אמש (ב') התבשרנו כי הנשיא הנבחר של ארצות הברית, דונלד טראמפ, מתכנן להדיח מהצבא האמריקאי את כל החיילים.ות הטרנסג'נדרים, ולשלוח הביתה כ-15 אלף איש במכה. כך לפי דווח של העיתון הלונדוני "הטיימס".
מקורות ביטחוניים ששוחחו עם "הטיימס", טענו כי טראמפ ואנשיו מתכוונים לשחרר את הטרנסג'נדרים מהצבא על בסיס רפואי, ולקבוע שהם אינם כשירים לשרת יותר בצבא המקצועי של ארה"ב. במסגרת הצו שעליו יחתום הנשיא הנכנס, גם ייאסר גיוסם של טרנסים לצבא.
רס"ם במילואים מעיין גרוס, לוחמת טרנסג'נדרית, ועופר ארז, הקצין הטרנסג'נדר הראשון, שמקדם מדיניות וקשרי ממשל בעמותת מעברים, הגיעו לאולפן ynet כדי לחוות דעתם על הידיעה.
(צפו בראיון שעלה באולפן ynet)
אתם מדמיינים מצב שבאמריקה הליברלית והמפותחת יודיעו לכל הטרנסג'נדרים - אתם לא לוחמים יותר בצבא ארצות הברית?
מעיין: "אני לא יודעת עד כמה ארצות הברית היא באמת ליברלית ומפותחת. אני אומרת את זה בתור אזרחית אמריקאית. לדעתי יש פה מאבק כוחות, נקרא לזה ככה. הטרלול השמרני נגד הטרלול הפרוגרסיבי, כל אחד והזה שלו, כשלמעשה זאת בסך הכול מטוטלת של מאבק כוחות, לא יותר".
אבל יש לזה משמעות כי אנחנו יודעים שלפעמים תהליכים כאלה מחלחלים לחברות אחרות. זה דבר שמטריד אותך, עופר?
"מאוד. אני גם אגיד שבקדנציה הקודמת של טראמפ, הוא ניסה לעשות את זה. צריך להזכיר שהאנשים שמשרתים בצבא ארצות הברית - זאת העבודה שלהם. אנחנו מדברים על פיטורים של 15 אלף אנשים, אולי יותר, נטו בגלל שהם טרנסים. ברור לנו שאם זה היה בגלל שהם יהודים או הומואים או שחורים, זו הייתה ידיעה משוגעת. אבל כמו שמעיין אמרה, משתמשים באוכלוסייה הטרנסית ככלי פוליטי, כנשק.
"אני מזמין את כולם לבדוק כמה עשרות מיליונים הקמפיין של טראמפ השקיע במודעות אנטי טרנסיות. אז כן, יש פה מאבק פוליטי, ואנחנו כלי, וזה מחלחל. זה מגיע גם לארץ, וגם בארץ רואים שמשתמשים באוכלוסייה הטרנסית ככלי שמטרתו להבהיל ולהפחיד ולספר כל מיני סיפורי עלילות דם".
אשמח לדעת מה היחס לטרנסג'נדרים בצבא הישראלי. מעיין, רוצה לשתף מהחוויה שלך?
"אז ככה: אני מלכתחילה לא שיניתי מגדר בתעודת הזהות, ואין בקשה רשמית שלי מצה"ל להכיר בי כטרנסג'נדרית. זה קורה פשוט מהנראות שלי. לכן אני יכולה להגיד שבאופן אישי, מאוד מכבדים אותי בגדוד שאני משויכת אליו. כן הייתה פלוגה שהיה לי קשה איתה ולכן עזבתי ועברתי יחידה. הגעתי להסכם עם הפלוגה הקודמת שהם כאילו לא ישחררו אותי למאגר, עד שאני לא אמצא יחידה משלי, והצלחתי למצוא יחידה אחרת. לכאורה, אפילו השתדרגתי מבחינת התפקיד שלי. זוהי יחידה קרבית מתמרנת".
יחידה קרבית של גברים? כמה נשים יש שם?
"רק אני. בלחימה אין משמעות למגדר. כן יש את העניין של השילוב הראוי, יש לי חדר משלי למשל. וכשזה מבצעי וצריך להיות להתנהל אחרת, מתנהלים אחרת. מאוד פשוט".
עופר ארז: "יש פה מאבק פוליטי, אנחנו כלי, וזה מחלחל. זה מגיע גם לארץ, וגם בארץ רואים שמשתמשים באוכלוסייה הטרנסית ככלי שמטרתו להבהיל ולהפחיד ולספר כל מיני סיפורי עלילות דם"
את מתארת מציאות מאוד מכבדת בצה"ל.
"כשיש כבוד הדדי אמיתי, אפשר להתגבר על הכול. בגלל זה כל השיח הזה הפך להיות מין שיח של טרלול מול טרלול, ויכוח מל ויכוח, וזה מאבד את הפואנטה האמיתית שהיא איך משלבים אוכלוסיות שונות בצבא".
עופר, איך הייתה החוויה הצבאית מהצד שלך בתור הקצין הטרנסג'נדר הראשון?
"החוויה שלי הייתה מאוד מורכבת, אבל אני גם מאוד יכול להתחבר למה שמעיין אומרת פה, על היחס של המפקדים ובעצם על היכולת להשתלב. אני חושב שאחד הדברים שהכי מפחידים בהצהרות האלה של טראמפ ושל התומכים שלו זה היכולת ללבות שנאה, הפרדה ופחד.
"כשהתגייסתי כחיילת בקורס הקצינים, לא תכננתי להיות הקצין הטרנס הראשון. אני תכננתי לעשות את השירות הכי משמעותי שאני יכול. עד היום אני מלווה חבר'ה לקראת גיוס, וזה מוטיב שחוזר על עצמו - כולנו רוצים, כמו כל החברים שלנו מהכיתה, לתת למדינה ולתרום.
"אז כחיילת שסיימה בהצלחה קורס קצינים, חזרתי לשרת ביחידה כקצין. אני לא אגיד שזה היה רגיל, אבל אני חושב ששם באמת ראיתי את הגדולה של הפיקוד שהיה לי, של אנשים שהסתכלו עליי ורצו לראות אותי מצליח, בלי קשר לזהות המגדרית שלי. זאת אומרת, הם ראו אותי, את עופר, ומה שכרגע מקודם בארצות הברית זה בדיוק ההיפך. זה לא לראות בני האדם, זה לראות כותרת, זה לראות איזשהו דימוי, שבינו לבין המציאות לא תמיד יש קשר".
מעיין: "אני רק רוצה להגיד משהו אחרון - עם ישראל הוא עם מופלא, והיה לי חשש ופחד בתחילת התהליך, אבל את רואה שאנחנו עם חזק והרבה יותר טוב ממה שאנחנו מדמיינים. החיים הם לא ויכוחים בפייסבוק, וכשפוגשים אדם פנים אל פנים זה שונה".