רבותיי: ההיסטוריה חוזרת
בשנת 1669 חברת הודו המזרחית ההולנדית הייתה החברה בעלת השווי הגבוה בהיסטוריה תודות למסחר תבלינים ער בין הודו למערב. שוויה אז מוערך במעל 8 טריליון דולר אמריקאי כיום בתיאום לאינפלציה. בשנת 1798 חברת הודו המזרחית פשטה רגל ונכסיה חולקו לנושיה. בהחלט תקופת שלטון מכובדת, אך נדמה שבמאה האחרונה עם ההתקדמות הטכנולוגית המהירה שלטונן של חברות הענק הפך להיות הפכפך יותר.
בשנות ה-20 החברה הגדולה בארה"ב הייתה יצרנית הפלדה US Steel, בשנות ה-30 עד שנות ה-50 הייתה זו ג'נרל מוטורס, בשנות ה-60 וה-70 הייתה זו IBM. למרות שאנו עדיין משתמשים בפלדה, ברכבים ובמחשוב כולן נשארו הרחק מאחורי חברות הענק המודרניות.
נקודה פיבוטלית:
בתחילת שנות ה-2000 הייתה ג'נרל אלקטריק החברה בעלת השווי הגבוה ביותר בארה"ב - 600 מיליארד דולר, - מעל מעל טריליון דולר מתואם לאינפלציה. ג'נרל אלקטריק פעלה בכמעט כל תחום כולל תאורה, מנועי מטוסים, הנפקת משכנתאות ומוצרי חשמל. בשנת 2018 לאחר ירידה חדה בשוויה הוסרה ג'נרל אלקטריק ממדד הדאו ג'ונס ושוויה כיום הוא כעשירית משהיה אז.
כיום החברות הגדולות בעולם הן אפל (2.8 טריליון דולר), מיקרוסופט (2.5 טריליון דולר), אלפאבית-גוגל (1.6 טריליון), אמזון (1.3 טריליון) ואנוידיה (1.1 טריליון), אך האם זה יהיה המצב גם בעוד עשור או שניים?
מטבע הדברים לא קל לדמיין את האיומים שיורידו את הענקיות הקיימות מכס המלכות כפי שהיה קשה לדמיין שנוקיה, מלכת הטלפונים, תוחלף על ידי האייפון, אך כאשר חברת ענק חולשת על מגוון של מוצרים שהיא מנסה לשפר (באותה התקופה, תאמינו או לא, דווקא טלפון קטן וקל יותר נחשב לטוב יותר) היא משאירה פתח למתחרה חדש לגשת לבעיה בצורה אחרת לחלוטין.
הצצה לאופן בו ניתן יהיה 'להדיח' גם את ענקיות הטכנולוגיה קיבלנו בשנה האחרונה עם התקדמויות דרמטיות בתחום הבינה המלאכותית. כאשר קיימת תוכנה שיודעת להשיב לנו באופן מדויק ומפורט כמעט על כל שאלה, מה הטעם בחיפוש בגוגל שמציף אותנו בפרסומות מקודמות? אולי בינה מלאכותית כזו גם תעשה עבורנו קניות תוך השוואת מחירים.
חשוב לזכור שחברות הענק גם אוהבות להתחרות זו בזו. כרגע קיים צפי שאפל תשיק מכונית חשמלית בשנה הבאה שתתחרה באופן ישיר בטסלה, בו בזמן שקיימות שמועות שטסלה מתכננת להשיק טלפון חכם אשר יתחבר לאינטרנט באמצעות לווין. סטארלינק של אלון מאסק שיגרה כ-5,000 לווינים מאז 2019 ומתכננת לשגר 42,000 לווינים נוספים.
מה שהיה הוא שיהיה?
אם טלפון כזה יאפשר לעקוף את ספקיות הסלולר הקיימות ייתכן שזו הצעה שיהיה קשה גם לאפל להתחרות בה. מיקרוסופט, אמזון וגוגל מתחרות כולן בתחום הפרסום, בתחום הענן ובתחומי ה-AI, פייסבוק השיקה את Threads שמתחרה ישירות בטוויטר והתחומים המשיקים הולכים ומתרבים באופן שלא ברור מי יישאר בפסגה ומי יישאר מאחור.
שלומי ארדן הוא עורך דין ומנהל קרן גידור ארביטראז' ואליו ניתן לעקוב אחריו בערוץ הטוויטר: https://twitter.com/ShlomiArdan והטלגרם: t.me/shlomiardanc
אין לחברת ידיעות תקשורת בע״מ, לאתר ynet או לחברת המברקה פתרונות תקשורת בע״מ זיקה כלשהי לתוכן במובן של ניגוד עניינים או של עניין מיוחד. הכתוב אינו מהווה ייעוץ השקעות ו/או תחליף לייעוץ המתחשב בנתונים ובצרכים המיוחדים של כל אדם. אין לראות במידע בסקירה זו כעובדתי או כמכלול כל המידע הידוע, ולכן אין להסתמך על הכתוב בה ככזה.
פורסם לראשונה: 12:40, 20.07.23