(האזינו לפרק החדש של "סקס אפיל" על ההשפעה של סמי מסיבות על התפקוד המיני)
סקס אפיל הוא פודקאסט המיניות של ynet יחסים, בהנחיית לורי שטטמאור, עורכת הערוץ. מוזמנים ומוזמנות לעקוב אחרינו בספוטיפיי, באפל פודקאסטס, ביוטיוב, בטיקטוק ובכל מקום אחר שבו אתם נוהגים ונוהגות להאזין לפודקאסטים שלכם. רוצים לדבר איתנו? בואו לקהילה שפתחנו בפייסבוק - "סקס אפיל - הקבוצה לדיונים".
"אנחנו יודעים שיש אנשים שמפתחים תלות בסמים, עד שקשה להם לקיים יחסי מין בלי זה. נורא קל להסביר את זה בכך שאם אני משתמש בסם כדי לשחרר עכבות, וזה מה שגורם לי לקיים יחסי מין בצורה מהנה וכיפית יותר, אז כשאני אנסה לקיים יחסי מין בלי הסם פתאום העכבות ששחררתי קודם יחזרו, וייתכן שאני אפילו אתקשה לקיים אינטראקציה בתוך הקשר הזוגי. הבעיה היא שפיתוח תלות בסמים בהקשר של מיניות, עלולה להביא לפגיעה מאוד משמעותית באינטימיות", אומר ד"ר ניר מלר, גניקולוג בבית החולים שיבא ובקופת חולים מכבי, שפועל לקידום בריאות להט"ב.
לפני מספר חודשים ד"ר מלך ערך סקירה, בשיתוף עם האורולוג ד"ר נועם כתרי, של עשרות מחקרים שבחנו את ההשפעה של סמי מסיבות על התפקוד המיני. "סקרנו משהו כמו 100 מחקרים, בניסיון לתת איזושהי תמונה כוללת של היתרונות וגם כמובן של החסרונות שיש לשימוש בסמים כאלה בזמן קיום יחסי מין", מסביר ד"ר מלר. "רוב הדיווחים מתבססים על החוויות והדיווחים האישיים של גברים ששוכבים עם גברים. אנחנו יודעים שבקהילה הלהט"בית הקשר הזה בין סמים ליחסי מין הוא כנראה קצת יותר חזק וקצת יותר מדובר, ולכן זה מעודד מחקר בנושא.
"בנוסף, הספרות המדעית מנסה להתחקות יותר אחרי מה שקורה בקהילה הגאה כי יש שם דיווחים רבים על בעיות בריאותיות ששימוש בסמים מביא איתן, למשל כל מה שקשור במחלות שמועברות במגע מיני. לכן גם יש לנו פחות מידע על שימוש בחומרים האלה בקרב סטרייטים".
למרות שגם אצל הטרוסקסואליים רואים עלייה בנשאות של HIV בשנים האחרונות.
"זה נכון, פשוט המספרים קצת יותר נמוכים שם".
לפני שנתחיל אבהיר שאין לראות בשיחה שלנו כל המלצה לשימוש או לאחזקה של חומרים אסורים. אחרי שהבהרתי את זה, בוא נצלול למחקר שלך, ונתחיל עם אקסטזי ו-MDMA.
"אז אקסטזי הוא חלק ממשפחה יותר גדולה שנקראת אמפטמינים. אנחנו מתייחסים לכל המשפחה הזאת כאל חומרים ממריצים. הם גורמים לסטימולציה של מערכת העצבים על ידי שחרור של נוירוטרנסמיטורים, ביניהם דופמין - שזה מה שגורם לתחושה של ההנאה, וגם נוראדרנלין וסרוטונין. הסרוטונין הוא ההורמון שגורם לתחושת השמחה והאושר.
"כל הקבוצה הזאת של האמפטמינים התגלתה בשנות ה-30 של המאה ה-20, כשניסו לייצר איזושהי תרופה לגודש אפי בכלל, ופתאום שמו לב שיש לחומר הזה שני יתרונות משמעותיים: האחד זה עוררות. זאת אומרת, אנשים שהשתמשו בתרופה דיווחו שהם נשארו ערים ושתסמיני העייפות פחתו, והיתרון השני זה תחושת אופוריה, שמחה, הנאה, שביעות רצון וכל מה שקשור לזה.
"כשאנחנו מדברים על אקסטזי, אנחנו בדרך כלל מדברים על כדורים שכוללים את החומר MDMA ובדרך כלל גם אמפטמינים אחרים. לפעמים מתייחסים אליהם בכינוי ספידים. את הסם הזה צורכים בדרך כלל בבליעה.
"אקסטזי ידוע גם כ'סם האהבה', והרבה אנשים מציינים אותו לחיוב כסם שמעורר את הליבידו, את העוררות המינית, את תחושת הקרבה, את האינטימיות, ואת ההנאה מיחסי מין. לפעמים גם עצימות אורגזמה היא משהו שאנשים מדווחים עליו. בנוסף, מבחינת תפקוד פרופר, אז לפי הדיווחים החומרים האלה מעכבים שפיכה, דבר שחלק מהאנשים רואים כיתרון.
"אבל כמו שנראה עם יתר הסמים, גם פה השאלה היא תלוית מינון, כי אנחנו יודעים שאקסטזי יכול גם לפגוע בזקפה. זאת אומרת שהחומרים האלה, למרות שהם יכולים לעורר את הדחף למיניות, לפעמים כן מפריעים לזקפה, וזה אחד החסרונות שיש להם בתחום של תפקוד מיני".
אני יודעת שהרבה אנשים מדווחים על חושניות מוגברת בעת שימוש בסם הזה.
"לגמרי. אני חושב שזה מה שנתן לו את הכינוי 'סם האהבה'. זאת התחושה הזאת של החושניות, של השאיפה למגע, דברים שהם כמובן גם מהתחום הרגשי ולא רק הפרופר תפקודי".
"הרבה אנשים מציינים אותו לחיוב כסם שמעורר את הליבידו, את העוררות המינית, את תחושת הקרבה, את האינטימיות, ואת ההנאה מיחסי מין"
מה לגבי GHB?
"כמו עם MDMA, גם GHB התגלה במקרה. הסם הזה התחיל את דרכו כניסיון למצוא איזושהי תרופה שעוזרת לשינה, המשיך בכך שהוא עזר לבדי-בילדרים בפיתוח גוף בשנות ה-80, ואחר כך הפך לתוסף מזון שנמכר בחנויות טבע בשנות התשעים, ופורסם בזכות התרומה החיובית שיש לו על יחסי מין, גם לגברים וגם לנשים.
"גם הוא מקל מאוד על האינטראקציה, מפחית את העכבות שבקיום יחסי מין, משפר אורגזמה ומעכב שפיכה - ערך שנתפס כיתרון הרבה פעמים, בעיקר אצל גברים. בגלל הסרת העכבות הוא גם מאפשר לקיים יחסי מין עם יותר פרטנרים, שגם זה דבר שלפעמים נתפס כחיובי, במיוחד בקהילה הגאה, ובהחלט משתמשים בו במסיבות סקס.
"אם קודם דיברנו על אמפטמינים כחומרים מעוררים, פה אנחנו מדברים דווקא על חומר שמדכא את מערכת העצבים, ונראה שהתרומה המשמעותית של החומר הזה לתפקוד המיני קשורה בעיכוב של חסמים. הדיכוי של מערכת העצבים הוא גם ליטרלי בתחושה הזאת של שחרור וטשטוש וכל מיני תחושות שמתארים כשמדברים על השפעה של אלכוהול. אפשר להגיד שהוא אפילו תמונת נגד של אקסטזי, שזה מעניין ששני חומרים שעושים אפקט הפוך לגמרי - נחשבים לבעלי השפעה חיובית על התפקוד המיני, מה גם ששניהם נצרכים יחד לפעמים במסיבות".
והחסרונות?
"זהו סם שבמינונים גבוהים עלול להוביל לעילפון, לאיבוד הכרה ובמקרים חריגים, בעיקר בשימוש יחד עם חומרים אחרים, אפילו למוות. מי שמשתמש בו צריך לעשות את זה מאוד בזהירות, וכמובן תוך ידע והדרכה לגבי איך לעשות את זה. צריך גם להגיד שזה הסם שמוכר יותר בעיתונים או בעיקר בציבור כ'סם האונס', כי שילוב שלו עם אלכוהול יכול להביא לאובדן הכרה. לכן אנשים שמנצלים אותו לרעה, משתמשים בו בעצם בלי הסכמה של הצד השני, ובשילוב עם אלכוהול. כך הם גורמים לקורבן לאבד הכרה ואז הם יכולים לנצל אותו באופן מיני".
לפי עדויות של קורבנות של סם אונס, כמעט כולן מדווחות על אובדן מוחלט של הזיכרון. הן רק זוכרות שהן שתו צ'ייסר נניח ומשם כל הערב נמחק להן.
"אובדן ההכרה אכן יכול לכלול אובדן של הזיכרון, לכן לפעמים יש שכחה של כל האירוע".
בוא נדבר על קטמין, שנהיה מאוד פופולרי בתקופה האחרונה. בארץ אני יודעת שהתחילו לעשות בו ניסויים פסיכולוגיים בהקשר של פוסט-טראומה.
"קטמין הוא קודם כל סם שמדכא את מערכת העצבים, ומשמש אותנו הרופאים עד היום בשימוש לגיטימי בבתי חולים להרדמה. אני הייתי השנה במילואים ובמלחמת חרבות ברזל קטמין היה חלק מהתרופות הלגיטימיות שרופאים נתנו בשטח, קודם כל למטרות של הפחתת כאב, כי זאת העזרה הראשונית שהוא נותן, וגם להרדמה. מאוד מעניין איך בעצם סם שמדכא את מערכת העצבים, עדיין נלקח ביחסי מין, כי האפקט שלו הוא בעיקר ביצירת דיסוציאציה, ניתוק בין האני ובין הזמן והמרחב".
זה גם אירוני, כי זה בדיוק הפוך מהמהות של הנאה מינית שהיא נוכחות ברגע. כשאתה עובר למצב דיסוציאטיבי, אתה לא באמת נוכח במיניות שלך.
"בדיוק, זאת באמת שאלה טובה. יותר מזה - יש דיווחים ברורים לגבי קטמין, שצריכה שלו לאורך זמן ממש פוגעת בתפקוד המיני. היא פוגעת בזקפה, ואצל נשים היא יכולה לעשות בעיות בדרכי השתן. אפילו יש דיווחים מהעבר הרחוק שהיו משתמשים בסם הזה בניתוחים אורולוגיים כדי למנוע זקפה. אז לכאורה זה סם שממש מנוגד ליחסי מין ועדיין מצאנו בספרות דיווחים רבים על השימוש בו. כנראה שבמסגרת הדברים שאפשר להסניף או להריח - אנשים עושים את זה, גם אם זה פוגע להם ביחסי המין.
"במחקר שערכנו אחד הדברים שהיה חשוב לנו להגיד, אגב - דווקא למטפלים ולמטפלות המיניים - זה שימו לב למטופלים שלכם, כי יכול להיות שהם משתמשים בחומרים שמסבים נזק לעצמם ופוגעים בתפקוד המיני שלהם בלי לדעת. וגם אם בא אליכם גבר צעיר עם בעיות השתנה שמדבר על בעיות בתפקוד המיני, שווה בשלב הבירור לשאול אם הוא משתמש בקטמין".
מה לגבי סמים פסיכדליים כמו ל.ס.ד ופטריות?
"פסיכדליים זה נושא עצום שבגלל גודלו לא הכנסנו אותו למחקר. אבל בין אם אנחנו מדברים על ל.ס.ד ובין אם מדברים על פטריות הזיה, בעצם ההשפעה שלהם היא יותר בשחרור סרוטונין. אלו פחות חומרים ממריצים. רוב המחקרים שנעשו בנושא הזה הם במסגרת הבדיקה האם הם יכולים לשמש כטיפול טוב לדיכאון.
"בנוסף, בשונה מכל החומרים שהזכרתי קודם, בסמים פסיכדליים יש פחות עיסוק בהשפעה האקוטית שלהם על קיום יחסי מין בזמן הצריכה, ויותר הסתכלות על השפעה ארוכת טווח. גם פה, בגלל שמדובר בהשפעה של סרוטונין, נראה יותר דיווחים על רגש, על שיפור בתקשורת עם בן הזוג ושיפור ביכולת לבקש ולדבר איתו על דברים שקשורים ליחסי מין. יש דיווחים על קרבה ואינטימיות יותר גדולות".
"יש דיווחים ברורים לגבי קטמין, שצריכה שלו לאורך זמן ממש פוגעת בתפקוד המיני. היא פוגעת בזקפה, ואצל נשים היא יכולה לעשות בעיות בדרכי השתן. אפילו יש דיווחים מהעבר הרחוק שהיו משתמשים בסם הזה בניתוחים אורולוגיים כדי למנוע זקפה"
בדקתם במחקר גם את סם המסיבות הפופולרי של השנים האחרונות "דוקטור" או "ממסי".
"נכון. הסמים האלה הם חומרים סינתטיים שמנסים לחקות את הקטינון, שזה החומר הפעיל בצמח הגת, ובעצם ההשפעה פה מאוד דומה להשפעות שתיארנו קודם של אמפטמינים, וזה גם הערך שהסם הזה מביא ליחסי מין - גם פה עיקר הדגש זה על העוררות. בחלק מהמקומות כן יש דיווח שזה מעכב שפיכה, מדברים על הסרת עכבות ועל חרמנות מוגברת. החסרונות של הסם כוללים התנהגויות אובססיביות, חיפוש מין קומפולסיבי, אגרסיביות בחלק מהמקומות, יותר התנהגות סיכונית".
לא הכנסת את זה למחקר, אבל פתאום נזכרתי שאנשים רבים צורכים קוקאין במיניות שלהם.
"לא הכנסנו למחקר קוקאין כי ראינו שרוב מוחלט של הדיווחים על האפקט של השימוש בו בזמן יחסי מין הוא שלילי. הסם הזה מביא לפגיעה בתפקוד המיני ולפגיעה בזקפה".
סם שכן הכנסתם הוא הסם שמוכר מהסדרה "שובר שורות", וידוע כסם פופולרי בקהילה הגאה – קריסטל מת'.
"אני שמח שהשארנו אותו לסוף, כי אני חושב שניגוד לכל הסמים האחרים, שלגביהם אנחנו מאוד מאמינים בגישה של הקניית ידע והפחתת נזקים, ואומרים למטופלים שלנו שאם אתם כבר משתמשים – אז תעשו את זה נכון, בקשר לקריסטל מת' או ל'טינה', כפי שהוא מכונה בקהילה הגאה, ההמלצה היא חד-משמעית: לא להתקרב. אנחנו הרופאים הרבה יותר חרדים מההשפעה ההרסנית שלו, מהנזק הפוטנציאלי להתמכרות, ומהרס חיים שהוא מביא למי שמשתמש בו.
"הנזק הבריאותי שאנחנו יודעים שקשור לסם הזה הוא גדול משמעותית מהסמים האחרים שהזכרנו, אבל הכנסנו אותו למחקר כי אנשים רבים אכן צורכים אותו בזמן פעילות מינית, וכמו שתיארנו עם האמפטמינים, היתרונות למיניות הם קודם החרמנות המוגברת, לצד היכולת לקיים יחסי מין לאורך זמן, אפילו שעות וימים, והיכולת לקיים יחסים עם ריבוי פרטנרים.
"כל זה טוב ונכון, אבל שוב - הנזק שעלול להיגרם פה הוא מאוד-מאוד גדול, וגם כאן יש אגרסיביות והתנהגות אובססיבית, לצד פיתוח תלות מאוד מהירה והתמכרות מהירה, וכמובן חשיפה מוגברת למחלות שעוברות ביחסי מין. בשורה התחתונה - ההמלצה הכי חמה שאנחנו יכולים לתת פה זה לא לגעת ולא לנסות. פשוט להתרחק ככל האפשר".
מה תייעץ לאנשים שהתרגלו לקיים יחסים תחת השפעה של משני תודעה, ועכשיו אומרים לך - איך אני חוזר לעשות סקס בצורה רגילה, אחרי שהתרגלתי לעוצמות כל כך גבוהות?
"זה באמת מצב מאתגר, והתמודדות שאינה פשוטה, לכן אני חושב שאחת העצות הכי חשובות שקשורה בהפחתת נזקים מסמים זה להתעסק גם בהפסקות. לנסות ליהנות מהסחיות. לדעת לקחת את זה כפרויקט, בין אם אישי ובין אם זוגי, ולעשות או הפסקה או פגרה. ממש לקבוע משך זמן שבו לא משתמשים בסמים, ולנצל את הזמן הזה כדי לנסות ליהנות מחדש מיחסי המין. להשתמש בזה אולי כהזדמנות לחקור ולבדוק מה מרגש אותנו, ומה יכול לעשות לנו טוב במיניות שלנו. לראות את המסע הזה כהזדמנות למצוא דברים מעניינים במיניות שאולי טרם ניסינו ושאינם תלויים בחומר".
ולזכור - כמו שאמרת קודם, שככל שהשימוש שלכם יהיה תכוף יותר, ככה זה יפגע לכם יותר במיניות.
"המוח מתרגל להכול, וברור שעם הזמן, בצריכה ממושכת, האפקט המיטיב יפחת וההנאה תפחת".
כתבתי בטוויטר שאני הולכת לראיין אותך על זה, וביקשו ממני לשאול האם סמים משני תודעה משפיעים על האפקטיביות של גלולות למניעת היריון, או מסכנים היריון שכבר קיים והאישה לא יודעת עליו?
"קשה לענות בצורה כוללנית, כי יש כמובן הבדל גדול בין הסוגים והחומרים השונים. אז במקרים ספציפיים תמיד שווה לבדוק, בין אם זה לנסות לחפש ספרות בנושא ובין אם להתייעץ עם גורמים רפואיים מוסמכים. לגבי שילוב בין גלולות לחומרים ספציפיים, אז לפעמים יש לנו מידע שאנחנו מסיקים משימושים לגיטימיים. למשל, בכל מה שקשור לאמפטמינים, אז יש לנו הרבה מידע לגבי שילוב של גלולות עם אמפטמינים כמו אדרל או ריטלין, ואנחנו יכולים בסופו של דבר להסיק שאין כנראה השפעה על הגלולות.
"לגבי היריון - אז אמירה פשוטה ונוחה יחסית שיש לנו, הגניקולוגים, זה שלא מומלץ לצרוך שום סם בהיריון, בשום מינון, בשום דרך צריכה, החל מעישון, אלכוהול, קנאביס ועד ליתר הסמים. כן צריך להגיד שיש לנו דיווחים, אומנם ספורים, על ההשפעות של חלק מהסמים על הגנטיקה ברמה של ביציות וזרעונים, וגם על פוטנציאל כניסה להיריון. אז מי שמעוניינת בהיריון - כמובן עדיף להפסיק להשתמש הרבה לפני הכניסה להיריון עצמו.
"אנחנו יודעים כמובן שאלכוהול, מריחואנה, קוקאין - כולם משפיעים בדרך זו או אחרת על גברים ונשים מבחינת האפשרות להיכנס להריון, ולכן ההמלצה היא לא לצרוך את הסמים האלה סביב כל ניסיון להרות. לגבי צריכת סמים בזמן ההיריון, ברגע שיש בדיקה חיובית, כדאי להפסיק שימוש".
אני חושבת שאם מישהי משתמשת בסמים באופן קבוע, היא עלולה לשכוח מן הסתם לקחת את הגלולה.
"בכלל עדיף מראש שאם מישהי יודעת שהיא לא מסתדרת עם גלולות כי היא נוטה לשכוח, לעבור להתקן. ברור גם שמי שמשתמש באופן קבוע בסמים עלול לשכוח להגן על עצמו ביחסי מין. זה ידוע למשל שצריכת סמים באופן קבוע קשורה בעלייה ב-HIV ובמחלות שעוברות במגע מיני.
"לסיום, אני רוצה להגיד שיש מקום לדון עם מטפלים ומטפלות בתחום הבריאות על אילו מענים הסמים האלה נותנים לאנשים בסקס, שבגללם הם פונים אליהם, ולבדוק האם יש פתרונות אולי בריאים יותר שיכולים לתת את האפקט הזה. אנחנו רוצים שהעיסוק בנושא הזה יביא ליותר פתרונות לגיטימיים לאתגרים שיש לאנשים בתחום התפקוד המיני, ואני מקווה שזה יקרה".