המסורת של ניהול עושר קיימת באירופה וארה"ב כבר שנים ארוכות. לא בכדי, במדינות אלה ישנם עסקים ותיקים, לעתים של מאות שנים שעוברים מדור לדור. לעתים אלה משפחות שצברו עושר לפני שנים רבות ולמדו לשמר אותו, במעבר לדורות הבאים.
לא פעם אנחנו רואים בסרטים האמריקאים את בני המשפחה הולכים ללמוד בקולג'. אלה עלויות גבוהות מאוד. להורים יש כבר מקור כסף מוכן מראש, שמאפשר לממן את הלימודים היקרים. באירופה וארה"ב לא מדובר רק במשפחות מבוססות, אלא משפחות רבות ממעמד הביניים ומעלה, אשר דואגות לאורך השנים להקים קרנות משפחתיות, שיוכלו לסייע להבטיח את העתיד הכלכלי של המשפחה ולהגשים את המטרות של הדור הנוכחי והדורות הבאים.
בישראל, כמדינה צעירה שבה עדיין לא נבנתה מסורת של עושר ושימוש הון לאורך שנים, הנושא לא נמצא בראש מעייני ראשי המשפחה. הגישה המקובלת היא להשקיע בכל פעם סכום פנוי של המשפחה, באחת ההשקעות, תוך פיזור סיכונים. אבל ייתכן וכל זה עומד להשתנות במהלך השנים הקרובות עם הכניסה המוגברת של נאמנויות וקרנות משפחתיות (Family funds).
הקרנות המשפחתיות באות לפתור את כל נושא התכנון, החלוקה העתידית של ההון והחשיבה לטווחים ארוכים מאוד. הקרן, אותה המשפחה מרכיבה יחד עם אנשי מקצוע, יודעת לבנות מנגנונים משפטיים שידעו לתכנון את אופן ניהול הכספים ואת חלוקת הכסף והנכסים של המשפחה בצורה מדויקת ומקצועית, שתמנע ריבים וביצוע טעויות בניהול הכסף. כל זה גם נוגע למטרות הספציפיות לתנאים המאפשרים את חלוקת הכסף שהם ממש מעוגנים חוזית ורק אליהם ניתן להוציא את הכספים. המטרות יכולות להיות הקצאת כסף ללימודים, לרכישת דירה, לחתונה, להולדת ילד/ה במשפחה ואף בחלוקת הנכסים שלאחר מות אחד מבני המשפחה. כל התנאים מוגדרים במדויק בקרן המשפחתית.
יתרון נוסף של קרן משפחתית הוא האפשרות למנות מנהל השקעות ולרשום אותה למסחר בבורסה כמו נייר ערך, כך שניתן יהיה לבנות אסטרטגיית השקעות ולאפשר למנהל ההשקעות לנהל את מדיניות ההשקעה של הכספים, ובמקביל לעקוב אחרי ביצועי ההשקעות ברמה היומית. הכסף בקרן ההשקעות יהיה ניתן לפיזור על פני נכסים שונים, בין אם זה אג"ח, מניות בישראל ובחו"ל, נדל"ן ועוד.
צריך להבהיר שהקרן לא מעניקה פטור ממס, אלא ניהול השקעות שמאפשר לדחות מס ולבצע בנייה נכונה של השקעות בצורה אופטימלית באופן שגם מאפשר להשאיר את הרווחים הצבורים ולהמשיך לבצע את ההשקעות ולהיפגש עם המס רק כאשר מתבצעת משיכה החוצה.
אחת הסוגיות הרגישות ביותר שקרן משפחתית מעניקה להן פתרון היא חלוקת הירושה. לצערנו, אנו עדים לכל כך הרבה סכסוכים במשפחות רבות בישראל ובעולם שמפרקים את המשפחה בנושאים אלה. הריבים האלה, לא רק יוצרים דם רע בין האחים ומשפחותיהם אלא גם גורמים להשמדת ערך של כל הנכסים שההורים צברו, לא פחות. בזכות המנגנון המשפטי שקיים יש לראשי המשפחה את האפשרות לקבוע בדיוק למי יחולק מראש כל נכס, באילו תנאים ובאיזה זמן. ככל שהתכנון נעשה בליווי אנשי מקצוע ובחשיבה מראש, כך ניתן יהיה גם לוודא שימשיך להניב תשואות גם לאחר מותם של אב ואם המשפחה.
במקביל, אם למשל ההורים מעוניינים צברו הון ורוצים להוריש לא רק את הדירה, אלא גם נכסים פיננסים נוספים או תיקי השקעות, ניהול ההשקעות והנכסים הפיננסים באמצעות הקרן המשפחתית יאפשרו ניהול נכון של נכסי וכספי המשפחה בהעברות הבין-דוריות. יתרה מכך, היא חשובה גם בשמירה על ההון המשפחתי, אם אחד או יותר מהיורשים נמצאים בהליכי גירושים או בעיות עסקיות אחרות.
צריך להדגיש שאמנם סכום ההשקעה המינימלי להקמת קרן כזאת עומד על מיליון דולר. אכן, לא לכל משפחה יש סכום שכזה להקצות לקרן המשפחתית. מצד שני, אם אוספים את הכספים של מספר אחים ואחיות ובני משפחה אחרים יחד, ניתן בהחלט לעמוד בדרישה זו וליהנות ממנגנון משוכלל שמונע הרבה מאוד טעויות, מחלוקות, וכספים משמעותיים שעלולים לרדת לטמיון.
המטרה של הקרן המשפחתית יכולה להיות לא רק עבור הבטחת עתיד המשפחה, אלא היא נפוצה גם בנושא של פילנתרופיה למשל ובניית קרן לתרומות או כל מטרה אחרת.
*המאמר לא מהווה ייעוץ השקעות, מס או המלצות משפטיות המחייבות התחשבות בצרכים של כל אחד ואחת!
הכותב הוא מנכ"ל אם אס רוק בית השקעות, מומחה בניהול תיקי השקעות ובנקאות השקעות בינלאומית
אין לחברת ידיעות תקשורת בע״מ, לאתר ynet או לחברת המברקה פתרונות תקשורת בע״מ זיקה כלשהי לתוכן במובן של ניגוד עניינים או של עניין מיוחד. הכתוב אינו מהווה ייעוץ השקעות ו/או תחליף לייעוץ המתחשב בנתונים ובצרכים המיוחדים של כל אדם. אין לראות במידע בסקירה זו כעובדתי או כמכלול כל המידע הידוע, ולכן אין להסתמך על הכתוב בה ככזה.