אחד מסימני השאלה הגדולים ביותר לקראת השנה החדשה הוא החזרה של דונלד טראמפ לבית הלבן. נשיאותו הקודמת של טראמפ לוותה באירועים מטלטלים, אך כניסתו המחודשת לתפקיד בינואר הקרוב צפויה להביא איתה שינויים דרמטיים נוספים – כאלה שעשויים לעצב מחדש את הכלכלה האמריקאית והעולמית.
משרד חדש ומרענן
בעוד רבים מתמקדים בנושאים כמו מדיניות החוץ של טראמפ, היחסים עם סין או השינויים הצפויים ברגולציה על שוקי ההון וההשפעה על סוגיית הריבית בארצות הברית, אחד השינויים המהותיים ביותר – שעליו כמעט ולא מדברים – הוא הקמתו של משרד חדש בשם Department of Government Efficiency) DOGE). המשרד, שבראשו יעמדו האיש העשיר בעולם נכון להיום, אילון מאסק, וויווק ראמסוואמי, אינו משרד רגיל במובן המסורתי של המילה, אלא פאנל ייעוץ עצמאי שמטרתו להביא לייעול חסר תקדים בפעילות הממשל הפדרלי.
טראמפ הגדיר את המשרד כ"Game changer" שיאפשר חיסכון של כ-2 טריליון דולר בתקציב הפדרלי במהלך כהונתו, קיצוץ שמוערך בכ-32% מההוצאה הממשלתית השנתית.
הסיבה המרכזית לכך שהוחלט להקים את משרד ה-DOGE היא הפער העצום בין הכנסות הממשלה האמריקאית להוצאותיה, כפי שממחישה התמונה המצורפת. בשנת הכספים 2023, עמדו הכנסות הממשל על 4.47 טריליון דולר, בעוד שההוצאות הגיעו ל6.16 טריליון דולר – פער של כמעט 1.7 טריליון דולר.
עיקר ההכנסות הגיעו ממסים על הכנסות פרטיות, מסי שכר ומסים על תאגידים, אך אלו אינם מספיקים כדי לכסות את ההוצאות האדירות בתחומים כמו ביטוח לאומי, ביטחון לאומי, בריאות, וריבית על החוב הלאומי.
הפעם האחרונה שבה הצליחה ארה"ב לשמור על תקציב מאוזן הייתה בשנת 2001 – ומאז המגמה רק החמירה.
ה-DOGE נוסד מתוך מטרה להתמודד עם האתגרים הללו. תפקידו המרכזי הוא לזהות בזבוזים מיותרים, לפשט תהליכים בירוקרטיים, ולמקד את המשאבים בתחומים שבהם יש פוטנציאל לצמיחה כלכלית או לחיסכון ניכר.
DOGE מתכוון ליישם גישה של "חיתוך שומן" במערכת הממשלתית באמצעות שלושה מרכיבים עיקריים:
1. צמצום הוצאות לא נחוצות: המשרד יתמקד בזיהוי תחומים שבהם ניתן להפחית הוצאות, כמו תקנות ישנות או כפילות במערכות.
2. שיפור תהליכים טכנולוגיים: השקעה במערכות IT חדשניות, בינה מלאכותית וייעול טכנולוגי שיסייעו להפחית עלויות.
3. הפחתת עובדים: DOGE מתכנן לצמצם את מספר העובדים הממשלתיים על פי הצורך שנגרם מהפחתת תקנות ופשטות בתהליכים.
לא ניתן להתעלם מהפוטנציאל האדיר של משרד ה-DOGE להשפיע על שוק המניות, ובפרט על תחום התוכנה. אחת הקבוצות המרכזיות שצפויות להרוויח מכך היא חברות המספקות שירותי תוכנה מתקדמים, המסוגלים לייעל תהליכים ארגוניים, להפחית הוצאות ולהטמיע אוטומציות וטכנולוגיות חדשניות.
לשמחתנו, ישראל נחשבת למעצמה טכנולוגית, ובמיוחד בתחום התוכנה, עם חברות שמובילות את הדרך בחדשנות. ברשימה זו נכללות שש מניות תוכנה ישראליות אשר, לדעתי, עשויות להרוויח משמעותית מפעילות המשרד החדש: פייבר, מאנדיי, צ'ק פוינט, וויקס, פיוניר ולמונייד.
כפי שניתן לראות בתמונה המצורפת, שנת 2024 התבררה כשנה חיובית במיוחד עבור מניות התוכנה הישראליות, עם תשואות בולטות שהדגישו את החוזקה של התחום בשוק המניות האמריקאי.
המתיחות שמעצבת את השוק
מלבד היותינו מעצמה טכנולגית, גם בתעשיית הצבא והנשק החברות הישראליות נמצאות בקדמת הבמה.
שובו של דונלד טראמפ לתמונה הפוליטית מביא עימו ציפיות לשינויים משמעותיים במדיניות הביטחון האמריקאית ויכול להועיל עבור תעשיית הנשק והצבא הישראלית.
למי שלא ידע, במהלך כהונתו הקודמת תקציב הביטחון האמריקאי זינק ב-21%, צעד שיצר הזדמנויות רחבות היקף במגזר הביטחוני, החל משדרוג מערכות קיימות ועד לפיתוח טכנולוגיות חדשות.
ההשקעות המוגברות בתחום הביטחון בארה"ב עשויות לסמן מגמה דומה גם בקדנציה הנוכחית, תוך חיזוק המגזרים המושפעים מהוצאות צבאיות ושינויים גיאופוליטיים.
בשנה האחרונה בלבד, הוצאות ההגנה של ארצות הברית עלו בכמעט 10%, מה שמעיד על הצורך ההולך וגובר בהתמודדות עם איומים גלובליים מגוונים. עלייה זו מתרחשת על רקע סביבה גיאופוליטית מורכבת, שבה מתחים אזוריים וסכסוכים בין מדינות הפכו למאפיין בולט של העידן הנוכחי.
המגמה הזו מקבלת הסבר ברור כאשר בוחנים את מדד השלום העולמי - שמודד את רמות היציבות והשלום בעולם, ונבדק מדי שנה ע״י המכון לכלכלה ושלום - נמצא כיום ברמות הנמוכות ביותר בעשורים האחרונים. מגמה זו אינה מקרית. המתיחות הגואה בין המעצמות, הפלישה הרוסית לאוקראינה, והעימותים המתמשכים במזרח התיכון והחשש לפלישה סינית לטיוואן, דוחפות מדינות להגדיל משמעותית את הוצאות הביטחון שלהן.
במהלך כהונתו הקודמת, דונלד טראמפ שם לעצמו מטרה ברורה: לדרוש ממדינות נאט"ו לעמוד בהנחיה של הברית להשקיע לפחות 2% מהתמ"ג שלהן בביטחון והגנה. הדרישה הזו שיקפה את הגישה של טראמפ, שגרסה כי ארצות הברית אינה יכולה לשאת לבד בנטל ההגנה העולמי, וחייבה מדינות רבות להגדיל משמעותית את תקציבי הביטחון שלהן.
מנגד וכפי שניתן לראות בתמונה הבאה, התחזית של הבית הלבן מציגה כי הוצאות הביטחון של ארצות הברית צפויות לרדת מתחת ל-3% מהתמ"ג עד 2027, ואף להגיע ל-2.8% עד 2029. עם זאת, יועציו של טראמפ לוחצים עליו לפעול לשינוי התחזיות ולהעלות את ההוצאות בחזרה ל-3%.
בינתיים, תחזית הצמיחה הנוכחית בהוצאות ההגנה, כפי שפורסמה על ידי הבית הלבן, נשארת נמוכה מאוד לשנים הקרובות. עם זאת, על פי הערכות של UBS, במידה ומדינות נאט"ו יתיישרו עם דרישתו של טראמפ להשקיע 2% מהתמ"ג שלהן בביטחון, וגם תחזיות ההוצאות של ארה"ב יעלו חזרה מעל 3% מהתמ"ג, קצב הצמיחה בהוצאות ההגנה עשוי להכפיל את עצמו.
הצמיחה, שבתחזיות הנוכחיות עומדת על 2% בלבד בשנים 2027–2029, עשויה לזנק ל-4%-5% בשנה.
וכעת, לחברות הישראליות שעשויות להיות המרוויחות הגדולות מכך.
במרכז תשומת הלב ניצבת אלביט מערכות, החברה הישראלית הגדולה ביותר בתעשיית הצבא והנשק. בשלושת הרבעונים הראשונים של 2024, דיווחה אלביט על הכנסות של 4.89 מיליארד דולר.
השוק בצפון אמריקה, הנחשב לאחד מהשווקים המרכזיים של החברה, מדורג במקום השלישי בפילוח הגיאוגרפי של ההכנסות, אחרי ישראל ואירופה. במהלך התקופה, ההכנסות של אלביט מצפון אמריקה הסתכמו ב-1.08 מיליארד דולר – נתון המהווה 22.1% מסך הכנסות החברה.
חברה נוספת היא גילת רשתות לווין, אשר המניה שלה נסחרת גם בבורסת תל אביב וגם בנאסד״ק.
מתחילת השנה החברה פרסמה על שלל חוזים חדשים כאשר חלק נכבד מתוכם הוא עם משרדי ממשלה אמריקאים.
נכון לכתיבת שורות אלו, כ 28% מסך החוזים החדשים שדווחו ע״י החברה שנה היו עם משרדי ממשלה אמריקאים.
עוד חברה ישראלית מוכרת בשוק הצפון האמריקאי היא חברת נקסט ויז'ן המובילה בפיתוח מערכות אופטיות מתקדמות לשוק הביטחוני והאזרחי, בשלושת הרבעונים הראשונים של 2024 דיווחה החברה על הכנסות כוללות של 84.42 מיליון דולר. השוק בצפון אמריקה מהווה חלק מרכזי בפעילותה, עם הכנסות של 18.16 מיליון דולר במהלך התקופה – המייצגות 21.5% מסך ההכנסות שלה.
חזרתו של דונלד טראמפ לזירה הפוליטית עשויה לסמן עידן חדש של שינויים מרחיקי לכת, הן במדיניות הפנים והן במדיניות החוץ של ארצות הברית. טראמפ, שבמהלך כהונתו הקודמת כבר שינה את מאזן הכוחות הגיאופוליטי ואת סדרי העדיפויות התקציביים, מביא עימו גישה שונה בתכלית מזו של הממשל הקודם.
שינויים אלו עשויים להשפיע על מגוון רחב של תעשיות, החל מהביטחוניות ועד לטכנולוגיות הממשלתיות, כשהדגש על יעילות, צמיחה כלכלית ושדרוג מערכות הופך למרכזי יותר.
לכן, חברות עם חשיפה לשוק האמריקאי עשויות להרוויח מאוד מכניסתו של הנשיא החדש, ישן.
גיא נתן חי את עולם המאקרו כלכלה, הפיננסים, ושוק ההון למעלה מחמש שנים. בנוסף, הוא הבעלים של חברת גיא נתן בע''מ העוסקת בליווי פיננסי ובהכשרת משקיעי ערך. בעל הפודקאסט המצליח ''מפת החום'' שבו מתארחים מדי שבוע בכירי המשק הישראלי, המתעסקים בתחומי הכלכלה. ניתן לעקוב אחריו בערוץ האינסטגרם ובאתר האינטרנט שלו.
אין לחברת ידיעות תקשורת בע״מ, לאתר ynet או לחברת המברקה פתרונות תקשורת בע״מ זיקה כלשהי לתוכן במובן של ניגוד עניינים או של עניין מיוחד. הכתוב אינו מהווה ייעוץ השקעות ו/או תחליף לייעוץ המתחשב בנתונים ובצרכים המיוחדים של כל אדם. אין לראות במידע בסקירה זו כעובדתי או כמכלול כל המידע הידוע, ולכן אין להסתמך על הכתוב בה ככזה.