בעולם העסקי, יותר ויותר חברות ציבוריות בוחרות במודל "שותפים יזמים", שבו הן רוכשות את השליטה בחברה (51% ומעלה), ומשאירות את היזם המקורי בתפקיד ניהולי עם נתח מניות. המודל הזה מעניק לשני הצדדים יתרונות משמעותיים, והפך לפופולרי במיוחד בעסקאות רכישה משמעותיות בשנים האחרונות.
היתרונות בהשארת שותף יזם הם רבים. ראשית, שמירה על מומחיות וניסיון בחברה: השותף היזם מחזיק במומחיות ייחודית בתחומו, עם הבנה מעמיקה של השוק, הלקוחות והמוצרים. המייסד נשאר למלא תפקיד משמעותי בפיתוח העסקי, מה שמאפשר לחברה הרוכשת ליהנות מהניסיון והידע הייחודיים של היזם. ישנם לא מעט מחקרים בנושא שמראים שהשארת היזם השותף בעסק מורידה את הסיכון ברכישה, מעלה את סיכוייה להצליח ומפחיתה את הסטטיסטיקה הגורסת ש-80% מהרכישות נחשבות ככושלות (במובן שהן אינן עומדות בציפיות שהוצבו להן בתחילה).
שנית, הפחתת עומס ניהולי: שמירה על המייסד בתפקיד ניהולי מורידה משמעותית מהעומס על ההנהלה החדשה של הרוכשת. המייסד ממשיך לנהל את הפעילות השוטפת של החברה, ומאפשר לחברה הרוכשת להתמקד בנושאים אסטרטגיים יותר ולא להיכנס לניהול היומיומי.
שלישית, שימור תרבות ארגונית: היזם הוא לרוב זה שעיצב את התרבות הארגונית, ולפיכך שמירתו מבטיחה את המשכיותה. תרבות ארגונית שמובילה להצלחה היא נכס שלא ניתן להחליף בקלות, ושימורה תורם להמשכיות והימנעות משינויים פתאומיים שעלולים להוביל לאובדן לקוחות או עובדים.
לבסוף, תמריצים כלכליים להגדלת ערך: מתן תמריצים כלכליים ליזם באמצעות החזקת מניות מאפשרת לו להמשיך להיות מונע לשפר את ביצועי החברה. כאשר יש ליזם נתח במניות החברה, הוא נותר ממוקד בהגדלת ערך החברה ובכך מבטיח שהמטרות האישיות שלו תואמות למטרות של החברה הרוכשת.
בנוסף, מתחרה לא יכול לקחת את היזם השותף ולהציע לו משכורת גבוהה יותר, בשל שיקולים רבים, כמו חוסר היכולת להציע הצעה אטרקטיבית הכוללת רכיב אקוויטי משמעותי, חובת הנאמנות של דירקטור האוסרת עליו להתחרות בעסקי החברה ועוד.
אך ישנם גם לא מעט חסרונות בהשארת שותף יזם עם אחוזים בחברה. ראשית, רווחים לא מלאים: כאשר השותף היזם נשאר כבעל מניות, החברה הרוכשת אינה מחזיקה ב-100% מהרווחים. חלוקת הרווחים בין היזם לרוכשת עשויה להקטין את שיעור ההחזר על ההשקעה של הרוכשת ופוגעת בחברה הציבורית הרוכשת שעל פניו הייתה יכולה להנות מכל האפסייד עם תשלום למנכ"ל שכיר.
שנית, כפילות עלויות ותפעול כפול: במודל שבו היזם נשאר בתפקיד ניהולי, קשה לעיתים לאחד משאבים ולצמצם עלויות בצורה מיטבית. נגרמות עלויות כפולות בניהול מערכות ותהליכים, מה שהיה נחסך במקרה של רכישה מלאה ואיחוד פעילויות.
לבסוף, התנגשות תרבותית וחשיבתית: לפעמים קיים פער בין הגישות הניהוליות של היזם ושל הרוכשת. יזמים נוטים לחשוב בצורה יזמית ואסטרטגיה קצרה-טווח, בעוד שהרוכשים חושבים יותר במונחים של ניהול תאגידי לטווח הארוך, דבר שעלול להוביל להתנגשויות בהחלטות ניהוליות.

מקרי בוחן בשוק ההון בישראל

בשנים האחרונות, חברות ציבוריות רבות ביצעו רכישות של חברות תוך שמירה על השותף היזם כחלק מההנהלה ושותף הון. להלן מספר דוגמאות בולטות לעסקאות מסוג זה.
הפניקס
אחד ממנועי הצמיחה היותר משמעותיים של חברת הפניקס הוא הפניקס סוכנויות.
פעילות הסוכנויות עמדה על מחזור הכנסות של 480 מיליון ש"ח ב-2020, כאשר בשנת 2023 מחזור ההכנסות כבר עמד על 819 מיליון.
לפי התוכנית האסטרטגית שפורסמה השנה, ה-EBITDA (רווח לפני מימון, פחת ומס) של הפניקס סוכנויות ב-2027 יעמוד על 600-700 מיליון ש"ח, כפול 1.5 מההכנסה ב-2020, נתון מדהים לכל הדעות.
הפניקס מחזיקה בחברה 79.4%, כאשר את היתרה מחזיקים יצחק עוז ומשה ששון שהקימו את סוכנות אגם לידרים שנרכשה על ידי הפניקס ב-60%.
בשנת 2022, החליטו הנהלת הפניקס כי הם רוצים את הכישורים של היזמים השותפים בכל הקבוצה, ומיזגו בין הפניקס סוכנויות לאגם לידרים. אבל זה שיש יזם שותף בחברה אחת למעלה, לא אומר שלא צריך לשחזר את המתכון להצלחה גם בחברות הנוספות למטה: הפניקס סוכנויות רכשה סוכנויות נוספות, והשאירה גם בהן את השותף, למשל: אורן מזרח (בהחזקה של 70%) כאשר המנכ"ל הוא היזם השותף אורן כהן, או כהן גבעון שם המנכ"ל הוא רן גבעון המחזיק גם ב-48% מהון המניות של החברה, הסוכנות קוואליטי שם איתי ברדה היזם השותף ממשיך להחזיק 49.5% מהחברה, ועוד סוכנויות נוספות.
לסיכו
לחברת לסיכו, חברה משפחתית לא כל כך צומחת, יש חברת בת שנקראת "לסיכו צנרת תהליכית". בחברה הבת הזו יש "סמנכ"ל ביצוע" שהוא השותף של החברה ומחזיק ב-12.5% ממניות החברה. יש לציין שפה הפעילות לא נרכשה מהיזם, אלא הוקמה איתו בשותפות. כדי להבין כמה יזם שותף משמעותי לעסק, מספיק לראות את פעילות הצנרת התהליכית ביחס לכל לסיכו:
1 צפייה בגלריה
פעילות הצנרת התהליכית , לסיכו
פעילות הצנרת התהליכית , לסיכו
פעילות הצנרת התהליכית, לסיכו
(מתוך דוחות לסיכו לשנת 2023)
גם הרווחיות של צנרת תהליכית הייתה משמעותית מאוד ועמדה על 15 מיליון ש"ח בשנת 2023.
לשיטתי, היתרון הגדול של שותף יזם הוא שלחברה ציבורית יש לא מעט שיקולים בעסק, אבל ליזם שותף - שהוא בעלים של חברה פרטית בלבד, יש דבר אחד שמעניין אותו: הרווח.
לסיכום, המודל של "שותפים יזמים" מציע לחברות הרוכשות יתרונות משמעותיים – מומחיות, יציבות ניהולית ותמריצים כלכליים לצמיחה. עם זאת, קיימים גם חסרונות כמו חלוקת רווחים וקושי באיחוד משאבים. למרות זאת, המודל ממשיך לצבור פופולריות בשוק הרכישות, במיוחד בקרב חברות ציבוריות שמבקשות לשמור על יציבות ומומחיות ניהולית תוך הגדלת הערך של החברה הנרכשת. בעוד שלעיתים רווחת הדעה כי רכישת חלק בחברה ציבורית תוך השארת היזם בתפקידו היא פשרה, אני רואה בכך מודל מיטבי שמאפשר המשכיות עסקית, איחוד אינטרסים ושימור המיקוד הניהולי.
שי אגוזי הינו שותף מנהל בקרן הגידור Long Road Partners ובנקאי השקעות אשר מביא עימו ניסיון רב בהשקעות סחירות וריאליות. עם הבנה מעמיקה של התהליכים העסקיים והמהלכים הפיננסיים בשוק, שי מצליח להעביר את המידע בצורה נגישה וברורה לקהל הרחב ניתן לעקוב אחריו בחשבון הטוויטר שלו. אין באמור המלצה לפעולה במניה
אין לחברת ידיעות תקשורת בע״מ, לאתר ynet או לחברת המברקה פתרונות תקשורת בע״מ זיקה כלשהי לתוכן במובן של ניגוד עניינים או של עניין מיוחד. הכתוב אינו מהווה ייעוץ השקעות ו/או תחליף לייעוץ המתחשב בנתונים ובצרכים המיוחדים של כל אדם. אין לראות במידע בסקירה זו כעובדתי או כמכלול כל המידע הידוע, ולכן אין להסתמך על הכתוב בה ככזה.