‏השנה וחצי האחרונה מזמנת אתגרים יוצאי דופן למשק הישראלי כולו, כתוצאה מהמלחמה המתמשכת ומסביבת הריבית הגבוהה. עד כה, למרבה ההפתעה, הפגין השוק חוסן ראוי לציון, שהתבטא במיעוט זניח של חברות ציבוריות שקרסו, וכן שווקים חזקים שמפגינים חוסן פיננסי למרות השינויים הדרמטיים שחלו בשוק.
על רקע זה נמצא ענף האשראי החוץ-בנקאי בתקופה מאתגרת במיוחד. סביבת הריבית הגבוהה מאוד מובילה את החברות בענף זה לגייס הון בריביות של כ-8%, בהשוואה לגיוסי הון בריביות של 4% לפני עליות הריבית, ובמקביל שיעורי התשואה על האשראי הניתן בענף כבר נושקים לסביבות ה-20%.
מה קרה לחברות האשראי החוץ-בנקאי בתקופה המאתגרת הזאת, ומהי רמת החוסן שהן מפגינות אל מול אתגרים אלה? נציין כי בניגוד למניות הבנקים הגדולים בישראל, שאכן חוו ירידה משמעותית מאז שנת 2022, אבל מאז כבר תיקנו ירידה זו באופן כמעט מלא, מניותיהן של חברות האשראי החוץ-בנקאי חוו ירידה חדה מאז 2022 ועדיין נמצאות ברובן בשפל משמעותי. למעט מניית נאוי גרופ, שמפגינה חוסן משמעותי ויחסם של המשקיעים אליה דומה ליחס אל הבנקים, הרי ששאר המניות של חברות האשראי החוץ-בנקאי הנסחרות בבורסת תל אביב, נמצאות כיום ב-30%-40% מתחת למחירי השיא שלהן ב-2022.
האם קיימת הצדקה לתמחור הנוכחי של מניות מגזר האשראי החוץ-בנקאי, ומה הצפי למגזר זה? תחילה נציג בטבלה הבאה את היקפי האשראי העדכני לרבעון השני של 2024, לרבות שיעור הריבית הגלומה בגיוס החוב לצד שיעור הריבית הגלומה במתן האשראי.
3 צפייה בגלריה
היקפי האשראי העדכני לרבעון השני של 2024
היקפי האשראי העדכני לרבעון השני של 2024
היקפי האשראי העדכני לרבעון השני של 2024
(Moore Financial Consulting, על פי דיווחי החברות)
לצורך השוואה, נציג בטבלה הבאה את היקפי האשראי לשנת 2021, לרבות שיעור ריבית הגלומה בגיוס החוב לצד שיעור הריבית הגלומה במתן האשראי:
3 צפייה בגלריה
היקפי האשראי לשנת 2021
היקפי האשראי לשנת 2021
היקפי האשראי לשנת 2021
(Moore Financial Consulting, על פי דיווחי החברות)
ראוי לציין כי הריבית על מתן אשראי היא במונחי נטו לאחר קיזוז הפסדי אשראי. ללא קיזוז זה, הריבית גבוהה בכ-2% בהשוואה לרשום לעיל.
בעיקרון, גיוס החוב בשנת 2024 נעשה בממוצע בכ-7% (למעט נאוי, שמגייסת בכ-5%), והאשראי הניתן הינו בשיעור ממוצע של 14% (לאחר קיזוז הפסדי אשראי). אם נשווה לשנת 2021, הרי ששיעורי הגיוס גדלו בכ-4%, מרמה של 2.5% לרמה של כ-7%. לצד זה, האשראי ללקוחות הינו בשיעורי ריבית נוכחית של כ-15%, לעומת 10% בשנת 2021. ניתן לראות כי המרווח הגולמי הורע באופן מינורי של כ-0.5%.
בטבלה הבאה נציג את היקף הרווחיות הגולמית ממתן אשראי של חברות האשראי החוץ-בנקאי בשנים האחרונות:
3 צפייה בגלריה
היקף הרווחיות הגולמית ממתן אשראי של חברות האשראי החוץ-בנקאי בשנים האחרונות
היקף הרווחיות הגולמית ממתן אשראי של חברות האשראי החוץ-בנקאי בשנים האחרונות
היקף הרווחיות הגולמית ממתן אשראי של חברות האשראי החוץ-בנקאי בשנים האחרונות
(Moore Financial Consulting, על פי דיווחי החברות)
אם כן, ניתן לראות כי החברות שמרו על שיעורי המרווח בהשוואה לשנת 2022, וגם הרווחיות הגולמית המוחלטת ממתן אשראי נשמרה. ההשוואה, הן לשנים 2022 ו-2023 והן לשנת 2021, עשויה לרמז לכאורה כי לא קיימת פגיעה, אבל השערה זו עשויה לחטוא לאמת, וזאת משני טעמים: ראשית, ההרעה שחלה במשק הגדילה מאוד את רמת הסיכון של הלווים, והסיכון להפסדי אשראי גדל באופן מיוחד. עובדה זו לא באה לידי ביטוי במרווח התפעולי, שנשאר דומה לזה שהיה בשנת 2022 ואפילו הורע במעט בהשוואה לשנת 2021. ושנית, גם מן הצד של החברות עצמן ניתן לראות שהרווח הגולמי האבסולוטי נשאר דומה בהשוואה לשנים קודמות, בעוד הסיכון התפעולי עלה - ומכאן החשש לפגיעה משמעותית בשווי החברות.
ראוי לציין כי עד כה לא רשמו חברות האשראי החוץ-בנקאי הפחתות משמעותיות בתיקי האשראי שלהן, אף שסביר להניח כי נראה בעתיד גידול כזה. לכן, מעניין יהיה לעקוב אחר חברות אלה ולבחון את היכולת שלהן להתמודד בתקופה כה מאתגרת, כאשר רמות הסיכון בפעילותן עולות בצורה משמעותית.
הכותב הוא שותף בחברת Moore Financial Consulting מקבוצת ליאון אורליצקי ושות' Moore ישראל.
גילוי נאות: לקבוצת ליאון אורליצקי ושות' יש בין השאר לקוחות ממגזר האשראי החוץ-בנקאי.
אין לראות באמור ייעוץ או המלצה לרכוש או למכור את ניירות הערך המוזכרים במאמר.
אין לחברת ידיעות תקשורת בע״מ, לאתר ynet או לחברת המברקה פתרונות תקשורת בע״מ זיקה כלשהי לתוכן במובן של ניגוד עניינים או של עניין מיוחד. הכתוב אינו מהווה ייעוץ השקעות ו/או תחליף לייעוץ המתחשב בנתונים ובצרכים המיוחדים של כל אדם. אין לראות במידע בסקירה זו כעובדתי או כמכלול כל המידע הידוע, ולכן אין להסתמך על הכתוב בה ככזה.