שתף קטע נבחר
 

זוכרים את דוד בוזגלו

עמיר בניון, ג'ו עמר ורבים אחרים ישתתפו במופע הוקרה לגדול פייטני יהדות מרוקו

אם יש בנפשכם לדעת את מעיינות שירתו של אמיר בניון, תמצאו אותה היום בערב ב"תהילה לדוד", מופע הוקרה לרבי דוד בוזגלו, מגדולי המשוררים והפייטנים היהודים שחיו במרוקו, שנפטר בישראל ב - 1975. בניון יתוגבר במיטב הארטילריה המרוקאית בישראל: הפייטנים ג'ו עמר, אמיל זריהן, ועבדסלם ספייאני, שחקן חיזוק ממרוקו. כל האמנים יבצעו משיריו ולחניו של הפייטן מקזבלנקה, שלמרות עיוורונו סבב בכל הקהילות היהודיות במרוקו והכשיר חזנים ופייטנים. מלבד קשישים אחוזי געגועים, שצפו בהופעתו הכריזמטית בבתי כנסת בגלות, יגיע גם דור צעיר יותר שרואה במשורר האחרון של יהדות מרוקו כאופציה תרבותית.
רבי בוזגלו, כמו עוד כמה מאוצרות התרבות היהודית של פולין ומרוקו שהסתובבו בגלביות ודיברו אידיש, לא הצטיין בזקיפות קומה צברית. מאחר ובוזגלו, כמו יהודים גלותיים אחרים, לא התפקד למחנה של נעמי שמר ועמוס עוז, הוא נשלח הישר למחוזות השכחה של התרבות הישראלית. אבל דווקא בן זקוניו של הפייטן, ד"ר מאיר בוזגלו, נשמע אופטימי: "יש לנו כאן קצה חוט למחוזות השכחה לאלה שזוכרים בגעגועים משהו מהבית, ואתגר לאלה שלא מכירים, התחלה למודל אחר חדש".

- איזה מודל?

"אבא שלי הוא מודל של יהדות החיה לצד הערביות. יש לנו הזדמנות לעמוד מולה. גם אם זרקנו את היהודי הגלותי לפח ונשארנו עם האמריקניזציה, נוכל לנצל את הזיקה הקדומה שיש לנו לדברים שאנחנו לא יכולים לקבל ממקורות אחרים. אבא שלי, לדוגמא, הוא ממשיכו של המשורר רבי ישראל מנג'ארה, שחי בצפת במאה ה – 16, וחיבר את המוסיקה הערבית לפיוט היהודי. אבי אהב אהבת נפש את אום כולתום, ושילב את המוסיקה שלה יחד עם המוסיקה האנדלוסית. ים כזה של קונוטציות לא זורקים לפח".
בוזגלו נשאר אלמוני בתרבות הישראלית, והוא מוכר בארץ רק לקהילת המרוקאים המבוגרים. פרופ' יוסף שטרית מספר בספרו - " שירה ופיוט ביהדות מרוקו" - שאחת הסיבות לאלמוניותו של הפייטן המרוקאי היא אמונתו במסורת שבעל פה. הוא סירב בעקשנות לכנס ולהקליט את שיריו. "מעולם לא האמנתי, בכל ילדי רוחי ורחשי לבי, בתור דברים העומדים בפני הביקורת, והראויים להתפרסם בדפוס", כתב בוזגלו לאחד מתלמידיו. "ועל כן נותן אני ליד השכחה לגעת בהם מבלי שאדאג לזה ולא כלום".
למרות זאת, יש הקלטות אחדות של בוזגלו השמורות בידי תלמידיו, ובמוזיאון בית התפוצות. ד"ר אבי אמזלג, המנצח של התזמורת האנדלוסית, אומר על האיש שמיזג את יכולתיהם של אום כולתום וחיים נחמן ביאליק:
"רבי בוזגלו הוא הפייטן האידיאלי. הוא ריכז את כל הכשרונות הנחוצים לאדם כמותו. הוא היה תלמיד חכם שהכיר את ארון הספרים היהודי. הוא בעל יכולת קולית ושר צורה משכנעת, בעל יכולת הגיה, מומחה בדקדוק, משורר גאון, שלט שליטה מלאה בסגנונות מוסיקליים רבים".

מופע "תהילה דוד" יתקיים ביום שלישי,ב- 19:30 , בהיכל התרבות ת"א. כרטיסים ניתן למצוא ב"ברית יוצאי מרוקו" 03-6054241.

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
דוד בוזגלו. מעורר געגוע
ג`ו עמר. ארטילריה מרוקאית
עמיר בניון. מעיין שירתו
לאתר ההטבות
מומלצים