מלבד המהלך הניסיוני למעבר לימי פעילות בימים שני עד שישי, שתפס כותרות בתקופה האחרונה ושנועד למשוך משקיעים זרים ולהתאים את הלו״ז לשווקי חו״ל, הבורסה קדמה מספר מהלכים נוספים במטרה להגדיל את הסחירות בבורסה בת״א.
עסקאות בלוק על חשבון עסקאות מחוץ לבורסה
עד היום גופים שרצו להעביר חבילה במניה מסוימת בד״כ עשו זאת באמצעות עסקה מחוץ לבורסה דבר המצריך טכנית מילוי טפסים וגם לא נספר כחלק מהמחזור היומי באותו נייר.
הבורסה מיישרת קו עם הנהוג בעולם ופתחה מערכת לביצוע עסקאות בלוק במסגרתה הצדדים יכולים להעביר עסקאות מתואמות ומוגנות (הפקודה לא תופיע בבוק) במהלך המסחר בבורסה, ומיד עם הביצוע העסקה תופיע במערכות המידע ותחשב חלק מהמחזור היומי במניה.
החזקות קרנות גידור יחשבו כהחזקות ציבור
מהלך נוסף שקדמה הבורסה הינו הכרה בהחזקות בעלי עניין של קרנות גידור (מעל 5% ועד 15%) כהחזקות ציבור, מה שיאפשר הגדלת החזקות בניירות בלא פגיעה בחברה (ככל שהחזקות ציבור נמוכות הדבר פוגע במשקל החברה במדדי הבורסה). מהלך זה עשוי לאפשר כניסת חברות נוספים למדדי הבורסה ולהגדיל את הסחירות באותן מניות.
חוזים עתידיים חדשים
מרבית הפעילות בשוק הנגזרים המקומי (שוק המעו״ף) מתרכז מאז הקמתו באופציות על מדד ת״א 35, מדד הדגל של הבורסה. הבורסה ביצעה מהלך חדשני של השקת חוזים עתידיים על ת״א 35 ולראשונה משקיעים יוכלו בקלות לבצע מסחר ממונף גם בחוזים עתידיים על ת״א 90 ומדד הבנקים.
החוזים שהושקו בחודש ספטמבר נעשו בשילוב עושי שוק שיבטיחו ביקוש/היצע במרווחים הוגנים כך שבכל נקודת זמן משקיע יוכל לבצע לונג/שורט וגם לסגור פוזיציה.
המחזור נמוך - מה עושים?
זה לא סוד שמרבית המסחר מתרכז במניות הנמצאות במדדי הדגל ת״א 35 ות״א 125, וכל שאר מאות החברות נותרות עם הפירורים: כ-93% מהמסחר מתבצע במניות מדדי הדגל ו-7% לכל היתר.
במקרים קיצוניים של מחזורים נמוכים מאוד הבורסה מכניסה את המניות לרשימת דלי הסחירות בה המסחר מתנהל פעמיים ביום בלבד (בפתיחה ובנעילה) בדומה לרשימת השימור.
כיום, לניירות שאינם עומדים בתנאים, הבורסה מאפשרת ״גלגל הצלה״ בדמות מינוי עושה שוק שמספק נזילות במרווחים הוגנים ומאפשר למעשה בכל זמן נתון ציטוטי ביקוש והיצע עבור המשקיעים בנייר.
המנגנון צפוי לעבור מתיחת פנים במהלך הרבעון הראשון של שנת 2025 כשהחידוש העיקרי הינו השתתפות של הבורסה בתשלום לעושי השוק (כיום החברה משלמת בעצמה הכול) בהשקעה של כ-12 מיליון שקלים וכן הבורסה תבדוק את עושי השוק ותדרג אותם. כך למעשה לחברות יהיו כלים לבחור את עושי השוק שיתחרו אחד בשני ויאלצו להציע תנאים טובים, ובשורה התחתונה המשקיעים יצאו נשכרים היות והנזילות צפויה להשתפר.
אלו מהלכים המתווספים לרפורמת המדדים שהושקה לפני כשנה, במסגרתה לראשונה נכנס קריטריון סחירות לנוסחת משקל מניה במדדים, הקטנת גודל הפקודה במניות ואג״ח וזאת על מנת להנגיש גם למשקיעים פרטיים קטנים את המסחר בבורסה והוספת פקיעות שבועיות על מדד ת״א 35 שתרמו להגדלת נפח המסחר בימי הפקיעה.
פרי אמסלם הינו מנהל פלטפורמת בורסה 360 ומשמש כיועץ שוק ההון לחברות ציבוריות ופרטיות. אין לראות באמור המלצה לפעילות בשוק ההון וני״ע השונים. לתכנים נוספים על שוק הישראלי מוזמנים להצטרף לעקוב אחרינו בערוץ הוואטסאפ וכן להצטרף לערוץ הטלגרם
*אין בנכתב המלצה לפעילות בני״ע או תחליף ליעוץ.
אין לחברת ידיעות תקשורת בע״מ, לאתר ynet או לחברת המברקה פתרונות תקשורת בע״מ זיקה כלשהי לתוכן במובן של ניגוד עניינים או של עניין מיוחד. הכתוב אינו מהווה ייעוץ השקעות ו/או תחליף לייעוץ המתחשב בנתונים ובצרכים המיוחדים של כל אדם. אין לראות במידע בסקירה זו כעובדתי או כמכלול כל המידע הידוע, ולכן אין להסתמך על הכתוב בה ככזה.