הג'יהאד האיסלאמי ספג הלילה מכה קשה כארגון. מטבע הדברים אנחנו מתמקדים במעצרו של מפקד הארגון באסם א-סעדי במחנה הפליטים ג'נין, ולכן קצת נדחקה הצידה העובדה שבנוסף נעצרו ביממה האחרונה במבצע גדול עוד 50 פעילים של הג'יהאד האיסלאמי הפלסטיני ברחבי יהודה ושומרון, וכעת הם נמצאים בחקירת שב"כ.
כוננות ביטחונית בדרום - כתבות נוספות
א-סעדי, שנעצר הלילה יחד עם סייענו וחתנו בלב מחנה ג'נין, היה מי שהפך את מחנה הפליטים ג'נין למעוז טרור אוטונומי שהרשות הפלסטינית וכוחות הביטחון שלה חששו להיכנס אליו. א-סעדי היה זה שהשיג הסכמות עם הנהגת חמאס במחנה על פעולה משותפת וחדר מלחמה משותף, ושאר הארגונים הקטנים והפחות חזקים, כמו הפתח למשל, הצטרפו לברית הזאת ולאיחוד הכוחות במעוז הטרור.
א-סעדי ידע גם לגייס כסף ולהבריח אמצעי לחימה לא במעט בגלל סיוע עקיף מאיראן, שגא"פ הוא בעל בריתה החשוב והחזק של טהרן בזירה הפלסטינית ונהנה ממימון אמצעים והדרכה שטהרן מצליחה להזרים אליו. לכן, למשל, א-סעדי יכול היה להציע לא רק לפעילי ארגונו אלא גם לפעילי ארגונים אחרים תמריץ כספי לבצע פיגועים רצחניים נגד ישראלים.
א-סעדי הציע 300 דולר עבור פיגוע קטלני שצלח, ו-100 דולר עבור ניסיון פיגוע בישראלים שהתבצע אך לא צלח. המחבל בן ה-61 שישב שנים ארוכות בכלא הישראלי היה הרוח החיה של קן הצרעות הטרוריסטי במחנה הפליטים ג'נין, וצמח למעמד של סמל בארגון. מכאן עולה עוצמת המכה שספגה הנהגת השטח של גא"פ ביהודה ושומרון, ולמעשה גם בעזה ובלבנון. במצב כזה, הדריכות שהוכרזה בעוטף עזה ובדרום ישראל, שכולל כוננות ליירוט וספיגת רקטות, היא רק צעד מתחייב מצידה של מערכת הביטחון הישראלית.
סביר להניח שגם א-סעדי וגם הפעילים הזוטרים יותר יישברו בחקירתם ויספקו מידע מודיעיני רב-ערך, שאותו אפשר לגלגל למעצרים נוספים וכן הלאה. אירוע כזה עשוי לשתק או לצמצם בצורה ניכרת את פעילות הג'יהאד בגדה לתקופה די ארוכה, ולכן לא פלא שהתגובה הרשמית של דובר הארגון בעזה הייתה בטונים גבוהים וכללה גם איומים.
אבל בין השורות אפשר היה לראות שהארגון חושש. גם הגא"פ, שמרכזו נמצא בשטחים, יודע שהמבצע הלילה הוא ראשיתו של שלב חדש ומסוכן מאוד לארגון במלחמה שמנהלים נגדו השב"כ וצה"ל. לכן, לא צריך להיות בקיא בהערכות המצב שהתקיימו במערכת הביטחון בעקבות הצלחת גל המעצרים כדי להבין מדוע החליטו שר הביטחון, הרמטכ"ל ואלוף פיקוד דרום על צעדי כוננות ודריכות יוצאי דופן בעוטף עזה.
סביר לצפות שהפגיעה האנושה ביכולותיו של הג'יהאד האיסלאמי לייצר טרור ולהפגין כוח ביהודה ושומרון, כמו גם הפגיעה הרגשית וההשפלה שללא שום ספק חשו בכירי הארגון לא רק בעזה, אלא גם בלבנון - שם יושב מנהיג הארגון זיאד נחאלה – כל אלה עשויים להוליך לפעולת נקם שמטרתה מעט את הכבוד לארגון מהבסיס החזק ביותר שלו מבחינה צבאית שנמצא בעזה.
לג'יהאד האיסלאמי, בניגוד לחמאס, יש הרבה פחות עכבות כשהוא מחליט לפעול מעזה. בניגוד לארגון הגדול ברצועה, שאחראי לרווחתם ולשלומם של התושבים ולכן חושש מתגובה ישראלית קשה, לגא"פ יש מחויבות רק ל"מוקאוומה", ההתנגדות, כלומר ללחימת הג'יהאד והטרור נגד ישראל, והוא אינו מתחשב כמעט בתושבי עזה. רק חמאס, שהוא ארגון צבאי חזק יותר ושולט ברצועה, יכול לרסן את גא"פ, במיוחד כשבוערת בו תאוות הנקם.
הדריכות של צה"ל היא אמצעי נוסף לרסן את הנהגת גא"פ, שכנראה הושפלה עמוקות כשראתה את מנהיג סניף ג'נין, א-סעדי, נגרר על הרצפה וננשך ע"י כלב מיחידת עוקץ. הגבלות התנועה באזורים שאליהם יכולים להגיע טילי הנ"ט בתוך שטח ישראל הן מהלך שמתחייב מהניסיון שנצבר עם תגובותיו של הארגון בשנים האחרונות.
בעבר, כולל בזמן מבצע "שומר חומות" אשתקד, אנשי הג'יהאד האיסלאמי הפלסטיני מעזה פגעו כמה פעמים בחיילים ובאזרחים ישראלים שנעו בעוטף עזה ברכביהם באמצעות טילי נ"ט. תנועת הרכבות מאשקלון לשדרות הופסקה כי פגיעת טיל נ"ט ברכבת עשויה להיות קטלנית הרבה יותר. אפשר להניח שאם הג'יהאד לא יזהה מטרות זמינות בצד הישראלי של עוטף עזה בתקופה הקרובה, חמתם הבוערת של מנהיגיו על המכה הרגשית והמעשית שספגו הלילה תדעך במשך הזמן, ואז הם יהיו יותר קשובים לדברי השכנוע של מנהיגי חמאס שמבקשים בתקופה הנוכחית למנוע הסלמה.