שר הביטחון יואב גלנט נשא דברים בטקס סיום קורס במכללה לביטחון לאומי. "גם בשעות אלה, כשלוחמי צה"ל פועלים למיגור החמאס, מוטלת עלינו החובה להשיב את החטופים אל ביתם. זהו ציווי מוסרי עליון - וזוהי מטרת מלחמה מוצהרת. פעולתה הנחושה של מערכת הביטחון יצרה את התנאים למהלך להשבת החטופים". גלנט הדגיש: "נפתח בפנינו חלון הזדמנויות מוגבל לממש את חובתנו הערכית והמוסרית להשבת חטופים. התנאים שיווצרו בעקבות העסקה יקדמו את האינטרסים הלאומיים והביטחוניים שלנו, ואילו, על הסיכונים שעלולים להיווצר - צה"ל וכוחות הביטחון יודעים לגבור".
בהמשך נשא דברים גם הרמטכ"ל, רב-אלוף הרצי הלוי. "מחלוקות בתוכנו מפיחות תקווה באויבינו, ואילו סולידריות ולכידות, מהוות מפתח לביטחוננו הלאומי, כיום ובעתיד. הסכם למען השבת החטופים, מעבר לחשיבותו במובן המוסרי הדחוף של הצלת חיים, יש בו את הערכים הבסיסיים הנדרשים לחברת מופת ולחברה חפצת חיים", אמר.
על סוגיית חוק הפטור מגיוס לבני ישיבות אמר הלוי כי "כך גם באשר לנשיאה משותפת בנטל, ליתר דיוק הזכות לשאת בו. גם בו, יש כדי להבטיח את קיומה של מדינת ישראל. חישבו מה יוכל לקרות במלחמה ובמשק כשבני החברה החרדית יתגייסו. ישיבה בבקעת הירדן, למשל, המשלבת לימוד תורה עם החזקת גזרה גדודית בהגנה, היא דבר שניתן ומוכרחים לעשותו".
גלנט. "נפתח חלון הזדמנויות מוגבל להשבת חטופים"
(צילום: דובר צה"ל )
הרמטכ"ל התייחס גם לעיקרי התחקיר שערך בחודשים האחרונים צה"ל על ניהול הקרבות בבארי ב-7 באוקטובר וצפויים להתפרסם מחר. "בשמחת תורה כשלנו במבחננו העליון לספק ביטחון. אנחנו מתחקרים באומץ כדי להשתפר וכדי להשיב את אמון הציבור בצה"ל, בסיס כוחנו".
כמו כן, התייחס הרמטכ"ל להימשכות הלחימה. "השתנות האיומים מאתגרת את עקרון ניהול המלחמות הקצרות, שהוא עיקרון יסוד בתפיסת הביטחון של ישראל מהקמתה. תמיד שאפנו להכרעה מהירה של צבאות אויב סדירים, להסיר את האיומים ולשחרר בהקדם את כוחות המילואים לתפקידם האזרחי החיוני להתפתחותה של המדינה". הלוי הדגיש: "המלחמה הנוכחית שונה. זוהי מלחמה ברעיון קיצוני הרסני, שראשיתו באיראן ובשאיפותיה להשמדת ישראל, וזרועותיו שלוחות סביבנו".
הוא הוסיף: "חשוב לזכור כי לצד המערכה הצבאית ניטשת בדעת הקהל העולמית מלחמת תודעה ונרטיבים. מפקדים חייבים להבין כי התודעה איננה המציאות, אך השפעתה עליה רבה. העולם נוטה לתמוך במי שנתפס חלש, ולא במי שצודק. ישראל נתפסת כחוזקה, ובצדק; היא משלמת על כך מחירים – שלא בצדק – אך אם התנאי לתמיכה הוא להיות חלש, מוטב שנהיה חזקים".
פורסם לראשונה: 20:03, 10.07.24