המראות הקשים מהרצאת הזום שהועברה לקראת יום הזיכרון לשואה ולגבורה בשבוע שעבר, בעקבות התפרצות של האקרים שקראו קריאות "הייל היטלר" וציירו צלבי קרס על המסך המשותף, מחדדים שוב את הסיכונים הטמונים באירועים פומביים הנערכים באופן מקוון. במהלך השנה החולפת ראינו אינספור דוגמאות להתפרצויות מהסוג הזה - כולל במסגרות לימודיות וחינוכיות, במפגשי זום כיתתיים, בוובינרים פומביים ואפילו בפגישות עבודה.
לעיתים מדובר בתוקפים של ממש - על אף שהסתננות לשיחת זום לא מצריכה כישורים טכניים מיוחדים, לעיתים מדובר בפעולות אידיאולוגיות, אבל ברוב המקרים אלה סתם טרולים משועממים שמחפשים להרוס למישהו את היום ואת שיחת הווידאו. במקרים כאלה ההיבט הפומבי של האירוע דווקא מדרבן את הטרולים, וכמה שיותר צופים יותר טוב.
אף ששירותי שיחות הווידאו השתכללו מאוד במהלך חודשי הקורונה הארוכים ואף שרובנו למדנו לעשות שימוש בכלי סינון יעילים, להגדיר סיסמאות ולייצר חדרי המתנה - במקרים רבים אירועים מקוונים פומביים נותרים חשופים ופגיעים. בדיוק לשם כך יצר אמיר קירש, מרצה בבית הספר למדעי המחשב במכללה האקדמית תל אביב-יפו ובאוניברסיטת תל אביב, פתרון חינמי לסינון טרולים.
"אפשר לנחש שאם טרולים פוצצו אירוע של יום השואה, הם ינסו להגיע גם לאירועים של יום הזיכרון לחללי צה"ל", מסביר קירש, "והפתרון שלי יכול לסייע במיוחד למי שמארגנים אירועי זיכרון ציבוריים". קירש יצר מנגנון חינמי ופשוט לתפעול שמסנן אורחים בלתי קרואים לשיחות זום ציבוריות.
איך זה עובד? במקום לפרסם קישור פומבי לאירוע שלכם בזום, משתמשים בקישור הזה ומייצרים מעין לינק ביניים שאותו מפרסמים בצורה פומבית לכולם. מי שלוחצים על הלינק יידרשו לענות על שאלה שאותה הגדיר מראש מנהל האירוע, ורק לאחר מכן יקבלו את הקישור האמיתי לאירוע. "השאלה צריכה להיות פשוטה עבור כל מי שאמור להצטרף לאירוע וקשה למי שאיננו מוזמן", מסביר קירש. "רק מי שעונה תשובה נכונה מקבל את הלינק האמיתי".
מומלץ להגדיר שאלות שקשורות לעולם התוכן הרלוונטי לאירוע - כך שרק המשתתפים הרלוונטיים ידעו לענות. האתר מאפשר יצירת שאלות בשלל שפות, ולכן מראש שאלה שנכתבת בשפה העברית תייצר סינון של משתתפים שאינם דוברי השפה.