עקבתם אחרי תחרויות הג'ודו באולימפיאדה? אם כן אז לבטח ראיתם ספורטאים שריריים, חזקים מאוד – ופייטרים שלא נכנעים עד הרגע האחרון. אבל יש עוד משהו שמאפיין רבים מהספורטאים בענף הג'ודו, ושלא בטוח שהבחנתם בו. לרבים מהם יש אוזן משונה עם עיוות בולט, או כפי שהתופעה מכונה "אוזן כרובית".
- לא רוצים לפספס אף כתבה?
עוד כתבות למנויים:
"אוזן כרובית" היא לא תופעה בלעדית לענף הג'ודו – אלא כזו ששכיחה בכל ענפי הקרב והענפים האגרסיביים כמו אגרוף, לחימה משולבת (MMA), היאבקות, רוגבי ועוד. בעבר הרחוק אף נטו לייחס לבעלי אוזן הכרובית תסמונות כמו שיגעון, דבר שכמובן אין לו שום אחיזה במציאות.
כיצד בעצם זה קורה? האם זה פוגם בשמיעה? אוזן כרובית נובעת מחבלה באפרכסת, אזור רגיש באוזן. כשהאפרכסת נחבלת נוצר במקום שטף דם גדול והאוזן נראית חיוורת ומקופלת. צורתה מזכירה מעט כרובית, ומכאן השם.
בזמן שהאוזן נחבטת במזרן מהטלה או מאגרוף שספג הלוחם, מתפתחים במקום דימום וקרישה. אספקת הדם עם החמצן פוחתת – מה שמוביל לשינוי צורה של העור הנפרד מהסחוס, וזה מקורו של העיוות בצורת האפרכסת.
אם הפגיעה אינה מטופלת מיד, מתרחש נזק בלתי הפיך. הסחוס הרגיש לא מקבל חומרים מזינים, ויחד עם הבצקת, הדימום הפנימי וניתוק העור מהסחוס, העיוות נותר תמידי. ואכן, ישנם ספורטאים רבים שאוזני הכרובית מלוות אותם לכל אורך הקריירה.
לברוך שמאילוב, ג'ודוקא ישראלי שייצג עתה את ישראל באולימפיאדה וסיים במקום החמישי בתחרות האישית, יש אוזן כרובית כזו: "זה התחיל בגיל 17, כשהייתי בהכנה לתחרות והאינטנסיביות עלתה", הוא נזכר. "סגנון הלחימה שלי מתאפיין במגע קרוב עם היריב וכולל אחיזות קרובות והרמות, כך שאני נוטה לסיים את הקרבות עם פציעות באזור הפנים, וגם האוזניים נפגעות".
שמאילוב ניסה תחילה לטפל בעיוות שנוצר לו, אך בסופו של דבר נכנע: "לא אהבתי את זה, זה היה נראה לי לא אסתטי, אבל גם לא היה לי כל כך מה לעשות וקיבלתי את זה. בסוף כשחזרתי לישראל עברתי ניתוח אסתטי, אבל המקרה חזר על עצמו בכל חצי שנה. בסוף ויתרתי ומלבד שאיבה של האזור, אני לא מבצע טיפול נוסף".
אומנם אוזן כרובית מאפיינת בעיקר ספורטאי קרב הנמצאים בסיכון תמידי, אבל הדבר יכול לקרות כמובן גם לאנשים מן השורה. אלו התסמינים שצריך לשים לב אליהם במקרה של חבלת אוזן: כאבים, נפיחות, צפצופים באוזניים (טיניטוס), הפרעות בשמיעה, כאבי ראש, ראייה מטושטשת ועיוות צורת האפרכסת. בכל מצב כזה יש צורך לפנות בדחיפות לטיפול רופא אף-אוזן-גרון או מומחה לפלסטיקה, שכן כל עיכוב בטיפול יגרום נזק בלתי הפיך לצורת האפרכסת. תסמינים נוספים, ובמיוחד פגיעה בשמיעה, כאבי ראש, הקאות וטשטוש ראייה, דורשים גם את טיפולם של רופאי אף-אוזן-גרון ונוירוכירורג.
הטיפול בפגיעה הקוסמטית באפרכסת כולל ניקוז דם, טיפול בזיהום ובמקרה של פגיעה קשה גם תיקון על ידי מומחה ברפואה פלסטית, כדי לנסות לתקן את הפגיעה בסחוס. הדרך למנוע את הפגיעה היא כמובן מניעת החבלה על ידי הגנה מפני פגיעות ראש חמורות, ולחלופין, כאמור, פנייה דחופה לטיפול רפואי מיד עם החבלה.
בסופו של דבר, שמאילוב למד לא רק לחיות עם העיוות הקבוע באוזניים, אלא ממש לאהוב אותו. אחרי הכול, מדובר בעדות ויזואלית ללוחם מחוספס שספג הרבה מכות בחייו: "למדתי לאהוב את אוזני הכרובית, וזה מצטייר בעיני כסימן ההיכר שלי באומנות הלחימה. תמיד שואלים אותי באיזה ענף אני משתתף ובטוחים שאני לוחם MMA, כי שם זה קורה הרבה", הוא אומר. "בעיניי זה מסמל מוסר עבודה קשה וקשוח. אשתי פחות אוהבת את זה, אבל גם היא התרגלה".
פורסם לראשונה: 05:34, 05.08.21