שתף קטע נבחר

אפרסקים

הראשונים היו קטנים, שעירים ומרירים, אך במשך יותר 2,000-מ שנה תירבת אותם האדם במסירות. האפרסקים נהדרים כמות שהם, ומשתלבים לא פחות טוב בסלטי פירות, בדגני בוקר, במרקים קרים, ברטבים, בריבות ובדברי מאפה. אפרסק, הלהיט הטבעי לקיץ הישראלי

למרות שהוא משתלב בטבעיות כה רבה בקיץ הישראלי, האפרסק הצהוב-אדמדם נולד בסין, המקום בו אפרסקי בר עדיין חיים באחו. האפרסקים הראשונים היו קטנים, שעירים ומרירים, אך במשך יותר מ-2,000 שנה תירבת אותם האדם במסירות. מסין נדד עץ האפרסק לפרס, ליוון ולרומא, ועם הדורות גם לספרד. הנזירים הספרדים התאהבו בפרי והביאו אותו לאמריקה.

 

באפרסקים, כמו בחיים, אם מתקמצנים, משלמים בסופו של דבר מחיר יקר: אפרסקים אוהבים להבשיל כמה שיותר זמן על העץ, ולכן אסור לקנות אותם ירוקים מדי. לאחר הקטיף, כמות הסוכר בפרי מפסיקה לעלות, ואתם עלולים להישאר עם פרי חמוץ או רקוב. לבחירת אפרסקים, תנו להם לחיצה עדינה. אם הם "מתמסרים" ללחיצה, אפשר לאחסן אותם במשך כמה ימים במקרר. אם הם עדיין קשים, אפשר לשים אותם בקערה, בטמפרטורת החדר, עד שיתרככו. לדברי מומחית מקומית לאפרסקים, רצוי להעדיף את האפרסקים השעירים יותר, אות לכך שטופלו פחות בחומרי הדברה.

 

אפרסקים נהדרים כמות שהם, וגם בסלטי פירות, פרוסים בדגני בוקר, וכמעט עם כל דבר שמכיל שמנת מתוקה. הם משתלבים במרקים קרים, ברטבים, בריבות, בצ'טני ובדברי מאפה. טעמם הולך מצויין עם קינמון, אגוז מוסקט ותבלינים בניחוח הודי. אם אין לכם אפרסקים בבית, במתכונים אפשר להשתמש במקומם בנקטרינות, במשמשים או בשילוב ביניהם.

 

 

סלט אפרסקים ורוקט בניחוח מעושן

 

החומרים (4 מנות, כמנה ראשונה):

לסלט: 

150-100 גרם פרוסות הודו או חזה אווז מעושן, חתוך לרצועות

1 ראש חסה משי אדומה

1 חבילה רוקט

1/2 ק"ג אפרסקים גדולים, יפים ובשלים, מקולפים ופרוסים (כ-4-3 גדולים)

לרוטב:

1/2 כפית כמון

1 כפית זנגביל טרי מגורר

1/4 כפית מלח

קורט פלפל חריף

3 כפות מיץ לימון סחוט

2 כפות שמן קנולה

2 כפות שמן זית

 

אופן ההכנה:

  1. חותכים את הבשר המעושן לרצועות בגודל איטריות עבות. במחבת חמה, משומנת במעט שמן, מטגנים את הרצועות בבחישה מתמדת עד שהן משחימות והופכות לגושים קטנים. מוציאים מהמחבת ומניחים על נייר סופג. מפרקים לחתיכות בידיים.
  2. בקערה קטנה, טורפים יחד כמון, זנגביל, מלח, פלפל חריף, מיץ לימון ושמנים.
  3. מפרקים את ראש החסה לעלים, שוטפים היטב ומייבשים. מסדרים על צלחת הגשה. שוטפים ומייבשים את הרוקט ומניחים את העלים מעל החסה. מקלפים את האפרסקים, פורסים ומסדרים עם הבשר המעושן מעל הרוקט. מטפטפים את הרוטב מעל הסלט ומגישים.

 

צא'טני אפרסקים ומשמשים

 

החומרים:

2.2 ק"ג אפרסקים טריים (7-6 גדולים)

1 כוס משמשים מיובשים, קצוצים גס

1 בצל לבן קטן, קצוץ דק

1/2 1 כוסות סוכר חום

1/2 1כוסות חומץ תפוחים

2 כפיות זנגביל טרי מקולף וקצוץ דק

2 כפיות זנגביל יבש

2 כפיות כוסברה יבשה

1/2 כפית כמון

1 כפית מלח

1/2 כוס צימוקים

 

אופן ההכנה:

  1. שוטפים את האפרסקים, חוצים ומסלקים את הגלעינים. חותכים לחתיכות בגודל 2.5 ס"מ. בסיר גדול, מערבבים את כל החומרים מלבד הצימוקים, מביאים לרתיחה ומבשלים על אש בינונית- נמוכה במשך שעה עד שעה ורבע. בוחשים מדי פעם למניעת חריכה.
  2. מוסיפים את הצימוקים וממשיכים לבשל כחצי שעה, עד שהתערובת הופכת להיות כמו ריבה. מורידים מהאש, מצננים ושומרים במקרר בצנצנות עם סגירה הרמטית. הצ'טני המקורר נשמר היטב במשך כמה חודשים.

 

מתכוני אפרסק מהירים במיוחד

 

 

שייק אפרסק

 

החומרים (2 מנות): 

1 כוס יוגורט מחלב פרה או עזים

3-2 אפרסקים, מגולענים ופרוסים

1/2 כפית תמצית וניל טבעי (של "מקורמיק", למשל)

דבש לפי הטעם

קורט קינמון

לקישוט:

עלי נענע טריים

 

אופן ההכנה:

  • שמים שתי כוסות גבוהות בפריזר עד שהן קרות לגמרי. בינתיים, מכינים את השייק ע"י עירבול כל החומרים יחד בממחה. יוצקים לכוסות מקוררות ומקשטים בנענע.

 

 

רוטב אפרסקים מהיר

להגשה על קרפים, גלידה או עוגות.

 

החומרים:

1 כוס חלב (או חלב שקדים, או 1/2 כוס חלב 1/2-ו כוס שמנת מתוקה)

1 כף מחוקה קורנפלור

1 כף דבש (או יותר, לפי הטעם)

1 כפית תמצית וניל טבעי (או ברנדי)

1/2 כפית תמצית שקדים

1 כוס אפרסקים קלופים וקצוצים (או נקטרינות או משמשים)

 

אופן ההכנה:

  • בסיר בינוני, מערבבים חלב, קורנפלור, דבש ותמציות ומביאים לרתיחה. מבשלים על אש בינונית- קטנה, בבחישה לעיתים קרובות, עד שהתערובת מסמיכה. בוחשים פנימה את האפרסקים וממשיכים לבשל רק עד שהם מתרככים. מגישים חם.

 

אפרסקים בגריל

 

החומרים:

1 אפרסק בשל למנה

מיץ לימון

חמאה או מרגרינה מומסת

ריבה או קונפיטורה

 

אופן ההכנה:

  1. מקלפים את האפרסק על יד טבילתו במים רותחים למשך דקה. מוציאים את הגלעין. מברישים את הצד התחתון במיץ לימון ובחמאה מומסת. מניחים מתחת לגריל התנור עד שהאפרסק מזהיב.
  2. מוציאים וממלאים את החור של הגלעין בריבה או קונפיטורה ומכניסים שוב לתנור לעוד 5-3 דקות, עד שהצד השני מזהיב. מגישים חם, אפשר עם שמנת מתוקה.
  3. ניתן לתבל את הריבה בקינמון, זנגביל טרי מגורר, זנגביל מסוכר קצוץ, או אפילו כוסברה ופלפל חריף!

 

 

אפרסקים בקוקוס וזנגביל מסוכר

 

החומרים (לכל מנה):

1 אפרסק גדול ובשל

נקטר (עדיף תרכיז נקטר) אפרסק או אגס

קוקוס

זנגביל מסוכר קצוץ

 

אופן ההכנה:

  • חוצים ומגלענים את האפרסק ומניחים בקערה קטנה. יוצקים מלמעלה מעט מהנקטר (אם משתמשים בתרכיז, מדללים מעט). מפזרים מלמעלה קוקוס וזנגביל מסוכר קצוץ. אפשר גם להגיש עם תערובת שמנת מתוקה ותרכיז או נקטר.

 

 

  תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
"האפרסק נולד בסין
"האפרסק נולד בסין
ומשם נדד לפרס, יוון ורומא, ועם הדורות גם לספרד"
ומשם נדד לפרס, יוון ורומא, ועם הדורות גם לספרד"
מומלצים