שוק ההון בארה"ב רשם בחודשים האחרונים עליות מרשימות, כאשר מדד הנאסד"ק עלה ב-48% ומדד ה-S&P 500 זינק ב-36%. עם זאת, רבים מהאנליסטים טוענים כי השוק נמצא בפני תיקון משמעותי, ואולי התיקון כבר התרחש לפני כשבועיים. בעוד הכלכלה האמריקאית מאטה, האינפלציה מתקרבת ליעד שהציב הפדרל ריזרב - 2%. השאלה המרכזית היא האם צפויה הורדת ריבית בספטמבר, כאשר רבים מעריכים שההפחתה תעמוד על 50 נקודות בסיס, במקום 25 כפי שהוערך בתחילה.
סוף מדיניות הריבית הגבוהה
לאחר תקופה של מדיניות ניצית, נראה כי הפד צפוי לשנות כיוון. ריביות האג"ח החלו לרדת בשבועות האחרונים, והשווקים מגלים סימנים של התאוששות. ציפיות הרווחים בתאגידים הגדולים עולות בעקבות הירידה בריביות, במיוחד מאחר שהריביות המוזלות מקלות על החזר הלוואות החברות.
המשקיעים נכנסו לתקופה הזאת עם חששות מכך שהאינפלציה מואצת מחדש, יחד עם סבירות לכך שהפד ייאלץ לעלות את הריבית שוב. זה כמובן היפוך לסנטימנט שהיה בתחילת השנה, שם הציפיות היו למספר רב של הורדות ריבית (שש).
הנתונים שממשיכים להתקבל בחודשים האחרונים תומכים בסנטימנט שהאינפלציה ממשיכה לרדת, יחד עם האטה כלכלית, כאשר הנתונים שהתקבלו על עלייה באינפלציה בתחילת שנה הם סטייה בלבד מהמגמה הברורה.
חייבים להבין נקודה חשובה מאוד: לפד יש בגדול מנדט כפול. מצד אחד יעד ברור של הורדת האינפלציה. מאידך, לשמור על כלכלה בריאה, צומחת ומתפקדת. הנתון האחרון שהגיע ממדד pce וכן cpiהראה מגמה ברורה של ירידה משמעותית באינפלציה לאורך השנה. יחד עם זאת, אנחנו רואים הידרדרות מסוימת בשוק העבודה (אמנם איטית). דוחות העבודה האחרונים מראים עלייה עקבית וקטנה באבטלה, מצד שני עדיין מדובר בנתון הגבוה מיותר מאז נובמבר 2021. להערכתי (ת.א) הנתונים מעט מעוותים עקב ספירה של אנשים שנתמכים ברווחה ובפועל האבטלה גדולה יותר.
ישנם גם אינדיקטורים אחרים מלבד העלייה באבטלה אשר מצביעים על האטה מסוימת במשק. למשל, התמ"ג עלה 1.4% ברבעון הראשון. אמנם קיבלנו עלייה של 2.8% ברבעון השני אך עדיין מדובר במספרים נמוכים בייחוד לאור כל התמריצים והכספים שהוזרמו וממשיכים להיות מוזרמים לכלכלה. ניתן לראות שהחוב הלאומי של ארה"ב גדל במעל טריליון דולר רק בשנה האחרונה.
ישנו מדד חשוב נוסף שנותן לנו אינדיקציה לבאות – the Citigroup surprise index. מדד זה מגיב לאופן בו מגיעים הפרסומים הכלכלים לעומת הציפיות שהיו לנתונים. המדד ירד מ-50 בפברואר למינוס 32, הקריאה הנמוכה ביותר מאז אוגוסט 2022.
אנו רואים ירידה בהובלות, ירידה בבניית בתים מ5.5% משנה שעברה, ירידה בהיתרי בנייה וכדו'. תעסוקה בתחום הבנייה ותשתיות היא משמעותית מאוד ויש לה השלכות על פעילויות רבות בכלכלה ולשם פנינו מועדות שנה הבאה במיתון שאני צופה.
תחום הנדל"ן המסחרי גם בירידה וכבר התפרסמו פרסומים על בנקים אזוריים שעומדים בפני מספר מחיקות של הלוואות גדולות בשנים הקרובות. מדד אמון הצרכנים יורד באופן עקבי. מתפרסמים סיפורים רבים על סגירה של עסקים קמעונאים ומסעדות. כמו כן, מדד הייצור (מדד הism-) הגיע ל-48.5 ביוני אחרי שעמד על 54.6 במרץ. המדד הנ"ל חשוב מאוד כי הוא נותן אינדיקציה רבה לפעילות וחוזקה כלכלית.
ישנו מספר לא מבוטל של אנליסטים שמסיקים מהסימנים הללו כי אנחנו כבר כעת במיתון, ואני (ת.א) לגמרי מתחבר לנרטיב הזה. אמנם קביעה זו מתבססת בעיקר על נתוני ארה"ב, אמנם לשיטתי זהו מיקרוקוסמוס לכלכלה העולמית כולה ובטח לישראל אשרה תלויה כ"כ בארה"ב. יתרה מכך, הנתונים לעיל די דומים, ואף חמורים יותר במחוזנו. לאור הגירעון שלנו מהמלחמה העצומה הזאת, אנחנו נקבל ככל הנראה מכה חזקה הרבה יותר בהתמודדות עולמית עם המיתון שנה הבאה.
כל הנתונים שציינתי לעיל מעלים את השאלה: למה בדיוק מחכים גרום פאוול וחבריו? האם הם עדיין מדברים על שמירת מדיוניות מגבילה? לשיטתי, הפד שוגה בענק בתפיסה הכלכלית שלו נכון להיום והוא מאחר בהורדת הריבית כפי שאיחר בהעלאת הריבית והבנת התפרצות האינפלציה. טעות זו משמעותית יותר מטעויות עבר שנעשו מאחר שהמינוף על המערכת הכלכלית גדול הרבה יותר, ואני כמובן לא מתכוון רק לחובות הידועים אלא גם על כל נגזרות החוב.
אנסה להסביר: החוב הוא מינוף על הכלכלה והמערכת הפיננסית, בעוד שנגזרים ממנפים את השווקים וניירות הערך. אם, לצורך העניין, יש 320 טריליון דולר חוב עולמי, הנגזרות הם כבר בערך כלכלי של קוואדריליונים בערך רעיוני של חוב.
כאשר המציאות חיובית ויש צמיחה, מינוף יכול לשפר ולעשות רק טוב. מאידך, אותו מינוף יחמיר מאוד את ההאטה ופשוט ישמיד הון בקצב מסחרר במצב של מיתון. במידה והפד והבנקים המרכזיים אכן מבצעים טעות במדיניות בכך שהם דובקים במדיניות ניצית זמן רב מדי, התוצאה הסופית יכולה להיות משבר עולמי הגדול ביותר מאז שנות ה-30 של המאה הקודמת. כמובן שלא ניתן לחזות במדויק את תחילת המיתון ואני מודה שחשבתי שהוא כבר יגיע, אבל הסימנים מעידים שהוא קרוב, אני מעריך שנראה זאת כבר בשנת 2025.
אז איך יכולה להיות תחזית של קריסה כלכלית לצד תחזית אופטימית יחסית להמשך עליות במדדים בטווח הקרוב של החודשים הקרובים? למה שהשוק יעלה 15% ואולי 20% נוספים כאשר יש סימני מיתון? התשובה בקצרה היא שינוי מדיניות הפד. השוק מבוסס על ציפיות ופסיכולוגית המונים ושינוי מדיניות מגבילה וניצית למדיניות הורדת ריבית היא משמעותית מאוד לשווקים. זה מה שגרם בעיקר לעליות של מדד השוק מ-4000 באוקטובר 2023 עד 5600 נכון להיום. ריבית האגח אשר יורדת עוד לפני הורדת ריבית כי היא מבטאת את ציפיות השוק, מסמנת כבר עכשיו את הירידה בהחזר הלוואות התאגידים וזה כמובן מקבל ביטוי בשורת הרווח של החברות.
אני מעריך שיש זמן די מצומצם לעליות היפות שאני צופה. נגיע ליעדים בהמשך יחד עם כוכבית.
הנרטיב השורי שיעזור להגיע ליעדים הללו הוא האמונה שהפד השיג את מטרתו בהורדת האינפלציה ל-2% וזה נעשה בלי לגרום למיתון. מספיק לראות את כל הכתבות של רוב האנליסטים שצופים נחיתה רכה כדי להבין שזה הנרטיב השולט. מעבר לזה, הפומו (fear of missing out) בעליות בשוק הוא כוח חזק מאוד, מאחר ויש הרבה מאוד כספים על הגדר של מוסדיים ופרטיים שטרם נכנסו לשוק והם היו וגם יהיו חלק מהרכבת הלא רציונלית הזאת.
המעבר של הפד למדיניות מונטרית מקלה יגרום לתאגידים הגדולים לצאת בהצהרות על ציפיות רווחים שיגדלו משמעותית בשנים הבאות. למרות שהתחזית הזאת תהיה כביכול לשנים קדימה, אני מעריך שהיא תשתנה תוך מספר חודשים לאור הנתונים שכתבתי.
ריבית אג"ח
ריבית האג"ח צועדת בהדרגה למטה. התשואה על ריבית 10 שנים הגיע לרמה של 10% באוקטובר האחרון והיום היא ב3.85%. אני מעריך שנראה בטווח של מספר חודשים את ריבית 10 שנים חוזרת ל-2.5%. זאת ירידה די חדה והיא תקבל רוח גבית מראיות לכך שהכלכלה בהאטה והאינפלציה בירידה משמעותית. כמו כן, ציפיות להורדת הריבית יעזרו. זה יתבטא בעלייה של תעודת האגח המוכרת TLT לכיוון 120.
למען האמת, שוק האג"ח הוא השוק שקובע את הריבית בפועל והפד רק מקשיבים לכוחות השוק. הציפיות כמובן משפיעות על כוחות השוק אך כאשר הפד ימשיך לראות התחלשות בריבית האגח - הוא ימהר להגיב ולהוריד את הריבית.
אני מעריך שבזמן המיתון שיגיע שנה הבאה להערכתי, אנחנו נראה כלכלה דיפלציונית וריבית שחוזרת למצב בו הייתה במיתון של 2020. הנ"ל יכול לשלוח את תעודת הסל של אג"ח טווח ארוך TLT לאזור ה-160 דולר ולמעלה מכך.
את יקרה, להערכתי, מאחר שהכלכלה תהיה חלשה ביותר והפד יהיה חייב להזרים כספים נוספים (בשפת העם "להדפיס כסף"). לטובת הנ"ל הם יקנו את כל שטרות אג"ח שהם רק יוכלו כדי לגרום לתעריפים לרדת לריצפה ולתת לגיטימציה ואפשרות לייצר את הכסף הזה. אתם בטח שואלים בתמיהה אבל הפד לא מכיר בכך שהוא רק יוצר בעתיד גל אינפלציוני גדול יותר ושחובות צריכים להחזיר? שאלה מצוינת, אך לצערי אין דרך אחרת בכלכלה מבוססת חוב וכל משבר כלכלי היסטורי בכלכלת החוב קיבל מדיניות דומה. אני מעריך שזה מה שיביא בסופו של דבר את קריסת המערכת הפיננסית אי שם בשנות ה-30. עוד חזון למועד ולא ניכנס לכך בסקירה זו.
זהב ומתכות יקרות
כאשר מדד הדולר האמריקאי (dxy) מראה סימני ירידה יחד עם ריבית אגח שיורדת, והתפרצות משברים גיאו-פולטים, לא מפתיע לראות את עליית מחירי הזהב והכסף.
הזהב סוף סוף פרץ התנגדות משמעותית בחודש פברואר ועלה 400$ כאשר הוא כבר תקופה באזור 2500 עד 2600. המתיחות גאו-פוליטית אצלנו במזרח התיכון, בין סין וטאיוואן וכמובן בין רוסיה ואוקראינה, מקבלת ביטוי בחיזוק הנרטיב.
אני מעריך שיחד עם הראלי האפשרי בשווקים אנחנו נמשיך לראות את הזהב עולה לכיוון 3000& עד סוף השנה (או רבעון ראשון של 2025) וכן את הכסף לכיוון 50$. אני מעריך שבזמן המיתון נראה אותם יורדים אך פחות מהירידות הצפויות במדדים.
אני אישית מאוד מאמין בזהב וכסף ומניות כריית הזהב לטווח הארוך לאחר המיתון. אני צופה גל אינפלציוני שיגיע לאחר המיתון שיתן רוח גבית חזרה למחיר הזהב והכסף ואני גם מאוד אוהב את המכפילים הנמוכים יחסית שחברות כריית הזהב נסחרות.
בנתיים נתמקד ביעדים של מניות הכרייה לפני המשבר: אני מעריך שנראה את תעודות הסל GDX ו-GDXK עולות לאזור ה-55 ו-75 בהתאמה.
נפט
נפט הוא עוד תחום שנוי במחלוקת כעת. בשנתיים האחרונות אנחנו רואים את חבית הנפט נסחרת בין 60 ל-90 דולר וכל פעם שהיא מתקרבת לטווח העליון, אנליסטים רבים קוראים למחירים גבוהים הרבה יותר, אך אני מעריך שהנפט הולך לרדת. במידה ונראה עלייה בשווקים כפי שאני מצפה, לא בטוח שנראה את שוק הנפט משתתף. יש עלייה בהיצע עקב פתיחת רזרבות משמעותית על ידי ארה"ב ומאידך ירידה קטנה בביקוש עקב האטה כלכלית. כמובן שאם תפרוץ מלחמה אזורית במחוזותינו הנ"ל יכול להשתנות. מניות האנרגיה הציגו ביצועים די בינוניים מתחילת השנה ואני מעריך שבמיתון הם יפגעו קשה יותר מכולם עקב ירידה משמעותית בצריכה. לכן, לדעתי, יש מעט מאוד פוטנציאל בטווח הקצר וסיכון גדול יותר בטווח הארוך.
שוק המניות
רוב האנליסטים המוכרים סקפטיים לגבי שוק המניות ברמות הנוכחיות, בעיקר בגלל הערכות שווי וכי התקדמות המדדים הייתה מונעת ע"י קובץ מניות טכנולוגיה הקשורות בעיקר לבינה המלאכותית. בראייה צרה בהסתכלות על הערכת שווי בלבד אני מסכים לחלוטין כי יש מניות שמוערכות באופן בועתי לחלוטין כמו nvda וההסתכלות המצומצמת דרך מכפילים לא תיתן לנו הסבר רציונאלי לשווי שלהן.
מאידך, יש מניות קטנות רבות בעיקר תחת מדד ה-russel שנסחרות בשווי יחסית נמוך ומושפעות מאוד מהריבית ויכולת מינוף. אני מעריך שככל וציפיות הריבית וכן הריבית תרד בפועל נראה גם את מדד הrussel- מצטרף לאופוריה בתקופה הקרובה.
הרוח הגבית של הפד תמשיך לעזור למניות הגדולות, אך להערכתי את הראלי האחרון יובלו בעיקר ע"י הסקטורים שהיו עד כה מאחור כמו מוליכים למחצה, סחורות, מתכות, פיננסים וחברות קטנות.
אלו ההערכות שלי להמשך השוק השורי, למדדי השוק וכן למספר תעודות סל, לטווח קצר עד דצמבר 2024: s&p – 6200, Nasdaq – 20,000 (לא החוזה העתידי), russel- 2500 , dow jones- 47,000, smh – 300, xlk – 250, xlb – 105.
כאמור, אני צופה כי במהלך השנה הבאה תחילת מיתון שיקח את המדדים והתעודות הללו לנפילה של 50% לפחות לאורך מספר חודשים.
סיכום
לאחר חודשים של ציפייה בנוגע לכיוון האינפלציה והשאלה האם הפד יוריד את הריבית, נראה שאנו מתקרבים לנקודת בהירות, בה הפד מבין כי הכלכלה מאטה והאינפלציה יורדת משמעותית. הקונצנזוס הולך להיות שהורדת הריבית מוצדקת ויש להמשיך לדבוק בה והציפיות להורדת ריבית התבטאו גם בריביות האג"ח.
הכלכלה אמנם מאיטה, אך עדיין לא מצביעה נחיתה קשה. הרווחים וציפיות הרווחים של התאגידים בעלייה עקב ציפיות להורדת ריבית וזה יתן להערכתי רוח גבית משמעותית להמשך ראלי אחרון בשווקים כפי שראינו בחודשים האחרונים אך רחב ומשמעותי יותר בעיקר עד הבחירות בארה"ב.
שוק המניות ושוק האג"ח לפני עליות יפות להערכתי, אך חשוב להבין את הסיכונים הצפויים.
אני מזכיר כי למרות צפי לעליות בטווח הקצר, הנבואה ניתנה לשוטים ומדובר בתחזית שלי. כמו כן, אני מזכיר כי בהמשך אני צופה שהאטה הכלכלית תתגבר וביחד עם חובות גלובאלים עצומים וחוסר צמיחה אנחנו נגלה בהמשך שמדובר באופטימיות זהירה ואנחנו צועדים לקראת מיתון עמוק.
אני מעריך שאנחנו לקראת חודשים תנודתיים מאוד עם פוטנציאל יפה לרווחים לשני הכיוונים, אך כמובן שכל הסיבות שהזכרתי יחד עם ברבורים שחורים אפשריים (בדמות משברים גאופוליטיים שיתפתחו למלחמות אזוריות) מעלים את רמת הסיכון שהיפוך השוק השורי יכול להגיע בקרוב.
חשוב להפעיל הרבה שיקול דעת להמשך. בהצלחה!
אין לחברת ידיעות תקשורת בע״מ, לאתר ynet או לחברת המברקה פתרונות תקשורת בע״מ זיקה כלשהי לתוכן במובן של ניגוד עניינים או של עניין מיוחד. הכתוב אינו מהווה ייעוץ השקעות ו/או תחליף לייעוץ המתחשב בנתונים ובצרכים המיוחדים של כל אדם. אין לראות במידע בסקירה זו כעובדתי או כמכלול כל המידע הידוע, ולכן אין להסתמך על הכתוב בה ככזה.