יום חמישי שעבר, מושב כפר טרומן, לא הרחק מנתב"ג. האורחים הנרגשים החלו להיאסף באחוזה המפוארת, שמשתרעת על שטח של כשני דונמים. הם רקדו על רצפת הדֶק החומה שמקיפה את מימיה התכולים של הבריכה החצי־אולימפית, והאוויר התמלא בעירוב קולות של השקת כוסיות, צחוקים ומוזיקה. לכאורה, עוד ערב שגרתי ב'אחוזה בכפר', מתחם האירועים שמנהלת רינה אברג'יל.
אבל זה לא היה האירוע היחיד במקום, והערב הזה היה מאוד לא שגרתי.
כתבות נוספות למנויי +ynet:
לא רוצים לפספס אף כתבה? הירשמו לערוץ הטלגרם שלנו
בפינה אחרת של האחוזה, הרחק מהאורחים שליד הבריכה, התקבצה חבורה קטנה יותר, שחגגה משהו אחר לגמרי. אחרי שנתיים וחצי בכלא, זה היה הלילה הראשון של העבריין מאיר אברג'יל, 67, מחוץ לסורגים. לאברג'יל יש שמונה ילדים משלוש נשים והוא סב ל־13 נכדים, וכמעט כולם זרמו לווילה. "השמחה עם שובו הביתה היתה כפולה", מספר גורם מקורב לאברג'יל.
למה כפולה?
"כי במהלך השנתיים וחצי שישב בכלא, אברג'יל לא יצא לחופשה אפילו פעם אחת. אז מאז שהוא נכלא, מלבד הביקורים בכלא אחת לשבוע – שהתחלקו בתורנות בין הילדים – זאת הייתה הפעם הראשונה שהוא ראה את כולם יחד, ושגם הם ראו אותו".
עטוף בבני משפחתו ובמכריו, אברג'יל הדגיש בפני כמה מהם שזהו, נגמר: מי שלאורך עשורים היה אחד היעדים המשטרתיים הבכירים בישראל, וכיכב באופן קבוע במדורי הפלילים, פורש מהפשע. "מאיר אמר שהוא התעייף ומאס בחיי העבריינות כבר לפני הרבה שנים", מספר אותו גורם. "ועכשיו הוא מבקש להתרחק מאור הזרקורים ולחזור להיות איש עסקים לגיטימי ואנונימי".
ובכל זאת, מעל המפגש המשפחתי המרגש וההבטחה לפתוח בחיים חדשים, העיבה עננה לא קטנה. אחיו הקטן איציק, מי שלאורך שנים ארוכות צעד עם מאיר בדרכי הפשע, לא היה שם. וזה לא רק כי האח כלוא עכשיו. איציק גם לא הרים טלפון מהכלא אל אחיו המשוחרר הטרי. בין שני האחים, כך מתברר, קיים נתק חריף, שמתמשך זה כמה שנים. איציק לא בא, איציק גם לא מתקשר. "חוץ מהשם אברג'יל אין לי שום קשר אליו", אמר מאיר אברג'יל לשופטים באחד מהימים שבהם שהכניסו אותם יחד לאותו אולם דיונים. "אני עשיתי נתק כללי בחיים שלי מכל המשפחה שלי שהתעסקו בפלילים", הודיע נחרצות גם לחברי הוועדה בשב"ס, שדנה בשחרורו המוקדם. "ואני לא מדבר עם אף אחד כבר שנים".
הם היו עשרה אחים, שגדלו במצוקה גדולה בשכונת הרכבת בלוד, חלקם מצאו מהר מאוד את הדרך אל הפשע. איציק אברג'יל התחיל בסביבות גיל 11, אצל מאיר אברג'יל זה קרה בגיל 15. בהתחלה אלו היו עבירות קטנות, אבל כשהיה בן 23 מאיר כבר הורשע במעורבות בשוד של מלטשת יהלומים בבני־ברק. אחר כך כבר נעצר בגין עבירת סמים בארה"ב. בינתיים גם אחיו איציק כבר היה בכלא, בגין ניסיון רצח, ויצא ב־1999. האירוע שישנה את מסלול חייהם של שני האחים ויזניק אותם לצמרת הפלילית של ישראל, היה בערב אחד של יוני 2002. מישהו – עד היום לא הוברר רשמית מי – רצח את אחיהם הבכור והאהוב, יעקב אברג'יל.
מאותו רגע, כך נטען בחומרי המודיעין המשטרתיים, האח הקטן איציק (היום בן 52), יצא למלחמת נקם נגד הארגונים שחשד כי חיסלו את אחיו הבכור. בדרך, הוא יהפוך ליעד מספר אחת של המשטרה, ויקים ארגון פשע מתוחכם ומסועף, תמנון קרימינלי עם זרועות ברחבי העולם. ואחיו הגדול מאיר, יהיה איתו שם, לאורך חלק גדול מהדרך.
המשטרה מייחסת לארגון אברג'יל שורה של חיסולים וניסיונות חיסול, שהחמור והידוע שבהם הוא האירוע שמכונה "הפיגוע הפלילי", ניסיון חיסולו של זאב רוזנשטיין ברחוב יהודה הלוי בתל־אביב בדצמבר 2003, שבמהלכו נהרגו שלושה אזרחים תמימים. מאז, הארגון של האחים רק הלך וגדל, והפך לתאגיד בינלאומי. בסופו של דבר, השניים הוסגרו לארה"ב, הורשעו, ישבו שם במאסר, וחזרו לארץ.
לפני שש שנים, במאי 2015, האחים הבלתי נפרדים מאיר ואיציק אברג'יל נעצרו ברעש תקשורתי גדול. זה היה במסגרת תיק הדגל של משטרת ישראל, פרשת 512, שבמהלכה נעצרה ונאסרה כמעט כל צמרת עולם הפשע הישראלית. הפעם, לראשונה מזה שנים, גורלם של שני האחים התפצל: בעוד מאיר הזדרז לחתום על עסקת טיעון קלה יחסית, וכאמור יצא בשבוע שעבר לחופשי, נגד אחיו איציק הוגש כתב אישום חמור מאוד, והוא עדיין מנהל את משפטו בימים אלו. אם יורשע, הפרקליטות תבקש להטיל עליו עונש מאסר כבד של 35 שנה.
בכתב האישום המקורי נגד מאיר אברג'יל, נטען כי הוא היה אחד ממנהלי ארגון הפשע של האחים, ומי שכיוון ופיקח על פעילותו הפלילית של הארגון בתחום הסמים והכספים. אברג'יל הואשם במקור גם בסיוע ל"פיגוע הפלילי" בדרום תל־אביב, וכן ביבוא של מאות ק"ג קוקאין מפרו לקנדה בשנת 2003.
אז איך כל זה נגמר בעסקת טיעון של שמונה וחצי שנות מאסר בלבד? "כי מאיר היה ראשון הנאשמים ב־512 שהודה ולקח אחריות על מעשיו", מסביר גורם בפרקליטות. "וזה למרות שרשרת מעשי האלימות הקשים שמתוארת שם". בסופו של דבר, מאיר אברג'יל, שיוצג על ידי עו"ד משה יוחאי וע"ד יוגב נרקיס, הודה והורשע בעסקת הטיעון רק בסעיפים של קשירת קשר לפשע, ובמעורבותו בעסקת ענק ליבוא 480 ק"ג קוקאין.
אגב, על פי גורם המעורה בפרטי התיק, בעסקת הקוקאין הזאת, הנתק בין האחים אברג'יל עמד למבחן. על פי אותו גורם, הסמים הוסלקו בצמיגיה של מכונת ענקית לייצור קפה, אשר הועברה מפרו לקנדה. מסיבה כלשהי, מאיר החליט לפרק את אחד הצמיגים. אנשי הארגון שמעו על כך, וזעמו. מבחינתם, זה היה שבירה של מה שסוכם לגביו.
הצדדים החליטו בסופו של דבר ללכת לבוררות. אצל מי? לא פחות מאשר אצל הבוס הגדול, איציק אברג'יל. מצד אחד, הוא אחיו של מאיר, אבל מצד שני בנתק מוחלט ממנו. "אז ידעו שהוא יהיה ניטרלי", אומר הגורם.
ומה איציק אברג'יל פסק?
"הוא גער באחיו מאיר על ביצוע המעשה, אבל הוסיף, שאם כבר הגלגל נפתח, צריך למכור, להתחלק ברווחים ולנהוג בשקיפות. בפועל, חלקו של מאיר בעסקה הזאת לפי כתב האישום המתוקן, היה כחצי מיליון דולר. זה חלק גדול מהסיבה שהוא ישב במאסר. אז מבחינתו, מאיר עשה בחוכמה שסגר את התיק".
אז בעוד אחיו איציק מנהל את משפטו המתוקשר, החל מאיר אברג'יל לרצות את עונשו בכלא אילון באוקטובר 2018. העונש של שמונה שנים וחצי, עבר קיצוץ משמעותי: פרקליטיו טענו שאברג'יל כבר ריצה שלוש שנים וחצי בארה"ב וישב במעצר בישראל עוד שנה וחצי. עוד ניכוי שליש – וכך, אחרי שנתיים וחצי בלבד, מאיר אברג'יל, מבכירי תיק 512 – חגג בסופ"ש האחרון את השחרור שלו באחוזתו בכפר טרומן.
במערכת אכיפת החוק לא מתחרטים על המהלך. "מאיר הוא אולי דמות תקשורתית וצבעונית", מסביר גורם בכיר, "אבל עובדתית, גם בכתב האישום המקורי, הוא לא הואשם ברצח המשולש ביהודה הלוי, אלא בסיוע. הוא גם לא הואשם בניהול הארגון כעבריין, אלא בניהול הכספים בארגון".
אז? מה זה אומר?
"שזו הסיבה שבגללה, בניגוד לאחיו, כן הסכמנו ללכת איתו על עסקת טיעון".
אבל זה לא שהחיים החדשים של האסיר המשוחרר אברג'יל עומדים להיות קלים ופשוטים. בגזר דינו נקבע כי עליו לשלם גם קנס של 350 אלף שקל, ועוד שני מיליון שקל מרכושו חולטו על ידי המדינה.
על פי תנאי השחרור שלו, כדי להתחיל לשלם את הכסף, אברג'יל יידרש להציג תלושי שכר. מקור בשב"ס מספר כי בוועדת השחרורים היו כאלו שזעו בחוסר נוחות בכיסאם, כששמעו איפה בדיוק אברג'יל עומד לעבוד: בחברה שלו עצמו, שהוא הקים במהלך השנה וחצי שבה היה במעצר בית.
מתברר שאברג'יל, שכמו אחיו הקטן ניחן גם הוא בחוש עסקי חריף, הקים במהלך מעצרו חברה לייצור ולשיווק קפסולות לנרגילות. הרעיון: במקום קופסאות הטבק הגדולות, החברה שבה אברג'יל שותף מייצרת קפסולות עישון ב"טעמים" שונים, בתוך מכל אלומיניום לשמירת הטריות. כמו קפסולות הקפה, רק לנרגילות.
מקורבי אברג'יל מספרים שבשנים שבהן היה אברג'יל בכלא, המוצר של החברה אמנם לא הפך ללהיט היסטרי, אבל הוא משוכנע שזה יכול להיות סיפור הצלחה, גם בארץ וגם בעולם. בדיון ברשות לשיקום האסיר (רש"א) – הגוף שבונה עבור אסירים משוחררים את תוכנית השיקום שלהם – הצליח אברג'יל לשכנע את הנוכחים שעבודתו כשכיר תאפשר לו לשלם את כל חובותיו. יש לו שלוש שנים לעשות את זה.
ואם לא? "אז יש את הבית בכפר טרומן", אומר מקורב.
וכמה הווילה הזאת שווה היום?
"יש אנשי נדל"ן שהעריכו אותה בכשמונה מיליון שקל. במקרה הגרוע, אברג'יל ימכור את הבית ויכסה את הקנס. הילדים שלו כבר גדולים".
בעבר פורסם כי כנגד הבית נרשם שעבוד לטובת מאיר פניג'ל, הבעלים לשעבר של בית"ר ירושלים. על פי הפרסום, השעבוד היה בשל הלוואה של 142 אלף דולר שנתן פניג'ל לאברג'יל ב־2003. בסביבתו של אברג'יל מאשרים את העניין השבוע, אבל לא מתרגשים, שכן לדבריהם, "בכל מקרה, עלות שווי הבית מכסה את החוב לפניג'ל וגם את הקנס למדינה".
פניג'ל עצמו, מאשר השבוע כי הכסף לא הוחזר לו עדיין. גם המשטרה התעניינה מאוד בהלוואה ובשעבוד, ופניג'ל נשאל עליהם. פניג'ל, השבוע: "כשהחוקר בלהב 433 שאל אותי למה לא ביקשתי ולא לקחתי ממאיר אברג'יל את הכסף, אמרתי לו: ‘כשנתתי לו הייתי שוויצר והיה לי הרבה כסף. ואחר כך, כבר לא יכולתי לבקש ממנו, כי הוא נכנס לכלא’. אמרתי לחוקר: 'כשתפגוש את מאיר תגיד לו שיחזיר לי'".
גם רינה (50), אשתו השלישית של אברג'יל, מנהלת בבית עסק משגשג: לפי הפרסומים שלה ברשתות החברתיות, גן האירועים שלה כולל חניה פרטית ומגוון אטרקציות, כמו הבריכה חצי־אולימפית, ג'קוזי מפנק, שולחן סנוקר וסאונה יבשה. היעד: מחתונות ובר־מצוות, ועד לערבי חברה ומסיבות רווקים או רווקות פרועות. המחיר להשכרת המקום לאירוע נע סביב 7,000 שקל. לא כולל אוכל ושתייה ועוד תוספות.
עם שחרורו מהכלא, ניצב אברג'יל בפני קרב נוסף, אולי החשוב מכל: המאבק על בריאותו. אברג'יל, כך מספרים מקורביו, חלה במהלך מאסרו. עו"ד משה יוחאי, שייצג אותו בהליך הפלילי: "היו לו מספר עתירות אסיר. באחת מהן הוא רצה לצאת לחופש מיוחד כדי לבצע בדיקה רפואית, השב"ס התנגד בטענה 'שיש נגדו מידעים' (כלומר, מודיעין על פעילות פלילית – ש"מ)".
פרקליטתו, עו"ד שני דרי: "במהלך מאסרו הגשנו מספר עתירות שדנו במצבו הבריאותי ובהתנהלות הלקויה של גורמי הרפואה בשב"ס. אחרי שחרורו בכוונתנו לתבוע את השב"ס על כך". בשב"ס אומרים השבוע כי אברג'יל טופל "באופן מקצועי, תוך מתן מענה הולם" (ראו בתחתית הכתבה).
אגב, עו"ד דרי, הפכה בשנים האחרונות לאחת מהאנשים המקורבים ביותר לאברג'יל. כשבעלה המנוח חלה בסרטן, אחד מילדיו של אברג'יל, רב במקצועו, ליווה אותה. לפני כשבועיים, היא נפצעה בתאונת דרכים ומאז מתנהלת בכיסא גלגלים. זו הסיבה שגם היא לא יכלה לבוא לחגוג עימו ביום חמישי שעבר את השחרור.
מצבו הבריאותי הוא לא המשבר היחיד שאברג'יל חווה במהלך מאסרו האחרון. זה קרה לו גם כששימש "אסיר חונך" לאחד מהאסירים באילון. הסבר קצר: כאשר מגיע לכלא אסיר שיש חשש שיפגע בחייו, הוא מוגדר כ"אסיר השגחה", והנהלת הכלא מבצעת שורה של צעדים כדי למנוע ממנו לעשות זאת. אחד מהצעדים הללו הוא למנות לו מה שנקרא "אסיר חונך". בדרך כלל מדובר באסיר ותיק, מבוגר, אבהי יותר. הוא אמור לדבר עם האסיר בסיכון, להקשיב לו, ולעיתים אף מעבירים אותם יחד לאותו התא. מאיר אברג'יל היה חונך לאסיר השגחה כזה. אלא שלדברי גורם בשב"ס, אותו אסיר בסופו של דבר כן הצליח לשים קץ לחייו. אברג'יל ראה אותו זמן קצר אחרי המעשה, וזינק כדי להוריד אותו מחבל התלייה – אבל זה היה מאוחר מדי. האסיר נפטר בבית החולים. אברג'יל, כך אומר המקור, לקח את האירוע מאוד קשה. "מאיר היה נסער", הוא אומר. "זה שבר אותו".
ואיזה אסיר אברג'יל בעצמו היה?
"האמת, הלוואי וכל האסירים היו כמוהו. מדובר באדם חכם, אינטליגנט. מחוץ לכלא הוא היה בורר. לא היו לו פה בעיות משמעת, או בעיות סמים. הוא שיתף פעולה תמיד עם שלטונות הכלא וסגל הסוהרים. עד לשחרור שלו הוא היה באגף מתקדם בכלא אילון".
מה הוא עשה בכלא?
"למד. השלים 12 שנות לימוד, היה עוזר הוראה בכיתות הנמוכות, סייע לאסירים חלשים בלימודים. הוא הגיע בהתנדבות למרכז ההוראה של השב"ס וסייע שם כעוזר הוראה. לימד אסירים את השפה העברית. מאיר תמך בהרבה 'אסירי השגחה' וליווה אותם. הוא השתתף באופן פעיל בכל הסדנאות שהכלא מציע. לא היית רואה אותו מתבטל. כל הזמן הוא העסיק את עצמו בפעילות. הוא איש שיחה וגם איש משפחה למופת. היה מעורה בחיים של כל הילדים שלו וגם של הנכדים. מתקשר כל יום, מתעניין, שואל. הייתה למשל סדנה שבה הוא הביע בפני חברי הקבוצה חרטה על מעשיו ועל הדרך שבה בחר לנהל את חייו הבוגרים".
מה הוא סיפר שם?
"הוא סיפר שם לאסירים בין היתר, על האווירה המשפחתית שהניעה אותו לבצע עבירות. לדבריו, מכיוון שהוא לקח על עצמו תפקיד הורי ביחס לאחיו, הוא כל הזמן דאג ליצחק אחיו וניסה להציל אותו מהחיים של הפשע, רק שיצחק היה מרדן, ולא רצה שהוא יתערב לו".
ועל מה הוא התחרט בקבוצה?
"שהפשע לא עשה לו טוב בחיים, שהוא לוקח אחריות על כל מה שעשה ושהוא יודע היום איך להתנתק מזה. באמת שהוא ניסה כל סדנה וכל טיפול כדי להוכיח שזה מאחוריו".
חבר ילדות של אברג'יל, שהיה איתו בקשר טלפוני במשך תקופת המאסר, מספר שהוא ראה את השינוי מתחולל. "כל יום שישי מאיר היה מתקשר לשאול מה נשמע לברך בשבת שלום. הוא סיפר שהיה לו קשה שם, שכל האסירים שהוא ישב איתם כבר היו צעירים ולא מוכרים, ולא היו מהדור שלו. כל שיחה איתו התחילה בזה שהוא עייף והזדקן וחולה, ושהכלא זה לא כבר בשבילו. למזלו, יש לו משפחה לתפארת, ואישה דומיננטית ותומכת שנותנת לו גב. יש לו בהחלט לאן לחזור".
מה התוכניות שלו לעתיד? יחזור להיות בורר?
"הוא לא יחזור להיות בורר. נראה לך? הוא רוצה לשבת וליהנות מהילדים ומהנכדים ולנוח. לפתוח חברות ולעסוק בעסקים חוקיים ולגיטימיים כמו חברת הטבק שהקים".
אולי. אבל חמש פעמים עלה אברג'יל במהלך מאסרו לדיונים שונים בפני ועדת שחרורים – ובכל פעם, כולל זאת האחרונה, טען נציג היועץ המשפטי, כי הוא עדיין מסוכן לציבור ויש מידעים על המשך פעילותו העבריינית לכאורה. זאת למרות הכחשותיו הנמרצות של אברג'יל, וטענותיו כי הוא "זנח את עולם הפשע", וכי מדובר, "במידע ממוחזר ובעבירות ישנות שבוצעו לפני 15 ו־20 שנה".
אברג'יל הוא עדיין לא אדם חופשי לגמרי, וחלות עליו שורה של מגבלות, חלקן לא פשוטות בכלל. עד פברואר 2022, בכל לילה, בין השעה עשר לשש בבוקר, הוא נכנס למעשה למעין מעצר בית. אחת לשבועיים אברג'יל יצטרך להתייצב לחתימה בתחנת המשטרה הקרובה לביתו. על חו"ל אין מה לדבר, וצו עיכוב יציאה מהארץ תלוי ועומד נגדו.
בנוסף לעבודה בשכר – כאמור, בחברת קפסולות העישון שהקים – אברג'יל יידרש להתנדב במסגרת הקהילה, לעמוד בלוחות הזמנים שייקבעו לו, להגיע לטיפול פרטני פעמיים בשבוע אצל עובדת סוציאלית, וכן לטיפול שבועי משפחתי וקבוצתי. ברש"א מסבירים כי בין שלל הסדנאות שמוצעות שם לאסירים המשוחררים ברישיון, יש סדנה לטיפול בעברייני מין, תעבורה, אלימות, מרמה ועבריינות כללית, וסביר להניח שהאפשרויות האחרונות יהיו רלוונטיות יותר עבורו. ההשתתפות בקבוצות אלה היא חובה וחלק מתנאי רישיון האסיר שלו.
אברג'יל הוזהר על ידי חברי הוועדה, כי אם יפר מתנאי השחרור הוא עלול למצוא את עצמו שוב בכלא. אם להאמין להצהרותיו האחרונות, לפחות בתנאי אחד של השחרור אברג'יל ישמח לעמוד: האיסור לארח בביתו או להיפגש בכל מקום אחר עם חיילים או ראשי ארגוני פשיעה בעבר או בהווה. גם החברים שאינם מעולם הפשע, ושעלו בסוף השבוע האחרון לביתו והציעו לערוך לכבודו מסיבת שחרור ענקית ומפוארת, שמעו ממנו רק דבר אחד: "תנו לי לשבת בשקט בבית ולנוח".
פרקליטיו של יצחק אברג'יל, עו"ד שמשון וייס ולירז מאיר, סירבו להגיב בנוגע לנתק בינו לבין אחיו, מאיר אברג'יל.
בתגובה לטענות כי נמנע מאברג'יל טיפול רפואי, נמסר מדובר השב"ס: "האסיר טופל על ידי גורמי הרפואה בשב"ס בשיתוף גורמי הטיפול בקהילה באופן מקצועי תוך מתן מענה הולם. מעבר לכך לא נוכל לפרט מפאת חיסיונו הרפואי".
בתגובה להרשעתו בעסקת טיעון בתיק 512 מסר עו"ד משה יוחאי, פרקליטו של מאיר אברג'יל, שייצג אותו במשפט: "תיק 512 קם ונפל על עדי מדינה שקרנים, אשר עד היום לא ברור כיצד המדינה נתנה להם פרסים וטובות הנאה. המשטרה לקחה את מאיר אברג'יל בתור דמות שלשיטתה היא מרכזית וניסתה בכל דרך להוכיח שיש לו קשר לאישומים הקשים והחמורים בכתב האישום שייחסו לו.
"התיק שהתחיל בקול תרועה גדולה נגדו, וצייר אותו כמנהל בכיר בארגון פשיעה וכאחד האחראים על הרצח ביהודה הלוי, נגמר בקול ענות חלושה. הוכחנו שלמאיר אין כל קשר לא לרצח ביהודה הלוי ולא לניהול ארגון פשיעה.
"למרות שהמדינה ניסתה למנוע את שחרורו בכל מחיר, לשמחתנו השופטים לא התרשמו מהמידעים המודיעיניים הממוחזרים והלא־מהימנים שהונחו בפניהם, והורו על שחרורו".