אחרי שנה של תנומה רצינית, העיר ניו־יורק החליטה שנמאס לה כבר מכל המגפה הזאת ושהגיע הזמן לחזור ובגדול. וכשהניו־יורקרים עושים קאמבק, אתם יכולים להיות בטוחים שהוא יהיה מפואר ומרגש בדיוק כמו מחזמר בברודוויי.
כתבות נוספות למנויים:
המסעדות שוב מלאות, חנויות הבגדים מפוצצות אנשים, המוזיאונים שופעים מבקרים – ואפילו הקאובוי העירום המפורסם מטיימס סקוור חזר לנגן על המדרכה, למצהלות העוברים והשבים. בינתיים רוב החוגגים הם המקומיים שנהנים מכל רגע, אבל גם התיירים מתחילים לטפטף בחזרה, וכל הסימנים מראים שבעוד חודשיים־שלושה, בזהירות המתבקשת, תחזור העיר המפורסמת בעולם לשגרה מלאה.
  • לא רוצים לפספס אף כתבה?
8 צפייה בגלריה
גם הקאובוי שם
גם הקאובוי שם
גם הקאובוי שם
(צילום: AP)
גם הטיסות מישראל התחדשו לאחרונה, ובשבוע שעבר הכריז ראש העירייה כי בקרוב תחזור העיר לשגרה מלאה – כולל רחוב התיאטראות. אז מה בכל זאת השתנה, איך נראית ניו־יורק (כמעט) אחרי הקורונה, ומה אסור לכם לפספס בביקור הקרוב שלכם בעיר האהובה? הנה 18 דברים שחשוב לדעת.
1. מלבד ברודוויי, שם ההצגות עדיין לא חודשו (כאמור, לדברי ראש העיר הן יחזרו ביולי), כל העיר פתוחה לגמרי: מסעדות ובתי קפה, חנויות מכל הסוגים, מוזיאונים ותערוכות, מופעי סטנד־אפ וכו'. בקיצור הכל.
2. בחללים סגורים עדיין חלה חובת מסכה, ולא בטוח שזה ישתנה בקרוב. האמריקאים מקפידים מאוד על חבישה בצורה תקינה, ואם היא נשמטה לכם מהאף הם יעירו לכם בנחרצות ועם מבט ביקורתי בעיניים. אם שכחתם את המסכה במלון – אין סיכוי שתוכלו להיכנס לשום מקום. שווה לדחוף גם אחת נוספת לתיק למקרה חירום.
3. הירשמו לכל מקום מראש ככל הניתן ואל תבנו על ספונטניות. בכל המסעדות, התערוכות והאירועים כבר לא ניתן פשוט להגיע ולבדוק אם במקרה יש מקום – אלא חובה להזמין כרטיסים ולשריין מראש. במרבית המקומות ייקחו מכם פרטים מלאים כדי לתעד את הנוכחות שלכם, לכל חקירה אפידמיולוגית שאולי תגיע.
8 צפייה בגלריה
טייק אוויי בלבד. סטארבאקס
טייק אוויי בלבד. סטארבאקס
טייק אוויי בלבד. סטארבאקס
(צילום: ירון פרוסט)
4. לא בכל מקום אפשר לשבת. לא בגלל הגבלות של משרד הבריאות, אלא כי חלק מהמסעדות ובתי הקפה החליטו לתפוס טרמפ על המצב ולמכור טייק־אוויי בלבד. כך למשל בסניפי סטארבאקס יש שלטים שאוסרים על ישיבה במקום, ואפילו לעמוד אסור. מה שמומלץ לעשות זה לקנות קפה ומאפה ולקפוץ לפארק הקרוב כדי לשבת בכיף על ספסל וליהנות מהשמש. אם בכל זאת בא לכם לשבת במקום, יש לא מעט בתי קפה שכן מאפשרים ישיבה – גם בפנים וגם בחוץ.
5. במסעדות, האפשרויות מתחלקות לישיבה בפנים ובחוץ – כאשר הישיבה בחוץ במקומות רבים היא לא בחלל הפתוח, אלא בביתנים קטנים ומיוחדים, שנבנו במיוחד לכבוד הקורונה. ברבים מהם יש חימום או אוורור פרטי (תלוי במזג האוויר), ובכל מקרה מדובר בחלל פרטי שנועד לקפסולה של עד ארבעה אנשים. בחלק מהמסעדות הם נראים קטנים מדי וקלסטרופוביים, ובאחרים הם גדולים מספיק וכיפיים לשהייה.
8 צפייה בגלריה
בית קפה קפסולות
בית קפה קפסולות
בית קפה קפסולות
(צילום: ירון פרוסט)
6. כדאי להתעדכן כל הזמן בהנחיות, שכן הן משתנות ומשתפרות כל הזמן. כך למשל רק בזמן שאני הייתי בעיר עידכנו פעמיים את ההנחיות: קודם הסירו את חובת הבידוד למגיעים (שהייתה שלושה ימים), וכמה ימים אחר כך גם הודיעו שלא צריך יותר מסכות ברחוב (אולי למדו מישראל). ההגבלות יורדות בהדרגה, ומעקב יומיומי אחריהן יוכל להקל על חייכם בזמן הטיול. נכון לימים האחרונים מספר המחוסנים במנה הראשונה בעיר ניו־יורק עומד על 3.7 מיליון איש, ו־2.9 מיליון כבר עברו את החיסון השני. ממוצע הנדבקים היומי בשבוע החולף עמד על 650 מאומתים.
7. במפתיע (או שלא) הסאבוויי מרגיש בטוח מאוד מבחינת הקורונה. כולם מצייתים ללא עוררין לחובת המסכות והריחוק החברתי (במידת האפשר), והתחושה היא נורמלית מאוד ולא מלחיצה.
8. שופינג כדאי לעשות באמצע השבוע. כיוון שיש מגבלת מקום בחנויות (לאור הנגיף), בסופי השבוע תיתקלו בתורים ארוכים ברחוב ותבזבזו זמן רב על המתנה. בימות השבוע התורים נרגעים ואפשר להיכנס לחנויות בלי להמתין.
9. רוצים להתעדכן על דברים שקורים בעיר? מומלץ לעקוב אחרי חשבון האינסטגרם mikmik@ – שמעדכן כל הזמן על התרחשויות מיוחדות ואירועי פופ־אפ (בזמן שאני הייתי, למשל, קראתי שם על תערוכה מסקרנת בגנים הבוטניים בברונקס של האמנית היפנית יאיוי קוסמה). החשבון, אגב, שייך לבחורה ישראלית ויש לו כבר עשרות אלפי עוקבים נאמנים.
10. בזמן המגפה התרחשה בניו־יורק מהפכת לגליזציה של סמים קלים, והם כעת חוקיים לחלוטין במדינה כולה. השינוי כל כך מורגש ברחובות העיר שאפשר פיזית להריח אותו. אז אמנם אין עדיין קופי־שופס כמו באמסטרדם, שבהם תוכלו לרכוש את הוויד שלכם, אבל יש המון אפשרויות חוקיות במדינות שמסביב (למשל ניו־ג'רזי), ואם שמתם את ידכם על ג'וינט חוקי – אין שום בעיה לעשן אותו אפילו ברחוב.
11. המיוזיקלס בברודוויי אמנם טרם חזרו, אבל ניתן לתפוס מופעי סטנד־אפ נהדרים ברחבי העיר. כמו בכל ביקור בעיר, גם הפעם לא דילגתי על מועדון ה"קומדי סלר" הפופולרי. המופע היה נהדר, ואפילו מכרו אוכל ושתייה כמו בעבר, כאשר בין השולחנות הפרידו חוצצי פלסטיק גבוהים.
8 צפייה בגלריה
המטרופוליטן
המטרופוליטן
המטרופוליטן
(צילום: AP)
12. בזמן שבישראל עדיין אי־אפשר לראות סרטים מזה מעל שנה, חלק מרשתות הקולנוע בניו־יורק כבר פתחו את שעריהן ואפשר פשוט ללכת לסרט ולקנות פופקורן לפני הכניסה לאולם, כאילו זה 2019. את הממתקים והפופקורן תוכלו להזמין מראש ולאסוף בקולנוע.
13. חובבים של הסדרה "חברים"? בעיר נפתח לפני כמה חודשים מתחם Friends Experience, שבו שוחזרו מחדש סטים של הסדרה האהובה – להנאת המבקרים והמעריצים. כאן תוכלו להצטלם כשאתם עומדים בתוך המטבח של מוניקה גלר, יושבים על הספה המפורסמת של ה־Central Perk או על הספות הנפתחות בדירה של ג'ואי וצ'נדלר. בתחנה האחרונה תוכלו ממש לקנות קפה ומאפים בדלפק של בית הקפה המיתולוגי, ובשעות מסוימות (בבוקר) אפשר אפילו לשבת במקום.
14. מקומות נוספים חדשים יחסית ששווים ביקור: חנות מיוחדת של "הארי פוטר" (עם כל המרצ'נדייז המתבקשים); סניף הדגל של סטארבקס (Starbucks Reserve Roastery) עם בר בתוכו, תפאורות מרהיבות של מכונות קפה ענקיות והמון מוצרים נדירים ומיוחדים לרכישה; חנות העוגיות Levain, שהיא לא מאוד חדשה, אבל בביקור הקודם שלי היה רק סניף אחד, ועכשיו מדובר ברשת שפרוסה בכל העיר. העוגיות שלהם כל כך מושלמות שאחרי שתאכלו אותן – תאבדו את החשק לאכול כל עוגייה אחרת (אז זה בעצם אחלה טיפ לדיאטה).
8 צפייה בגלריה
בקפה של ''חברים''
בקפה של ''חברים''
בקפה של ''חברים''
(צילום: ירון פרוסט)
15. להמלצה הבאה מגיע סעיף נפרד: עשו לעצמכם טובה וקפצו לביקור ב־Amazon Go, הסופר הראשון בעולם שאין בו קופות. הרכישה כולה מתבצעת באמצעות חיישנים מיוחדים שיודעים בדיוק אילו מוצרים לקחתם מהמדף ומחייבים אתכם. כל מה שצריך זה להוריד אפליקציה ייעודית ולהזין בה את כרטיס האשראי שלכם. גם אם אתם לא צריכים בדיוק שום דבר, שווה לקנות אפילו מסטיק – רק כדי להרגיש את החוויה של יציאה מהחנות בלי לשלם. לרגע תרגישו שגנבתם משהו, אבל אז תקבלו מייל ובו הקבלה שלכם, זמן השהייה שלכם בחנות ועוד כמה נתונים קצת קריפיים שמבהירים מעל לכל ספק שכל תנועה שלכם בחנות נרשמה ותועדה. ביקור באמזון גו הוא הצצה לעתיד, וזו חוויה מרגשת. מומלץ.
16. מאז הביקור האחרון שלי בעיר, היא הלכה והפכה לגן עדן לטבעונים. חברים סיפרו לי שזאת מגמה שמאוד התעצמה בזמן המגפה. העיר מוצפת בעשרות רבות של מסעדות טבעוניות, שוות יותר ושוות פחות. האזור המצטיין ללא כל ספק הוא האיסט וילג', שם ניתן למצוא את הטבעוניות השוות בעיר – באזור שבין רחוב 4 ו־9 (ובין השדרה השנייה ו־Avenue A). בין המומלצות: Avant Garden, Saramsam, Ladybird ו־Pearl (קבוצה של ארבע מסעדות סמוכות זו לזו באותה בעלות); דאבל זירו פיצה ופסטה; Plant, Food and Wine; וסופריוריטי בורגר – המבורגר טבעוני בקצה רחוב 9.
8 צפייה בגלריה
תערוכה של האמנית היפנית יאיוי קוסמה בגנים הבוטניים בברונקס
תערוכה של האמנית היפנית יאיוי קוסמה בגנים הבוטניים בברונקס
תערוכה של האמנית היפנית יאיוי קוסמה בגנים הבוטניים בברונקס
(צילום: AFP)
17. לפני שתחזרו לארץ (לפחות לפי ההנחיות הנוכחיות), תצטרכו לעשות בדיקת קורונה בטווח של פחות מ־72 שעות ממועד ההמראה (ולא הנחיתה בארץ, שימו לב). יש הרבה מרפאות פרטיות שמציעות בדיקות בתשלום, אבל אין בזה צורך: ברחבי העיר פזורות תחנות שבהן ניתן לעשות בדיקה בחינם לגמרי, "למען בריאות הציבור", כפי שכתוב באתר העירייה. אני הלכתי לבדיקה בבית החולים Bellevue (בפינת רחוב 30 והשדרה הראשונה) והתהליך היה קל ומהיר.
אל תיתנו לזה להדאיג אתכם (אבל אל תזניחו! לתוצאות לוקח בין יום ליומיים להגיע ובלעדיהן לא תוכלו לעלות לטיסה). בין אם תבחרו בבית חולים ציבורי או במרפאה פרטית, ישנם כמה סוגים של בדיקות, אז שימו לב שמדובר ב־PCR (זו עם המטוש שחופר בתוך האף), שזה הסוג שמדינת ישראל דורשת. ודאו שהמידע הזה גם רשום בתוצאות הבדיקה שלכם. כמו כן, חשוב שמספר הזהות או מספר הדרכון שלכם יהיו חלק מהתוצאות, ואם הם לא נמצאים, בקשו מהמרפאה להוסיף אותם יחד עם חותמת רשמית.
18. לטיסה חזור כדאי להגיע זמן רב לפני ההמראה, שכן הצ'ק־אין לוקח זמן רב וכך גם הבדיקות הביטחוניות – שמתנהלות בתורים שבהם נשמר בקפידה ריחוק חברתי. אל תשכחו למלא את הצהרת הבריאות שדורשת מדינת ישראל – שאותה תצטרכו להציג בצ'ק־אין יחד עם בדיקת הקורונה השלילית. עדיף שיהיה לכם עותק מודפס של תוצאות הבדיקה ולא רק בטלפון – זה יקל מאוד על התהליך ויזרז אותו.
בשבוע האחרון נרשם בארה"ב ממוצע של 635 מקרי מוות יומיים מהקורונה. אלה 635 משפחות שעולמן חרב עליהן, אבל זה גם המספר הנמוך ביותר של מקרי מוות מאז חודש יולי שעבר. גם מספר המאומתים הכללי הוא הנמוך ביותר זה יותר מחצי שנה.
השינוי העצום שנוצר עם כניסתו של הנשיא החדש ג'ו ביידן, כאשר ארה"ב החלה סוף־סוף להילחם בנגיף עם כל המשאבים העצומים שלה, הביא גם להזזת לוח הזמנים לחזרה לסוג של נורמליות. עד לפני כמה חודשים נדמה היה שזה יקרה לקראת קיץ 2022, עכשיו כולם כבר מתכננים את החגיגות הגדולות של קיץ 2021.
8 צפייה בגלריה
(צילום: GettyImages)
זה עדיין אומר בעיקר אירועים באוויר הפתוח. הופעות הסולד־אאוט במדיסון סקוור גארדן יחכו עוד קצת, וגם ברודוויי תחזור רק אחרי הקיץ, אבל יולי־אוגוסט מבטיחים להיות מסיבת שחרור מחוף לחוף. עוד צפויים לחזור השיוטים בספינות תענוגות שהיו מהקורבנות הראשונים של הקורונה במארס 2020. חברות התעופה חוזרות למכור את כל המקומות במטוסים. מחירי המלונות מתחילים לעלות. יותר ויותר בתי קולנוע נפתחים ואיתם גם מוזיאונים, גני חיות וסיורים מאורגנים.
השאלה שעדיין נותרה פתוחה היא עד כמה התחסנות תהיה תנאי להשתתפות באירועים, לכניסה למוזיאון או לעלייה למטוס. לפחות 30 אחוז מהאמריקאים, כמעט כולם תומכי דונלד טראמפ, אינם מתכוונים להתחסן. במונחים עסקיים זו כמות לקוחות גדולה, שלא בטוח שעסקים ירצו לוותר עליה. אבל למדע, כידוע, לא אכפת מחשבון הבנק של בית הקולנוע, ובסופו של דבר הוא יכריח את מי שרוצה באמת ליהנות מהחזרה של אמריקה לחיים ללכת להתחסן.
סייעה בהכנת הכתבה: ציפי שמילוביץ
פורסם לראשונה: 08:01, 14.05.21