אמש (ה') זכה הג'ודוקא פיטר פלצ'יק במדליית ארד באולימפיאדת פריז 2024. מדובר במדליית הארד האולימפית השנייה בקריירה שלו, אחרי שבטוקיו היה חלק מהנבחרת שסיימה במקום השלישי בתחרות הקבוצתית. הכתבים מיהרו לביתו של פלצ'יק, כדי לצלם את תגובתה של דניאל, רעייתו, שכבר שנים מעודדת אותו מהיציע, אך הפעם לא יכלה להצטרף מכיוון שהיא נמצאת בשלבי היריון מתקדמים. בדמעות של אושר, שיבחה דניאל את בן זוגה, ואמרה: "אני מחכה שהוא יחזור כדי שאוכל להיות איתו ולשמוח יחד איתו".
בזמנים בהם האסקפיזם הכי בריא כרגע הוא צפייה באולימפיאדה, מעניין לתהות כיצד נראית זוגיות עם ספורטאי או ספורטאית. האם האנשים האלה שכל כך מסורים לפעילות שהם עושים, מצטיינים בתור פרטנרים או שמא בני הזוג שלהם נאלצים להתחרות על תשומת הלב שלהם. וגם - עד כמה זוגיות טובה ומיטיבה תורמת להצלחת הספורטאי בענף הספורט שבחר לעצמו.
1 צפייה בגלריה
אשתו ומשפחתו של פיטר פלצ'יק לאחר הזכייה במדליה
אשתו ומשפחתו של פיטר פלצ'יק לאחר הזכייה במדליה
דניאל פלצ'יק לאחר שבעלה זכה במדליה. רגעים של אושר
(צילום: דנה קופל)
פסיכולוגית הספורט, ד"ר הילה שרון-דוד, עובדת שנים עם ספורטאים מקצועיים ומעניקה להם כלים מנטליים שאמורים לעזור להם בשיפור הביצועים האישיים והקבוצתיים. לדבריה, אדם שמקדיש את חייו לאיזושהי מטרה נעלה, בין אם זה ספורט מקצועי, פיתוח סטרטאפ, רפואה או קריירה צבאית, מתמודד עם לחצים ייחודיים, ונמצא בסביבת ביצוע סופר הישגית, שכוללת המון ציפיות, הסחות דעת, וצורך לשמור על קשב וריכוז גבוהים, בזמן שיש הרבה מאוד התרחשויות מסביב.
"מי שמקדיש את עצמו לספורט", אומרת שרון-דוד, "זה לא משהו שמלווה אותו באופן זמני. גם אם הקריירה הספורטיבית נגמרת בגיל צעיר, לאורך כל חייו של הספורטאי הזהות שלו היא הספורט. מובן שגם התחום הזוגי מושפע מזה. בן או בת הזוג בהכרח נדרשים להיכנס לתוך העולם של בן או בת הזוג הספורטאים, ולצלול יחד איתם למסירות הזאת, אחרת זה בלתי אפשרי".
למה הכוונה? "היום-יום של הספורטאים מוקדש באופן כמעט מוחלט לשיפור הביצועים שלהם. מהרגע שהספורטאי או הספורטאית מתעוררים בבוקר, הם חיים ונושמים את הקריירה הספורטיבית שלהם ומול עיניהם ניצבת מטרה מאוד ברורה. זה מגיע עם לחצים גדולים וציפיות עצומות, במיוחד בתקופות של תחרויות בינלאומיות כמו האולימפיאדה".
"כשלספורטאי או לספורטאית יש זוגיות משמעותית או משפחה תומכת, זה גורם להם להיות בדרייב ובאדרנלין, ומעניק משמעות נוספת לחתירה להישגים. זה ממש מעורר לנחישות ולהתמדה. יש להם בשביל מה להמשיך להשתפר ולנצח"
מה נדרש מבן/ת הזוג של הספורטאי או הספורטאית? "בן או בת הזוג מהווים מקור תמיכה משמעותי. לאורך הקריירה הספורטיבית של בן/ת זוגם, הם נמצאים במצב מגויס. האנרגיה מופנית לא רק לזוגיות, שגם ככה לוקחת הרבה אנרגיה, אלא למטרה אחרת מחוץ לזוגיות. הדרישה הזאת יכולה להיות מאוד מאתגרת עבור בן או בת זוג, וביתר שאת בתקופה של תחרות גדולה, שהיא מצד אחד מאוד מרגשת ומעוררת, ומצד שני שמה עליהם המון משקל, כמקור לתמיכה ולהכלה".
איך בן או בן הזוג של הספורטאי/ת יכולים להפוך למקור לתמיכה ולהכלה? "יש מגוון צורות תמיכה שבן או בת הזוג יכולים להעניק: קודם כל, תמיכה אינסטרומנטלית או לוגיסטית - עזרה במילוי טפסים, לוודא שההסעה תגיע בזמן, שהטיסה נסגרה, לפעמים זאת בדיוק העזרה שהכי תקל על הספורטאי או הספורטאית ותפנה להם את הראש, כשהם צריכים להיות בשיא הריכוז שלהם ולהביא את עצמם לביצועים מקסימליים.
"צורה נוספת וחשובה של תמיכה היא תמיכה רגשית. בן או בת הזוג צריכים לגייס אמפתיה והכלה, להוות אוזן קשבת, מקום שאפשר לבוא ולשתף במורכבות ובלחצים שמתעוררים אצל הספורטאי או הספורטאית שלהם. עוד סוג של תמיכה זאת תמיכה מוטיבציונית. כשלספורטאי או לספורטאית יש זוגיות משמעותית או משפחה תומכת, זה גורם להם להיות בדרייב ובאדרנלין, ומעניק משמעות נוספת לחתירה להישגים, זה ממש מעורר לנחישות ולהתמדה. יש להם בשביל מה להמשיך להשתפר ולנצח.
"לעיתים הספורטאי או הספורטאית לא רוצים להעמיס על בן או בת הזוג, ולהוסיף לאתגרי היום-יום שלהם גם את התחושה שהם תלויים בו או בה להצלחה. לפעמים הם גם לא רוצים להיתפס כחלשים. אך התפיסה הזאת בסופו של דבר, מעכבת ויוצרת בדיוק את ההפך, זאת תפיסה הרסנית שלא מחזיקה לאורך זמן".
"אם הספורטאי או הספורטאית משאירים את העשייה שלהם סגורה הרמטית, ולא חולקים את הדרך שלהם, אלא מרחיקים את בן או בת הזוג, אז באמת יכולה להיווצר תחושת ביטול, קורבנות ובסופו של דבר גם משבר"
קיים חשש שהפרטנר או הפרטנרית של הספורטאי או הספורטאית ישימו את עצמם בצד? יבטלו את עצמם? "זה עלול לקרות אבל חשוב לזכור שהקרבה אינה אהבה. אם אנחנו מרגישים שאנחנו מבטלים את הצרכים ואת הרצונות שלנו עבור בן או בת הזוג, לא משנה עד כמה המטרה שעומדת בפניהם היא נעלה, לאורך זמן זה מוביל לתסכול ולחוסר סיפוק במערכת היחסים, וזה רלוונטי בכל תחום.
"מילת המפתח היא תקשורת. כמו בכל זוגיות, חשוב מאוד שבני הזוג יתקשרו ביניהם את הסיטואציה באופן שוטף. כשבן הזוג הספורטאי נמצא כל כולו בתוך ההכנה לתחרות, וזאת כרגע המטרה הראשית של חייו, על הפרטנר או הפרטנרית להיות בעמדה התומכת, המכילה והאמפתית.
"ככל שבן הזוג הספורטאי ישתף את הפרטנר או הפרטנרית בחוויה ויכניס אותו או אותה למעגל הפנימי של העשייה וההתגייסות למטרה שעומדת לנגד עיניו, כך תחושת ההקרבה או הביטול העצמי תלך ותפחת. הפרטנר או הפרטנרית הופכים להיות חלק בלתי נפרד מההכנה לתחרות, חלק מהותי מהטיפוס למעלה לקראת הניצחון. לעומת זאת, אם הספורטאי או הספורטאית משאירים את העשייה שלהם סגורה הרמטית, ולא חולקים את הדרך שלהם, אלא מרחיקים את בן או בת הזוג, אז באמת יכולה להיווצר תחושת ביטול, קורבנות ובסופו של דבר גם משבר".
ד"ר הילה שרון-דודד"ר הילה שרון-דודצילום: אלישבע רווח
איך נמנעים ממצב כזה? "בן או בת הזוג הספורטאים צריכים להפוך את הפרטנר או הפרטנרית שלהם לשותפים מלאים בתהליך קבלת ההחלטות. להתייעץ איתם באופן שוטף, לשתף בדילמות, להתייחס אליהם כאל חלק מהותי מהמשימה. להחליט שזאת לא ההתגייסות שלי בלבד, זאת ההתגייסות שלנו כזוג או כתא משפחתי. הזוג הופך להיות כוח אל מול המשימה, והזוגיות הופכת להיות כלי נוסף להגשמת המטרה, כי אנחנו יחד בזה.
"נקודה חשובה נוספת היא תפיסת הזוגיות. כלומר, כיצד בני הזוג רואים את מערכת היחסים שלהם. אם אנחנו רואים את עצמנו כשותפים למסע, ואנחנו מבינים שבמסע הזה, פעם אני אצטרך את תמיכתו של הפרטנר שלי יותר, ופעם הוא יצטרך אותי יותר, אז יש בינינו יחסי גומלין שמביאים בחשבון צרכים משתנים. יכול להיות שעכשיו אני נדרשת להיות יותר בעמדת התומכת או זאת שנשענים עליה, אבל בהמשך הדרך גם אני אקבל תמיכה. יש פה עניין של הדדיות.
"ממקום כזה, הפרטנר או הפרטנרית של הספורטאי פחות נמצאים בהתנגדות, וקל להם יותר בתקופות עמוסות לקראת תחרות בינלאומית גדולה, כמו האולימפיאדה למשל, לגבות את הפרטנר שלהם, לעודד, לתמוך ולעזור, מתוך הבנה עמוקה שזה משרת את מערכת היחסים ותורם להצלחה שלה, גם אם כרגע הם נדרשים להזיז קצת את הצרכים שלהם הצידה. זו תפיסה שצריכה להיעשות כמובן בהסכמה ועליה להיות מדוברת.
"אגב, זאת גם הסיבה שהרבה פעמים אנחנו מראש נראה זוגיות בין שני ספורטאים מקצועיים או מתחומים דומים. כי כששני בני הזוג חיים את עולם הספורט, היכולת שלהם להזדהות זה עם זה מהווה יתרון מאוד גדול. עצם זה שאני נמצאת עם בן אדם שמבין אותי, שחי את העולם שלי, שמדבר את השפה שלי, כבר מקל עליי ועוזר לי לצמוח. הקלישאה הזאת של הפכים נמשכים, כבר מזמן הופרכה במחקרים. בסוף אנחנו מחפשים אנשים שדומים לנו, ולאורך זמן זה מחזיק זוגיות יותר ארוכת טווח ויציבה".
עד כמה זוגיות מיטיבה ותומכת תורמת לשיפור הביצועים אצל ספורטאים? "ספורטאי שנמצא בזוגיות משמעותית בתוך תקופה רוויית לחצים כמו האולימפיאדה, זוגיות שהיא מקור לתמיכה ולא מוסיפה תסכול אלא מווסתת לחצים, בהחלט יכול להיתרם מהזוגיות הזאת, והיא תעזור לו בהצלחה ובשיפור הביצועים".