"נעיף לעזאזל את לימודי המגדר ואת שיגעון הטרנסג'נדרים מבתי הספר שלנו. אני אגן על חופש הדת", אמר לאחרונה טראמפ בעצרת בחירות בג'ורג'יה, ועורר צמרמורת בקרב הקהילה הגאה של ארצות הברית. כעת, בחירתו לנשיא הבא של אמריקה, מאיימת על קהילת הלהט"בק האמריקאית, החוששת מן העתיד לבוא. טראמפ ידוע בהתנגדותו לנישואים חד-מיניים, והוא ביטל, עוד בכהונתו הראשונה כנשיא, את מרכיבי המפתח של ממשל אובמה להגנה על להט"ב במקום העבודה, לרבות מניעת אפליה על בסיס נטייה מינית. האם בחירתו מסמנת עידן חדש ופחות סובלני באמריקה?
"דונלד טראמפ והאנשים סביבו מקדמים גישה שמרנית ביחס למדיניות חוץ והפנים. הם רוצים לשמור על הגבולות הפיזיים של ארה"ב סגורים מפני מהגרים, על הגבולות הכלכליים סגורים מתחרות גלובלית, לשמור את גבולות המשפחה המסורתית מפני מודלים שונים של משפחות, ולשמור את גבולות המגדר והזהות המינית מפני זהויות וביטויי זהות שונים", אומר ד"ר יונתן פפר, מומחה לחדשנות ולאסטרטגיה, המכהן כמנטור בחממת החדשנות של אוניברסיטת הרווארד.
ד"ר יונתן פפר: "אחרי שנים בהן נראה היה שלהט"ביות עוברת נרמול מסוים במיינסטרים האמריקאי, פתאום חזרנו לימים בהם להט"ב הם האחר המסוכן והמפחיד, שמאיים על ילדינו ועל האומה"
מה תהיה לדעתך ההשפעה של חילופי השלטון על זכויות אדם ומיעוטים בכלל, ועל להט"ב בפרט?
"החשש בארה"ב הוא שהממשל החדש יחל במתקפה רבתי על זכויות להט"ב, מיעוטים ואוכלוסיות מוחלשות בכלל. זו מתקפה פוליטית, אך גם כלכלית. החשש הוא מצמצום רשתות ההגנה הקיימות כיום לשכבות החלשות כמו ביטוח Medicaid ושירותים סוציאליים, רדיפה וגירוש של מהגרים, עידוד אפליה של להט"ב במקומות העבודה, עידוד גופים דתיים שמרניים לאתגר את החוקים על הזכות להינשא, רדיפה בחוק שתכוון נגד טרנסים, טרנסיות וא-בינאריות, וכמובן גם התקפה על הזכות להפלה.
"אני אומר חשש, כי בהתאם למנהיג פופוליסטי סמכותני, הוא משתמש כל העת בדיסאינפורמציה ובפייק ניוז כדי לקרוץ לכולם. יש למשל את 'פרויקט 2025' שהגוף השמרני Heritage Foundation כתב וקידם. טראמפ בעת ובעונה אחת גם מקורב לאנשים בגוף הזה וגם אמר שהוא כלל לא קרא את הדו"ח. שים לב, זה לא שהוא לא מסכים איתו, הוא פשוט לא קרא את מה שנכתב בו. זו דוגמה לאיך הוא מבלבל בכוונה את הציבור כדי לאלחש אותו.
"בעידן של פייק, כשטראמפ הוא המחולל הראשי שלו, הציבור כבר לא יודע במה להאמין, ממה לחשוש, ואיך לקרוא מה המנהיג יעשה. היות והוא לא אידאולוג גדול אלא נרקיסיסט גדול, אין לדעת בוודאות כמה מכל הרע הזה אכן הוא יקדם וכמה הוא רק אמר שיקדם כדי לעודד את היצרים הנמוכים ביותר של הציבוריות האמריקאית, כדי להמריץ אותו להצביע. בהקשר הזה יש גם חשש עמוק יותר, והוא שטראמפ ימשיך להשתמש בזהות הלהט"בית ככלי להפחדה ולהמרצה של הבייס שלו".
"חלק מההלם של הקהילה הלהט"בית בארה"ב הוא שאחרי שנים בהן נראה היה שלהט"ביות עוברת נרמול מסוים במיינסטרים האמריקאי, פתאום חזרנו לימים בהם להט"ב הם האחר המסוכן והמפחיד שמאיים על ילדינו ועל האומה שלנו", מסכם ד"ר פפר. "זה כאילו שחזרנו לשנת 1950".
"מבחינה פוליטית הכי קל לפגוע בטרנסג'נדרים"
"בחירתו של טראמפ מסמנת סכנה של כיוון פחות דמוקרטי, יותר פופוליסטי ויותר סמכותני, תוך ערעור על עצמאות המוסדות הדמוקרטיים", אומר פרופ' אייל גרוס, מומחה למשפט חוקתי, בינלאומי וזכויות להט"ב מאוניברסיטת תל אביב. "לארה"ב יש חוקה חזקה שקשה לשנות אותה, אך מנגד נשיא חזק עם סמכוית רבות והסכנות רבות. צריך לזכור שטראמפ מינה שופטים מאוד שמרנים בעבר, שהפכו את הפסיקה על הזכות של נשים להפלות וקבעו שמדינות בארה"ב יכולות לאסור על הפלות.
"מכוח אותו כיוון, השופטים שמינה עלולים להפוך את הפסיקה שחייבה להכיר בנישואים לבני זוג מאותו המין ולאשר חקיקה חדשה שתאסור נישואים כאלו, בין אם ברמה הפדרלית או המדינתית. ייתכן גם שזה לא יקרה, שכן נראה שדעת הקהל בארה"ב מקבלת את הנושא, אבל זה בהחלט עלול להתרחש. באופן דומה, אפשר לראות נסיגה בעוד זכויות של קבוצות שונות".
ד"ר יונתן פפר: "מי שחושב שזאת רק התקפה על טרנסים, לא מבין שזה שלב מחזון הרבה יותר גרוע של אותם גופים שמרניים והוא להחזיר את אמריקה אחורה בכל הקשור לזכויות להט"ב בכלל. הטרנסים הם הפיילוט שלהם"
האם יש אוכלוסיות מתוך קהילות הלהט"ב שצריכות לחשוש יותר מאחרות?
"בהחלט", אומר פרופסור גרוס. "הקבוצות הטרנסג'נדריות שהקמפיין של טראמפ כלל הסתה נגדן והפחדה מהן. זה מילא תפקיד מרכזי בקמפיין שלו ובעבר, כשכיהן, טראמפ הטיל איסורים על שירות של אנשים טרנס בצבא האמריקאי. טרנסג'נדרים הם הקבוצה המאוימת ביותר, מאחר שבנושא הזה יש הרבה הפחדה ודעות קדומות".
ד"ר פפר מאשר את דבריו של פרופ' גרוס: "הטרנסים וכל הקשת הקווירית שמעבר להומו-לסבי-בי סומנו בצורה הכי נוראית, והם נמצאים על הכוונת של הממשל החדש. גם הכי קל לפגוע בהם מבחינה פוליטית, חוקית וכלכלית. יש חשיבות אדירה להגן עליהם, לא רק כמעשה הנכון לעשות, אלא גם כמעשה הפוליטי הנכון. הגופים השמרניים שמתחזקים מבחירתו של טראמפ ינסו לרדוף אחרי ה-'ט' בלהט"ב, ואחרי זה יהיה להם קל יותר להמשיך לעבר שאר האותיות.
"מי שחושב שזאת רק התקפה על טרנסים, לא מבין שזה שלב מחזון הרבה יותר גרוע של אותם גופים שמרניים והוא להחזיר את אמריקה אחורה בכל הקשור לזכויות להט"ב בכלל. הטרנסים הם הפיילוט שלהם, וככל שזה יצליח להם, הם יקבלו רוח גבית להמשיך לרדוף את כולנו".
פרופ' גרוס: "חשוב להבין שבלי בתי משפט עצמאיים ומחויבים לזכויות אדם, זכויות להט"ב יהיו בין הראשונות להיפגע"
האם שינויים ביחס השלטון הפדרלי בארה"ב עלולים להשפיע גם על מדינות אחרות?
פרופ' גרוס: "לארה"ב השפעה רבה בעולם. בזמן הנשיא אובמה למשל, היא קידמה זכויות להט"ב בעולם, ובתקופת טראמפ הרבה פחות. באו"ם בזמן אובמה היא תמכה ביוזמות לקידום זכויות להט"ב, ובתקופת בוש לפניו לא, כך שבהחלט יש לכך השלכות גלובליות".
ד"ר פפר: "לקהילה הישראלית כדאי לזכור שהשמרנים בארץ לומדים כל העת מארה"ב. פורום קהלת למשל עוצב ברוח ובמימון אמריקאי, וכך יהיה גם כאן. אם הסמוטריצ'ים והבן-גבירים בארץ יראו כמה מצליחה לשמרנים בארה"ב רדיפת הלהט"בים, אז אין מצב שהם לא ינסו לשכפל את זה גם כאן, בארץ הקודש".
כיצד צריכים ארגונים גאים ולהט"ב בכלל לפעול כדי למנוע פגיעה בזכויותיהם?
פרופ' גרוס: "אני חושב שהארגונים האלו צריכים לראות את המאבק שלהם כחלק ממאבק לזכויות אדם ודמוקרטיה, ולהבין שבלי בתי משפט עצמאיים ומחויבים לזכויות אדם, זכויות להט"ב יהיו בין הראשונות להיפגע. כמו כן, לצד סולידריות חיצונית, צריך להקפיד על סולידריות פנימית כלפי הקהילה שהכי בסיכון - אנשים טרנס".
ד"ר פפר: "זו שעת מבחן לקהילה הלהט"בית, אבל התגובה הראשונית של הארגונים, לדעתי מוסיפה פרספקטיבה קצת מרגיעה. לפחות חלקם מבקשים מאיתנו לזכור שתמיד היינו במאבק, ושאת המאבק הזה התחילו הדורות שקדמו לנו ממצב הרבה יותר גרוע. עצם העובדה שיש לנו כל כך הרבה מה להפסיד, היא כי השגנו כל כך הרבה".