שחור כמו צנון
כל סוגי הצנון גודשים כעת את השוק: ארוכים, עגולים, לבנים, קטנים - ואפילו שחורים. פיליס גלזר נותנת כמה טיפים ומתכון אחד של אמא
אמא שלי ממש התרגשה פעם הראשונה שהיא ראתה בארץ צנון שחור. "אוי", היא אמרה (כי יידישע מאמות תמיד מתחילות משפטים עם "אוי"), "לא ראיתי צנון שחור מאז שהייתי ילדה ואימא שלי הייתה מגררת אותו ומכינה ממנו סלט".
האמת, גם אני התרגשתי כשראיתי צנון שחור, כי בחיים שלי לא ראיתי צנון משונה כזה ואני תמיד מתרגשת כשאני רואה ירק או פרי חדש ומיוחד.
הצנון הפשוט לא בדיוק מוערך בישראל. הוא נולד בסין והגיע לאזורנו כבר בימי קדם. הוא היה אחד הירקות הבודדים, לצד כרישה ושום, ששימשו כחלק מהתפריט היומי כשעבדים היינו במצרים. ואם אתם חושבים על מישהו שהוא "יבש כמו צנון" אז תדעו לכם שהצנון אמנם "יבש", אך זרעיו שימשו בעבר כמקור לשמן נפוץ יותר משמן זית.
והנה גוד ניוז: כל סוגי הצנון הם דלי קלוריות (רק כ-17-14 קלוריות ב-100 גרם) ומהווים מקורות טובים לאשלגן, אבץ, סידן, ניאצין (B3), חומצה פולית (B6) וגם ויטמין C.
ברפואה אלטרנטיבית, משמשים החומרים הפעילים בצנון כסיוע לייבוש ליחה, לסילוק אבנים מהלבלב, כמשתן ומנקה כליות, נגד כאבי גרון ולניקוי סינוסים. האנזימים בצנון מסייעים להפקת מיצי קיבה והם יעילים במיוחד כאשר אוכלים עמילנים כמו דגנים, תפוחי אדמה ופסטה. יש הטוענים שאכילה סדירה של צנון עוזרת למנוע דלקות ויראליות, שפעת ואפילו נזלת.
ואם לקבוע לפי סוגי הצנון שעכשיו נמצאים בשוק, נראה שעכשיו עכשיו הגיע זמן לצנון: שחורים, לבנים (צנון לבן ארוך הוא הדייקון היפני), צנון בצורת גזר, צנוניות אדומות ומי יודע איך הצנון עוד יפתיע אותנו.
והנה כמה טיפים:
איך בוחרים:
בוחרים צנון חלק ומוצק שנראה רענן. אם במקרה הם נמכרים עם עלים רעננים מעליהם, כדאי להוריד את העלים בבית. זאת משום שצנוניות עם העלים נשמרות רק כ-5-3 ימים במקרר, אך צנון וצנוניות בלי הירק יישמרו שבועות אחדים בתנאי קירור.
איך משתמשים:
נהוג לאכול צנון כמות שהוא עם מלח כתוספת לחומוס, או משולב בסלט ערבי, אך ניתן לעדן את טעמם לכמעט מתוק אם מאדים אותו. ביפן אוהבים לאכול את הדייקון טרי וגם מוחמץ. יש גם נבטי צנונית ברשתות השיווק. יש להם טעם של צנון והם מצוינים בסלט או לקישוט מנות.
איך מגדלים:
רוצו לקנות זרעי צנונית, כי אפשר לגדל אותם גם באדניות והם מוכנים יחסית מהר (תוך חודש). מומלץ לרכוש זרעי "אורגניגן", שהם אורגניים.
סלט צנון שחור של אמא שלי
עם טעם עדין יותר מהצנון האדום אך עם אותה פריכות מזמינה, הצנון השחור הוא "פרפקט" לסלט שנחשב גם כממרח ללחם שחור.
המרכיבים (ל-1/2 2 כוסות):
1 צנון שחור גדול או 2 בינוניים
3 בצלים ירוקים, קצוצים דק
מלפפון קטן מגורר
1 כפית מלח
1/4 כפית פלפל שחור
1 כף חומץ, רצוי בלסמי
2 כפות שמן זית כתית
1 כף שמן קנולה
1 כף סוכר או סוכר חום מוזהב
אופן ההכנה:
- מקלפים את הצנון ומגררים בצד הגס של הפומפייה. מגררים את המלפפון.
- מערבבים צנון, מלפפון ובצל.
- מתבלים במלח ופלפל, חומץ, שמן וסוכר ומערבבים היטב בעזרת מזלג. מגישים בטמפרטורת החדר.
קוראים שואלים:
תמר שואלת: האם הליקופן נהרס בבישול כמו שאר הוויטמינים?
פיליס עונה: לא, לשם שינוי הליקופן לא נהרס בבישול, לכן גם קטשופ (עדיף כמובן טבעי, אפילו אורגני, ללא חומרי שימור) הוא מקור טוב.
דליה שואלת: יש לי מתכון לעוגת גלידה עם 2 שמנת מתוקה מוקצפות ו-10 ביצים מוקצפות, ולהקפיא למספר שעות ואז להגיש. האם יש לך מתכון לעוגת גלידה בלי ביצים (כי זה לא בריא להקפיא ביצים ללא אפייה), עם פירות או פיסטוקים?
פיליס עונה: WOW. איזו פצצת כולסטרול! וגם את צודקת שלא כדאי להסתכן (במיוחד בקיץ אבל גם במשך השנה) באכילת ביצים לא מבושלות. אך צר לי לאכזב אותך, איני מכינה עוגות גלידה... בינתיים, הנה קינוח אחר - מקסים, טעים וגם לא דיאטתי:
ברולה מנגו
מבוסס על מתכון המופיע ב"מטבח של פיליס" (הוצאת "כתר"). אפילו כמות קטנה גורמת נחת מרבי!
המרכיבים (8-6 מנות):
3 מנגו גדולים, מקולפים ופרוסים
1 מיכל שמנת מתוקה, מוקצפת
1/2 1 כוסות סוכר חום כהה מהודק
כלים: תבנית פיירקס בקוטר 26 ס"מ
אופן ההכנה:
- מניחים את פרוסות המנגו בתחתית תבנית פיירקס עגולה. יוצקים את הקצפת ומשטיחים. מקפיאים (אפשר להכין כמה ימים מראש).
- לפני ההגשה, מוציאים את התבנית מהמקפיא ומפזרים מלמעלה את הסוכר באופן שווה.
- מחממים את הגריל שבתנור ושמים את התבנית בתנור הכי קרוב לגריל שאפשר (אך לא קרוב מדי) למספר דקות – רק עד שהסוכר נמס ומבעבע מעט. אם הסוכר נמס מהר מדי, מרחיקים אותו מעט מהגריל. הפרינציפ הוא שהסוכר נמס אך הקצפת עדיין לא נמסה – רק מתרככת קצת. מגישים מייד!