חולקים בית משותף עם בן/ת הזוג שלכם? מחקר חדש מגלה כי זוגות שחיים יחד, נמצאים בסיכון נמוך יותר לפתח דיכאון בהשוואה לרווקים. המחקר, שפורסם בכתב העת Nature Human Behaviors, נערך על ידי חוקרים מאוניברסיטת מקאו אשר בסין, ומסתמך על ניתוח נתונים של למעלה מ-100 אלף משתתפים ומשתתפות משבע מדינות שונות, בהן: סין, בריטניה, ארצות הברית, אינדונזיה ודרום קוריאה.
מתוך המשתתפים, כ-22 אלף איש ואישה דיווחו על תסמיני דיכאון. לאחר התחשבות בגורמים כגון: גיל, מגדר, השכלה, עישון, משקל גוף ומצב בריאותי, גילו החוקרים כי הסיכון לדיכאון היה גבוה ב-86% בקרב אנשים שלא חיו עם בן או בת זוג, בהשוואה לאלו שבחרו לחיות ביחד.
1 צפייה בגלריה
יחסי אהבה שנאה
יחסי אהבה שנאה
"נישואים עשויים לספק יתרונות כמו: תמיכה חברתית, גישה טובה יותר לכסף והשפעה חיובית של בני הזוג האחד על השני"
(צילום: Shutterstock)
לפי הממצאים, צריכת אלכוהול עשויה להיות אחת הסיבות לכך שאנשים לא נשואים נמצאים בסיכון גבוה יותר לדיכאון, במיוחד בסין, מקסיקו ודרום קוריאה. עישון נמצא כגורם אפשרי לדיכאון במדינות סין ומקסיקו. החוקרים מציינים שאנשים נשואים נוטים לצרוך פחות אלכוהול וטבק, מה שיכול להוריד את הסיכון לדיכאון. בנוסף, נישואים עשויים לספק יתרונות כמו: תמיכה חברתית, גישה טובה יותר לכסף והשפעה חיובית של בני הזוג האחד על השני.
החוקרים ציינו כי הקשר בין מגורים לבד לבין דיכאון בולט במיוחד במדינות מערביות, בעיקר אצל גברים ונשים עם השכלה גבוהה. הם מסבירים זאת בכך שבתרבויות שונות יש דרכים שונות להתמודד עם מצוקה רגשית. לדוגמה, לנשים יש בדרך כלל רשתות תמיכה חברתיות רחבות וחזקות יותר, בעוד שאנשים בעלי השכלה גבוהה עשויים להתמודד עם לחצים ודרישות גדולים יותר בחיי היום-יום שלהם.
"החוקרים מציינים שאנשים נשואים נוטים לצרוך פחות אלכוהול וטבק, מה שיכול להוריד את הסיכון לדיכאון. בנוסף, נישואים עשויים לספק יתרונות כמו: תמיכה חברתית, גישה טובה יותר לכסף והשפעה חיובית של בני הזוג האחד על השני"
עם זאת, למחקר יש כמה מגבלות בולטות. ראשית, הוא מתבסס על מה שהמשתתפים דיווחו בעצמם לגבי תסמיני דיכאון, ולא על אבחנות רפואיות. שנית, הוא כלל רק זוגות שמורכבים מגבר ואישה, ולא מתייחס לזוגות חד-מיניים או מסוגי מגדר אחרים. בנוסף, המחקר לא הצליח להוכיח קשר ישיר בין רווקות לדיכאון.
ד"ר ורוניקה למארש מאוניברסיטת אסקס, ציינה שמחקרים קודמים כבר הוכיחו יתרונות בריאותיים לאנשים שנמצאים בזוגיות לעומת אלו שחיים בגפם. יחד עם זאת, היא גם ציינה שאיכות הקשר הזוגי היא פקטור מהותי ביותר לבריאות ולרווחה הנפשית. למעשה, מחקר אחר כבר הראה שסכסוכים בחיי הנישואים בהחלט מסוגלים להזיק לבריאות הנפש.
"חשוב להדגיש שהמחקר הזה לא צריך להיתפס כהמלצה להתחתן רק כדי להימנע מדיכאון", הבהירה למארש. "יותר ויותר מחקרים מראים שאנשים שבוחרים להיות רווקים ומרגישים טוב עם הבחירה הזאת, נהנים מבריאות דומה לזאת של אנשים שנמצאים בזוגיות. ניתן לקבל את אותם יתרונות בריאותיים ונפשיים גם מקשרים עם חברים קרובים ובני משפחה. מה שחשוב כאן הוא לא האם אנחנו נשואים או לא, אלא איכות הקשרים שאנחנו מפתחים".
"המחקר מדגיש את הצורך בפיתוח התערבויות ומערכות תמיכה המותאמות לרקע התרבותי, במטרה להתמודד עם הפגיעות המוגברת לדיכאון בקרב אנשים לא נשואים, במיוחד בקרב אלו המשתייכים לקבוצות סיכון גבוהות יותר על פי מדינה, מגדר ורמת השכלה", הסבירה ד"ר קפנג לי, אחת מעורכות המחקר. "אנחנו גם לא אומרים שרווקות היא גורם ישיר לדיכאון, או שנישואים יכולים למנוע או לרפא דיכאון. גם איכות הקשר הזוגי חשובה, אך היא לא נבדקה במחקר הזה".
החוקרים סיכמו כי לצד היתרונות הזוגיים, גם נסיבות אישיות וגורמים חברתיים משפיעים משמעותית על בריאות הנפש. תוצאות המחקר, לטענתם, עשויות לתרום לפיתוח אסטרטגיות יעילות להפחתת שיעורי הדיכאון בעולם.