פחות מחודשיים לפני ש-2024 מגיעה לסיומה, בה חווינו אתגרים ביטחוניים וכלכליים משמעותיים, עולה החשיבות של הצגת המידע המדויק ביותר לציבור בדבר הטבות המס המשמעותיות שמוענקות באפיקי קרנות הפנסיה, ההשתלמות וקופות הגמל.
בשנה האחרונה, נתקלנו שוב ושוב בכותרות באתרים, שבישרו על הרצון של הממשלה לבטל חלק מהטבות המס מהן נהנה הציבור באותם אפיקים, במטרה לכסות את הגרעון התקציבי הגדול שנוצר בעקבות המלחמה. חלק מהמהלכים שעתידים לפגוע קשות בציבור כמו ביטול הטבת המס על רווחי הון בקרנות השתלמות, יבוטלו. אך הבעיה המהותית היא שאותן הטבות מגיעות רק לחלק קטן מאוד מהאוכלוסיה, בשל חוסר ידע וחינוך פיננסי. בשעה שעיקר הפוקוס הוא סביב ההטבות, נהנים מהן רק העובדים החזקים במשק.
בתקופה הזאת, הציבור נדרש לנהל טוב עוד יותר את תכנון ההשקעות לטווח הארוך, תוך שהוא לוקח בחשבון את כל היבטי המיסוי השונים, במטרה לבצע את תכנון המס האופטימלי. השבועות הקרובים הם קריטיים, כי עם תום השנה לא תהיה באפשרותו לנצל יותר את חלק מאותן הטבות, שבמצטבר יכולות לחסוך עבורו סכומי כסף משמעותיים מאוד.

קרן השתלמות

משרד האוצר ביקש במסגרת חוק ההסדרים, להחיל באחרונה מס רווח הון על הרווחים בקרנות ההשתלמות לאחר 6 שנות הפקדה. בפעם הזאת הגזירה כנראה לא תעבור, בגלל לחץ של ההסתדרות. אבל הגזירה הזאת עולה כל הזמן חדשות לבקרים. לא סתם בוחרים במשרד האוצר, בכל פעם, לצמצם או לבטל לחלוטין את הטבות המס בקרנות ההשתלמות, בשל העלות המשמעותית שלהן באובדן מסים למדינה. כגודל המוטיבציה, כך גודל ההטבה והציבור צריך להבין מהמהלכים, עד כמה חשוב לחסוך בקרנות השתלמות.
אנחנו שומעים על לא מעט חוסכים שהחליטו בגלל הפרסומים על הגזרות המתוכננות לא רק להפסיק להפקיד כספים בקרנות ההשתלמות אלא למשוך את כל הכספים מאותו אפיק, לדעתי (ס.פ) מדובר בטעות גדולה ונכון יהיה להסתכל על התמונה הרחבה או אפילו להתייעץ עם איש מקצוע לגבי הצעדים הנכונים בעת הזו.
לעצמאים תקרת ההפקדה המוטבת לקרן השתלמות הפטורה ממס רווח הון בעת המשיכה, עומדת נכון ל-2024 על 20,520 שקל. אם טרם ניצלתם הטבה זו ולא הפקדתם את הסכום המקסימלי לקרן, מהרו לעשות זאת עד תום השנה. העדיפות היא לבצע הפקדה זו בפעימה אחת בתחילת השנה, על מנת שהכסף יעבוד בשבילכם בכל השנה. אז אם לא הפקדתם עדיין כעצמאים, הקדימו לעשות זאת ותוכלו כבר לבצע את ההפקדה הבאה בתחילת 2025.

קופת גמל להשקעה

מכשיר חסכון נוסף אשר מעניק הטבות מס יוצאות דופן עם דמי ניהול נמוכים. נכון ל-2024 תוכלו להפקיד מדי שנה כ-79,005 אלף שקל בקופת גמל להשקעה, ובהגיעכם לגיל 60 תוכלו למשוך את כל הכספים שהצטברו עם פטור מלא ממס רווח הון, בתנאי שלא תמשכו את הסכום באופן חד פעמי אלא כקצבה חודשית.
קופת גמל להשקעה היא מכשיר כל כך חשוב שלפעמים לא מקבל את תשומת הלב הנדרשת. תחשבו על מאות אלפי ישראלים ואפילו יותר שאין להם קרן פנסיה או כאלה שמתקרבים לגיל הפרישה ובוחנים כעת את הקצבה שתעמוד לרשותם, ומגלים שהסכום נמוך מדי והם מגרדים את הראש בניסיון לחשוב איך יעבירו את שנותיהם האחרונות, מבלי שתחול הרעה בתנאי חייהם. עבורם קופת גמל להשקעה היא פתרון מצוין.

הטבת מס בהפקדה עצמית לקופת גמל - סעיף 45א ו-47 - ניכוי וזיכוי

בשעה שרובנו עסוקים בגזירות של האוצר באופן טבעי, מעטים חושבים על הפתרונות. במידה ויחול למשל מיסוי על קרנות השתלמות, ובהנחה שהמטרה של אותו חוסך היא להשתמש בכספים בגיל השלישי, ולאחר שניצל את תקרת ההפקדה לגמל להשקעה שמאפשר לנו יותר גמישות ופטור מלא ממס, אפשר להגדיל את ההפקדה לקרן פנסיה.
סעיף 45א לפקודת מס הכנסה מעניק 35% זיכוי מס הכנסה בהפקדה לקופת גמל לשכירים ולעצמאים. במסגרת הסעיף תהיה באפשרותכם באפשרותו להפקיד עד 5.5% מתקרת ההכנסה המזכה, שעומדת נכון ל-2024 על כ-12,804 שקל ומתוך הסכום הזה תוכלו ליהנות מהחזר מס בגובה של 35% מהסכום שהופקד עד לתקרה המותרת. במקביל, סעיף 47 לפקודת מס הכנסה מעניק ניכוי מס למפקידים לקופת גמל או כל חיסכון פנסיוני אחר. תהיה לכם האפשרות להפקיד עד 11% מתקרת ההכנסה המזכה, אשר עומדת על כ-25,608 שקל, וליהנות מניכוי מס בהתאם למדרגת המס בה אתם נמצאים.
בפשטות, לפי הסעיפים 45א ו-47, ניתן להפקיד סכום כולל של עד 38,412 שקל ולקבל החזר ממס הכנסה בסכומים שנעים גם בין 15-10 אלף שקל בשנה.

הטבות מיסוי לאזרחים ותיקים

ההטבה אולי המעניינת ביותר שרבים מבני הגיל השלישי לא מכירים ושמצליחה לחמוק מהרדאר לא פעם, נמצאת בסעיף 125 ד' לפקודת מס הכנסה. ההטבה מאפשרת למי שנולדו בשנת 1948 ולפניה, להפקיד כספים בפוליסות חיסכון למשל וליהנות מפטור ממס רווח הון בעת המשיכה. ההטבה כפופה לתקרה מסוימת וכן תלויה האם מדובר באדם יחיד או בשני בני זוג שעומדים בפרמטר של שנת הלידה ובתנאים נוספים. בכל מקרה, שווה לבדוק זאת, כי גם במקרה זה אתם או הוריכם יכולים לחסוך סכומי כסף גבוהים.
1 צפייה בגלריה
ספיר קדוש
ספיר קדוש
ספיר קדוש
(עידן שיסטר)
הכותבת היא מנכ"לית משותפת ובעלים ב-SFP, חברה לתכנון פיננסי הוליסטי המומחית בבני הגיל השלישי
אין לחברת ידיעות תקשורת בע״מ, לאתר ynet או לחברת המברקה פתרונות תקשורת בע״מ זיקה כלשהי לתוכן במובן של ניגוד עניינים או של עניין מיוחד. הכתוב אינו מהווה ייעוץ השקעות ו/או תחליף לייעוץ המתחשב בנתונים ובצרכים המיוחדים של כל אדם. אין לראות במידע בסקירה זו כעובדתי או כמכלול כל המידע הידוע, ולכן אין להסתמך על הכתוב בה ככזה.