שביתת אזהרה מתקיימת היום (ב') בבתי החולים ובקופות החולים ברחבי הארץ, בהחלטת הסתדרות הרופאים ועל רקע מאבק הרופאים להמשך המימון של 600 תקנים שניתנו למרכזים הרפואיים בימי מגפת הקורונה. גורמים במשרד האוצר אמרו ל-ynet כי עד כה לא נרשמה התקדמות בין הצדדים.
במסגרת המחאה, בין היתר, כ-300 מתמחים התכנסו בכיכר הבימה בתל אביב ומשם החלו לצעוד לכיוון מגדלי עזריאלי, דרך הרחובות דיזנגוף ואבן גבירול. הם פתחו בהליכה בעודם אוחזים בשלטים שעליהם נכתב "חולים מתים כי אין תקנים" ו-"מתמחה תורן לבד על 70 חולים כי אין תקנים". שיבושים נרשמו ברחובות קפלן ואבן גבירול בעקבות ניסיונות הצועדים לחסום את הכביש - וצומת עזריאלי נחסם בחלקו לזמן קצר.
במהלך שביתת האזהרה רוב המחלקות בבתי החולים יפעלו במתכונת חירום - וגם בקופות החולים יינתן שירות בהיקף מצומצם. חדרי המיון יעבדו במתכונת שבת עם כוח אדם קטן יותר, הניתוחים יבוצעו לאחר אישור מוועדת החריגים של ועד בית החולים, והמערך האמבולטורי במרכזים הרפואיים ובמרפאות החוץ צפוי לשבות. גם אשפוז היום הפסיכיאטרי יושבת, וטיפולי IVF גם הם יופנו לוועדת חריגים.
בקופות החולים הסניפים יושבתו - אך מכוני הגסטרו, טיפולי יום, סקירת מערכות לנשים הרות, טיפולים לחולים אונקולוגים וטיפולי IVF יפעלו כרגיל. מידת ההיענות להנחיות ההסתדרות הרפואית עשויה להשתנות בין בתי החולים וקופות החולים, ובחלקם היא צפויה לגרום לשיבושים משמעותיים. בקופת החולים מכבי למשל הודיעו כי "המרפאות פועלות כרגיל כולל הרופאות והרופאים".
בתוך כך, כינוסי חירום נערכו הבוקר בכמה בתי חולים ובהם שיבא בתל השומר, סורוקה בבאר שבע, קפלן ברחובות והעמק בעפולה. בהמשך היום תתקיים הפגנה של המתמחים בבתי החולים בכיכר הבימה בתל אביב - גם בדרישה להמשך מימון התקנים וקיצור התורנויות.
פרופ' ציון חגי, יו"ר ההסתדרות הרפואית ומומחה בבית החולים קפלן, אמר במהלך ההפגנה לנוכחים: ״אנחנו פה אומרים די להשתוללות של פקידי האוצר נגד מערכת הבריאות ותושבי ישראל. אנו כאן כדי למחות על ההתנהגות הכוחנית של האוצר והכוונה לפטר 600 רופאים שעבדו במחלקת הקורונה. האוצר משתמש וזורק, לא ניתן לזה לקרות".
לדבריו, "מערכת הבריאות הישראלית מורעבת כבר עשורים, אנחנו הרופאים רגילים לטפל ולא מורגלים בהפגנות אבל אנחנו פותחים היום במאבק כדי שמערכת הבריאות תהיה חזקה יותר ואיתנה״.
פרופסור דורון הלפרין מבית החולים הוסיף: "לא ביקשנו מטוסי קרב, יש פה 600 תקנים שחסרים עוד לפני הקורונה. איך נעמוד בצד מול דבר כזה? זו טיפשות או במקרה אחר, יש תחושה שיש פה יד מכוונת שרוצה להציג אותנו כגוזלים של הקופה הציבורית. אולי אנחנו מתחילים את המאבק כהפנינג אבל זה מאבק ארוך".
פרופ' נדב דוידוביץ', מומחה לבריאות הציבור, אמר: "אני מתקשה להאמין שאנחנו צריכים לשבות בגלל דרישות כל כך בסיסיות. האם מישהו רץ עכשיו להיות שר הבריאות? איפה כל מחיאות הכפיים? היא לא קרסה בגללכם - רופאים, רופאות, אחים ואחיות. אנחנו חייבים להיאבק כולנו בסולידריות למען מערכת בריאות איתנה וחזקה. אי אפשר להשתמש ולזרוק".
בשבוע שעבר שר הבריאות יולי אדלשטיין התייחס לנושא בכנס של המכון הלאומי לחקר שרותי הבריאות ומדיניות הבריאות, והביע התנגדות ל"ייבוש" התקנים. נזכיר כי במהלך משבר הקורונה גויסו כ-600 רופאים ורופאות לבתי החולים השונים בארץ במימון מיוחד. לפי הסיכום המקורי, ההסכם תקף עד חודש יוני השנה, ובהתאם לנתוני התחלואה ומצוקת האשפוז בבתי החולים. הדעיכה המתמשכת בשיעורי התחלואה, לצד סגירת מחלקות הקורונה, מקרבת את האפשרות שתקצוב התקנים הללו יבוטל. המשמעות היא שרופאים שייצאו לפנסיה לא יוחלפו ברופאים צעירים והתמחויות עשויות להיפסק.
רותם, רופאה מתמחה במחלקת הילדים בקפלן, ביקשה לדבר על כך שחסרים תקנים. "אנחנו בחטיבת הילדים עושים 7-8 תורניות בחודש, זה בלתי אפשרי שרופא יעבוד 26 שעות. אנחנו לא רוצים לסכן את הילדים תחת הטיפול שלנו. צריכים להוסיף תקנים, לא להוריד תקנים. ואם אני מסתכלת רק על הספרה שלי - חייבים להוריד את כמות התורנויות״.
ד״ר אמיר אורון, אורתופד ומתמחה בכף היד, אמר כי המכה שאמורה לנחות על המערכת קשה. ״מדובר במתמחים צעירים שהצטרפו אלינו ובסופו של יום החשיבות שלהם היא קריטית למערכת. הם התגייסו בקורונה ועזרו ועכשיו זה לזרוק אותם מתחת לגלגלי המשאית. הם צברו ניסיון וחשוב לצרף אותם אלינו. אנחנו נקרעים וקורסים מתחת לעומס ולא ניתן שיזרקו את האנשים שעזרו לנו. התחושה קשה, כשהיו צריכים אותנו בקורונה, כולנו התגייסנו ועכשיו כשיש הקלה ולא צריכים אותנו, מפקירים אותנו".
ד"ר אמיתי אבנון סוויצקי, מתמחה במרכז הרפואי שיבא בתל השומר וחבר פורום הסטאז'רים של ההסתדרות הרפואית, התייחס למחאה: "לא הייתי מעלה על דעתי שמישהו ינסה להחזיר סוללות כיפת ברזל ברגע שיהיה קצת שקט מעזה, או שנחליט להחזיר מטוסי F 35 חזרה למפעל כי בינתיים נראה שמסתדרים בלעדיהם. כך גם לא יעלה על הדעת שעכשיו, אחרי הטלטלה הגדולה ביותר שמערכת הבריאות ידעה מימיה, יחליטו - 'מספיק, אפשר להחזיר הביתה מאות רופאים כי המלחמה מאחורינו'.
"אני התגייסתי למלחמה, למערכת שלא הייתה מוכנה וערוכה לה", המשיך, "מערכת תת-תקינה שסובלת משנים של הזנחה, ניהול ותכנון כושלים. הכוח העיקרי שהיה יכול למלחמה הזאת היה ההון האנושי של עובדי מערכת הבריאות, שניגשו לעבודה שלהם מתוך שליחות. הסתדרנו עם מה שיש. ההחלטה לחזור אחורה מתוספות התקינה היא עוולה. מי שסובל מההזנחה רבת השנים, ומי שיסבול מהחלטה במידה זו - הם המטופלים שלנו".
"שביתת האזהרה היא נורה אדומה עבור כל אזרח בישראל שסבור כי מגיעים לו טיפול הולם והזכות הבסיסית לבריאות", אמר ד"ר זאב פלדמן, יו"ר ארגון רופאי המדינה, "השלמה עם דרישת האוצר להפסיק לתקצב 600 רופאות ורופאים מהמערכת הציבורית תפגע בכל מאושפז במחלקות הפנימיות, ותפגע באיכות הטיפול הניתן לו. הפגיעה בתקנים אלה תפגע ביכולת להכשיר מספיק רופאים שיוכלו לתת מענה לאבחון וטיפול בחולי סרטן, בנפגעי שבץ מוחי או התקפי לב. המשמעות היא להשלים עם הארכת התורים הבלתי נסבלים לרופאים מומחים, להשלים ביודעין עם מתן טיפול בלתי הולם לאזרחי ישראל. לזה לא נסכים".
ממשרד האוצר נמסר אתמול בתגובה: "על מנת לסייע להתמודדות הממשלתית עם התפרצות הקורונה החליטו הממשלה והכנסת על הגדלה ייעודית של ההוצאה הממשלתית לצורך ההתמודדות עם הקורונה ("קופסאות הקורונה"). במסגרת הקופסאות הייעודיות סיכמו שרי הבריאות והאוצר בחודש יולי 2020 על תוספת תקנים לאיוש מחלקות ייעודיות לקורונה בבתי החולים. בזכות עבודתם של הצוותים הרפואיים והטיפול המיטבי שסיפקו, מחלקות הקורונה נסגרו, וכיום רק 10% מהן נשארו פעילות, וממילא הצורך שלשמו ניתנו תקנים אלו והמסלול החוקי בו הם תוקצבו איננו רלוונטי עוד. כמקובל, עם כינונה של ממשלה חדשה ובמסגרת דיוני התקציב יתקיים גם דיון בנוגע לתגבור קבוע של מערכת הבריאות".
גם הפסיכולוגים החינוכיים שובתים
עשרות אלפי תלמידים הסובלים ממצוקות נפשיות לא מקבלים טיפול בשל מחסור בפסיכולוגים חינוכיים, ועומסים כבדים מוטלים על אלה שעובדים. במחאה על כך, מהיום יושבתו במחאה גם ועדות ההשמה שקובעות שיבוצים בחינוך המיוחד. הפסיכולוגים פתחו במאבק לשיפור השכר ותנאי ההעסקה של הפסיכולוגים החינוכיים והגדלת התקינה.
בשל השביתה, שכוללת את תפקוד ועדות ההשמה שתפקידן לקבוע שיבוצים של מאות אלפי תלמידי החינוך המיוחד - עלולים התלמידים להישאר ללא מסגרת לימודית בשנה הבאה.
ד"ר נעם יצחקי, פסיכולוגית חינוכית ומראשי מטה המאבק של הפסיכולוגים החינוכיים, אמרה כי ההחלטה לא להתייצב לוועדות היא "שלב ראשון במאבק ואזהרה לפני נקיטת צעדים נוספים עד כדי השבתה כללית". יצחקי אמרה כי אמנם תיגרם פגיעה לתלמידים בשל העיצומים - אך אין מנוס מכך.
לדבריה, גם בימי שגרה קיים עומס שגורם לפסיכולוגים לעבוד בתנאים בלתי אפשריים בשל תקינה של פסיכולוג אחד על 1,000 תלמידים - אך בפועל מדובר בפסיכולוג על כ-3,000 תלמידים.
ממשרד החינוך נמסר בתגובה: "לעבודתם של הפסיכולוגים במוסדות החינוך תרומה משמעותית וחשובה, והיא קיבלה משנה תוקף במהלך משבר הקורונה. לאור חשיבותם, במהלך השנה האחרונה הקצה המשרד תוספת של 100 תקנים. הפסיכולוגים מועסקים על ידי הרשויות המקומיות אשר קובעות את תנאי העסקתם במסגרת הסכמים קיבוציים. נושא זה נידון בין השלטון המקומי לבין משרד האוצר".
פורסם לראשונה: 10:16, 10.05.21