בחמש השנים האחרונות נהנו משתמשי גוגל תמונות (Google Photos) מאחסון בלתי מוגבל לגיבוי תמונות וסרטונים בחינם, אבל המדיניות הזו באה אל קיצה. ב-1 ביוני, יום ג' הקרוב, גוגל תפסיק להציע שטח אחסון ללא הגבלה בחינם, והמשתמשים ייאלצו לשנות את הרגליהם. האם צריך להילחץ מהשינוי, מה יקרה לתמונות שכבר גובו בשירות, ואילו אלטרנטיבות קיימות לגוגל פוטוס? ynet עושה סדר.
עוד בנושא גוגל פוטוס:
מה השינוי במדיניות של גוגל?
עד היום גוגל הציעה שתי אפשרויות לגיבוי תמונות וסרטונים - באיכות המקורית, או ברזולוציה נמוכה יותר, לאחר כיווץ הנפח באפליקציה לצורך חיסכון בנתונים. בעוד ששטח האחסון בחינם באיכות המקורית תמיד היה מוגבל, אחסון התמונות המכווצות (גיבוי שנקרא על-ידי גוגל "איכות גבוהה" ובקרוב שמו ישתנה ל"חוסך מקום") הוצע עד היום ללא הגבלה.
החל מ-1 ביוני, גוגל לא תציע יותר אפשרות אחסון ללא הגבלה בשום מקרה, ובמקום זה תציע עד 15 גיגה בייט חינם ללא קשר לאיכות התמונות. מרגע שמשתמש יעבור את התקרה הזו, יהיה עליו להתחיל לשלם לגוגל אם ירצה להמשיך להעלות לשירות תמונות נוספות. יוצאי דופן למדיניות הזו הם רק מחזיקי הטלפונים של מותג פיקסל של גוגל, מדגמי 2 עד 5, שלא נמכרים באופן רשמי בישראל, וימשיכו לקבל שטח אחסון בלתי מוגבל בחינם.
חשוב לשים לב ש-15 הגיגה בייט הראשונים שמוצעים בחינם כוללים את האחסון בכל שירותי גוגל שמקושרים לחשבון גוגל שלכם. כלומר, מלבד תמונות בגוגל פוטוס נספרים בתוכם גם מיילים וקבצים בג'ימייל, והאחסון בגוגל דרייב (שכולל גם מסמכים בגוגל דוקס, טפסים בגוגל פורמס וכו', שנוצרו או נערכו אחרי ה-1 ביוני. בעבר הם הוחרגו ממגבלת האחסון של גוגל, בדומה לתמונות). מכאן, שרוב הסיכויים שכבר ניצלתם חלק מה-15 גיגה בייט בחינם, שיכללו בקרוב גם תמונות חדשות.
מה קורה עם התמונות הקיימות?
כל התמונות שגיביתם באיכות הפחותה לפני 1 ביוני לא ייחשבו במכסת ה-15 גיגה בייט שמוקצית לכם בחינם. אם יש לכם תמונות שחשוב לכם לגבות ועדיין לא גיביתם, למשל בכונן חיצוני - כדאי לעשות את זה בימים הקרובים לפני שההגבלה תיכנס לתוקף, כי כל מה שיעלה עד אז לא ייספר כחלק מה-15 גיגה בייט. אם גיביתם תמונות באיכות מקורית לפני 1 ביוני, וכיווצתם אותן לאיכות הפחותה אחריו, הן עדיין ייחשבו במגבלת האחסון החדשה.
איך תדעו ששטח האחסון בחינם עומד להסתיים?
גוגל מציעה כלי שמראה כמה שטח, וזמן, נשאר לכם עד שתגיעו לתקרת האחסון בחינם. לחיצה על הלחצן העגול בצד שמאל למעלה באפליקציית גוגל תמונות (בתוכו מופיעה תמונת הפרופיל שלכם או האות הראשונה בשמכם) ולאחר מכן בחירה בהגדרות>גיבוי וסנכרון>ניהול האחסון תביא אתכם אליו.
בחלק העליון של הדף תופיע הערכה מותאמת אישית של הזמן שנשאר לכם עד שיגמר לכם שטח האחסון בחינם, לצד הנתון הנוכחי של כמות השטח שניצלתם. ההערכה לוקחת בחשבון את אופן ההעלאה הממוצע של משתמש לאורך זמן. גוגל מבטיחה גם ליידע משתמשים שמתקרבים למגבלה, ולשלוח להם התראות ואזהרות. בחברה מעריכים ש-80% ממשתמשי גוגל פוטוס לא יעברו את מכסת האחסון בחינם בשלוש השנים הקרובות אם יגבו באיכות הפחותה. ברגע שתעברו את המכסה, לא תוכלו לגבות עוד תמונות, והגיבוי האוטומטי (אם הגדרתם כזה) יופסק, אך עדיין תוכלו לגשת לחשבון גוגל.
איך ניתן לפנות מקום?
אחרי שההגבלה תיכנס לתוקף, אם תראו שאתם מתחילים להתקרב ל-15 גיגה בייט, כלי ניהול האחסון מציע גם מספר אפשרויות לאתר ולמחוק בקלות תכנים מיותרים. ניתן לאתר תמונות מטושטשות, סרטונים כבדים או צילומי מסך. אחרי בחירת הקטגוריה, ניתן לבחור את כל התכנים שיוצגו ולמחוק אותם יחד, או לבחור ידנית את אלו שברצונכם למחוק. אפשרות נוספת היא לכבות את הגיבוי האוטומטי, ולגבות באופן ידני רק תמונות חשובות.
בנוסף, בכתובת הזו אפשר לראות כמה שטח ניצלתם גם בשאר שירותי גוגל, שכאמור נספרים במגבלה. לחיצה על כניסה לאחסון שלי תציג ותאפשר למחוק קבצים גדולים בג'ימייל או בדרייב, וכן אימיילים שמסווגים כספאם.
כמה עולה האחסון בתשלום?
אם לאחר שתסיימו את המכסה בחינם תעדיפו לשלם לגוגל על אחסון נוסף במקום למחוק תכנים קיימים, תוכלו להירשם לשירות גוגל וואן (Google One). לשירות מספר מסלולים שמתחילים ב-8 שקלים לחודש או 80 שקלים לשנה לשטח אחסון של 100 גיגה בייט, והמחיר עולה ככל שתרצו שטח אחסון גדול יותר.
מתי תמונות יימחקו באופן אוטומטי?
תכנים מגוגל פוטוס ושאר שירותי גוגל עלולים להימחק במקרים של חשבונות שלא פעילים במשך שנתיים, או מחשבונות שעברו את מכסת האחסון שלהם לפני שנתיים. גוגל הצהירה כי לפני המחיקה יישלחו התראות רבות למשתמשים, כדי לאפשר להם להימנע ממנה. במקרה שאתם רוצים לשמר תמונות או מידע אחר מחשבון של אדם שנפטר, ניתן ליצור קשר עם גוגל בלינק הזה, שגם מציע אפשרות להודיע לחברה מראש מה לעשות עם חשבון המשתמש במקרה של פטירה.
למה גוגל משנה את המדיניות?
גוגל הצהירה בנובמבר 2020 כי בשל הדרישה הגוברת לשטח אחסון, היא לא יכולה להמשיך במדיניות הנוכחית. החברה פרסמה אז נתונים מדהימים: יותר מ-4 טריליון תמונות מאוחסנות כבר בגוגל פוטוס, ובכל שבוע מועלים אליה 28 מיליארד תמונות וסרטונים נוספים.
גוגל נתקלה בביקורת בעקבות המהלך, ובטענות שהתנהגה באופן מונופוליטי - ניצול מעמדה כדי להציע שירות בחינם לאורך תקופה, גם במחיר של הפסד, כדי להחליש את המתחרות. נטען כי לאחר שהרגילה את המשתמשים אל השירות, היא משנה את הכללים, בזמן שהם הפכו לסוג של קהל שבוי. למעשה, הרווח של גוגל היה כפול, כי בנוסף לקהל נאמן, היא הייתה יכולה גם לשפר את יכולות הבינה המלאכותית שלה בזכות כמות התמונות האדירה שהועלתה אליה.
אילו אלטרנטיבות יש לגוגל פוטוס?
אם תרצו לעבור לשירות אחר ברגע שתגיעו לתקרת האחסון בחינם, יש שורה של שירותים חלופיים שתוכלו להשתמש בהם, כאשר רובם מציעים מודל דומה של אחסון בחינם עד נפח מסוים, ותשלום עבור שטח נוסף. בין השמות המוכרים ניתן למצוא את אייקלאוד של אפל, אמזון פוטוס, וואן דרייב של מיקרוסופט ודרופבוקס. אפשרויות נוספות כוללות את IDrive, pCloud, NordLocker ועוד.
אם תרצו לעזוב את גוגל פוטוס לחלוטין ולהעביר את התמונות ששמורות בו לשירות מתחרה, תוכלו להוריד את התמונות שלכם מגוגל בלינק הזה באמצעות בחירה של גוגל פוטוס מתוך רשימת שירותי גוגל.