גרנט קרדון, המיליארדר ואיל הנדל"ן האמריקאי, נמצא בחודשים האחרונים במסע רכש חסר תקדים ברחבי פלורידה, שמוערך בכחצי מיליארד דולר, אשר כולל מתחמי דירות רבים. אלו אינן הרכישות הראשונות של קרנות הנדל"ן של היזם במדינת השמש, שבין היתר רכב ב-2021 ארבעה פרויקטים של נכסי מולטי פמילי תמורת 744 מיליון דולר. המהלכים של קרדון הם כמו הסנונית שמסמלת על העתיד לבוא בשוק הנדל"ן האמריקאי, שכן ענף הנדל"ן במדינה נמצא בצומת דרכים, וקרדון מאמין שזה הזמן לפעול לפני עליית מחירים צפויה.
אם חוזרים לאחור, אחרי שהקורונה הזניקה את המחירים בכמעט כל רחבי ארה"ב גם במאות אחוזים בחלק מהמקומות, הגיעה המלחמה באוקראינה, שהביאה בין היתר לעלייה של מוצרים וחומרי גלם רבים, ויצרה (בשילוב עם תקופת הפוסט קורונה) משבר אינפלציוני עולמי שחייב בנקים מרכזיים רבים להעלות את הריבית.
בשנה האחרונה, ישנה ירידה משמעותית בהתחלות הבנייה שמקורה כמובן בריבית הגבוהה במשק, שהביאה לעלייה בעלויות הבנייה: המימון, חומרי הגלם וכוח האדם. ביולי האחרון היינו עדים לכ-1,396,000 התחלות בנייה של בתים פרטיים באמריקה, שמסמלים ירידה של 7% לעומת אשתקד, לפי מפקד האוכלוסין האמריקאי. אבל ההערכות שהירידה עוד עלולה לבוא לידי ביטוי במחסור גדול בבתים בעוד שנה, שזוהי תקופת הבנייה הממוצעת של בתים ושכונות בארה"ב.
לאחר שג'רום פאוול, נגיד הבנק המרכזי האמריקאי, הודיע שאנחנו צפויים להורדת ריבית בקרוב, רוכשים רבים שישבו זמן על הגדר כבר מתחממים על הקווים ומחכים לזמן הנכון. במקביל, גם משפרי דיור פוטנציאליים רבים לא שידרגו את ביתם בגלל שלא רצו לוותר על המשכנתא הנמוכה שנטלו בעבר לטובת ריביות הגבוהות הקיימות היום בשוק, והם מחכים לבשורה. ההערכה שזה ייקח זמן ולא יקרה באופן מיידי אבל שהביקוש יאפיל על ההיצע וייצור עליית מחירים מחודשת.
גם דור ה-Y וה-Z מחכים בקוצר רוח להורדות הריבית, בתקווה לקנות את בית המגורים הראשון שלהם. במקביל, הרבה יזמים מחכים לריביות נמוכות כדי לחזור לשוק. יש לזכור כי צעירים רבים שוכרים דירות בטרם רכישת בתים, דבר המעלה ביקוש לשכירויות - ובהתאם לרכישת בתים להשקעה על ידי משקיעים בהתאמה.
גרנט קרדון, אשר צפה את עליית הריבית כבר בסוף שנת 2021 ונערך לעלייה זו, טוען כי הירידות הצפויות עומדות להביא לביקושי שיא, ולכן מבצע את הרכישות האגרסיביות כבר עתה, בידיעה שהורדות הריביות הצפויות יביאו לעליות ערך משמעותיות בשוק הנדל"ן בשנה הקרובה.
מדיניות מס אטרקטיבית, אקלים נוח ורווח נקי גבוה לעסקים - מהו סוד הקסם של פלורידה?
אחת המדינות שרשמו ב-5 השנים האחרונות את זינוק המחירים הגבוה ביותר היא פלורידה. בתקופה הזאת מדינת השמש הפכה לאבן שואבת עבור רבים והמחיר החיצוני של בית ממוצע במדינה זינק ביותר מ-60% - מ-243 אלף דולר באוגוסט 2019 לקרוב ל-400 אלף דולר ביולי האחרון, לפי Zillow.
כדי להבין טוב יותר את הנהירה לפלורידה מספיק להסתכל על כך שבשנת 2022 738,969 אנשים עברו למדינת השמש, כשבמקביל רק 489,905 עזבו אותה, על פי הלשכה האמריקאית למפקד האוכלוסין. המספרים הללו שמים את פלורידה במקום הראשון בנתוני ההגירה החיובית באותה שנה, הרחק מאחור מגיעות טקסס, צפון קרוליינה, אריזונה וג'ורג'יה.
אחד הנתונים המעניינים ביותר מצביע על כך ש-91,201 מאלו שעברו לפלורידה הגיעו מניו יורק, 50,701 מקליפורניה ו-47,000 מניו ג'רזי, שלוש מדינות ה"מככבות" ברשימת ההגירה השלילית. במקביל, לפי מחקר שערך Hire A Helper, פלורידה נהנתה מרווח נקי של 86% מתאגידים שהעבירו את המטה שלהם למדינה - הרווח הגבוה ביותר שנרשם באותה תקופה.
מה סוד הקסם של פלורידה? התשובה כנראה משלבת אקלים נוח, מדיניות מס אטרקטיבית וידידותית ומשבר הקורונה שאיפשר לרבים לעבוד מרחוק ודחף אותם לחיות את החיים כמו שתמיד חלמו. בפלורידה לא קיים מס הכנסה אישי, במהלך השנים גם מס הירושה והעזבון המדינתיים בוטלו, כך שפנסיונרים למשל שמהגרים למדינה לא צריכים לשלם למדינה מס על הפנסיה או על ההכנסות מביטוח לאומי, אלא ברמה הפדראלית בלבד. פלורידה היא מהמדינות המעטות שמאפשרות זאת.
שוק הנדל"ן האמריקאי נמצא היום רגע לפני נקודת רתיחה. המשברים הכלכליים, הבריאותיים והגיאופוליטיים שעבר העולם בשנים האחרונות, הביאו רבים לחפש אחר רכישה והשקעה בנכסים שיספקו להם יותר יציבות. כך הפך הנדל"ן בארה"ב ובמדינות רבות נוספות לתחום חם ומבוקש מאוד, וברגע שהריבית תרד בצורה משמעותית ככל הנראה השוק יתמודד עם ביקוש ער מאוד, שיגיע מכיוונים רבים.
אוהד ארד הוא יזם נדל"ן סדרתי, מייסד משותף ומנכ"ל בית ההשקעות האלטרנטיביות Investo וחברת Be Rich נציגות גרנט קרדון בישראל.
אין לחברת ידיעות תקשורת בע״מ, לאתר ynet או לחברת המברקה פתרונות תקשורת בע״מ זיקה כלשהי לתוכן במובן של ניגוד עניינים או של עניין מיוחד. הכתוב אינו מהווה ייעוץ השקעות ו/או תחליף לייעוץ המתחשב בנתונים ובצרכים המיוחדים של כל אדם. אין לראות במידע בסקירה זו כעובדתי או כמכלול כל המידע הידוע, ולכן אין להסתמך על הכתוב בה ככזה.