חודש בלבד אחרי תחילת המלחמה, חוקרים ישראלים בדקו עד כמה היא משפיעה ומחלחלת לתוך המיניות שלנו. בהמשך הם גם בדקו כיצד התיאורים הגרפיים על האלימות המינית של חמאס משפיעים על החשק והרצון שלנו להיכנס למיניות. ממצאיהם מתבססים גם על דברים שהם עצמם ראו בחדר הטיפול המיני, וגם על דיווחים, בעיקר של אלו שנותרו בעורף
"בישראל יותר מקובל להניח שרוב הזוגות חוו ירידה בפעילות המינית שלהם בגלל שאנחנו במלחמה והמצב קשה, אבל יש אנשים שהערוץ המיני הוא הערוץ שדרכו הם מתמודדים", אומרת פרופ' עטרת גבירץ מידן, ראש המעבדה לחקר המיניות באוניברסיטת חיפה ומטפלת מינית מוסמכת. "מיניות עבור אנשים מסוימים היא כלי לוויסות עצמי. אפילו ברמה הפיזיולוגית – משתחררים במהלכה הורמונים כמו אוקסיטוצין, שאחראיים על ההתקשרות והחיבור בינינו לבין בני הזוג שלנו".
מלפני שנה בדיוק, בסיום חודש אוקטובר הארור, ועד ל-7 בנובמבר 2023 אספה פרופ' גבירץ מידן, יחד עם טלי יהודה רוזנבאום, מטפלת מינית, זוגית ופרטנית מוסמכת, ועם פרופ' אריה לזר מהחוג ללימודי פסיכולוגיה באוניברסיטת אריאל, נתונים מ-1,207 גברים ונשים ישראלים, כולם בגירים ובזוגיות שנמשכת לפחות חצי שנה.
שני המחקרים שלהם, שנעשו באמצעות סקר מקוון ואנונימי, ביקשו לבדוק את ההשפעה של המלחמה על החיים האינטימיים בישראל. "שאלנו שאלות שעסקו למשל בשימוש בפורנוגרפיה, בתדירות של אוננות, בתדירות הפעילות המינית המלאה, וגם ניסינו לבדוק, במידה והמיניות נפגעה, מהן הסיבות לכך", אומרת פרופ' גבירץ מידן.
מה גיליתם?
"גילינו עלייה זהה של 4% בלבד באוננות ובשימוש בפורנוגרפיה, בייחוד אצל גברים, אולם כשזה הגיע למיניות עם בן/ת הזוג, בחודשים שבהם קיימנו את המחקר נרשמה ירידה של 55% בפעילות מינית מלאה. שאלנו אנשים למה, והתשובות התחלקו להיבטים של מצב רוח ולהיבטים טכניים, שהם ממש תוצר ספציפי של המלחמה.
"היבטים של מצב רוח הם למשל: 'אין לי חשק לקיים יחסים בגלל המצב', או 'אין לי חשק למין כי אני מדוכדך'. ההיבטים הטכניים היו: 'הילדים ישנים איתי בחדר, אז זה לא אפשרי עכשיו' – תשובות שהתקבלו אצל זוגות שפונו מהדירות שלהם, וגם אצל כאלו שנאלצו בתחילת המלחמה לישון יחד בממ"ד. תשובות נוספות הן: 'אני חושש לקיים יחסים כי אני מפחד לנעול עכשיו את הדלת', או 'מתחילת המלחמה הילדים ישנים איתנו במיטה, או באים אלינו לחדר'. עלה הרבה פחד שפתאום יהיו אזעקות באמצע, כל מיני דברים כאלה.
פרופ' גבירץ מידן: "ראיתי בקליניקה זוגות שהגיעו לטיפול מיני והרגישו נורא אשמים על עצם זה שהם בכלל משוחחים על הנושא הזה. 'אני לא אתעסק בהנאה מינית כשאנשים נלחמים על חייהם'''
"מניתוח סטטיסטי של הגורמים אפשר לראות שסיבות רגשיות כמו עצב, דיכאון וחרדה הן המשמעותיות ביותר, כאשר סיבות מעשיות כמו אזעקות וילדים שיכולים להיכנס לחדר גם ניכרות, אך הן פחות דומיננטיות.
"היו גם אנשים שציינו שהם נמנעים מסקס או מקיימים פחות יחסי מין בגלל תחושת אשמה – 'לא נעים לי לעשות את זה, כי זה נראה לי לא מתאים עכשיו'. זה גם משהו שראיתי אצלי בקליניקה - זוגות שהגיעו לטיפול מיני והרגישו נורא אשמים על עצם זה שהם בכלל משוחחים על הנושא הזה. זוג אחד ממש אמר לי, 'אנשים מתעסקים עם בעיות אמיתיות ואנחנו פה כאילו, את יודעת, מתלוננים על אורגזמה'. זה חלק מהפוריטניות של הישראלים, כאילו שיש איזה אלמנט שמרני כזה שאומר – 'אני לא אתעסק בהנאה מינית, בהדוניזם הזה, כשאנשים נלחמים על חייהם'.
"תחשבי על אימהות שהבנים שלהן במילואים. הייתה איזו תחושה כזאת שאסור להן לקיים יחסים כי הבן שלהן מסכן עכשיו את חייו בעזה. הקישור הזה בין מיניות להדוניזם והנאה הוא מעט שגוי בעיניי, כי מיניות היא לא רק מותרות. היא ממש חשובה לנו מבחינת הקרבה והאינטימיות שהיא מייצרת. אלו ערכים שהם מאוד חשובים בתקופה שבה אנחנו חיים".