שוקי המניות הגיבו בהתלהבות, כמעט באופוריה, לבחירתו של דונלד טראמפ לנשיאות. בימים הראשונים לאחר הבחירה, מדד S&P-500 זינק לשיא כל הזמנים, הדולר נסק וכך גם שוויו של מטבע הביטקוין.
נראה שהסנטימנט החיובי בשווקים בימים הראשונים שלאחר זכייתו של טראמפ נבע מהציפיות לצעדים כלכליים שינקוט, שייטיבו עם הנכסים הפיננסיים השונים. למשל, במהלך קמפיין הבחירות, טראמפ הביע תמיכה נרחבת בתעשיית הקריפטו והתחייב להפוך את ארה”ב ל”בירת הקריפטו של העולם”. טראמפ אף הציע ליצור “רזרבה אסטרטגית” של ביטקוין והבטיח למנות רגולטורים התומכים במטבעות דיגיטליים.
ואכן לאחר ניצחונו, המטבע הדיגיטלי זינק לשיאים חדשים, כאשר ערכו הגיע לכ-90,000 דולר, עלייה של כ-30% מאז יום הבחירות וכיום כבר מתקרב ל – 93,000 דולר.
בנוסף, למשל, ההערכות הן כי טראמפ יפחית את מס החברות, ינקוט מדיניות רגולטורית מקילה לעומת ממשל ביידן ויטיל מכסים על יבוא. כל אלה תומכים בעלייה במחירי המניות.
עם זאת, כדאי לצנן מעט את ההתלהבות. לצד הגורמים התומכים בהמשך העליות בשווקים, ישנם לא מעט סיכונים שמציבים סימן שאלה גדול סביב היכולת של מדדי המניות להמשיך לספק את התשואות שהמשקיעים התרגלו להן בשנים האחרונות. לא במקרה, אפקט טראמפ בשווקים החל להתפוגג בימים האחרונים, כאשר שבוע המסחר החולף (שהסתיים ביום חמישי ה-15 לנובמבר) נסגר בירידה של 2.1% במדד S&P 500 ושל 3.2% במדד נאסד"ק.
מהם הסיכונים הנשקפים לשוק המניות? הראשון הוא כמובן רמות המחירים הגבוהות. מדדי המניות המובילים בארה"ב עלו בחדות בשנתיים האחרונות ונסחרים בשוויים מנופחים. כדי שהמדדים ימשיכו לעלות, בוודאי בקצב הנוכחי, יהיה צורך בהתגשמות של כל התסריטים הוורודים. לעומת זאת, כל התפתחות שלילית – החל מדו"חות גרועים של חברה מובילה, דרך פרסום נתון מאקרו שלילי ועד להתפתחויות גיאופוליטיות – עשויה לזעזע את השווקים.
כשמחירי המניות מנופחים ואי הוודאות הגיאופוליטית בשיאה, אין פלא ש"אפקט טראמפ", שהזניק את שוקי המניות ואת הביטקוין, מתחיל להתפוגג. ספק אם מדדי המניות ימשיכו לעלות באותו קצב שהיה בשנתיים האחרונות, והיצמדות להשקעה במדדים בה נקטו משקיעים רבים בשנים האחרונות כבר לא תספק, גידור נכון של הסיכונים יהיה הכרחי כדי להשיא תשואה במצבי שוק משתנים.
בפרט ראוי להתעכב על הסיכונים הגיאופוליטיים לשוק המניות. בשנתיים האחרונות, המציאות הגיאופוליטית השתנתה מקצה לקצה ויש - ועוד יהיו לכך - השפעות דרמטיות על הכלכלה העולמית. די אם נזכיר כי מלחמת רוסיה-אוקראינה היתה אחד הטריגרים המרכזיים להתפרצות האינפלציה בעולם, שהובילה להעלאות הריבית ולתום עידן הריבית הנמוכה.
אל המלחמה הנמשכת באוקראינה הצטרף מאז העימות הרב-חזיתי בין ישראל לאיראן ושלוחותיה, ויחד עם המתיחות בין סין לטיוואן שעולה, אי הודאות הגיאופוליטית נמצאת ברמות שיא והסיכונים לכלכלה העולמית גבוהים מתמיד. לפני כחודש, כשפורסם שישראל שוקלת לתקוף את אתרי הנפט של איראן, כל העולם נעמד על הרגליים. טייוואן היא ספקית מפתח לתעשיית הטכנולוגיה העולמית, הקטר של העליות בשווקים בשנתיים האחרונות. ריבוי מוקדי הסכסוך הצית מרוץ חימוש עולמי שמכביד על הכלכלות ועל גרעונות הממשלות. לקלחת הזו מצטרף כעת גם שינוי בהנהגת המעצמה הגדולה בעולם, שייקח זמן עד שנבין את ההשלכות שלו.
גם בנוגע להשפעת המדיניות הכלכלית שיוביל טראמפ רב הנסתר על הנגלה. חלק מהמהלכים שהצהיר עליהם, כמו הטלת מכסים גבוהים על יבוא (לא רק מסין אלא גם מאירופה) הם שינוי קיצוני של כללי המשחק, וקשה לצפות בוודאות את ההשלכות שלהם. על פניו, מהלכים אלה מעודדים אינפלציה בארה"ב ועשויים לעכב את המשך הורדת הריבית. גם אם הריבית תמשיך לרדת כפי שחוזים השווקים, נראה שחלק גדול מהציפייה הזו כבר מגולם ברמות המחירים הנוכחיות בשווקים.
כשמסתכלים על השילוב של מחירים מנופחים עם רמה גבוהה כל כך של אי ודאות, אין מנוס מלהגיע למסקנה שמה שהיה הוא לא מה שיהיה וששוקי המניות עומדים ככל הנראה בפני תקופה לא פשוטה. המשמעות היא שכדי להשיא תשואות בשנים הקרובות, יהיה צורך כנראה בקצת יותר מגישה פאסיבית של היצמדות למדדים. כדי לנתח את הסיכונים ולגדר אותם נכון, יהיה חיוני להסתמך על אנשי מקצוע שיודעים לייצר תשואה חיובית גם בתקופות של אי ודאות, במצב תנודתי ואף כשיש ירידות בשוק המניות.
אחת הדרכים לגדר את הסיכונים בשוק המניות היא באמצעות שילוב נכסים אלטרנטיביים שאינם קורלטיביים לשוק המניות (כלומר, שרמות המחיר שלהם אינן מושפעות מתנודות בשוק המניות) כמו סחורות ומט"ח. דרך יעילה לבצע זאת היא באמצעות קרנות מתמחות, שיודעות לנצל את ההזדמנויות שנוצרות במצב הנוכחי של הכלכלה העולמית.
חשוב כמובן לבחור היטב את הקרן שבאמצעותה מבצעים את הגידור ובין היתר לבחון לעומק את רמת הנזילות והסחירות של נכסי הקרן, את רמת הדיווח של הקרן וכיצד היא מנהלת את הסיכונים שלה כדי לא לרדוף אחר מגמות חולפות ולפעול על פי שיקולים שמתעדפים את הטווח הארוך על פני הטווח הקצר. גידור כזה עשוי לסייע למשקיעים לספוג את התנודתיות שמאפיינת תקופות בלתי יציבות כמו זו שאנו נמצאים בעיצומה.
1 צפייה בגלריה
הילה טל, מנכ״לית רימון קרנות גידור
הילה טל, מנכ״לית רימון קרנות גידור
הילה טל, מנכ״לית רימון קרנות גידור
(רימון קרנות גידור)
הכותבת היא מנכ"לית רימון קרנות גידור, המנהלת 3 קרנות גידור, המתמחות בתחום המט"ח והסחורות.
אין לחברת ידיעות תקשורת בע״מ, לאתר ynet או לחברת המברקה פתרונות תקשורת בע״מ זיקה כלשהי לתוכן במובן של ניגוד עניינים או של עניין מיוחד. הכתוב אינו מהווה ייעוץ השקעות ו/או תחליף לייעוץ המתחשב בנתונים ובצרכים המיוחדים של כל אדם. אין לראות במידע בסקירה זו כעובדתי או כמכלול כל המידע הידוע, ולכן אין להסתמך על הכתוב בה ככזה.