בשיתוף LG משליטה מרחוק במכונת הכביסה ועד מקרר שיזמין בעצמו את המוצרים שנגמרו: עולם הבית החכם עובר שינוי משמעותי בשנים האחרונות. אם בעבר הפיכת הבית לחכם היה מהלך שכרוך בהתקנת מערכות שליטה מרכזיות יקרות ומורכבות, היום מדובר בחלום נגיש הרבה יותר. מכשירי החשמל מגיעים עם יכולות חכמות מובנות ואפליקציה ייעודית לשליטה מרחוק ויכולים לשדרג ברגע את החיים שלנו בתוך הבית.
"עולם הבית החכם נולד מהעובדה שהחיישנים נעשו זולים", מסביר אילן אלתר, מנכ"ל ובעלים של חברת אלתרנט ומרצה במכללת ג'ון ברייס. "עובדה זו מאפשרת לצייד את הבית במגוון רחב של חיישנים, שמנוהלים על ידי מערכת מחשוב. חלקם ישירות מהסמארטפון ואחרים ממערכת ביתית דרכה מנהלים מגוון פעולות בבית".
המרכיבים הנפוצים כיום בעולם הבית החכם הם: יכולת שליטה על רכיבים כמו תאורה, דלתות, ושקעי חשמל. "אפשר לחבר למערכות האלו ציוד כמו מזגן, מאוורר, מכשירי חשמל כמו מקרר, תנור, מכונת כביסה, דוד חשמל – כל רכיב שאפשר להפעיל מרחוק", מתאר המרצה, "אפילו את זווית התריסים ניתן לכוון בהתאם לזווית השמש, כדי שהאור יהיה אופטימלי לאורך כל היום".
לדברי אלתר, היתרונות העיקריים של הבית החכם הם חיסכון בזמן ושיפור איכות החיים. "בסופו של דבר, היעילות של המכשירים היא לא במכשיר עצמו, אלא בחיסכון הזמן שהוא מייצר. אם אנחנו יכולים להפעיל את המכונה שעה וחצי לפני החזרה הביתה – היום שלנו הופך ליעיל יותר".
"פעם בית חכם היה משהו לעשירים, משום שהוא דרש תשתיות, רשת, לוחות בקרה מיוחדים, ותכנות של כל המכשירים", אומר עודד בן יקר, מנהל מוצר ב-LG. "היום הרבה מאוד מכשירי חשמל מציעים תכונות חכמות באופן מובנה, בשליטה דרך אפליקציה קלה לשימוש".
בן יקר מדגים כיצד הטכנולוגיה החכמה משתלבת במכשירים השונים: "במכונות הכביסה המתקדמות של LG, למשל, יש אבחון תקלות באפליקציה, עם הנחיות ברורות לתפעול, מה שמוריד את מפלס הלחץ. בנוסף, אפשר להפעיל את המכונה מרחוק – למשל כשהילד חוזר מבית הספר, מטעין את המכונה וההורה מפעיל מרחוק את התכנית הרצויה". האינדיקציה על סיום הפעולה יעילה: "אם אנחנו לא קרובים למכונה ולא שומעים את הצפצוף, או שהמכונה מסיימת בשעת לילה ואנחנו לא רוצים להפעיל צפצוף חזק בבית".

מייבש שיודע לתקשר עם מכונת הכביסה

"המייבשים החכמים", אומר בן יקר, "יודעים להתממשק עם מכונת הכביסה ולדעת באופן אוטומטי באיזו תכנית ייבוש לבחור, לתת אינדיקציה על ניקוי מסננים, מאפשרים הורדת תכניות נוספות, מעדכנים מה הזמן שנשאר לסיום הפעולה ועוד".
בעידן החדש, הבית הופך חכם גם באמצעות שילוב בין מכשירים. "אחד ממוצרי הדגל של LG הוא WashTower, מוצר משולב של מכונת כביסה ומייבש, עם לוח פיקוד אחד ששולט בכל הפונקציות. המייבש מתאים את הפעולה שלו באופן אוטומטי לפי סוג הבגדים שכובסו. בנוסף, איחוד הלוחות גם מוביל למוצר קומפקטי יותר. לצד זאת, אפשר להפעיל את המכונה והמייבש במקביל, או לפרק את המייבש ולתקן כל מוצר בנפרד".
המדיחים החכמים מאפשרים אבחון תקלות, הורדת תכניות נוספות וחיווי לגבי הזמן שנותר לסיום התכנית, נתון יעיל במדיחים אינטגרליים שמספקים חיווי של נורה בלבד.
במקררים החכמים, מסביר בן יקר, יש מגוון יכולות חדשות, "כמו התרעה על דלת פתוחה - מה שימושי כשהילד בבית והשאיר את הדלת פתוחה. אפשר להפעיל פונקציה של סופר קירור וסופר הקפאה, מה שעוזר כשיוצאים מהסופר לכיוון הבית ורוצים שהמקרר יהיה מוכן להטענה של מוצרים רבים".
ההפעלה מרחוק בבית החכם לא מוגבלת למוצר אחד. כך למשל, אפשר להגדיר פעולות מרובות בלחיצת כפתור כמו: להפעיל את המזגן ולהכין את המקרר לטמפרטורה המתאימה למוצרים בזמן שאנחנו עדיין בקניות.

לשלוט במכשירים בבית שלנו מהטלוויזיה

גם הטלוויזיה ניתנת לשליטה מרחוק. "אפליקציית ThinQ של LG מותקנת באופן מובנה בדגמי המותג", מציין מנהל המוצר, "כך שניתן לשלוט מרחוק ולהתעדכן לגבי מצבם של כל המכשירים בבית שלנו גם מהטלוויזיה בסלון".
זה לא רק עניין של איכות חיים, השליטה מרחוק במוצרי החשמל בבית החכם מסייעת גם לנגישות. "אנשים מבוגרים מתקשים לעתים לקרוא את הכיתוב על גבי המכשיר", מסביר מנהל המוצר של LG, "אבל באפליקציה שלנו הם יכולים להתאים את גודל הפונט, התאורה וכו'. מעבר לכך, מייבש כביסה, למשל, שעומד על גבי המכונה, עשוי להיות לא נגיש במיוחד מבחינת קריאת הכיתוב. בשליטה מהאפליקציה - הכל הרבה יותר נוח".
המכשירים החכמים מותאמים כך שככל שעולם הבית החכם מתקדם קדימה הם יכולים לשדרג את עצמם. "ברגע שהמכשיר מחובר לאפליקציה ולמערכת חכמה, הוא חסין-עתיד", אומר בן יקר. "הוא יכול לקבל תכניות, עדכונים וטכנולוגיות חדשות באופן שוטף, בלי צורך לקנות מכשיר חדש"

המקרר יתממשק ליומן שלנו ויזמין משלוחים: עתיד הבית החכם

כשהוא מביט אל העתיד מסביר המומחה ממכללת ג'ון ברייס כי השלב הבא הוא פיתוח היכולת של המכשירים הביתיים לתקשר גם עם מערכות חיצוניות. "אף אחד מאיתנו לא רוצה לקבל התרעה על כך שהחלב נגמר באמצע פגישה בעבודה", מדגים אלתר, "אז אם ניקח את המקרר, למשל בעתיד הוא יבין שאנחנו עומדים לקראת סיום החלב ויזמין אותו בעצמו. בשלב השני, הוא יתאם את מועד המשלוח על פי התממשקות ליומן שלנו, כדי שהמוצרים יגיעו כשאנחנו בבית". לדבריו, "האתגר הוא לא טכנולוגיה, אלא עלויות - צריך להבין כמה הצרכנים יסכימו לשלם בשביל פיצ'ר כזה".
לדברי מנהל המוצר של LG, "בעתיד נראה הרבה יותר אוטומציה ושימוש בחיישנים. למשל חיישן שמזהה נוכחות בחדר ומתאים את המזגן והתאורה באופן אוטומטי, מה שישפר את צריכת האנרגיה. בסופו של דבר, המטרה היא להפוך את החיים של האנשים לקלים ונוחים יותר".