדענים התחלנו למפות את הראיות. התחלתי לפרסם באתר שלי מאמרים מדוע אני חושב שהווירוס זלג ממעבדה, בהתבסס על ראיות נסיבתיות מאוד חזקות. בו בזמן, לא היו ראיות, גם אז וגם עכשיו, שיתמכו באפשרות שמקור הנגיף בהעברה מחיות לבני אדם. זה יכול להיות - אבל אין ראיות".
למה לדעתך מקור המגפה הוא בזליגת הנגיף ממעבדה?
"מדובר בווירוס קורונה שמגיע מעטלפים שאין אותם בווהאן, אלא בדרום סין. זה יהיה מאוד־מאוד מורכב עבור עטלפים או חיות אחרות שנדבקו מעטלפים, להגיע לווהאן – ורק לווהאן – מהדרום. בנוסף לזה, ממש במקרה, בווהאן נמצא מכון הווירולוגיה היחיד ברמה ארבע בסין, שבו נמצא האוסף הגדול בעולם של נגיפי עטלפים, כולל נגיפי קורונה".
ד"ר מצל מרחיק עוד יותר, ורומז שהוא אפילו יודע איך הגיעו הדגימות של נגיף ה־SARS-CoV-2, הגורם לקוביד־19, למעבדות בווהאן מלכתחילה. אבותיו של הקורונה, הוא מאמין, נולדו כבר ב־2012. "בשנת 2012, שישה כורים שעבדו במכרה נחושת שורץ עטלפים בדרום סין, במחוז יונאן, כולם פיתחו סימפטומים בדיוק כמו תסמיני הקוביד־19", הוא אומר. "שלושה מהם מתו. הדגימות של הנגיף הועברו למכון הווירולוגיה בווהאן, ועל הדגימות הללו בוצעו מחקרים. ככל הנראה בתהליך התפתחו וירוסים כימריים (שעברו הכלאה גנטית).
"בסוף 2019 נגיף ה־SARS-CoV-2 הופיע בווהאן. קרוב המשפחה הידוע ביותר של נגיף זה הוא נגיף ה־RaTG13, שנדגם מהמכרה ביונאן שבו נדבקו הכורים. הדמיון הגנטי ביניהם מצביע על כך שניתן היה לדגום SARS-CoV-2 מהמכרה ולהביא אותו למכון בווהאן. בשלב מוקדם ביותר של התפרצות המגפה, הנגיף כבר היה מאוד מותאם לתאים אנושיים".
לדבריו, את המידע הזה סין עושה כל שביכולתה כדי להסתיר. "מעולם לא היה רישום מלא ופומבי לגבי הנגיפים הנמצאים במסד הנתונים של המכון בווהאן, וחלקים מרכזיים של המסד הזה הוסרו או נמחקו", הוא אומר. "אנחנו גם יודעים שבתחילת ימי המגפה הממשלה הסינית החלה בהריסת דגימות, מחקה דאטה רלוונטי, כלאה עיתונאים, מנעה ממדענים סינים להביע את דעתם על מקור המגפה הזו. אז אני לא יכול להוכיח לך שום דבר באופן ודאי, אבל אני חושב שזו האפשרות הסבירה ביותר".
גם ז'יל דמנאוף, מהנדס ומומחה לדאטה שיזם עם מצל את המכתב, מתעקש שתיאוריית הדליפה היא ההגיונית ביותר. "אני פשוט לא יודע מה מקור הנגיף, ואם מישהו יודע אז ברור שהוא מתעקש לא לספר על כך לכל העולם", הוא אומר. "מה שאני כן יודע, שהשערת דליפת הנגיף ממעבדה אפשרית לחלוטין ואין שום טיעון מדעי שיכול להפריך את זה כרגע, בעוד שיש סיבות פוליטיות, אידיאולוגיות ואפילו אישיות רבות, לנסות להוריד את ההשערה הזו מהפרק.
"לדעתי השערת הדליפה ממעבדה היא האפשרות עם הסבירות הגבוהה ביותר - הייתי נותן לה הסתברות של 60 עד 70 אחוז, אך מקבל לחלוטין שאחרים עשויים להגיע לאומדן אחר. צריך לזכור של־SARS הייתה התפרצות טבעית אחת בשנת 2002, ובמהירות אחריה, לא פחות מארבע דליפות מעבדה בשנים 2003־2004, כולל במעבדה של CDC (המרכז לבקרת ומניעת מחלות) בבייג'ינג שהייתה מזוהמת מאוד בגלל חוסר הקפדה על כללי בטיחות ביולוגית".
כבר בדצמבר 2020 חשף תחקיר AP כיצד משבש המשטר הסיני את המחקר שמטרתו למנוע מגפות עתידיות ומנסה לעודד תיאוריות לא מוכחות שלפיהן הנגיף עבר לראשונה מבעלי חיים לבני אדם עוד מחוץ לסין. מהתחקיר עלה שהממשלה חילקה מענקים של מאות אלפי דולרים למדענים בעלי קשר לצבא הסיני שחקרו את מקור הנגיף והרשויות מפקחות על הממצאים שלהם, ודורשות שכל פרסום של נתונים או מחקרים יאושר על ידי כוח משימה מיוחד שהוקם לצורך זה.
התחקיר התבסס על הדלפה נדירה של מסמכים מתוך הממשלה, שחשפו כי הדיכוי מגיע מהדרגים הבכירים ביותר בשלטון, והעידו על דפוס פעולה חשאי במיוחד שנועד לשלוט בניהול המשבר שפרץ בווהאן. התנהלות הזו היא שהביאה לדחיית האזהרות הראשוניות על פרוץ המגפה ופגעה בשיתוף המידע עם ארגון הבריאות העולמי, כאשר סין ידעה על הווירוס כבר בדצמבר 2019, אך התמהמהה בדיווח עליו.
במצב כזה, מובן מדוע הניסיון של ארגון הבריאות העולמי למצוא את האמת התברר כמשימה מסובכת. הדוח המיוחל שניסה לשים סוף לתעלומה והוגש ביום שלישי שעבר, יותר משנה אחרי שהתפרצה המגפה, עבר תלאות אדירות בדרך ולא סיפק את הסחורה. למעשה, הוא נמנע מלהסיק מסקנות נחרצות ובקושי סיפק מידע חדש – דבר שגם אנשי הארגון הודו בו באכזבה. בצעד נדיר, יו"ר הארגון טדרוס אדהנום גברייזוס, חשף כי הצוות הבינלאומי מטעם הארגון נתקל בקשיים לגשת לנתונים גולמיים, וטען כי ההערכה שבוצעה עד כה לא מספיק מקיפה. "אני מצפה למחקרים משותפים עתידיים שיכללו שיתוף מידע מקיף יותר ובעיתוי הנדרש", אמר.
הוא אפילו לא פסל על הסף את האפשרות שאכן מדובר בתאונת מעבדה, על אף שהדוח מערער על הקביעה הזו. "אני לא מאמין שההערכה הזו הייתה מספיק יסודית", ציין. "יש צורך בנתונים ובמחקרים נוספים כדי להגיע למסקנות מוצקות יותר – העניין דורש חקירה נוספת, ייתכן באמצעות משלחות מומחים נוספות, שאותן אני מוכן לשגר". בהמשך הוסיף, "תנו לי לומר בבירור, שככל שזה נוגע לארגון הבריאות העולמי, כל ההיפותזות עדיין נמצאות על השולחן".
ד"ר מצל ממש לא היה מופתע מאיך שהכל התפתח. כבר במהלך עבודת הוועדה הבין לאן הרוח נושבת, ואת מכתב המומחים שקרא לחקירה מלאה של מקור הקורונה, הפיץ יותר מחודש לפני שהדוח פורסם. במכתב נטען כי לצוות לא הייתה העצמאות או הגישה "לבצע חקירה מלאה ובלתי מוגבלת, במיוחד בכל הנוגע לאפשרות כי הנגיף זלג מהמעבדה במכון הווירולוגיה בווהאן", נכתב.
"הצוות פעל תחת צו מועצת המדינה הסינית אשר מנע כל שיתוף ספונטני במידע על אודות המגפה, וכל מידע ששותף בזהירות היה בתיאום מלא עם הממשלה הסינית... חבריהם הבינלאומיים של הצוות המשותף, על פי הודאתם, נסמכו לעיתים קרובות על הבטחות מילוליות שניתנו להם על ידי עמיתיהם הסינים ולא על נתונים שעלו מחקירה עצמאית ועובדות בשטח, במיוחד בהתייחס להשערת הדליפה של הנגיף מהמעבדה".
"כשדוח ארגון הבריאות העולמי פורסם השבוע ראינו שאכן מדובר בשטויות", אומר מצל כעת. "כמובן שההצהרה של יו"ר הארגון עודדה אותנו ואנחנו מאמינים שהיא מחזקת את המכתב שלנו. העולם זקוק לחקירה הרבה יותר מעמיקה".
צוות החקירה של ארגון הבריאות העולמי בווהאן הורכב מ־34 מדענים סינים ומומחים בינלאומיים. הם הגיעו לווהאן ב־14 בינואר השנה, יותר משנה לאחר גילוי הנגיף וחודשים רבים לאחר כוונתם המקורית – קבלת אישור הכניסה של הצוות לקחה חודשים ארוכים וכללה עימותים דיפלומטיים בין סין והארגון. כשהממשל הסיני אישר לבסוף את כניסת החוקרים, הם שהו בסין ארבעה שבועות בסך הכל. שבועיים מתוכם, היו בבידוד במלון.
"בשבועיים האחרים היה להם לו"ז מניפולטיבי שנוהל על ידי הסינים", אומר מצל. "זה יותר משהו שמזכיר סיור לימודי, שבו הם ביקרו אך ורק במקומות שבהם הממשלה הסינית רצתה שיבקרו, וראו בסופו של דבר רק מה שהממשלה הסינית רצתה שהם יראו. בשום מצב סיור כזה לא יכול להיות חקירה מקצועית. ולמען האמת, בתגובה לביקורת שלנו, ראש צוות המחקר, פיטר אמברק, הודה שזו לא חקירה ושלא היה להם לא את המנדט, לא את המשאבים ולא את הכישורים לערוך חקירה. זה אמור לזעזע את כולנו".
למה אתה חושב שזה קרה?
"כי הממשלה הסינית יכולה להטיל וטו על כל חבר במשלחת הבינלאומית. מעבר לזה, השלטונות הסיניים הם אלה שביצעו את החקירה הראשונית, ואחריה הם פשוט שיתפו את הממצאים עם המומחים הבינלאומיים".
זה על גבול הביזארי.
"בהחלט. חקירה אמיתית דורשת גישה ברמה הגבוהה ביותר לכל הרישומים, והדגימות, זה דורש עצמאות, זה דורש אנשים בעלי סט כישורים מתאים. ולאף מומחה במשלחת הבינלאומית לא היה את הכישורים המתאימים".
אילו כישורים אלה?
"יש מומחים שיש להם את הכישורים הנדרשים והם מוסמכים לחקור זליגה של נגיפים ממעבדות. למעשה ארה"ב הציעה מומחים שכאלה לארגון הבריאות העולמי עבור המשימה הזו, אבל הם לא נבחרו. אף אחד מחברי המשלחת הבינלאומית לא היה מומחה בזה. דמייני לעצמך שהיית צריכה לחקור התרסקות מטוס, ואחת ההשערות הייתה שהבעיה הייתה במנוע, אבל לא היו לך בצוות החקירה אנשים שמבינים במנועים של מטוסים. זה היה מעלה שאלות קשות. כך גם במקרה הזה".
זה מטורף. למה לדעתך זה קרה?
"כדי להבין את זה את צריכה לחזור ל־2019, להחלטת האסיפה הכללית של ארגון הבריאות העולמי, שהסינים תימרנו בצורה מאוד חכמה כך שהשפה של החקירה תתמקד במקורות זואונוטיים (שעוברים מבעלי חיים לבני אדם). לכן, אני לא חושב ששאר המדינות העריכו שכבר בשלב הזה הייתה הטיה, שהושתלה אל תוך האסיפה הכללית של ארגון הבריאות העולמי. חשוב להבין שבחירת צוות המומחים עוצבה כך שהחקירה תתמקד במקורות זואונוטיים. הצוות עוצב באופן ספציפי ואקטיבי כך שלאף אחד מחברי הצוות לא תהיה ההסמכה, הכישורים והמנדט כדי לחקור את השערת זליגת הנגיף ממעבדה.
"לסינים היה את כוח הווטו, וארגון הבריאות העולמי להערכתי בחר קבוצה של מומחים שלא תפגע בסינים. במקום שלושת המומחים שארה"ב הציעה, האדם שנבחר הוא פיטר דאזק, שנמצא בניגוד אינטרסים אדיר כי הוא מימן מחקרים במכון הווירולוגיה בווהאן. זה פשוט ביזארי, זה סיפור משוגע. כל אדם על פני כדור הארץ צריך לזעום כרגע, שאפילו עכשיו, אין חקירה אמיתית של מקור המגפה הזו".
אני מבינה שצוות ארגון הבריאות העולמי היה רק שלוש שעות במעבדה עצמה.
"ובזמן שהם היו שם הם לא דרשו גישה לרשומות ולדגימות ולאנשי המפתח. הכל בגלל הכללים הבסיסיים שקבעה מראש סין עם ארגון הבריאות העולמי".
על מה אתה מתבסס כשאתה טוען את כל הטענות הללו?
"הכל מופיע בדוח שפורסם בשבוע שעבר. הם פירטו הכל. ככה אנחנו יודעים שמסך חברי המשלחת הסינים, היו יותר חברי שלטונות מאשר מדענים! חברי המשלחת הבינלאומית והסינים אפילו לא הורשו לאכול יחד ארוחות, לכאורה מתוך הפחד שידביקו אחד את השני. אבל כמובן שהכוונה האמיתית הייתה שלא ידביקו אחד את השני רעיונית! וכשהם היו צריכים להסביר איזו מההשערות עשויה להיות יותר סבירה, אין שום סיכוי שמדען סיני יכול היה להרים את ידו ולהביע את עמדתו האישית האמיתית, כי סינים שהעזו לסתור את הנרטיב של הממשלה על מקור המגפה נעלמו או שהם בכלא. וזה ידוע. אז זה לא שאיזה מדען סיני יכול להגיד, 'היי, אני חושב שהסיכוי הגבוה ביותר שהנגיף זלג ממעבדה'. למען האמת, בתחילת המגפה, שני מדענים סינים כתבו מאמר שבו הציעו את האפשרות הזו, והמאמר הזה לפתע נעלם".
ניסית להעביר את החששות שלך לחברי המשלחת עצמם?
"אני הזמנתי את פיטר אמברק בפורום פרטי לחתום על המכתב הפתוח, כמו גם את שאר חברי המשלחת, והוא ענה לי שהוא יבדוק עם שאר חברי הוועדה ומאז לא שמעתי ממנו. מאוד רצינו להיות בדיאלוג פתוח עם חברי הוועדה אבל הם סירבו, או פשוט נעלמו, ומאז אני פונה אליהם שוב ושוב אבל אין תגובה. וזה מצער, כי נראה שצוות המומחים הבינלאומי יותר מתעניין בהגנה על הרגישויות של עמיתיהם הסינים במקום לערוך חקירה פתוחה וכנה".
מה הסיבות לכך לדעתך?
"ההשערה שלי היא כזו - אם אתה וירולוג, במיוחד אם אתה וירולוג שבמקרה, ארבעה מתוכם יש להם יחסי עבודה מאוד קרובים עם המכון בווהאן, אם סיפור המגפה הוא שהמקור הוא בחיות, זה מהווה אישור לכל העבודה הקשה שעשית עד כה בחייך. כי זה אומר שאתה בכיוון הנכון בבחירות שלך בחיים, כי זה בדיוק התרחיש שאתה כל חייך רוצה למנוע. אבל אם יתברר שהמגפה התחילה בתאונה במעבדה שהתרחשה במכון שקשור לארבעה מחברי המשלחת הבינלאומית, זה יוביל כמובן לתגובה חריפה מאוד. יהיו לזה השלכות עצומות ברמה האישית, הכלכלית והתדמיתית עבור הרבה אנשים שהיו קשורים לעבודה הזו. אני לא טוען שאנשים עושים משהו בכוונה או מסתירים משהו בכוונה, אבל נדרש די הרבה אומץ לאתגר את היסודות של כל החיים שלך".
מצל (53) שחי כעת בניו־יורק, הוא בעל תואר דוקטור להיסטוריה של דרום מזרח אסיה מאוניברסיטת אוקספורד ותואר שני במשפטים מהרווארד. הוא עתידן בתחום הטכנולוגיה והבריאות, מומחה גיאופוליטי, וכתב חמישה ספרים כשהאחרון, Hacking Darwin: Genetic Engineering and the Future of Humanity, עוסק באופן שבו הנדסה גנטית משנה את חיינו.
הוא היה אחד הראשונים להעלות את תיאוריית הדליפה, עוד בסוף 2019, והוא החל לכתוב מאמרים רבים על החששות שלו מפני טיוח של הסינים את מקור המגפה. אז הוא עוד נחשב קונספירטור, אך החלה להתגבש סביבו חבורה של חוקרים ומדענים שחששה בדיוק כמוהו שעוד שנה נהיה בנקודה שבה אנחנו נמצאים כיום – עם יותר שאלות מתשובות.
במרוצת הזמן, התיאוריה שבה וצפה בכמה חזיתות. בתחילת המגפה, ממצאים שפורסמו בכתב העת הרפואי The Lancet חשפו כי ל־14 מתוך 41 המטופלים הראשונים שאובחנו בנגיף הקורונה החדש, לא הייתה חשיפה ישירה לשוק חיות הבר בווהאן. בעקבות כך, כמה מומחים הציעו בזהירות שאולי שוק החיות היה המקדם של התפשטות הנגיף, אך לא המקור שלו. לאחר מכן 'הוושינגטון פוסט' חשף כי עוד ב־2018 בשגרירות האמריקאית בסין שלחו אזהרות לוושינגטון בנוגע למכון ווהאן לווירולוגיה. בין היתר נכתב שם שגורמים דיפלומטיים הביעו בפני מדענים במכון בווהאן חששות על ניהול המעבדה ותנאי הבטיחות בה. אחד מהם אפילו הזהיר שהמחקר שנערך שם על וירוס הקורונה בעטלפים, עשוי לגרום למגפה חדשה כמו הסארס.
בימים האחרונים של ממשל טראמפ, משרד החוץ של פומפאו פירסם באתר האינטרנט שלו דף מידע שכותרתו 'פעילות במכון ווהאן לווירולוגיה'. המסמך הבהיר כי ממשלת ארה"ב אינה יודעת היכן, מתי או כיצד הועבר נגיף הקוביד־19 בתחילה לבני אדם. עם זאת, נכתב שם כי בידי ארה"ב המידע על כך שהחל מ־2017, התבצע במכון הווירולוגיה בווהאן מחקר מסווג בשיתוף פעולה עם צבא סין, וכי כמה חוקרים במכון חלו בנגיף כבר בסתיו 2019. “אם ממשלת ארה"ב צודקת בטענתה כי המכון הווירולוגי שיתף פעולה בחשאי עם הצבא הסיני”, אומר ד”ר מצל, “אז התיאוריה לפיה נגיף הקוביד־19 דלף בטעות מהמעבדה תהפוך להשערת המקור 'המובילה'".
דמנאוף מצטרף. "הטיעון של הסינים כי דליפת הנגיף ממעבדה היא בלתי אפשרית מכיוון ש־SARS-CoV-2 מעולם לא היה קיים במעבדה במכון הווירולוגיה בווהאן פשוט לא הגיוני”, הוא אומר. “מישהו שעוזר באיסוף דגימות במערה בווהאן יכול להידבק בנגיף לא ידוע ולהחזיר אותו לווהאן, אולי אפילו לא לחזור למעבדה עצמה - ובניגוד להצהרות המכון לווירולוגיה בווהאן, ישנן דוגמאות רבות של איסוף דגימות עם ציוד מגן מאוד מצומצם ובעקבות כך הדבקה עשויה להתרחש. בהחלט יכול להיות שהנגיף נאסף והוחזר למעבדה בווהאן, אך מעולם לא בודד ונבדק".
"יש לי שאלות רבות לגבי השקיפות של מכון ווהאן לווירולוגיה ושל הרשויות הסיניות באופן כללי”, מסכם מצל. “ברגע שהם צריכים לשתף באופן הכי פתוח דאטה ולהבטיח גישה, הם עושים בדיוק את ההפך".
אז מה צריך לעשות עכשיו?
"אפשרות אחת היא לדון מחדש על התנאים בין ארגון הבריאות העולמי לסין. כנראה שזה לא יקרה. אפשרות נוספת היא להביא את זה לידי האו"ם. אם סין תחסום את האפשרויות הללו, מדינות ברחבי העולם שמחויבות לחקירה מלאה צריכות לעשות את זה בעצמן באמצעות הגישה שיש להן. גם אם סין לא משתפת פעולה יש עדיין הרבה דברים שניתן לעשות".
אתה לא חושב שזה מאוחר מדי? שלעולם לא נדע את המקור האמיתי של המגפה?
"זה בהחלט מאוד מאוחר ובהחלט יש דחיפות להמשיך בחקירה כרגע. אין ספק שלסין הייתה שנה שלמה, והיא השתמשה בזמן הזה היטב, כדי למחוק ולהרוס דאטה ודגימות רלוונטיות. יכול להיות שלא נדע לעולם, אבל אסור לתת למחשבה הזו להוביל אותנו".
פורסם לראשונה: 07:27, 09.04.21