"אין מחיר לבריאות שלו – הייתי משלמת בשקט כמה אלפים כל חודש כדי שהוא יחיה חיים ארוכים ובריאים יותר", אומרת בנחרצות שיר וייס, עובדת בחברת גיימינג מרמת־גן ובעליו של מקס, גולדן רטריבר בן חצי שנה, שכבר עכשיו מוציאה לדבריה בין 1,000 ל־1,500 שקל לחודש על גידול וטיפוח הכלב, ועוד ארנקה נטוי.
כתבות נוספות למנויים:
"יש דברים שאי־אפשר לחסוך עליהם", היא מסבירה. "אני אקנה לו את הדברים הטובים ביותר, את האוכל הכי טוב שיש, כי זו הבריאות שלו. כל אחד שישקיע במה שחשוב לו; אחד אחר יחליט להשקיע את הכסף בבית מפואר, אחד אחר יקנה רכב מוגזם, אני בוחרת להשקיע את הכסף שלי בחיים ובבריאות של הכלב שלי".
- לא רוצים לפספס אף כתבה?
את מכירה אותו רק חצי שנה.
"מקס הוא הלב שלי, אני מרגישה שהוא כמו הילד שלי. עכשיו למשל הוא עשה איזושהי תנועה לא נכונה והוא צולע ונורא קשה לי עם זה. כואב לי כשכואב לו, אני ממש בוכה כשאני רואה את זה. אני לא יודעת אם אני מגזימה או רגשית מדי, אבל קשה לי להמשיך בחיי כשאני יודעת שכואב לו. לפעמים אומרים לי, 'שיר תירגעי, מה יהיה כשיהיו לך ילדים? אל תהיי כל כך רגישה'".
היית שולחת את מקס לטיפול ניסיוני להארכת חיים?
"כן. וגם כל בעלי הכלבים שסביבי, בלי למצמץ".
וייס, מן הסתם, לא טועה, שכן הפוטנציאל הכלכלי העצום הגלום בסיכוי להארכת חיי כלבים – לצד הסיכוי המצומצם אך עדיין מבטיח לעבור בהמשך מכלבים לבני אדם – מתחיל להיתרגם גם ליזמות ממשית. "כלבים נחשבים ללא ספק למודל הטוב ביותר להזדקנות אנושית", אומרת סלין הליוואה, מנכ"לית .Cellular Longevity, Inc, סטארט־אפ מדובר שגייס לאחרונה 11 מיליון דולר בארה"ב ומפתח את התרופות הראשונות להארכת תוחלת חיי כלבים, לצד שיפור בריאותם ופעילותם בשנים המאוחרות לחייהם.
ההבטחה היא, כמובן, לא רק לכיבוש אפשרי של שוק חיות המחמד אלא לפריצת דרך משמעותית גם עבור בעליהן, בעיקר אם לקחת בחשבון את קווי הדמיון בהזדקנותם של כלבים ובני אדם. "התפתחנו יחד איתם, יש לנו סביבה משותפת, גם הם מפתחים מחלות שנגרמות מהזדקנות כמו סרטן, יתר לחץ דם, סוכרת וכו', ואם נוכל לטפל אצלם במחלות שקשורות לגיל, גם בני אדם ירצו בזה, ואנחנו הראשונים שמפתחים טיפולים מאושרי FDA (מינהל המזון והתרופות האמריקאי – ג"ק) שיעניקו לכלבים חיים טובים וארוכים יותר".
אפשר בכלל להבטיח שתרופות שיעבדו על כלבים יעבדו גם על בני אדם?
"אני לא יכולה להגיד את זה במאה אחוז, אבל יש יש סיכוי טוב. כיום מחקרים על הזדקנות מתבצעים על עכברים, למרות שהם מודל נוראי לבני אדם. הארכנו את תוחלת החיים של עכברים מאות פעמים כבר ולאף אחד לא אכפת מחוץ לשדה המחקרי, כי זה עכבר. מגיעים למסקנה ש'היי, יכול להיות שהתרופה הזאת תעבוד גם על סרטן בבני אדם', ומנסים, ב־99 מהפעמים זה לא עובד ופעם אחת כן, ואז יש תרופה חדשה בשוק. אנחנו מתמקדים בתרופה שמיועדת לכלבים, והדאטה שנאסוף מכלבים – אם, למשל, התרופה תימצא יעילה לדחיית סרטן אצלם – היא דאטה ממש טובה שאפשר להתקדם איתה לבני אדם".
הראיון עם הליוואה מתקיים מדירתה בסן־פרנסיסקו, כשמאחוריה על הספה מגיח מדי פעם ראשה הלבן והפלאפי של וולפי, כלבת הרסקיו שאימצה לפני כחמש שנים. "היא כמו המשפחה שלי, אני הולכת איתה לכל הפגישות, מסתובבת איתה בכל העיר, היא כבר מפורסמת פה".
הליוואה רק בת 26, אבל מחזיקה בתואר ראשון במדעי המוח מאוניברסיטת טקסס שבאוסטין, ואת לימודי הדוקטורט שלה באוקספורד (בתחום הכלכלה של טיפול גנטי) קטעה לטובת החברה שהקימה. כשאני מגלה התפעלות לנוכח גילה הצעיר, הליוואה ממהרת לצנן: "תשמעי, אני זקנה יחסית לסיליקון ואלי. יש לי כמה חברים צעירים ממני שכבר ממנכ"לים. אין ספק שאני צעירה מאוד לתחום הביוטק, אבל יש לי חבר בן 18 שעומד בראש חברה. זה מאוד סן־פרנסיסקו".
היא גדלה עם 15 חתולים, ארבעה כלבים, אוגרים, ציפורים וסנאים, אבל למרות הקשר המיוחד עם בעלי חיים – שהוביל אותה לקריירה שבה בחרה – הליוואה מודה שבסוף היא מכוונת לבני אדם. "תמיד רציתי להבין טוב יותר את המכניזם הביולוגי של ההזדקנות, כי זו אחת הבעיות הגדולות של האנושות. אנשים מתחילים להזדקן ולחלות במוקדם או במאוחר, וחיים ככה לאורך שנים עד שהם מתים. הם סובלים, המשפחות שלהם סובלות וזה רק ילך ויחמיר כי תוחלת החיים עולה. תמיד תיסכל אותי שברגע שאדם חולה בסרטן, אלצהיימר ומחלות אחרות, אין יותר מדי אפשרויות טיפול. וזה בכנות הפחיד אותי. מילאתי תפקידים בקרן הון סיכון שמשקיעה בחברות שמפתחות טיפולים להזדקנות, הקמתי את Cellular Longevity בשנת 2019 והיום עובדים בחברה 30 איש ויש לנו כבר שתי תרופות בפיתוח".
היא מודעת, כמובן, להתעניינות האדירה שהחברה זוכה לה. "הרבה מדינות באירופה פנו אלינו, למרות שאת היחידה מישראל כרגע. הארכת חיים לכלבים היא ענף חדשני בתחום האנטי־אייג'ינג, וכשבראש החברה עומדת אישה צעירה, לא נתקלים בזה הרבה".
החברה אמורה להתחיל ניסויים קליניים בתחילת השנה הבאה על שתי תרכובות של תרופות אנטי־אייג'ינג פוטנציאליות. הליוואה לא יכולה, כמובן, לחשוף יותר מדי, אבל מוכנה להגיד ש"יש פער בתוחלת החיים בין כלבים מגזעים גדולים לבין הקטנים, כאשר הקטנים חיים יותר. התרופה הראשונה מיועדת לכלבים צעירים וגדולים ומכוונת למנגנונים הביולוגיים שההשערה לגביהם היא שהם אלה שגורמים לפער הזה. זו תהיה תרופה במרשם".
והתרופה השנייה?
"זו תרופה שנועדה לשמש כטיפול אקוטי לכלבים בכל גודל מיד לאחר תחילת הופעת תסמיני הזדקנות קוגניטיביים ופיזיים. אני מצפה שהתרופה תתחיל ניסויים קליניים ב־2022".
אתם מבצעים ניסויים בבעלי חיים?
"לא. התרופות שאנחנו משתמשים בהן בטוחות כמו מים. אנחנו מאוד דואגים לרמות הבטיחות, ובמקרה הכי גרוע התרופה שלנו לא תועיל, אבל בהחלט לא תפגע. במקביל לתרופות אנחנו מנהלים מחקר תצפיתי".
איך זה מתבצע?
"כלבים מכל רחבי ארה"ב משתתפים במחקר. בעלי הכלבים מביאים אותם לווטרינר שלנו במשך עד שישה חודשים והוא עורך לכלב כמה בדיקות לאורך תקופה. הבעלים נדרשים לדווח על תפקוד הכלב ולבצע בדיקת דם שבודקת את מדדי ההזדקנות. אנחנו מנסים להבין את תהליך ההזדקנות של כלבים לאורך שנים".
בשלב הזה הליוואה מתקשה להתחייב על עלות התרופות העתידיות, אבל יודעת ש"אם בעלי כלבים לא יוכלו להרשות לעצמם לרכוש אותן אז מה עשינו בזה?" ועדיין היא מודעת לנכונותם האינסופית של בעלי כלבים לפתוח ארנקים כשמדובר באהוביהם הפרוותיים, כי כשזה נוגע בכלבים (וחתונות, אבל זה סיפור אחר) אנחנו נוטים לחרוג מהתקציב. גוגל מניבה כמעט מיד אופציות לטיפולי דיקור והידרותרפיה לכלבים, חטיפים תוצרת בית, חדרי כושר לכלבים, צהרון לשעות הצהריים ופנסיונים הגובלים בספא. בסקר שנערך בארה"ב באוקטובר האחרון ענו 90 אחוז מבעלי הכלבים שיהיו מוכנים לבזבז על הכלבים שלהם יותר מאשר על עצמם. בסקר אמריקאי אחר בהשתתפות 1,500 בעלי כלבים, נמצא כי אחד מכל ארבעה פינק את כלבו בעיסוי, ו־45 אחוז מהנשאלים הודו שלקחו את כלבם לארוחה מיוחדת לכבוד יום הולדתו. ה'וול סטריט ג'ורנל' סיכם כי בשנה שעברה הוציאו האמריקנים כ־17 מיליארד דולר על טיפולים וטרינריים, כך שאפשר רק לשער איזה פוטנציאל כלכלי טמון בטיפול שיעניק לחיה האהובה עוד שנתיים־שלוש. אלא שאפילו הליוואה מודה שהדרך לשם עוד ארוכה: "אנחנו לא הולכים לייצר כלבים בני 80. ההערכה היא שבמינימום נוסיף להם עוד חצי שנת חיים".
זה נשמע מינורי מאוד, אבל אפילו הבטחה כזו יכולה להתברר כבוננזה. "כשמדובר בתזונה, את קונה את המותג היוקרתי ביותר שמבטיח לתת לכלב שלך חיים ארוכים וטובים יותר, ואני חושבת שאנשים יעדיפו להשקיע את הכסף בתרופה מוכחת", הליוואה אומרת.
הסטארט־אפ של הליוואה הוא אולי הדוגמה העכשווית והמדוברת, אבל הוא מסמן מגמה שצוברת תאוצה משמעותית, בעיקר בארה"ב, לנסות לפצח את הסוד להארכת חייהם המוגבלים של הכלבים. העולם, ומאות־מיליוני בעלי הכלבים בו, רק מחכים לבשורות ולדור התרופות הבא, בעיקר לנוכח תקרת הזכוכית הידועה בתחום.
"יש אנשים שהשקיעו המון כסף כדי להחזיר לכלבים שלהם את איכות החיים ולהימנע מהמתת חסד", אומרת הווטרינרית ד"ר הילה פרבר וייסמן, שמנהלת קליניקה בהרצליה פיתוח. "אם זה ניתוחים בעשרת אלפים שקל כדי לטפל בפריצת דיסק, שאחריהם יש גם שיקום מאוד ארוך, או לקוחות שבמשך כמעט שנה הכלב שלהם קיבל אחת לשבועיים עירוי דם - גם זה בעלויות גבוהות מאוד, כל עירוי עולה 1,200 שקל וכרוך בסיכון גבוה, כי את מכניסה דם זר לגוף ויש סכנת דחייה. יש גם כאן תחום של רפואה אלטרנטיבית, ויש הרבה אנשים שמוכנים להישבע שהכלב שלהם חזר ללכת אחרי חצי שנה של טיפולי דיקור".
ואילו הווטרינר ד"ר משה בן ארי מרמת אביב זוכר מקרים כמו ניתוח לב שכלב הוטס עבורו עד איטליה, לבית חולים ומומחה מסוימים, בעלות של אלפי דולרים. "ההשקעה הכספית בבעל החיים לא עומדת ביחס ליכולת הכספית של הבעלים, אלא ביחס לאהבה ולמחויבות שהם מרגישים כלפי בעל החיים, וזה מעניין", הוא אומר. "לפעמים אנשים מחליטים להשקיע בבעל החיים על חשבון איכות החיים של עצמם. התלות היא עד כמה אני אוהב ואכפת לי מחיית המחמד שלי, או כמה האנשה אנחנו עושים לה וכמה היא חלק מהבית. ולאבד אחת כזו זה אבל כבד. לא פעם אנשים מתנצלים בפנינו ואומרים, 'יש לנו עוד ילדים, אבל הוא בן משפחה'".
המחקר הגדול והמשפיע ביותר בנושא הזדקנות כלבים - The Golden Retriever lifetime study – החל לפני כשבע שנים בארה"ב בהשתתפות כ־3,000 כלבי גולדן רטריבר מכל רחבי היבשת, ומתמקד בקשר שבין הזדקנות כלבים להתפתחות מחלת הסרטן. המחקר טרם הסתיים, ובמקביל פועל מאז 2016 'פרויקט הזדקנות הכלבים' (Dogs Aging Project), במסגרתו מנדבים כ־30 אלף אמריקאים את כלביהם על מנת לבחון איך משפיעים גורמים גנטיים וסביבתיים על תהליכי הזדקנותם. עד כה עלה המחקר כ־25 מיליון דולר במימון המכון הלאומי לבריאות בארה"ב, והוא כולל ניסוי במסגרתו מקבלים כ־200 כלבים בגיל העמידה את התרופה רפמיצין, המשמשת למניעת דחיית השתלות איברים וכמה סוגי סרטן בבני אדם.
"אנחנו בוחנים אם התרופה יכולה לגרום לשיפור תפקוד הלב ובאופן כללי להארכת חייהם של הכלבים", מסביר פרופ' דניאל פרומיסלו, שחוקר את הביולוגיה של ההזדקנות באוניברסיטת וושינגטון ומוביל את הפרויקט. "נעקוב אחרי 30 אלף הכלבים שמשתתפים במחקר למשך כל חייהם וננסה להבין מה הסיבות לכך שיש כלבים שחיים חיים בריאים וארוכים יותר מאחרים. אנחנו בודקים את הזדקנות המוח, איך הסביבה שבה הכלב חי משפיעה על האופן והזמן שבהם הוא מתחיל להזדקן, ולמה יש גזעים שחיים 18 שנה וכאלה שחיים רק שמונה שנים. ממש כרגע יושבת לי על הברכיים הכלבה שלי, פריסבי. היא בת 16 והיא הרבה יותר איטית משהייתה לפני שלוש שנים, אז אנחנו בוחנים למה זה קורה לכלל הכלבים".
נתוני המחקר הראשוניים יפורסמו בחצי השנה הקרובה, וגם פרומיסלו מאמין שחקר ההזדקנות בכלבים הוא הדרך הטובה ביותר לחקור הזדקנות בבני אדם. "כלבים הם האופציה הכי טובה שלנו, ואני מקווה שהפרויקט יהפוך בינלאומי ויתרחב גם מחוץ לארה"ב".
ובסופו של דבר, זו אכן השורה התחתונה: כי עם כל הפוטנציאל הכלכלי העצום הגלום בהארכת חיי כלבים, הגביע הקדוש היה ונותר הארכת תוחלת החיים האנושית, והמחקר העכשווי בתחום כבר מתייחס לזקנה כאל מחלה ולא כעל חלק טבעי ממעגל החיים.
המכשול העיקרי לפיתוח תרופות וטיפולים נגד הזדקנות אצל בני אדם הוא שאנחנו חיים כיום זמן ארוך – בטח בהשוואה לעבר – וחברות התרופות נרתעות מהשקעה בניסויים קליניים המשתרעים על פני עשרות שנים. גם ל־FDA נוח יותר עם תרופות המתמודדות עם מחלה או סימפטום ספציפי ולא עם משהו רחב ומופשט כמו הזדקנות. זאת הסיבה שמחקר בכלבים והאצת ההתקדמות בתחום דווקא אצלם נראים כמו פתרון מתבקש. כאן המחקר יכול להתחיל ולהסתיים בתוך פרק זמן ריאלי, ולא מעט מתסמיני ההזדקנות אצל כלבים דומים לאלו האנושיים, כולל מחלות דומות.
ועדיין, אם יש ברשותכם 25 אלף דולר פנויים, תוכלו לטוס למשרדי חברת .Human Longevity Inc בסן־דייגו, החברה היחידה בעולם (כרגע לפחות) שבה יבצעו מיפוי גנטי של כל גופכם, אנליזה של כל החלבונים, ויתאימו לכם תוכנית אישית שמתיימרת להבטיח שנים רבות ובריאות יותר. אפשרויות אחרות, עממיות יותר, מתקשות להבטיח גם את זה. "אין כיום רופא שתלכי אליו ותשאלי אותו, 'מה אני צריכה לעשות כדי להאריך את תוחלת החיים הבריאה שלי' והוא יבנה לך תוכנית מותאמת אישית", מסבירה ד"ר מיכל חמו, מומחית בחדשנות ובעתידנות רפואית.
למה אפשר לקוות בטווח הנראה לעין?
"קיימת תרופה בשם מטפורמין, שהיא תרופה לסוכרת ומתחילות להיות יותר ויותר עדויות במחקרים שהיא בהחלט מאריכה חיים ומאיטה את קצב ההזדקנות. אבל כרגע זו תרופה שמיועדת אך ורק לשימוש בסוכרת. בנוסף, קיימים תאים בגוף האדם שכאשר הם מזדקנים הם לא מסולקים מהדם וגם גורמים להזדקנות ולתחלואה. ויש היום הרבה מאוד שיטות שמנסות לחפש דרכים לסלק את התאים הזקנים האלה מהדם, כולל טיפול והזרקה של תאי גזע".
"כלבים תמיד מתים מהר יחסית לתוחלת החיים שלנו, וזה כואב ומתסכל מאוד", מודה הווטרינר ד"ר רפי קישון, שמתמחה בגריאטריה של כלבים וחתולים, "אבל יש לי בשורה משמחת לגבי אמצעים שיכולים לעזור בהארכת החיים. קודם כל, חשוב לטפל בכלב לפני שהוא מגיע גמור למרפאה, אלא מיד עם הופעת התסמינים הראשונים של ההזדקנות. וזה מתחיל במזון. רוב המזון שכלבים אוכלים בימינו הוא מזון תעשייתי משומר, ולכן צריך להקפיד לקנות מזון איכותי מאוד. אני תמיד אוהב לתת גם משהו טרי, ויש מתכון שפיתחתי: פרוסת לחם, ביצה, קוטג' ושמן – מערבבים הכל בקערה, מכניסים למיקרו, ותוך דקה וחצי יש אומלט טרי. מגישים פושר וזה נותן לכלב חלבונים טבעיים. כדאי לתת את זה בין פעמיים לשלוש בשבוע, פעם הייתי מכין את זה כל שבת לי, לאמא שלי ולכלב שלה. כדאי לתת גם תוספת של מולטי־ויטמינים מיוחדים שהם טעימים לכלב ונבלעים כמו חטיף. וגם אומגה שלוש".
מה עוד?
"יש לי כמה טריקים סודיים: יש מוצר שלצערי לא מיובא לארץ וצריך להביא מחו"ל, 'קרזיבן', שמשפר את זרימת הדם למוח וללב, והוא מאריך חיים אנטי־גריאטרי. 95 אחוז מהלקוחות שלי חוזרים אליי ושואלים אם יש כזה גם לבני אדם, כי זה כאילו הכלב שתה ממעיין הנעורים. זה משפר את הקוגניציה, ומתחילים לתת את זה כשהכלב מראה ירידה בתפקוד הקוגניטיבי ובשמיעה, למשל.
"עוד משהו שאני מביא מחו"ל זה זריקה אנאבולית - זה טוב מאוד לגוף המזדקן, וכתופעת לוואי זה גם מקל על תפקוד הכליה ומגביר קצת את התיאבון. הרבה פעמים אצל כלבים זקנים שכבר קשה להם ללכת, גם שיפור של עשרה אחוזים ביכולת הכוח ובתנועה משנה את התמונה. כדאי לשלב את זה עם פיזיותרפיה ופעילות מתונה במישור, ויש אפילו כמה מכונים בארץ שבהם עושים פיזיותרפיה במים לכלבים. עוד משהו שחשוב לעשות כדי להאריך את חיי הכלבים זה לחזק את מערכת החיסון אצלם. יש משהו שנקרא 'טיפול דם עצמי' – לוקחים דם מהווריד ומזריקים אותו ישר לשריר. זה נשמע מוזר אבל זה מעולה ומעורר את מערכת החיסון הכללית".
הכרת בעלי כלבים שהלכו רחוק במיוחד עם הניסיון להאריך את חיי הכלב?
"קשה לאנשים מאוד להיפרד מהכלבים שלהם. כלבים זקנים הם כאלה נשמות טהורות והלב כואב. הייתה לי לקוחה שהחליטה לפחלץ את הכלב שלה. זה כבר מעבר להארכת חיים. היא הלכה לבעל מקצוע, והוא פיחלץ אותו. זה היה פינצ'ר חום, והיא תלתה אותו אצלה בבית. היא באה להראות לי את זה בקליניקה, וזה לא היה הדבר הכי נחמד שראיתי, גם שמו לו עיניים מזכוכית חומה. אבל אותה זה ניחם שהוא מפוחלץ".
פורסם לראשונה: 07:12, 23.07.21