בסוף החודש הבא ימלאו שנתיים לרכישת טוויטר בידי אילון מאסק, צעד שמראש היה בו מעט היגיון כלכלי נטו – מאסק שילם 44 מיליארד דולר תמורת פלטפורמה מפסידה שהיו לה הרבה פחות משתמשים מטיקטוק ופייסבוק, ומאז שקנה אותה, הערך שלה רק ירד. לא ידוע בדיוק כמה טוויטר שווה, אבל אנליסטים סבורים שערכה צנח ביותר מ-70% מאז ועומד עכשיו על כ-12-14 מיליארד דולר.
זה לא באמת משנה למאסק. ראשית, מדובר בדמי כיס. לפי פורבס, נכון לאמצע ספטמבר מאסק שווה 252 מיליארד דולר. שנית, מאסק לא קנה את טוויטר כדי להרוויח. הוא קנה אותה כדי לתרגם את הכסף העצום ואת מעמדו כאיש העשיר בעולם לכוח פוליטי שלא היה מעולם לאף אזרח. הוא יכול היה לבחור לאיזה כיוון לקחת את המסע הזה אל עבר הכוח האולטימטיבי, והוא אכן בחר. שנתיים אחרי הרכישה, טוויטר, היום X, היא הפלטפורמה הגדולה בעולם בכל הקשור להעברת דיסאינפורמציה ושקרים, והיא גם גראונד זירו של הפצת מסרים ימניים קיצוניים – משנאת מהגרים, דרך טרנסופוביה ועד הערצה להיטלר.
לא רוצים לפספס אף כתבה? הצטרפו לערוץ הטלגרם שלנו
כתבות נוספות רק למנויים:
מעל הכל, טוויטר זה המקום שממנו מנהל אילון מאסק את הקמפיין החשוב ביותר של חייו: החזרתו של דונלד טראמפ לבית הלבן, מה שיהפוך את מאסק לאזרח האמריקאי – ומהגר, עובדה שמאסק נוטה לשכוח – עם הכוח הכי גדול בהיסטוריה. רק לפני שבועיים הודיע טראמפ כי אם ייבחר שוב, ​​הוא יקים "ועדת התייעלות ממשלתית", רעיון שמאסק הציע לו ומיד אחר כך מיהר להתנדב לעמוד בראש הוועדה. טראמפ כמובן לא סיפק פרטים, אבל אמר שוועדה כזו "תקצץ בהוצאות מיותרות" ותבטל "באופן מסיבי רגולציות". זה ייתן למאסק קו ישיר לקבלת החלטות משמעותיות מאוד, תוך ניגוד אינטרסים ברור. החברות SpaceX ו-Neuralink של מאסק מנהלות עסקים עם סוכנויות ממשלתיות רבות, ועומדות תחת רגולציות שהוא עצמו יוכל לבטל.
4 צפייה בגלריה
ארכיון 2017 דונלד טראמפ אילון מאסק
ארכיון 2017 דונלד טראמפ אילון מאסק
טראמפ ומאסק, ארכיון. בשנה האחרונה הבינו את התועלת ההדדית ביחסים שלהם
(צילום: AP Photo/Evan Vucci)
ליחסים בין מאסק לטראמפ יש היסטוריה של עליות וירידות, אבל בשנה האחרונה הם הבינו את התועלת ההדדית שבהם. מאסק היה מהדוחפים העיקריים למינוי של ג'יי.די ואנס כסגנו המיועד של טראמפ, ולא במקרה הזרוע הכספית שהקים מאסק (America PAC) כדי לעזור לטראמפ לנצח, הוציאה באוגוסט בלבד 33 מיליון דולר במודעות קמפיין, הפצת חומרים והרשמת בוחרים.
השליטה של SpaceX בנאס"א, והלוויינים של Starlink המפוזרים בחלל, הפכו את מאסק כבר לפני שנים למי שמחזיק את ממשלת ארה"ב בכל מיני מקומות בגוף, אבל עם דונלד טראמפ בבית הלבן הוא יעלה לדרגה אחרת לגמרי. אם כדי להשיג זאת צריך לפזר שנאה ושקרים, ולאפשר פוסטים אוהדים להיטלר שזוכים לעשרות אלפי לייקים, אז זה מה שמאסק עושה. ביום ראשון, כשאחד מעוקביו שאל "למה הם מנסים להרוג את טראמפ?" ענה לו הבעלים של טוויטר: "ואף אחד אפילו לא מנסה להתנקש בביידן/קמלה".
לא משנה היכן הוא בעולם, או במטוסו הפרטי, אילון מאסק מבלה את רוב שעות יומו בטוויטר. מי שלא נמצא בטוויטר לא באמת מודע לכמויות הזמן שהוא מקדיש לציוצים, ועד כמה קיצוני התוכן שהוא מקדם. "הגרדיאן" עקב בחודש שעבר אחרי החשבון של מאסק במשך 24 שעות, וספר 145 ציוצים, במגוון אובססיות ותלונות. הוא שיתף תוכן נגד מהגרים, קונספירציות סביב הבחירות והתקפות נגד התקשורת, והחליף ציוצים עם אנשי ימין קיצוניים, מעריצים נלהבים ומשפיעי קריפטו. הוא המשיך לצייץ עד 3:11 לפנות בוקר, כנראה הלך לנמנם קצת, וחזר לצייץ ב-8:01 בבוקר.
מאסק מצייץ כל כך הרבה, עד שפעם אחת סורקי הבוטים של טוויטר סימנו את החשבון שלו. מיליארדרים אחרים אוהבים לפרסם תמונות של יאכטות עוגנות בקריביים, אבל מאסק פשוט חי 24 שעות ביממה בחור הארנב, ומשם משפיע על הפוליטיקה העולמית באופן שאף משתמש מדיה חברתית מעולם לא עשה. אפילו לא דונלד טראמפ לפני שנבחר לנשיא.
כבר מימיו הראשונים כבעלים של טוויטר, היה ברור כי מאסק מתכוון להפוך אותו למגאפון הפרטי הכי גדול ש-44 מיליארד דולר יכולים לרכוש. הוא פיטר את כל הצוותים שהיו אחראים על שמירת הסטנדרטים באתר, ודאג שהפלטפורמה תגביר את החשיפה של הפוסטים שלו, שאינם כפופים יותר לסוגי בדיקת עובדות שהיו קיימים בעבר באתר. דרך טוויטר הוא מנהל קרבות עם מפרסמים ועם כלי תקשורת ממסדיים, ובעיקר מנצל את הכוח כדי לזרוע אי-אמון בהליך הבחירות, מה שכמובן יעזור לטראמפ. כל ציוץ שלו זוכה לחשיפה עצומה, ועד שהוא מופרך, הנזק כבר נעשה.
4 צפייה בגלריה
אילון מאסק
אילון מאסק
אילון מאסק. מהימים הראשונים היה ברור שהוא יהפוך את טוויטר למגאפון פרטי
(צילום: Patrick Pleul, AP)
למשל, בחודש שעבר דרש מאסק להפסיק להשתמש במכונות הצבעה אלקטרוניות ולהשתמש רק בפתקי הצבעה, למרות שאין שום הוכחה לפריצה למכונות. הפוסט זכה לכמעט 22 מיליון צפיות. למחרת הגיבה אליו ג'ן איסטרלי, מנהלת הסוכנות הפדרלית לאבטחת סייבר ותשתיות (CISA), ואמרה כי 95% מהמצביעים הרשומים גרים בתחומי שיפוט שבהם מצביעים עם פתקים. התגובה שלה זכתה ל-54 אלף צפיות.
לפי בדיקה של "וושינגטון פוסט", 50 ציוצי טענות כוזבות לגבי הבחירות בארה"ב שמאסק שלח בין 1 בינואר ל-31 ביולי, הופרכו לחלוטין על ידי בודקי עובדות עצמאיים, ועדיין הניבו 1.2 מיליארד צפיות. באף אחד מהציוצים לא הייתה תוספת של "הערות קהילה" – השיטה הנוכחית של טוויטר לבדיקת עובדות על ידי משתמשים.
באפריל מאסק צייץ מחדש ליותר מ-197 מיליון עוקביו טענה שקרית לפיה שני מיליון אנשים שאינם אזרחים נרשמו להצביע בטקסס, אריזונה ופנסילבניה. ניל מאחיה, יו"ר מועצת הבחירות במחוז מונטגומרי שבפנסילבניה, סיפר ל"וושינגטון פוסט" כי עוד באותו יום התחילו להגיע לכל אסיפה של המועצה עשרות אנשים שחזרו על דבריו של מאסק, וטענו כי המוני אנשים שאינם אזרחים מצביעים באופן לא חוקי במחוז. במונטגומרי גרים כמעט מיליון איש, ופנסילבניה היא המדינה שצפויה להכריע את הבחירות. "אחד האנשים החזקים בעולם מפיץ באופן קבוע את הרעיון שהבחירות הן הונאה", אמר מאחיה.
4 צפייה בגלריה
רשת X (טוויטר)
רשת X (טוויטר)
50 ציוצים של מאסק עם טענות כוזבות לגבי הבחירות בארה"ב הופרכו - באף אחד מהם לא הייתה הערת קהילה
(צילום: Shutterstock)
מזכירת המדינה במישיגן, הדמוקרטית ג'וקלין בנסון, אמרה ל"פוסט" כי יש הלימה מלאה בין הציוצים של מאסק בנושאי בחירות לבין גלי הטרדה של עובדי ועדות בחירות וקלפיות. "בכל פעם שהוא מצייץ משהו שמטיל ספק בהגינות הבחירות שלנו, יש עלייה דרמטית באיומים ובעלבונות כלפינו ברשתות החברתיות", אמרה בנסון, "ולפעמים זה מתורגם לאיומים לא מקוונים, שצוות האבטחה שלי צריך להיות מודע אליהם". פקידי בחירות בכל רחבי ארה"ב אומרים שהפוסטים של מאסק לגבי זיופי הצבעה חופפים לעיתים קרובות גם לעלייה בבקשות חסרות בסיס לסילוק שמות מרשימת הבוחרים.
מומחים טוענים כי מאסק מסוכן באופן ייחודי כספק של מידע מוטעה, מכיוון שהוא חורג מעבר לתחום הפוליטי. כשהוא מצייץ תיאוריות קונספירציה ושקרים שמגיעים למגזרי הטכנולוגיה וההשקעות, יש מספיק אנשים שמאמינים לו בתחומים שבהם ההישגים העסקיים שלו נתנו לו צ'ק כמעט פתוח של אמינות.
אחת הקונספירציות שמאסק אוהב להפיץ במיוחד היא זו שלפיה הדמוקרטים "מייבאים" מהגרים לא חוקיים שיצביעו בבחירות הקרובות. זו מעין גרסה חדשה ל"תיאוריית ההחלפה הגדולה", שנולדה אצל הנאצים וטענה כי היהודים מנסים להחליף את האירופאי הלבן. עכשיו אלה מהגרים חומי עור שמנסים להחליף את האמריקאי הלבן, ולמאסק אין בעיה לקדם את זה. האיש, יליד דרום-אפריקה שעבר לקנדה ומשם היגר לארה"ב ב-1992 והיה לאזרח ב-2002, הפך בשנתיים האחרונות למתנגד הגירה קיצוני, שמפיץ פרופגנדה מסוכנת נגד מהגרים לא-לבנים.
4 צפייה בגלריה
אילון מאסק
אילון מאסק
אילון מאסק. הפצת הקונספירציות נגד מהגרים חוצה מדינות
(צילום: Gonzalo Fuentes, Reuters)
כל זה לא מוגבל רק לארה"ב. השימוש שעושה מאסק בטוויטר להפצת קונספירציות נגד מהגרים הוא בינלאומי וחוצה יבשות. בסוף חודש יולי נרצחו שלוש ילדות בהתקפת סכין מחרידה בעיר סאות'פורט שבאנגליה. נער בן 17 בשם אקסל מגנווה-רודקובנה נעצר והואשם בעשרה סעיפים שונים של רצח. למרות שהוא קטין, פירסמה המשטרה את שמו, ובעיקר את העובדה שהוא יליד קרדיף שבוויילס, כדי לנסות להרגיע הפגנות אלימות של אנשי ימין קיצוניים שניזונו משקרים לפיהם הדוקר היה מהגר לא חוקי.
המפיץ הראשי של השקרים האלה לגבי הקטין היה האיש העשיר ובעל המגאפון הגדול בעולם. אף פלטפורמת מדיה חברתית, ובוודאי שאף בעלים של מדיה חברתית, לא עשו יותר ממאסק כדי להתסיס את האווירה בבריטניה הקיץ. ככל שגברו מחאות הימין הקיצוני, רק הוסיף מאסק קיסמים למדורה, כולל ציוץ שבו כתב כי "מלחמת אזרחים בבריטניה היא בלתי נמנעת". המתח נרגע בסופו של דבר, לא מעט בזכות אזרחים בריטים, שחלקם עדיין זוכרים ואחרים למדו בבית ספר איך נראית סכנת פשיזם של ממש.
ג'ונתן פרידלנד, מהפרשנים הפוליטיים הבכירים בבריטניה, כתב במאמר ב"גרדיאן" כי "מאסק הוא ללא ספק הדמות המשמעותית ביותר של הימין הקיצוני העולמי, והוא מחזיק במגאפון הגדול בעולם. המאבק לנצח אותו הוא עכשיו בלתי נמנע, ואין ברירה אלא לנצח אותו". כמה ימים לאחר מכן קרא ברוס דייזלי, לשעבר סגן נשיא טוויטר אירופה, להגיש נגד מאסק כתב אישום בגין הסתה ולהקל על העמדה לדין של מנהלי מדיה חברתית בכירים. "השאלה שמוצגת בפנינו", כתב דייזלי, "היא האם אנחנו מוכנים לאפשר לאוליגרך מיליארדר לחנות מול קו החוף של בריטניה ולפגוע משם בחברה שלנו".
מאסק יצא למלחמה נגד השלטונות בברזיל, כחלק מהפרסונה שלו כלוחם למען חופש הביטוי. אבל זו פרסונה סלקטיבית מאוד, כי הרי מאסק עצמו השעה עיתונאים שביקרו אותו בטוויטר
לסיפור הבריטי מצטרפת סאגת האיסור על טוויטר בברזיל. המחלוקת החלה באפריל כאשר שופט בית המשפט העליון, אלכסנדר דה מוראס, הורה על השעיית עשרות חשבונות טוויטר בגין הפצת דיסאינפורמציה. מאסק התעלם מההוראה ודה מוראס איים במעצרים, מה שהוביל את מאסק לסגור את משרדי טוויטר בברזיל. בית המשפט העליון של ברזיל אישר פה אחד את השעיית עשרות חשבונות הטוויטר במדינה, ש-20 מיליון מתושביה הם משתמשי טוויטר. מאסק יצא למלחמה נגד השלטונות בברזיל כחלק מהפרסונה שלו כלוחם למען חופש הביטוי, אבל זו פרסונה סלקטיבית מאוד. כי הרי מאסק עצמו השעה עיתונאים שביקרו אותו בטוויטר, נענה לבקשות צנזורה מממשלת הודו, והגביל את התנועה מטוויטר לאתרים שהוא לא אוהב.
בשבוע שעבר קודמה באוסטרליה חקיקה שמטרתה להתמודד עם שקרים מכוונים המופצים ברשתות החברתיות. אם החוק יעבור, יעמדו חברות מדיה חברתית בסכנת קנס של עד 5% מהמחזור השנתי שלהן. מאסק הגיב לידיעה במלה אחת: "פשיסטים". המוני חשבונות טוויטר שכבר כמעט שנתיים מקדמים פשיזם מדי יום, בוודאי הרגישו מאוד מבולבלים באותו רגע.
פורסם לראשונה: 00:00, 20.09.24