רשות ההגבלים העסקיים: בזק – עדיין מונופול
על אף שהיא מחזיקה בכל הקווים הנייחים בישראל, ביקשה בזק לפני מספר חודשים לבטל הכרזתה כמונופול, בטענה שיש להתחשב גם בשוק הסלולר; הרשות: "בזק מחזיקה ביותר מ-50% משירותי הטלפוניה הנייחים בישראל - ולכן היא עודנה מונופול. סלולרי - מוצר משלים ולא מוצר תחליפי"
רשות ההגבלים העסקיים הודיעה היום (ד') לבזק כי מממצאי בדיקה כלכלית שערכה לאחרונה עולה, שבזק עודנה בעלת מונופולין לפי חוק ההגבלים העסקיים בשירותי טלפון נייח, ומחזיקה בלמעלה מ-50% משוק זה.
בכך סירב הממונה על ההגבלים העסקיים, דרור שטרום, לבקשת בזק לבטל את הכרזתה משנת 1995 כבעלת מונופולין לפי חוק ההגבלים העסקיים.
היסטוריה של עירעורים
בזק הוכרזה כמונופול ע"י הממונה על ההגבלים העסקיים בעבר, יורם טרובוביץ', וערר שהגישה על ההכרזה נדחה בשנת 1997. לפני מספר חודשים פנתה בזק לשטרום, וביקשה לבטל את הכרזתה כמונופול בשוק הטלפון הנייח.
מרשות ההגבלים נמסר, כי פנייתה של בזק הוגשה, "למרות שלבזק קיימת למעשה בלעדיות מוחלטת במתן שירותי טלפון נייח ואין חברה זולתה המספקת שירותים כאלה. חברת אופק, שקיבלה לפני זמן רב רשיון להתחרות בבזק, טרם החלה לספק שירותים אלה וכיום לא ברור אם תעשה כן".
בזק - "להתייחס גם לסלולר"
הטענה המרכזית שהעלתה בזק היתה, כי שירותי הטלפון הסלולרי שמעניקות חברות הסלולר הם חלק מהשוק שבו מוכרזת בזק כמונופול, וכי חלקה בשוק הכולל - גם שירותי טלפון נייח וגם שירותי טלפון סלולריים - קטן מ-50%.
"אלא שהבדיקה המחודשת של המחלקה הכלכלית ברשות ההגבלים בדבר מעמדה הנוכחי של בזק בשוק העלתה כי במצב הנוכחי, שוק שירותי הטלפון הסלולרי הוא נפרד ונבדל משוק הטלפון הנייח, שבזק מספקת 100% ממנו", נמסר מהרשות.
"סלולר אינו תחליף לקו נייח"
הכלכלן הראשי של הרשות הסביר, כי מנקודת ראות הצרכן הטלפון הסלולרי אינו תחליף משמעותי מספיק לטלפון הנייח, וכי מדובר במוצרים משלימים. "ראשית, קיימים הבדלים משמעותיים מבחינת המאפיינים של סוגי השירותים השונים. כך, למשל, איכות השיחה בטלפון נייח עולה על איכות השיחה בטלפון סלולרי, ויש מקומות בארץ בהם אין קליטה של טלפוניה סלולרית".
"בנוסף, השימוש בטלפון סלולרי נתפס בעיני הצרכנים ככרוך בחשיפה מזיקה לקרינה. מכאן שלצורך ביצוע שיחות מהבית או ממקום העבודה יש בעיני הצרכן עדיפות למכשיר הנייח".
"בנוסף נמצא, כי גם בהיבטי המחיר, הטלפון הסלולרי אינו תחליפי לטלפון הנייח: בהינתן פערי המחירים הגדולים כל כך בין סוגי השירותים, מחירי הטלפון הסלולרי לא יכולים לשמש כחסם תחרותי מספק השולל כוח שוק מבזק".
הכלכלן מעריך, כי גם אם בזק תעלה את מחיר שירותיה בשיעור משמעותי ולא חולף, לא יהיה מעבר ניכר של צרכנים לשימוש בשירותי הטלפון הסלולרי כך שהעלאת התעריפים מצד בזק לא תהיה כדאית. מכאן המסקנה כי שירות הטלפון הסלולרי אינו חלק משוק שירותי הטלפון הנייח שבזק מספקת".
המשמעות - הפיקוח נמשך
משמעות החלטת הרשות היא, שהחובות והמגבלות המוטלות בחוק ההגבלים העסקיים על בעל מונופולין ממשיכות לחול על בזק, דבר המקבל משנה תוקף לקראת פתיחת שוק התקשורת הפנים-ארצית לתחרות.
חוק ההגבלים העסקיים אוסר על בעל המונופולין הקיים לבצע פעולות העלולות לפגוע בכניסת מתחרים חדשים לשוק. בין היתר, אסור להפלות מחירים (לדוגמא – בסלי תעריפים שונים) בין צרכנים, באופן שעלול להקנות יתרון בלתי הוגן למתחרה. בנוסף, אסור להתנות מתן שירות בשירות (לדוגמא, אסור להתנות מתן שירות טלפון בסיסי ברכישת שירות תקשורת אחר שמספק המונופול).