חלק ניכר מהחברות הישראלית הנסחרות מעבר לים הגדול עושות זאת באמצעות תעודות ADS, היינו ללא שמניות החברה עצמן נסחרות, אלא באמצעות תעודה המסמלת מנייה. ההחלטה לראשונה ממזגת בין מניות רגילות לתעודות ADS וקובעת כי יש לבחון את מהות הזכויות הכלכליות והתאגידיות. משמעות הדבר היא שאקטיביסטים זרים יכולים כעת לנהל מאבקי שליטה באמצעות החזקה של 5% בלבד מתעודות ADS - צעד שמשנה דרמטית את מאזן הכוחות בשוק.
בישראל, כידוע, ישנה הקלה במסגרתה חברות דואליות הנסחרות בארצות הברית כפופות למרות דיני ניירות הערך האמריקאים. בשינוי במאזן החבות של חברות ציבוריות שנהנו עד כה ממעטפת הגנה משפטית כפולה - הן מצד הדין הישראלי והן מצד הדין האמריקאי. פסק הדין סולל את הדרך לאקטיביזם גם מצד הגורמים האמריקאים המסורתיים, ומחייב את החברות להתמודד באופן ישיר עם דרישות משקיעים, גם כאשר אלה מחזיקים בתעודות ADS ולא במניות רגילות.
2024 התאפיינה בחציון הראשון בעלייה בכמות אירועי האקטיביזם של בעלי מניות מיעוט בשוק ההון האמריקאי. אירועים אלו מאופיינים יותר ויותר במעורבות של רשתות חברתיות ופורומים של משקיעים בעולם בתיאום תזמון המאורעות בין משקיעים פרטיים רבים. על כן, התקדים המשפטי מגיע בעיתוי קריטי, כאשר השפעתן של הרשתות החברתיות ופלטפורמות המסחר הדיגיטליות על שווקי ההון נמצאת בשיא. עד כה חברות בורסאיות ישראליות נהנו מהגנה מדומיינת כאשר דיני התאגידים הישראלים הגנו עליהן מפני בעלי מניות מיעוט ומפעולות אקטיביסטיות, לרוב.
עם זאת, השחקנים בשוק האמריקאי, שכעת נהנים ממעמד זהה לבעלי מניות ישראלים, הרבה יותר מיומנים באקטיביזם כבעלי מניות מיעוט, ועל כן המשמעות של פסק הדין אינה תיאורטית בלבד. במסגרת תפקידי כמנכ״ל arx יצא לי להתמודד מקרוב עם מקרים שממחישים את עוצמת השילוב בין אקטיביזם ברשתות חברתיות לבין זכויות משפטיות מורחבות למשקיעים.
לדוגמה, רק לאחרונה, בעל מניות מיעוט בחברה הנסחרת בנאסד"ק ניסה לקדם השתלטות עוינת תוך גיוס תמיכה של מאות משקיעים פרטיים באמצעות קבוצות ייעודיות ברדיט ובטוויטר. אף שניסיון ההשתלטות לא צלח, המקרה הדגים כיצד שילוב של תמיכה ברשתות חברתיות עם זכויות משפטיות יכול להפוך לכלי רב עוצמה בידי אקטיביסטים.
כמו כן, מקרים כמו GameStop, Credit Suisse ו-Eli Lily הדגימו כיצד מניפולציה בשיח המשקיעים ברשתות החברתיות יכולה להוביל לא רק לתנודות במחירי מניות, אלא גם לפגיעה מהותית ביכולת התפעולית של חברות ובמוניטין שלהן.
בעידן שבו כל ציוץ או פוסט ברשתות החברתיות עלול להשפיע על שווי השוק של חברה, ההחלטה להעניק זכויות מורחבות למחזיקי תעודות ADS מייצרת סיכון כפול. מצד אחד, היא מאפשרת לקרנות אקטיביסטיות לנצל את הכוח החדש שניתן להן כדי להפעיל לחץ על הנהלות החברות. מצד שני, היא חושפת את החברות לסיכון מוגבר של מניפולציות בשיח הדיגיטלי, שכן משקיעים אקטיביסטיים יכולים כעת לשלב בין יכולתם להשפיע על השיח ברשתות החברתיות לבין כוחם המשפטי המוגבר כמחזיקי תעודות ADS.
החלטת בית המשפט בעניין ננו דיימנשן מציבה אתגרים משמעותיים להנהלות החברות הדואליות, המחייבים רה-ארגון יסודי של מערך הממשל התאגידי. בעידן שבו שיח דיגיטלי הוכח כבעל השפעה ישירה על מחיר המניה, יכולת גיוס ההון והחוסן הפיננסי של החברה, נדרשות החברות לפתח מערכת ניטור מתוחכמת לשיח המשקיעים ברשתות החברתיות ובפלטפורמות המסחר.
מערכת כזו חיונית לזיהוי מוקדם של נקודות תורפה העלולות להפוך למנוף ללחץ מצד משקיעים אקטיביסטיים, במיוחד לאור העובדה שמוניטין החברה משפיע ישירות על עלות גיוס ההון והחוב שלה. על החברות לעדכן את אסטרטגיות ההגנה שלהן מפני השתלטויות עוינות, בהתחשב בכך שמשקיעים יכולים כעת לצבור כוח השפעה משמעותי באמצעות תעודות ADS, וכן להגביר את השקיפות ולהתאים את המסגרת המשפטית-תאגידית שלהן למציאות שבה המוניטין הדיגיטלי הוא נכס אסטרטגי המשפיע על יכולת החברה לגדול, לקחת סיכונים ולייצר ערך לבעלי המניות.
לדעתי, אם יהפוך להלכה חלוטה, פסק הדין צפוי לחולל שינוי עמוק בשוק ההון הישראלי, בכל הנוגע לחברות דואליות. הענקת זכויות זהות למחזיקי תעודות ADS תהפוך חברות אלה לאטרקטיביות יותר עבור קרנות אקטיביסטיות, שיוכלו כעת להפעיל לחץ משמעותי על ההנהלות באמצעות החזקה בתעודות אמריקאיות.
שינוי זה צפוי להוביל לטלטלה במבנה הבעלות של חברות ישראליות הנסחרות בחו"ל, ולהתפתחות של שוק השתלטויות עוינות מתוחכם יותר, המבוסס על ניצול פערי מידע ומינוף שיח דיגיטלי. עם זאת, התמורות הללו עשויות להוביל גם לתוצאה חיובית בדמות שיפור סטנדרטים של ממשל תאגידי, כאשר חברות יידרשו לשפר את השקיפות והתקשורת עם משקיעיהן בשני השווקים כדי להתמודד עם האתגרים החדשים.
עו״ד רותם גנץ הינו מנכ״ל חברת arx המספקת שירותי אסטרטגיה מבוססי מודיעין ודאטה לחברות בורסאיות ברחבי העולם. ג.נ: הכותב הוא ממייסדי אתר Ynet Capital.
מעבר למוצהר, אין לחברת ידיעות תקשורת בע״מ, לאתר ynet או לחברת המברקה פתרונות תקשורת בע״מ זיקה כלשהי לתוכן במובן של ניגוד עניינים או של עניין מיוחד. הכתוב אינו מהווה ייעוץ השקעות ו/או תחליף לייעוץ המתחשב בנתונים ובצרכים המיוחדים של כל אדם. אין לראות במידע בסקירה זו כעובדתי או כמכלול כל המידע הידוע, ולכן אין להסתמך על הכתוב בה ככזה.