אומנם לא מדובר במהפך הדרמטי עליו הכריז חיים יבין בשנת 1977 אך שוק ההון המקומי מבצע מהפך לאחר תשואת חסר משמעותית בשנים האחרונות וכובש את טבלת התשואות עם זינוק של כ-28% במדדי הדגל של הבורסה בת״א שאף עוקף את ה-S&P 500 הפופולרי וזאת בשנה מהקשות שחוותה מדינת ישראל בזירה הביטחונית.
ניתן להציע מספר הסברים בהם הציפיות לצמיחה מואצת ביום שאחרי המלחמה ושיקום הדרום והצפון לצד תמחור נוח יחסי של ישראל ביחס לוול-סטריט שנסחרת במכפילים מהגבוהים בהיסטוריה מה שמחזיר חלק מהמשקיעים לשוק המניות המקומי.
הכלכלה מתאוששת
חוזקו של השוק בולט הן בחזרה של שוק התעסוקה לימים שלפני המלחמה, שוק הדיור, שיא בהשקעות הזרות בישראל ב-Q3 וירידה חדה בפרמיית הסיכון של ישראל בעולם כאשר האג״ח הישראלי (שקלי) חזר להיסחר בתשואה מתחת לאג״ח ארה״ב ל-10 שנים עם ירידה גם במרווחי האג״ח הדולרי וב-cds ל-5 ול-10 שנים (ביטוח מפני חדלות פרעון) וגולת הכותרת חוזקו של השקל מול סל המטבעות והדולר האמריקאי בניגוד למגמת ההתחזקות של הדולר בעולם לאחר בחירת טראמפ (אפקטיבית השקל התחזק למעשה הרבה יותר).
המשקיעים אופטימיים
בשאלון שנערך השבוע בהשתתפות כ-900 משקיעים הפעילים בשוק ההון קרוב למחצית מהמשתתפים מעריכים שבשנת 2025 הבורסה המקומית תשיג תשואה גבוהה משוק המניות האמריקאי (ת״א 125 מול הסנופי 500 הפופולרי) לעומת כ-28% שמעריכים ששוק המניות האמריקאי יניב תשואה גבוהה יותר.
עם הפנים ל-2025
הכלכלן הראשי של הפניקס, מתן שטרית, מסכם את שנת 2024 ומספק תחזית לשנת 2025:
"השנה שחלפה הייתה אחת המאתגרות בתולדות המדינה – אבל גם הוכיחה את הכוח והחוסן של שוק ההון הישראלי. למרות שנה של לחימה ממושכת, אי-ודאות ביטחונית ואתגרים כלכליים, השוק המקומי הצליח לסיים את השנה עם ביצועים מרשימים ומעוררי השראה".
עוד הוא מוסיף: "במחצית הראשונה של השנה, כשהמצב הביטחוני והכלכלי יצר לחץ כבד, המדדים המקומיים עלו בקצב מתון מאוד, בעוד שהמדדים הגלובאליים רשמו עליות מהירות, במיוחד ארה"ב. עם זאת, ככל שהתקדמנו אל תוך המחצית השנייה, המגמה השתנתה – ובגדול. רק לפני כשלושה חודשים נדמה היה שישראל ניצבת בפני איום כבד מצד חיזבאללה, אך האירועים הגיאופוליטיים האיצו עם הישגים שהפתיעו גם את התחזיות האופטימיות ביותר - חיזבאללה ספג מכה קשה ומשטר אסד התמוטט".
"השינויים הדרמטיים האלו, במיוחד מתקפת הביפרים, לא רק שהחזירו את תחושת הביטחון, אלא גם עוררו מחדש את אמון המשקיעים – מקומיים וזרים כאחד. התוצאה? ראלי מרשים שסגר את השנה עם ביצועים שהציבו את שוק ההון הישראלי בחזית, תוך שהוא מתעלה על השווקים המובילים בעולם".
"שורה תחתונה, כשבוחנים את ההישגים המרשימים של השנה החולפת, אפשר בהחלט להתמלא גאווה ואופטימיות לקראת 2025. חשוב לציין כי על אף העליות המרשימות של השנה החולפת, שוק המניות המקומי עדיין מתומחר ברמות נמוכות יחסית, כפי שניתן לראות מרמות המכפילים, במיוחד בהשוואה לשוק האמריקאי. לראייתנו, שוק המניות המקומי מציע כיום יחס סיכוי-סיכון אטרקטיבי, מה שהופך אותו להזדמנות מעניינת עבור המשקיעים".
סוכנויות הדירוג מיהרו להוריד את דירוג האשראי במהלך המלחמה ובכיוון ההפוך נראה שזה יקח זמן ארוך יותר, מתי לדעתך נראה את הדירוג עולה חזרה?
"בפועל, השווקים הפיננסיים היו הראשונים למהר ולהפחית את דירוג האשראי של ישראל מיד עם פרוץ המלחמה, בעוד שחברות הדירוג הרשמית בעיקר אישרו את מה שכבר תומחר. יתרה מזאת, השווקים לקחו פרמיית סיכון נוספת והעריכו את ישראל ברמות דירוג שקרובות ל-BBB, ואף נמוכות מכך. עם זאת, ההתפתחויות החיוביות האחרונות בזירה הביטחונית מתחילות להשפיע, ואנו רואים ירידה בפרמיית הסיכון כפי שעולה ממדדים שונים. אף על פי כן, ביחס לערב המלחמה, רמת פרמיית הסיכון נותרה גבוהה.
נכון לכתיבת שורות אלה, המשקיעים מתמחרים את ישראל ברמות דירוג הדומות להערכות של סוכנויות הדירוג. בכל הנוגע להעלאת דירוג, להערכתנו עדיין מוקדם לדבר זה, אך ככל שהסיכונים הגיאופוליטיים והפיסקליים יפחתו, סוכנויות הדירוג צפויות לשוב ולבחון את האפשרות להעלאת דירוג בעתיד".
פרי אמסלם הינו מנהל פלטפורמת בורסה 360 ומשמש כיועץ שוק ההון לחברות ציבוריות ופרטיות. אין לראות באמור המלצה לפעילות בשוק ההון וני״ע השונים. לתכנים נוספים על שוק הישראלי מוזמנים להצטרף לעקוב אחרינו בערוץ הוואטסאפ וכן להצטרף לערוץ הטלגרם
*אין בנכתב המלצה לפעילות בני״ע או תחליף ליעוץ.
אין לחברת ידיעות תקשורת בע״מ, לאתר ynet או לחברת המברקה פתרונות תקשורת בע״מ זיקה כלשהי לתוכן במובן של ניגוד עניינים או של עניין מיוחד. הכתוב אינו מהווה ייעוץ השקעות ו/או תחליף לייעוץ המתחשב בנתונים ובצרכים המיוחדים של כל אדם. אין לראות במידע בסקירה זו כעובדתי או כמכלול כל המידע הידוע, ולכן אין להסתמך על הכתוב בה ככזה.