הזכרונות שאדם צובר בפייסבוק או בכל רשת חברתית אחרת לא נעלמים אוטומטית כשהוא מת. חשבונות פייסבוק או טוויטר כעיקרון לא נמחקים לעולם וכל עוד החברות ימשיכו להתקיים כך ימשיכו לחיות סרטוני החתולים או הציוצים הלוחמניים של הנפטר. אז אולי החשבונות האלה עלולים שלא להיות בראש מעייניכם אם הבעלים שלהם נפטר ואתם מנסים להתמודד עם האירוע, אבל מדובר במצב שלא תמיד יודעים איך לטפל בו ויותר מכך - איך למנוע ניצול לרעה שלו במרחב המדיה החברתית.
עוד כתבות שיעניינו אתכם:
מדובר במצב עדין שדורש התמודדות. יש שלוש אפשרויות שעומדות בפני מי שהוסמך לטפל בחשבון: למוחקו, להפוך אותו למצבה דיגיטלית לזכר המת או להשאיר אותו כמו שהוא, עם הסיכון שמישהו עשוי להשתלט עליו ולעשות בו שימוש לא ראוי. אם אתם רוצים לבחור באחת משתי האופציות הראשונות תידרשו למספר מהלכים מנהלתיים. החל מתעודת פטירה וכלה במסמכי זהות, ברשתות החברתיות השונות יבקשו מכם מסמכים שונים. כך זה עובד.
כדי להקדים תרופה למכה להלן כמה דרישות קדם שכדאי לבצע לפני שפונים לחברה שמפעילה את החשבון של הנפטר. ראשית בידקו שיש לכם הוכחת הפטירה. זו יכולה להיות תעודת פטירה, מודעת אבל או כל מסמך רשמי אחר שיראה את הקשר ביניכם לנפטר וכן את הסמכות שניתנה לכם לטפל בעסקיו. למשל צו ירושה או כתב מינוי מאומת על ידי עורך דין. כדאי לדאוג לכמה עותקים מכיוון שלפעמים החברות ידרשו עותק מקורי ולא צילום. השלב הבא כולל לשמור את כל התוכן בו אתם מעוניינים או שאתם רוצים למחוק מפאת כבוד המת - זכרו שבמקרה של מחיקת חשבון התוכן נמחק יחד איתו ואבוד לעולם ללא שניתן לשחזרו.
בהתאם לחברה תצטרכו ליצור קשר עם הגורם הרלוונטי ולהציג לו את המסמכים. התהליך שונה מחברה לחברה כמו גם אופי הדרישות. אבל לרוב תידרשו לספק את הדברים הבאים: פרטי הנפטר - שם המשתמש, כתובת החשבון שלו, כינויו ו/או כתובת המייל דרכה הוא מתחבר; אסמכתא על מותו של בעל החשבון; מסמכי זהות; הוכחה על הקשר ביניכם לנפטר, כאמור זה יכול להיות תעודת לידה, תעודת נישואים, ספח תעודת זהות או כל אמצעי אחר שיראה שאתם חברי אותה משפחה.
הפיכת החשבון למצבה או יד זיכרון לבעליו, פירושה שהרשת החברתית האחראית תבצע מספר פעולות: היא תגביל את החשיפה של החשבון למשתמשים זרים - זאת אומרת שהתכנים של החשבון לא יוצגו בפיד של זרים או של כאלה שלא מקורבים ישירות - גם אם הם חברים. כמו כן לא ישלחו יותר תזכורות לחברים על יום הולדת או אירועים אחרים שקשורים לחשבון הזה. מדובר גם לרוב בפעולה שקלה הרבה יותר לביצוע מאשר מחיקה מלאה. בנוסף זה גם יכול לסייע לשימור זיכרון על ידי קרובים שיכולים לכתוב על קיר החשבון.
נקודה למחשבה עבור מי שמחזיק בחשבון מדיה חברתית פעיל ובו תכנים רבים או אפילו שמשמש לעניינים מקצועיים או מסחריים. הצעד המומלץ הוא לכתוב מראש בצוואה שלכם את מה שתרצו שיתבצע בשמכם בחשבונות האלה. זו הדרך הקלה, היעילה והאמינה ביותר לוודא שהתכנים שלכם ישמרו או ימחקו בהתאם לרצונכם.
פייסבוק
מחיקת חשבון: פייסבוק מאוד מדוקדקת בכל הנוגע למחיקת חשבונות. מדובר הרי בנתון שמהווה חלק מהערכת שווייה ולכן היא לא ששה להיפטר מחשבונות אפילו אם הם נפתחו בטעות וכוללים תמונת פרופיל של סנאי ופוסט בודד שמזמין גברים בודדים ליצור קשר. את כל הפרטים על התהליך תוכלו למצוא כאן.
כדי להנציח את החשבון תצטרכו קודם כל למנות איש קשר לענייני הנצחה. כדאי לשים לב שמינוי האיש הוא סופי אחרי המוות, כלומר לא ניתן לשנות את המינוי בדיעבד. לכן כדאי לשים לב מי האדם הזה ולהיות בטוחים שאתם סומכים עליו בעיניים עצומות. ניתן לקבל את פירוט התהליך כאן. חשוב למלא את בקשת ההנצחה כאן.
טוויטר
הרשת תמחק את החשבון של צייצן שנפטר לאחר שפנו אליה קרוב משפחה מדרגה ראשונה או המוציא לפועל של הצוואה. החברה דורשת מסמכי זיהוי ומינוי. לא ניתן לגשת לחשבון של מת לאחר שמותו נרשם רשמית בחברה גם אם אתם המוציאים לפועל או יורשיו. תוכלו למצוא את ההליך כאן.
אינסטגרם
לינקדאין
הרשת החברתית העסקית של מיקרוסופט מאוד מדוקדקת בכל הנוגע למחיקת חשבון של מישהו שנפטר. תידרשו לספק שורה של מסמכים כולל הוכחת קרבה, תאריך פטירה, קישור או צילום של מודעת אבל ושם החברה האחרונה בו עבדו. את התהליך תוכלו למצוא כאן.
גוגל ויוטיוב
ובעיקר, שלא תדעו עוד צער.