כ-2.5 מיליון ילדים פותחים היום (ה') את את שנת הלימודים – אך עבור 14,600 מהם, ההתרגשות כפולה ומכופלת. מדובר בעולים ועולות שזה מקרוב הגיעו ארצה, היישר למערכת החינוך הישראלית, לשפה הזרה ולחברים החדשים.
למעלה מ-80 אלף עולים חדשים עלו לישראל בשנתיים האחרונות, מספר שיא של שני עשורים. כ-45% מהם – כ-37 אלף עולים – הגיעו במסגרת מבצע העלייה "עולים הביתה", שהחל עם פרוץ המלחמה באוקראינה. עוד כ-3,200 עולים ועולות חדשים הגיעו ארצה במסגרת מבצע "צור ישראל" מאתיופיה.
לפי נתוני משרד העלייה והקליטה, העיר שקלטה את מספר התלמידים העולים הגבוה ביותר בשנתיים האחרונות (2022-2020) היא נתניה: 10% מכלל העולים, שהם כ-1,500 תלמידים. אחריה חיפה, עם 1,300 תלמידים עולים. לירושלים הגיעו כמעט 900 תלמידים עולים – ותל אביב במקום הרביעי, עם 756 תלמידים. נהריה נמצאת בעשירייה הפותחת עם 671 ילדים עולים – ומספרים דומים תמצאו בערים רעננה, בית שמש, אשדוד, בת ים, ראשון לציון, באר שבע ונוף הגליל.
"מתרגשת לפגוש חברות חדשות"
קרוב ל-100 ילדים עלו בסיוע "הקרן לידידות" במהלך הקיץ. רק לפני שבועיים נחתו כאן התאומות מיירון וסאמר כהן, והיום הן צעדו לכיתה א'. סאמר אומרת שהיא תאהב את לימודי העברית, ומיירון מחכה כבר למצוא חברים חדשים. גם חמשת האחים שלהן נרגשים להתחיל את לימודיהם. "הן מתרגשות לקראת ההתחלה החדשה והעלייה לכיתה א' בישראל", סיפרה אמן, סופי, "אבל הן קטנות עדיין, ולכן ההתרגשות שלנו, כהורים, הרבה יותר גדולה".
ג'סי מוסקט (11) עלה לפני שבועיים מניו-יורק למודיעין, בטיסת הצ'רטר של "נפש בנפש", ויתחיל ללמוד בכיתה ו': "הכול עדיין מאוד חדש בשבילי", הוא מספר. "אני יודע קצת עברית מבית הספר הקודם שלי, אבל יש לי עדיין הרבה ללמוד, ואני מקווה לדבר עברית שוטפת מהר. אני ממש מתרגש וגם טיפה לחוץ להתחיל בבית ספר חדש בישראל, אבל מקווה להכיר חברים חדשים ולהדביק את החומר שכבר נלמד על ידי חבריי לכיתה".
שרה חרמוי עלתה עם הוריה מארגנטינה בחודש מרץ האחרון, בסיוע "הקרן לידידות" – והחלה ללמוד היום בכיתה א'. "אני מתרגשת לפגוש חברות חדשות וללמוד לקרוא בעברית", סיפרה. ליאור אשקול עלה עם הוריו ואחיו בן השנתיים מברזיל. "ליאור שמח להתחיל כיתה א' בארץ ומתרגש מאוד", סיפר אביו, משה. "הוא מתגעגע לחברים שלו ולבית הספר בברזיל, אבל הוא סקרן לדעת איך זה בבית הספר כאן בישראל, ואם זה הולך להיות כיף כמו שהיה לו בברזיל. הוא לא יכול כבר לחכות ללמוד עברית ולדבר עם ילדים אחרים".
כדי להקל על שילובם של העולים החדשים במסגרות החינוך, מפעיל משרד העלייה והקליטה תוכניות לתגבור לימודים, המתקיימות במסגרת החינוך הבלתי פורמלי: תוכנית יע"ל (ילדים עולים לומדים), המיועדת לילדים בבית הספר היסודי, ובמסגרתה ניתנות 6 שעות שבועיות של לימוד עברית ותגבור לימודי – ותוכנית פל"א (פעילות לימודים אחרת) המיועדת לתלמידי חטיבת הביניים והתיכון, וכוללת 6 שעות תגבור שבועיות, לרבות מרתונים לקראת בחינות הבגרות ושעתיים של העצמה חברתית ואישית.
את מבצעי העלייה הובילה שרת העלייה והקליטה, פנינה תמנו שטה, עם ארגונים ובהם הסוכנות היהודית, הקרן לידידות, נפש בנפש ורבים אחרים. "אני כל כך מתרגשת עם כל הילדים המתוקים שעושים את צעדיהם הראשונים בבתי הספר בישראל", סיפרה. "אין לי ספק שמהר מאוד הם ירגישו חלק בלתי נפרד מכלל הילדים, יתחברו לחברים חדשים, ירכשו שפה חדשה ומורים לחיים. אני סמוכה ובטוחה שהילדים בידיים מעולות וטובות, ומברכת על העבודה המשותפת שעשינו עבורם עם משרד החינוך".
חיה גרוסמן, אמם של דניאל ודוד, עברה עמם דרך ארוכה (תרתי משמע) מההפגזות באוקראינה – ליום הראשון בבית הספר הישראלי, "שלהבות חב"ד" שבגדרה. "סוף-סוף הילדים שלי מצאו את המסגרת המתאימה להם, את בית הספר שייתן להם את המענים הנדרשים מבחינה רוחנית וגשמית", סיפרה היום, בריאיון לאולפן ynet.
המנהלת, חני קרניאל, חסידת חב"ד, מספרת על הערכות לקליטת פליטים בבית ספרה, שפתוח לכלל התלמידים – לא רק לדתיים. "ברשת נערכו בעצם לקליטת העלייה, ונתנו לי מלווה קבועה בבית הספר שבכל בוקר תפגוש אותם, תראה שהכול בסדר, ונהיה בקשר עם האמא כדי שגם היא תהיה רגועה", סיפרה. "התרגשתי לקבל אותם, ואני שמחה שיש לי את היכולת להקל על אנשים אחרי כל מה שהם עברו".
"עבורכם הרגע הזה מרגש כפליים"
לרגל פתיחת שנת הלימודים, ביקר הבוקר יו"ר הסוכנות היהודית דורון אלמוג במרכז הקליטה "בית קנדה" של הסוכנות באשדוד, ובירך את התלמידים העולים שמצטרפים למערכת החינוך הישראלית. "זהו רגע מרגש לכל ילדי ישראלי, ועבורכם אפילו מרגש כפליים", אמר.
עוד הוסיף כי "מערכת החינוך הישראלית היא המרחב המרכזי להשתלבות והכלה בחברה הישראלית, ואנו נעשה כל שביכולתנו כדי לסייע לכם להצליח. אני מאחל לכם הצלחה רבה בלימודים, שתכירו חברים חדשים, שתלמדו לכתוב ולקרוא בעברית במהרה, שתשאפו גבוה ותזכו לחוויות מעניינות ומרגשות".
במרכזי הקליטה שמפעילה הסוכנות היהודית ברחבי הארץ גרים קרוב ל-2,000 ילדים ובני נוער, שעלו מעשרות מדינות שונות, ביניהם 126 ילדים שעלו לכיתה א'.