בעידן המתאפיין בריביות גבוהות היסטורית בארה"ב, חשש מפני תגובה מאוחרת של הפדרל ריזרב ושינויי מדיניות משמעותיים מצד הבנק המרכזי של יפן, השווקים הפיננסיים חווים תקופה סוערת. למרות האתגרים האלה, השקעה בשווקים עדיין יכולה להיות מאמץ כדאי. כיצד על המשקיעים לנהוג בתקופה של חוסר ודאות? הנה כמה דברים שכדאי להביא בחשבון.
שיעורי ריבית גבוהים בארה"ב: חרב פיפיות
להחלטתו של הבנק המרכזי האמריקאי לשמור על ריבית גבוהה לאורך זמן עשויות להיות השלכות עמוקות על הכלכלה והשווקים הפיננסיים. מצד אחד, שיעורי ריבית גבוהים יותר מאטים בדרך כלל את הצמיחה הכלכלית על ידי הגדלת עלויות ההלוואות עבור צרכנים ועסקים. סביבה זו מובילה לרוב להתכווצות בהוצאות ובהשקעות - מה שעלול להעלות את הסיכון לכניסה למיתון של השוק האמריקאי. ואכן, משקיעים רבים הבחינו בירידה בשוק ונעשו זהירים לגבי השקעות נוספות.
עם זאת, תרחיש זה מציג גם הזדמנויות. ריבית גבוהה מסמלת כלכלה איתנה ושליטה באינפלציה. עבור המשקיעים, זה מתורגם לרווחים פוטנציאליים במגזרים שהינם פחות רגישים לעלויות אשראי, כמו טכנולוגיה ושירותי בריאות, שלעתים קרובות מסתמכים יותר על חדשנות ופחות על אשראי. נוסף על כך, השקעות בריבית קבועה במכשירי השקעה כמו אג"ח נהפכות לאטרקטיביות יותר בסביבה של ריבית גבוהה, ומציעות תשואות גבוהות יותר ותשואות יציבות יותר בהשוואה למניות. כל זאת, כשאנו עדיין מצויים בסביבה של ריבית גבוהה ביחס לשנים האחרונות.
ירידות בשוק: חשש ממיתון
הסנטימנט הדובי הנוכחי של השוק קורה בגלל החששות שהפדרל ריזרב עשוי להוריד את הריבית מאוחר מדי, מה שעלול להניע את כלכלת ארה"ב למיתון. הסיכוי למיתון יכול להיות מרתיע, כאשר משקיעים צופים ירידה ברווחי החברות וחוסר יציבות פיננסית נרחבת.
עם זאת, ההיסטוריה הוכיחה כי ירידות בשווקים מכינות לעתים קרובות את הקרקע להתאוששות משמעותית. משקיעים נבונים מכירים בכך ששווקים "דוביים", נקודתיים כמו גם ממושכים יותר, יכולים לספק נקודות כניסה משתלמות לשווקים. על ידי אימוץ ראייה ארוכת טווח והתמקדות בחברות חזקות ביסודן, משקיעים יכולים לרכוש נכסים במחירים מוזלים. גישה זו, המוכרת בשם "השקעות ערך", זכתה לתמיכה של משקיעים בעלי שם עולמי כמו וורן באפט, שידוע באמירה "תפחדו כשאחרים חמדנים, והיו חמדנים כשאחרים מפחדים".
העלאת הריבית ביפן: שינוי עולמי
במשך עשרות שנים שמר הבנק המרכזי של יפן על ריבית קרובה לאפס, וטיפח סביבה של אשראי זול. עם זאת, שינויי המדיניות האחרונים הביאו את הבנק המרכזי היפני להעלות את הריבית - מה שאותת על שינוי משמעותי בדינמיקה הפיננסית העולמית. למהלך הזה יש השלכות על משקיעים גלובליים, במיוחד כאלה עם חשיפה לשווקים בינלאומיים.
עליית הריבית ביפן עלולה להוביל לזרימת הון חזרה למדינה, ולהשפיע על הנזילות העולמית ועל מחירי הנכסים. עם זאת, השינוי הזה מציג גם הזדמנויות. מניות יפניות, למשל, עשויות להפוך לאטרקטיביות יותר, שכן שיעורים גבוהים יותר של ריבית עשויים לאותת על אמון בחוסן ובפוטנציאל הצמיחה של הכלכלה. נוסף על כך, משקיעים יכולים לגוון את תיקי ההשקעות שלהם עם נכסים באזורים בעלי סביבות ריבית משתנות, ובכך להפחית סיכונים ולנצל הזדמנויות צמיחה גלובליות.
ניצול ההזדמנות: אסטרטגיית Buy the Dip
ירידות בשווקים עשויות לייצר גם הזדמנויות עבור משקיעים נבונים. כאשר השווקים יורדים, מניות איכותיות רבות נמכרות לעתים קרובות ללא הבחנה - מה שמוביל לתנאים מוערכים בחסר. תופעה זו מאפשרת למשקיעים לרכוש מניות של חברות חזקות ביסודן במחירים מופחתים, באסטרטגיה המוכרת בשם Buy the Dip - מה שמכין את הקרקע לרווחים משמעותיים כאשר השווקים יתאוששו בסופו של דבר.
לסיכום, השקעה בשווקים הפיננסיים על רקע ריביות גבוהות, חשש ממיתון ושינויים מוניטריים גלובליים נותרה מאמץ כדאי. על ידי הבנת הדינמיקה הפועלת ואימוץ פרספקטיבה אסטרטגית ארוכת טווח, משקיעים יכולים לנווט בסביבה הכלכלית הנוכחית ולגלות הזדמנויות צמיחה.
ריביות גבוהות וירידות בשוק, אף שהן מאתגרות, מציעות נקודות כניסה ייחודיות להשקעות ערך. שינויי המדיניות האחרונים של הבנק המרכזי של יפן מדגישים עוד יותר את החשיבות של פיזור גלובלי באסטרטגיית השקעה. בסופו של דבר, משקיעים שמקפידים להיות מעודכנים ונוקטים גישה ממושמעת, צפויים לקצור את הפירות של שוק גמיש ומתאושש.
קרין אלנר פיאדה היא ראש תחום השקעות גלובליות בקבוצת קלי - קבוצת הפיננסים העצמאית הגדולה בישראל. אין לראות באמור המלצה או ייעוץ והוא אינו מהווה תחליף לייעוץ פנסיוני אישי המתחשב בצרכיו ונתוניו של כל אדם.
אין לחברת ידיעות תקשורת בע״מ, לאתר ynet או לחברת המברקה פתרונות תקשורת בע״מ זיקה כלשהי לתוכן במובן של ניגוד עניינים או של עניין מיוחד. הכתוב אינו מהווה ייעוץ השקעות ו/או תחליף לייעוץ המתחשב בנתונים ובצרכים המיוחדים של כל אדם. אין לראות במידע בסקירה זו כעובדתי או כמכלול כל המידע הידוע, ולכן אין להסתמך על הכתוב בה ככזה.