החורף כבר כאן, הגשם מכה לסירוגין והמלחמה העקובה מדם נמשכת. למרות הכול, ואולי בצוואת הנופלים הגיבורים, אני מנסה להמשיך בשגרת יומי, למצוא את החוסן הנפשי להמשיך לעבוד ולתפקד כהורה – ובהתאם ללו"ז אני מצלצל לחן יוסף, בלוגרית הטיולים וחובבת המעיינות, כדי לקבל ממנה המלצה לטיול בטוח בחיק הטבע.
"מעיין חרוד, הגן הלאומי של רשות הטבע והגנים שנמצא צמוד לביתי במושב גדעונה שבעמק יזרעאל", היא עונה לי לאחר רגע קצר של מחשבה.
מעיין חרוד הוא נביעה קדומה ומפורסמת לאורך הדורות שהייתה פופולרית גם בימי התנ"ך. על פי האמונה, השופט המהולל גדעון בן יואש, שהוביל קואליצה של שבטים עבריים לניצחון הירואי במלחמה נגד בני מדיין האכזריים שפלשו לעמק יזרעאל, הקים את מחנהו בעין חרוד, שם הוא קיבל בדרך נס אותות מאלוהים על הניצחון הקרב. בבריכה הקדומה של המעיין הוא עשה גיבושון מסקרן ובחר 300 לוחמים מובחרים באמצעות מבחן שתייה: מי ששתה מים בעמידה "הַמְלַקְקִים בְּיָדָם אֶל-פִּיהֶם" התקבל ומי שכרע על ברכיו וליקק מים ככלב "וְכֹל אֲשֶׁר יִכְרַע עַל בִּרְכָּיו לִשְׁתּוֹת" הודח. (שופטים פרק ז' פסוק ה').
תמיד זכרתי את מעיין חרוד בהקשר של הקיבוצים הסמוכים הנושאים את אותו שם ולא בהקשר של המושב שלך, גדעונה?
"זאת טעות נפוצה", היא צוחק ומתקנת. "אומנם נחל חרוד עובר באזור הקיבוצים, אבל המערה העתיקה שממנה בוקעת הנביעה של המעיין צמודה ליישוב הקהילתי גדעונה. גדעונה היה מחנה מעבר לעולי תימן והוקם בשנת 1949. בשנת 1957 הוא חובר לראשונה לחשמל. לפני ההרחבה היינו כ-50 משפחות של יוצאי תימן ובעקבות ההרחבה נוספו עוד 50 משפחות מכל הארץ".
בגן הלאומי שוכן גם ביתו הצנוע ומערת הקבורה המפורסמת של יהושוע חנקין (1945-1864) גואל האדמות המפורסם ואשתו האהובה. המערה מעוצבת בסגנון מערת קבורה מימי בית שני וקירותיה מעוטרים במנורות וסימנים יהודיים.
"מעיין חרוד הוא פארק יפה ומלא ירוק. רשות הטבע והגנים יצרה על נתיב המים המקורי שכשוכיות, גשרונים ותעלות מים רבות שילדים מאוד אוהבים. בקיץ יש גם אפשרות לקמפינג כולל השכרת אוהלים ומזרנים ובימים החמים האתר עובד חזק בעיקר בשבתות והכניסה בתשלום. אגב, למפונים הרבים מהצפון שבעקבות המצב הביטחוני נאלצו לעזוב את ביתם ומתגוררים בעל כורחם צימרים ובמלונות באזור - הכניסה בחינם".
"בעמק יזרעאל גם בתקופת החורף נעים בחוץ. אני חשבת שהטבע מרפא, הטבע מרגיע ויכול להשיב לנו לפחות לכמה רגעים את האיזון שחסר לנו בימי המלחמה ואני ממליצה לכל המפונים שמתגוררים כרגע בעמק יזרעאל לקפוץ לכאן ולהירגע"
את ממליצה על מעיין מופלא, אבל הוא נמצא ממש צמוד לבית שלך, חזרת לשגרת טיולים?
"באופן אישי אני עדיין לא חזרתי לשגרת טיולים וצילומי מעיינות ואני לא מעלה פוסטים בנושא, אבל אני אוהבת טבע בכל ימות השנה ובשבילי אני יוצאת לנשום אוויר בטבע - ומאוד נוח לי שמעיין חרוד המדהים צמוד לבית שלי, גם אם זה לשבת לבד על שפת המים, או לעשות פיקניק רומנטי, לטבול את הרגליים במים או לשתות בירה עם חברים בתצפית שווה בגלבוע. בעמק יזרעאל גם בתקופת החורף נעים בחוץ. אני חשבת שהטבע מרפא, הטבע מרגיע ויכול להשיב לנו לפחות לכמה רגעים את האיזון שחסר לנו בימי המלחמה ואני ממליצה לכל המפונים שמתגוררים כרגע בעמק יזרעאל לקפוץ לכאן ולהירגע".
חן נידבה לנו טיפ נוסף של מקומיים: "יש עוד בריכה קטנה בכניסה לגדעונה והיא חינמית רדודה ונגישה ויש לה גם מסלול הליכה קצר. אני מזכירה לכולם לשמור על ניקיון, להביא שקיות אשפה ולאסוף את כל הזבל בחזרה".
שני האחים שלך גויסו למילואים ב-7 באוקטובר, איך מתמודדים עם הלחץ הנפשי?
"בהתחלה ממש דאגנו להם והיה הרבה לחץ בבית, אבל האחים ביקשו שנתנהג באופן פחות דאגני ולא לשאול אותם כל פעם אם הכול בסדר. לאט-לאט התחלנו לשחרר, הבנו שהם צריכים שנהיה חזקים בשבילם, שלא נהיה מוטרדים ללא הפסקה, ושהם יתעסקו בלחימה ואנחנו נסמוך עליהם ונדע שאם הגרוע מכל יקרה אנחנו נדע על זה. זאת מציאות הזויה והעורף חייב להיות חזק. ברגע שהאחים שלי הרגישו שהלחץ מהבית פחת הם היו פנויים לבצע את המשימות שלהם בצורה יותר טובה. ועדיין אני בטוח שאימא שלי לא ישנה טוב בלילה".
"גם לי היה לי מאוד קשה להתנתק מהחדשות, אבל התרגלתי לשים את הטלפון בצד. בגלל שאני לא מעלה תכנים לטיולים בזמן המלחמה ולא צריכה לצלם - הטיול בטבע הפך עבורי לבריחה אותנטית של כמה שעות מהמציאות"
גם מלחמה וגם חורף, למה כדאי לבוא ולטייל דווקא במעיין?
"מאז שהתחילה המלחמה אני לא מסקרת מעיינות וטיולים, אני מרגישה שיש פחות עניין לציבור ומתמקדת בפוסטים של הסברה והעלאת המורל הלאומי. אנשים היום רוצים להרגיש בטוחים והכי בטוח בבית עם המשפחה במקום מוגן. אני מבינה אנשים שפחות מעוניינים לעשות נסיעות, גם אם פה יחסית מאוד בטוח.
"גם לי היה לי מאוד קשה להתנתק מהחדשות, אבל התרגלתי לשים את הטלפון בצד. בגלל שאני לא מעלה תכנים לטיולים בזמן המלחמה ולא צריכה לצלם - הטיול בטבע הפך עבורי לבריחה אותנטית של כמה שעות מהמציאות.
"גם בחורף אני מאוד אוהבת לטייל במעיין חרוד עם הכלב המתוק שלי בינו. אגב, רשות הטבע והגנים מאשרת הכנסת כלבים קשורים ברצועה בלבד לשטח הגן הלאומי. בעמק יזרעאל אין אזעקות ובטוח לטייל. באתי ביום שהיה יחסית גשום ואנשים לא יצאו מהבית והייתי לבד עם כל הטבע שמסביב. אחר כך התבהר טיפה והיה לי ממש כיף. אני אוהבת לשבת על האבנים שעל שפת המים ולטבול את כפות הרגליים ואני בטוח שמשפחות עם ילדים מאוד ייהנו כאן. גם אם המים קרים, הילדים נהנים וגם אני אוהבת לטבול במים קפואים ואת ההרגשה הנפלאה שאחרי הטבילה, אלא שבמעיין חרוד המים מאוד רדודים ולא מתאימים לשחייה".
איך מגיעים? נוסעים דרך ואדי ערה כביש 65 לכיוון עפולה. פונים ימינה בכביש 71. צומת לפני קיבוץ עין חרוד פונים דרך המחלף ליישוב גדעונה. בכניסה לגדעונה יש שילוט למעיין או פשוט לכתוב בווחיז "מעיין חרוד".
כמה עולה? 28 שקל למבוגר ו-14 שקל לילד.