תחקיר שערכה רשת CNN מצביע על כך שעיתונאית אל-ג'זירה שירין אבו עאקלה נורתה במכוון על ידי צה"ל במחנה הפליטים ג'נין מוקדם יותר החודש. "הם ירו ישירות על העיתונאים", טענו עדי ראייה שהיו בזירה. "הטענה משוללת כל יסוד", אמרו בצה"ל בתגובה לאותה מסקנה בתחקיר שפורסם אמש (שלישי).
התחקיר מתבסס על שני סרטונים חדשים מזירת הירי שבהם לא נראה קרב יריות בין כוחות צה"ל לבין חמושים פלסטינים, על מומחה נשק, על מומחה לענייני קול ועל עדויות של שמונה עדי ראייה לתקרית, מצביע לפי הרשת האמריקנית כי אבו עאקלה נורתה על ידי כוחות צה"ל. מומחה הקול אמר שמהאזנה לסרטונים ניתן להעריך שהירי הגיע ממרחק של כ-177 מטר ל-197 מטר, המרחק שבו עמדו חיילי צה"ל מהעיתונאים.
מומחה הנשק אמר ל-CNN כי ארבעה כדורים פגעו בעץ סמוך במקבץ קרוב יחסית. "מהסימנים על העץ עולה שהיריות, שאחת מהן פגעה בשירין, הגיעו ממורד הרחוב מכיוון חיילי צה"ל", אמר המומחה. "המקבץ הקרוב יחסית של הכדורים מעיד על כך ששירין הייתה למטרה מכוונת ולא קורבן של אש אקראית או תועה".
"עמדנו מול כלי הרכב הצבאיים הישראלים כחמש עד עשר דקות לפני שעשינו מהלכים כדי להבטיח שהם יראו אותנו. וזה הרגל שלנו כעיתונאים, אנחנו זזים כקבוצה ואנחנו עומדים מולם כדי שהם ידעו שאנחנו עיתונאים, ואז אנחנו מתחילים לזוז", אמרה ל-CNN העיתונאית הפלסטינית שד'ה חנאישה. "ברגע שהיא (שירין - א"א) נפלה, לא הבנתי שהיא נורתה. שמעתי קולות של כדורים אבל לא הבנתי שהם מתקרבים. חשבתי שהם יורים אז נשארנו מאחור. לא חשבתי שהם ניסו להרוג אותנו".
בסרטונים שהציגה רשת CNN נראית הזירה שקטה יחסית לפני שהכתבים מצאו עצמם תחת אש בפרברי מחנה הפליטים ג'נין. חנאישה ועוד ארבעה עיתונאים ועמם שלושה מקומיים אמרו כי זה היה בוקר רגיל בג'נין. רבים היו בדרכם לעבודה או לבתי הספר, והרחובות היו שקטים. הגעתה של אבו עאקלה, לדבריהם, ריגשה את הרחוב, מאחר שהיא הייתה שם מוכר מאוד ברחוב הערבי הודות לסיקורה את ישראל והשטחים הפלסטיניים.
בסרטון בן 16 דקות שצולם בטלפון נייד שנחשף ב-CNN, המצלם נראה הולך לעבר המקום שבו התאספו העיתונאים, מתקרב לכלי הרכב המשוריינים הישראליים שחנו רחוק ואומר: "תראו את הצלפים". כשנער הציץ בהיסוס במעלה הרחוב, הוא צעק: "אתה חושב שזה בדיחה? אנחנו לא רוצים למות. אנחנו רוצים לחיות".
צה"ל: "קוראים לפלסטינים לשתף פעולה. קביעות בנוגע למקור הירי חייבות להיעשות בקפידה ולהתבסס על ראיות"
סלים עוואד, תושב מחנה הפליטים ג'נין, בן 27, שצילם את הסרטון בן 16 הדקות, אמר ל-CNN שלא היו פלסטינים חמושים או עימותים כלשהם באזור, והוסיף כי לא ציפה לירי לאור נוכחות העיתונאים בקרבת מקום. "לא היו עימותים בכלל. היינו בערך 10 חבר'ה. הסתובבנו, צחקנו והתבדחנו עם העיתונאים", אמר. "לא פחדנו מכלום. לא ציפינו שיקרה משהו, כי כשראינו עיתונאים בסביבה, חשבנו שזה יהיה אזור בטוח".
עוואד סיפר כי הירי החל כשבע דקות לאחר שהגיע למקום. הסרטון שלו מתעד את הרגע שבו נורו יריות לעבר ארבעת העיתונאים - אבו עאקלה, חנאישה, עיתונאי פלסטיני אחר, מוג'אהד א-סעדי, ומפיק אל-ג'זירה עלי סמודי, שנפצע מהירי. הצילומים מציגים קו ראייה ישיר לכיוון שיירת המשוריינים הישראלית.
"ראינו בערך ארבעה או חמישה כלי רכב צבאיים ברחוב הזה עם רובים מבצבצים מהם ואחד מהם ירה בשירין. עמדנו שם, ראינו את זה. כשניסינו להתקרב אליה, הם ירו עלינו. ניסיתי לחצות את הרחוב כדי לעזור, אבל לא הצלחתי", אמר עוואד והוסיף כי ראה שכדור פגע באבו עאקלה ברווח שבין הקסדה לאפוד המגן שלה, ממש באוזנה.
נער בן 16 שהיה ברחוב אמר ל-CNN שלפני הירי לעבר אבו עאקלה לא היו יריות, לא יידויי אבנים ולא דבר אחר. הוא הוסיף כי העיתונאים קראו להם לא לעקוב אחריהם בעודם מתקדמים לעבר כוחות צה"ל – ולכן נשאר מאחור. כשהחלו היריות, לדבריו, הוא התכופף מאחורי מכונית בכביש – שלושה מטר מאבו עאקלה – וראה את הירי בה. הנער שיתף סרטון שצולם בשעה 6:36 בבוקר, מיד לאחר שהעיתונאים עזבו את המקום לבית החולים, ובו נראו חמשת כלי הרכב הישראליים נוסעים באיטיות על פני המקום שבו מתה אבו עאקלה. לאחר מכן פנתה השיירה שמאלה לפני יציאתה מהמחנה.
גורם ביטחוני ישראלי בכיר דחה בתוקף בפני CNN את הטענות לפיהן חיילי צה"ל ירו בכוונה באבו עאקלה. "צה"ל בשום מצב לא ישים לעצמו למטרה אזרח, ובמיוחד איש תקשורת", אמר הבכיר.
דובר צה"ל מסר בתגובה: "צה"ל מביע תנחומים על מותה של שירין אבו עאקלה וקורא לרשות הפלסטינית לשתף פעולה בבחינה פורנזית ביחד עם נציגים אמריקנים כדי לקבוע באופן סופי את מקור המוות הטרגי. 11 אזרחים נהרגו בישראל בשבועות האחרונים בהתקפות טרור שמקורן באזור ג'נין. חיילי צה"ל פעלו בג'נין כדי למנוע התקפות טרור נוספות, וחמושים פלסטינים שהיו פזורים באזור ירו מאות כדורים ללא אבחנה וניסו לפגוע בחיילי צה"ל והפכו את המקום לזירת מלחמה אקטיבית. הטענה כי הירי היה מכוון משוללת כל יסוד".
"כפי שציין וממשיך לציין צה"ל מאז המוות הטראגי של אבו עאקלה, בלתי אפשרי להגיע למסקנה נחרצת בנוגע למקור הירי שהרג אותה ללא השלמת חקירה יסודית ומקצועית כמו זו שנעשית בצה"ל. קביעות בנוגע למקור הירי שהרג את גברת אבו עאקלה חייבות להיעשות בקפידה ולהיות מבוססות בראיות. זה מה שצה"ל שואף להשיג".
הפלסטינים, נזכיר, מסרבים להעביר את הקליע שפגע באבו עאקלה לידי ישראל כדי לבחון אותו ואת מקורו. בשבוע שעבר אמר חוסיין א-שייח, בכיר ברשות הפלסטינית, כי הפלסטינים יקבלו בברכה שיתוף פעולה עם כלל הגופים הבינלאומיים בחקירת מותה של אבו עאקלה. הצהרתו של א-שייח עמדה בניגוד מוחלט להצהרה שפרסם יומיים לפני כן, ובה הודיע כי החקירה תתנהל באופן עצמאי על ידי הרשות הפלסטינית. א-שייח סירב לבקשה הישראלית לבצע חקירה משותפת יחד עם הרשות הפלסטינית, ולבקשתה לקבל את הקליע שפגע בראשה של העיתונאית, לצורך בדיקה בליסטית.
בישראל ציינו כי חלק מרכזי מהטענה לפיה כוחות צה"ל הרגו במכוון את אבו עאקלה מבוסס על עדות הכתבת הפלסטינית שד'ה חנאישה, תושבת מחנה הפליטים ג'נין. גורם ישראלי ציין כי היא מפרסמת באופן קבוע תכני הסתה בחשבונותיה האישיים ברשתות. בתקופתה כעיתונאית באתר Middle East Eye פרסמה כתבות רבות שנותנות לגיטימציה לטרור.
הגורם אמרו כי התחקירנית ב-CNN לא אתגרה את דבריה של הנאיישה, שטענה כי "באופן ברור" לא ראתה פלסטיני עם נשק - אף שבאזור היו חמושים פלסטינים רבים. היא טענה גם שהיא יודעת שחיילי צה"ל זיהו אותה וירו לכיוונה על מנת להרוג. "איך היא יודעת מה זיהה או לא זיהה חייל שהיה במרחק 200 מטר ממנה?", אמרו בישראל ותהו היכן התמונות שצילמה הכתבת, שנצפתה עם מצלמה.
גורמים בירושלים אמרו כי הם "מגנים בכל תוקף את הטענה לפיה צה"ל ירה בעיתונאית במתכוון. התחקיר רווי אי-דיוקים וסימני שאלה באשר למהימנות חלק מהעדויות המובאות בו. לא ניתן להגיע למסקנה נחרצת לפני השלמת חקירה יסודית. אנו שבים וקוראים לפלסטינים לשתף פעולה במסגרת חקירה משותפת, ולהעביר לנו את ממצאי חקירתם (ובין היתר את הקליע). הפלסטינים נותרים בסירובם. מי שאין לו מה להסתיר, לא מסרב לשיתוף פעולה".
פורסם לראשונה: 23:07, 24.05.22