שתף קטע נבחר

בראבו! 5 פסטיבלי מוסיקה באירופה

הזמרים הטובים בעולם ישירו ממרומי קתדרלה בצרפת, ההרכבים המדהימים ביותר יופיעו באולמות עתיקים בקרואטיה והאופרות הכי יפות יועלו באמפיתיאטרון רומי באיטליה. איזה חובב מוסיקה וטיולים יכול להישאר בבית כאשר הפסטיבלים הגדולים יוצאים לדרך?

הם מחכים לכם. הפסטיבלים הגדולים של אירופה כבר ציחצחו את עצמם ומצפים לקהל שיגיע אליהם מכל העולם. כל אחד מהם הוא חגיגה אמיתית לאוזניים ולעיניים: היצירות המוסיקליות היפות ביותר, בביצוע גדולי האמנים בעולם, משתבצים בתוך נוף מיוחד. יפי הטבע הוא חלק מכל פסטיבל המכבד את עצמו.

 

באירופה יש היום מאות פסטיבלים. נפתה אתכם כאן עם חמישה מהיפים ביותר. למה שלא תקומו ותצטרפו לחגיגה של מוסיקה קסומה הטובלת בנוף משגע?

 

שז דייה, צרפת

(20 ביולי עד 21 באוגוסט)

 

מערבה מהעיר ליון שבצרפת, על גבעה קטנה בתוך כפר בשם שז דייה ("כיסא האלוהים") מזדקרת לה קתדרלה עתיקה וגדולה. מה זה גדולה - ענקית. כמו הנוטרדאם, כמו הקובנטרי. בתוך הקתדרלה הזו

צילום: כריסטיאן סנייה
תזמורת קייב קונצרט פסטיבל שז דייה שאז דייה צרפת (צילום: כריסטיאן סנייה)

מבצעים את יצירות המופת של הבארוק. אתם יושבים ולא מאמינים: הצלילים מהדהדים שם ביופי מיוחד, והמוסיקה של באך, הנדל, מונטוורדי ושות' פשוט מלטפת את האוזניים. 

 

המבחר השנה עצום. מעדנים ממש: האורטוריה יציאת מצרים עם המנצח פול דומברכט. שני הרקוויאמים, של מוצרט ושל ארבו פארת, במכה אחת. מקהלת ריאס מברלין, אחת הטובות בעולם, תגיש את  הקנטטה של סטרווינסקי יחד עם המגניפיקט של באך. וגם קונצרט עם הדיקסיט דומינוס, הניסי דומינוס והגלוריה של הנדל מחכה לכם.

 

ויש גם פצצה - המיזררה המפורסם של אלגרי יחד עם הסטאבט מאטר של פלסתרינה. תארו לכם את הזמרים שיעמדו בקתדרלה למעלה, למטה ומהצדדים, וישירו אלה אל אלה, כאשר אתם יושבים באמצע. איזה יופי, איזו חוויה.

 

ערב אחד יוקדש גם לתפילות ערבית של סן-מרקו מוונציה, עם המנצח רינאלדו אלסנדריני. ותהיה המיסה סולמניס של בטהובן וגם אורטוריית התחיה של שיץ. המנצח המופלא מישל קורבוז ינצח על ערב מנדלסון שכולו טה דאום ושלושה מוטטים. מתי תשמעו את זה בישראל?  

 

  • איך מגיעים: ברכבת מפריז או מהעיר ליון. אני שכרתי מכונית במרסיי וחציתי את כל פרובנס צפונה בטיול משגע, עד שהגעתי אל הכפר הקטן שז דייה.  
  • טיולים בסביבה: האזור כולו מלא בכפרים קטנים וציוריים. 
  • פרטים מלאים: לוח המופעים, כרטיסים, בתי-מלון - באתר הפסטיבל.

 

פסטיבל האופרה בוורונה  

(סוף יולי עד תחילת ספטמבר)

 

מי שלא היה בפסטיבל האופרות בעיר ורונה, לא יודע מה זו חווייה אופראית אמיתית. הכל יהיה כאן - שירה מעולה, ניצוח מרתק, בימויים מרתקים, ומעל לכל מקום משגע עם קהל איטלקי ובינלאומי משגע לא פחות.

 

תארו לעצמכם אמפיתיאטרון רומי ענק שנבנה לפני כאלפיים שנה ונשאר בשלמותו. את הצד האחד בחלק העליון שלו הפכו לבמה אחת ענקית. בחלק המיועד לקהל יש מקום ליותר מ-20 אלף איש. במקום הזה, מדי

ערב משך כל הקיץ, מתכנסים גדולי המנצחים, הסולנים והבמאים לחגיגה של אופרות. 

 

ועכשיו אני מגיע למפץ הגדול: אין במקום הענק הזה ולו מיקרופון אחד, גם לא רמקול אחד. אין הגברה! שרים באופן טבעי. לא מאמינים? תאמינו. איך זה קורה? לארכיטקטים הרומאים, בניגוד לאלה שבנו לנו בישראל כמה אולמות קונצרטים איומים, היה כישרון אמיתי שלא היה זקוק למחשבים או לפלאי הטכנולוגיה של ימינו. זה פשוט פלא, נס ארכיטקטוני-אקוסטי, וכך יוצא שגם כאשר זמרת קטנה אחת עומדת שם ושרה בלחישה, אחרון האנשים בקהל שומע אותה כאילו שרה לו באוזן.  

 

החוויה הזו היא לא רק מוסיקלית-אקוסטית. צריך לראות איך מגיב הקהל האיטלקי בזמן ההופעה. כך, למשל, בהצגת אאידה עם המנצח הישראלי המופלא דניאל אורן, נשמעה מלמעלה צעקתו של אחד, "בראבו, מאסטרו", וכל הקהל הצטרף אליו במחיאות כפיים. ומהצד השני של האמפיתיאטרון נשמעה צעקה נוספת של בחורה נלהבת, "קדימה דניאל, אתה נפלא" - ושוב פרץ הקהל במחיאות כפיים סוערות. כל זה קורה באמצע השירה והנגינה, אז אורן צריך להפסיק ומבקשים ממנו לחזור על הקטע פעם נוספת. אז מה אם הצגת האופרה תסתיים בשעה אחת או שתיים לפנות בוקר? מה, אין לכם זמן?

 

לפעמים מתחיל לרדת גשם. אל תיבהלו. תוך דקה יופיעו לידכם סדרנים שימכרו לכם בזיל הזול ניילונים

צילום: ג'יאנפרנקו פינלו - איי פי
ארנה די ורונה אמפיתיאטרון אופרה איטליה (צילום: ג'יאנפרנקו פינלו - איי פי)

כדי לעטוף את עצמכם. מחכים זמן קצר שהגשם יעבור, ומבלים בינתיים במזנונים הרבים החבויים מתחת לאמפיתיאטרון.

 

השנה מגישים כאן את האופרות הבאות: אאידה מאת ורדי, בניצוחו של דניאל אורן ובבימויו של פרנקו זפירלי. לה בוהם מאת פוצ'יני, שגם עליה מנצח דניאל אורן והבמאי הוא ארנו ברנרד. עוד מטעמים? לה ג'יוקונדה מאת פונקיילי (מנצח רנצטי, בימוי תפאורה ותלבושות פייר לואיג'י פיצי) וכמובן נבוקו של ורדי, עם המנצח סוטאי והזמר ליאו נוצ'י בתפקיד הראשי. כל האופרות האלה חוזרות במחזורים במשך חודשיים ערב ערב. מה זה כדאי.

 

  • איך מגיעים: בטיסת צ'רטר ישירה לוורונה או ברכבת מרומא או ממילנו. 
  • טיולים בסביבה: לוקחים מכונית ונוסעים סביב אגם גארדה. חלום. או, נוסעים צפונה לכיוון הדולומיטים לעיר קורטינה. משגע. אפשר גם לנסוע מזרחה לכיוון ונציה. מרתק.   
  • פרטים מלאים: לוח הקונצרטים, כרטיסים, בתי-מלון - באתר הפסטיבל.  

 

פסטיבל דוברובניק  

(סוף יולי עד סוף אוגוסט) 

 

אם יש עיר משגעת ביופיה בעולם, זו דוברובניק. הלך אלוהים ומתח בקרואטיה לשון חוף הפורצת אל תוך המים. באו אנשים בתקופת הרנסנס, בנו ארמונות נהדרים ועיר הנשפכת מן ההר אל תוך הים, הקיפו אותה בחומה יפהפיה וקראו לה דוברובניק. וכאן, בעיר הזו, מתגלגל הפסטיבל ערב ערב, והוא מיועד לכל טעם: לאוהבי הפסנתר, לחובבי המוסיקה הקאמרית ועד למשוגעים על פולקלור ולהקות מחול עממיות.

 

במרכז העיר העתיקה נמצא ארמון בית הרקטור. זהו בניין מתקופת הרנסנס, עם כניסה מרהיבה וגרם מדרגות מיוחד. לצד הבאר הניצבת ליד המדרגות מגישים קונצרטים לפסנתר ומוסיקה קאמרית שלא מהעולם הזה. הקרואטים זורקים מסביב מאות כיסאות ואנחנו יושבים ממש בתוך המוסיקה.  

 

בין השאר יופיעו כאן תזמורת הבארוק של אירופה ורביעיות פרסל, וינה ויאנצ'ק. ויהיה גם ביצוע בימתי

צילום: גבי מנשה
דוברובניק קרואטיה (צילום: גבי מנשה)

של "מעשה בחייל" של סטרווינסקי. ומי יוותר על רסיטלים לפסנתר של אולי מוסטונן הפיני ואיתמר גולן הישראלי? 

 

למי שלהוט אחרי מחולות-עם ושירה מן הפולקלור, מחכה מדי ערב להקת לינדו הנפלאה. יהיו גם קונצרטים בשעת חצות, למשל של חמישיית כלי-הנשיפה של דוברובניק, או איתמר גולן שינגן פסנתר בארבע ידיים עם פסנתרנית נפלאה בשם נטסוקו אינו. אגב, מרבית ההופעות נערכות באולמות העתיקים הבנויים בתוך החומה האדירה המקיפה את העיר.

 

החגיגה המוסיקלית בדוברובניק היא לא רק בערבים. כל העיר, 24 שעות ביממה, היא פסטיבל אחד גדול. בין מופע למופע אפשר פשוט לשבת באחד מבתי-הקפה שבעיר העתיקה ולא לעשות דבר, רק להסתלבט עם משקה, לתת לעיניים להתבשם, ולנוח. והאוכל - אוי, האוכל הנפלא של דוברובניק. 

 

  • איך מגיעים: יש טיסות צ'רטר ישירות מישראל. 
  • טיולים בסביבה: לא צריך מכונית, אין מה לעשות איתה בדוברובניק. עולים על ספינת נוסעים קטנה ומפליגים לאי הנהדר שממול לעיר. אני למשל הפלגתי בכל בוקר לאי אחר או לכפר אחר מסביב לעיר.  
  • פרטים מלאים: לוח המופעים, כרטיסים, בתי-מלון - באתר הפסטיבל

 

פסטיבל הפסנתר, פרובנס  

(22 ביולי עד 24 באוגוסט) 

 

לא רחוק מהעיר אקס אן-פרובנס, בלב ליבו של החבל הצרפתי שובה הלב, שוכנת לה ד'אתרנון - עיירה קטנה וטיפוסית בתוך נוף מהמם. הלכו קברניטי העיירה הזו, שנוסדה בימי הביניים, נכנסו אל תוך הפארק הגדול שבלבה, והקימו בין העצים במה נהדרת עם קונכיה אקוסטית שאנחנו בישראל יכולים רק להתקנא בה. על הבמה הזו הציבו ארבעה מהפסנתרים היותר טובים של חברת סטיינוויי הנודעת, ובנו טריבונות נהדרות מאלומיניום. הציבו עליהן יותר מ-1,500 כיסאות נוחים, והרי לכם אולם פתוח - בול עבור האזנה לצליל הפסנתרים.

 

החכמים האלה, ללא מרכאות, מקיימים את הפסטיבל היפה היותר למוסיקת פסנתר באירופה, "לה רוק ד'אתרנון", שבמסגרתו יש מספר רסיטלים כל ערב. מתברר שאנשי המקום הם ציידי פסנתרנים מיומנים: הם מלקטים את הזוכים הראשונים בתחרויות הפסנתר המעולות ברחבי העולם, וכך מקבלים כאן רסיטלים רעננים, עם פסנתרנים צעירים בראשית דרכם שרעבים להופיע ולהצליח. 

 

במקביל לצעירים, מופיעים בד'אתרנון הפסנתרנים הטובים של העולם. השנה מגיעים הרוסים גירגי סוקולוב וניקולאי לוגנסקי, הפיני אולי מוסטונן והנורבגי ליף-אובה אנדסנס. יהיו גם סטפן קובצ'ביץ', מלווין טאן, סטפן הוף, נלסון פרייר ואלכסנדר טארו. ליגת-העל של הפסנתר אמרנו? בין ההופעות מקבלים קונצרטים משגעים של מוסיקה קאמרית. כך למשל, מרתה ארחריץ' באה לנגן עם חברים לזכרו של פרידריך גולדה. גם תזמורת סנט-פטרבורג מופיעה כאן. והפתעה קטנה השנה: הישראלי שלנו, סאלים עבוד אשקר מנצרת, תלמידם של אריה ורדי ודניאל בארנבוים, יגיש כאן רסיטל.

 

  • איך מגיעים: ברכבת או במכונית ממרסיי. 
  • טיולים בסביבה: בכל יום למקום אחר בפרובנס. שיגעון של נופים. 
  • פרטים מלאים: לוח המופעים, כרטיסים ובתי מלון - באתר הפסטיבל.

 

שוברטיאדה באוסטריה  

(24 באוגוסט עד 10 בספטמבר)

 

בכפר קטן הנקרא שוורצנברג, בדרום טירול, לא רחוק מברגנץ שבאוסטריה, נערך הפסטיבל המופלא של השירים האמנותיים, השוברטיאדה. זוהי חגיגה

לא לשימוש קונצרט ב כנסיה פסטיבל שוברטיאדה

לכל אוהבי השירה הזאת, הלידר, מבית היוצר של שוברט, ברהמס ומאהלר. וזו באמת המכה שאליה עולים לרגל כל גדולי הזמרים בעולם. 

 

השנה יופיעו בין השאר בשוורצנברג הזמרים רוברט הול, ג'ונתן למלאו, דורותיאה רושמן, ויאולטה אורמנה, פליציטי לוט, אדיתה גרוברובה, ומעל כולם תומאס קווסטהוף, שיגיש שני ערבים מופלאים: ערב שכולו באך וערב המוקדש לשירי מאהלר. יהיו גם קונצרטים קאמריים. 

 

  • איך מגיעים: כשעתיים נסיעה ברכבת משדה-התעופה של ציריך או מינכן. 
  • טיולים בסביבה: לברגנץ, לאגם קונסטנץ, ובעיקר לטירול. ובזה אמרתי הכל. 
  • פרטים מלאים: מופעים, כרטיסים ובתי-מלון - באתר הפסטיבל.  

 

  תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
שז דייה. יצירות מופת בקתדרלה
שז דייה. יצירות מופת בקתדרלה
צילום: כריסטיאן סנייה
שוורצנברג. שוברטיאדה בנוף
שוורצנברג. שוברטיאדה בנוף
ורונה. חוויה אופראית אמיתית
ורונה. חוויה אופראית אמיתית
דוברובניק. כל העיר חוגגת
דוברובניק. כל העיר חוגגת
צילום: אורי ברקוביץ'
מומלצים