ד' , בן 18, הוא נער מחונן, אח בכור לחמישה אחים קטנים, מבית דתי, שגדל בכפפות של משי ותיכנן בקרוב להתגייס לתפקיד משמעותי בצבא. אבל בשנה האחרונה הוא קצת איבד את עצמו, היה צמוד לטלפון ועסוק רוב היום בחדר, וההורים לא הבינו למה. עד שיום אחד הגיע הביתה מכתב, שהתריע כי ד' הוא חלק ממערכת מאורגנת של סחר פיראטי בתוכני שידור – סרטים וסדרות – המתופעלת בעיקר על ידי קטינים בני 12 עד 18 על גבי הרשתות החברתיות. מערכת שמגלגלת סכומים שנעים בין עשרות אלפים למאות אלפי שקלים בשנה.
- לא רוצים לפספס אף כתבה? הצטרפו לערוץ הטלגרם שלנו
עוד כתבות למנויים:
"לפעמים סרט יכול לצאת לאקרנים ובאותו יום, שלוש שעות אחרי שיצא, הוא כבר בלינק בקבוצות", מספר ד'. "היה לי כוח עצום – להכניס אנשים לקבוצות ולהוציא אותם, 'להעניש' אם מישהו עובר על חוקי הקבוצה ולהיות איתו תוקפני, לקבל אחרי זה הודעות 'תחזיר אותי, לא אעשה את זה שוב', ואשכרה להחליט אם כן או לא. זה ריגוש עצום. כשאתה נותן למישהו קישור לסדרה או לסרט שקשה להשיג — יש אחרי זה דיבור בקבוצה. ממש טררם. קיבלתי המון תודות והחברים שלי שידעו שאני יכול להשיג סדרות שהם רוצים. אחרי שסרט יוצא וכולם מחכים לו, מגיעות אליך לקבוצות עשרות הודעות כל שנייה, 'מתי יצא', 'מתי יגיע'".
הסיפור של ד' הוא קצה הקרחון של תעשייה פיראטית שחוגגת ומתפרנסת על חשבון במאים, תסריטאים, מפיקים וכל אדם שנמצא בתעשיית התרבות, הכל בחסות הרשתות החברתיות. הפצת תכנים פיראטיים ברשת קיימת לא מהיום. באוגוסט בשנה שעברה חשפנו בתחקיר את הסיפור מאחורי אתר "סדרות", שהיה במשך שנים ארוכות המוביל והסמל של הפצת תכנים פיראטית בישראל, עם כמעט מיליון משתמשים רשומים וכעשרת-אלפים מנויים משלמים. הוא הופעל על ידי מיכאל בן עמי, שוטר לשעבר, שהעסיק תחתיו מנהלים, יחצ"נים ומומחים טכניים. התשלום לאתר נקרא "תרומה" והסכום הממוצע עמד על כ-50 שקל בחודש. לפי הערכות, אתר "סדרות" גילגל עשרות מיליוני שקלים בשנה. במשך שנים התנהלה נגדו חקירה על ידי ארגון זיר"ה להגנה על זכויות יוצרים באינטרנט – שחברים בו הוט, יס, קשת, יונייטד, צ'רלטון, RGE ועוד – בשיתוף משטרת ישראל. בתחקיר חשפנו את סכומי הכסף שהרוויח בן עמי ממכירה פיראטית של תכנים. ארגון זיר"ה תבע אותו ועוד 13 מבכירי האתר, אבל בן עמי נמלט מהארץ ועדיין מסתובב חופשי, כשבחשבונו מיליוני דולרים שעשה מהאתר, כי המשטרה לא מצליחה להתחקות אחריו.
ד' שפעל באותן קבוצות פיראטיות: "קיבלתי הודעה מבוהלת בוואטסאפ מאמא שלי שלא האמינה במה האשימו אותי. עד עכשיו לא נופל לי האסימון. אני אישית לא עשיתי מזה כסף, אבל כנראה ששאר המנהלים עשו את זה למטרות רווח."
כמה חודשים אחרי פרסום התחקיר, קיבל מנכ"ל ארגון זיר"ה, עידו נתן, הודעה רשמית ששלח בן עמי לעוקביו, ובה נכתב: "החלטתי לסגור את כל העסק שלי לאלתר". יוצרי תוכן בישראל חזרו לנשום לרווחה, אבל רק לזמן קצר. כבר בימי הגסיסה האחרונים של "סדרות" החלו לקום אלטרנטיבות – קבוצות וואטסאפ וטלגרם שמציעות תכנים פיראטיים בתשלום, וגם בחינם, נכנסו לוואקום שנוצר. זרמו אליהן מפה לאוזן עשרות אלפי גולשים שרצו לקבל לינקים לסדרות ולסרטים נחשקים. כמה מהקבוצות האלה התרחבו והחלו להפעיל ילדים ובני נוער כסוכני משנה, כדי לעמוד בביקושים. בין הקבוצות המובילות היה אפשר למצוא שמות כמו "סרטים וסדרות בדרייב", "סרטים 24\6", "בקשות סרטים וסדרות", "סרטים וסדרות בחינם" ועוד ועוד.
מפעילי הקבוצות שומרים בענן של גוגל או על כוננים קשיחים בבית מיליונים של לינקים לסרטים ולסדרות הכי נחשקים בשוק. בעזרת הודעה קצרה תקבלו אותם תחילה בחינם לנייד, ובהמשך יגיעו גם בקשות לתשלום. כיוון שהקבוצות הלכו ותפחו והגיעו לאלפי משתתפים, מנהליהן גם החלו להציע פרסום בקבוצות של מוצרים למכירה, שעליו גבו תשלום.
רבים ממנהלי הקבוצות הקטינים עוסקים בכך ללא תשלום, אבל יש כאלה שגם מבקשים כסף. ד' לא גבה כספים על "עבודתו".
מתי הבנת שמה שאתה עושה הוא לא חוקי? המנהלת הבגירה שגייסה אותך לא סיפרה לך?
"היא לא אמרה כלום. חודש אחרי שיצאתי מכל הקבוצות, התחלתי לקבל הודעות משאר המנהלים שמשהו קורה, שהם מתחילים לקבל מכתבי איומים רשמיים מעורכי דין. ואז ראיתי שקבוצות ענקיות מתחילות להיחסם בטלגרם – קבוצות שהיו קיימות במהלך שנים ותפחו באופן קיצוני בשנה האחרונה. ואז ההורים שלי קיבלו מכתב בדואר, אני הייתי בלימודים. קיבלתי הודעה מבוהלת בוואטסאפ מאמא שלי שלא האמינה במה האשימו אותי. עד עכשיו לא נופל לי האסימון. אני אישית לא עשיתי מזה כסף, אבל כנראה ששאר המנהלים עשו את זה למטרות רווח. כשיש לך כמות של קבוצות והמון אנשים בכל קבוצה אתה יכול לפרסם שם מה שאתה רוצה, והיו מנהלים שפירסמו מוצרים למכירה. הכרתי את רוב המנהלים שהיו איתי בקבוצות הווטסאפ, כי השמות שם גלויים, הם אנשים שנראים נורמטיביים. חד משמעית אני מבין שמה שקורה שם הוא לא בסדר. זה לא הגיוני שסרט יוצא ושעתיים אחרי זה הוא רץ אצל כל מי שרוצה, אבל לא ידענו את זה, במיוחד הצעירים, לא ידענו את זה בזמן המעשה. ההתרגשות לא שווה את התוצאה, ואנשים באמת לא מודעים למה שהם עושים".
מנכ"ל ארגון זירה עידו נתן: "גם בתסריטים האופטימיים ביותר לא שיערתי שיגיע היום שבו נצליח להוביל לסגירת אתר 'סדרות', שאיתגר את הארגון למעלה מעשור. עם ההישג המשמעותי הזה, הבנו שיש צורך לשנות גישה, ולעבור מארגון מגיב לארגון יוזם"
איך נער עם עתיד מבטיח כמוך נכנס לעולם הזה?
"יום אחד מצאתי באינטרנט קישור לקבוצת וואטסאפ של סרטים, ונכנסתי לשם כדי לראות סרט חדש שעלה. אהבתי את זה שזה כל כך קל. ואז, אחרי כמה זמן, כבר התחלתי לקחת קישורים לסרטים והקפצתי אותם בקבוצה כדי שעוד אנשים אחרים יראו וייהנו כמוני. הרבה אנשים הודו לי וזה שימח אותי. יום אחד, אחרי תקופה שאני כבר מבלה שם את רוב היום שלי, אחת ממנהלות הקבוצה פנתה אליי וכתבה: 'תודה על כל מה שאתה עושה'. היא שאלה אותי אם אני רוצה לנהל קבוצה בעצמי. הסכמתי, ברור, זה ממילא לקח לי את רוב הזמן. הייתי מנהל מאוד פעיל, זה התפתח וגדל ולקח לי את רוב הזמן הפנוי במשך תקופה ארוכה, עד שבקיץ האחרון החלטתי שאני פורש מזה, ויצאתי מכל הקבוצות, כי ראיתי שאני כבר מגזים בשעות שאני נותן לזה".
מה הייתה העבודה שלך בתור מנהל?
"בקבוצות הוואטסאפ, שיש בהן עשרות עד מאות אנשים, היו מבקשים בקשות, 'שלום אני רוצה לינק לסדרה פאודה'. ואז או שאני גולל בקבוצה, מוצא קישור קיים ומקפיץ, או שאני נכנס לקבוצות טלגרם אחרת שיש שם הרבה יותר קבוצות וקישורים ומעתיק משם, או שהייתי מבקש ממנהל בכיר יותר. לי לא היה מאגר על המחשב, לבכירים יותר היו מאגרים. הרבה נערים עשו כמוני, לא הבנו שאנחנו עושים משהו אסור".
מי עומד מאחורי המערך הגדול הזה? כמו שאומר ד', הרבה אנשים נורמטיביים כמוהו, ולפעמים גם ילד בן עשר (השם שמור במערכת) שאמו קיבלה מכתב תלונה מארגון זיר"ה והבינה שמאחורי דלת החדר של בנה יושב מנהל בכיר בקבוצה סודית. ד' גויס על ידי אישה, שלפי כתב התביעה שהגיש נגדה ארגון זיר"ה, ניהלה רשת של קבוצות ווטסאפ להפצת קישורים לסדרות ולסרטים. היא גייסה לשם כך מנהלי קבוצות בני 17, והשתמשה גם בבוטים. לאחר ש-ד' בחר לפרוש מהניהול, היא כתבה בקבוצה, שבה היו עשרות משתמשים: "ד' המלך שעזר לנו מאוד החליט לפרוש ולכן אנחנו מחפשים חברים שיעזרו לנו בניהול הקבוצות, בני או בנות 17", וסיימה: "עד שלא יתנדבו מנהלים הקבוצה תישאר סגורה". בתביעה דורש ממנה הארגון פיצויים כספיים בסך 200 אלף שקל – כהערכתו לנזק שגרמה לחברות המיוצגות על ידי הארגון. כמו כן דרש שתפסיק את העיסוק הנ"ל ברשת, אחרת הארגון יפנה להליך פלילי, שמן הסתם יתייחס גם להעסקת קטינים בעיסוק לא חוקי.
חלק מבני הנוער שגויסו לניהול קבוצות גבו תשלום. כך למשל, אחד מהם פירסם בקבוצות שניהל: "מי ירצה לקנות ב-20 שקל את כל העונות והפרקים החדשים בדרייב, בלי יותר 'חרגת ממספר ההפעלות המותר' שמחייב אותך להמתין חצי שנה. כל מי שרוצה לקנות לשלוח לי הודעה במספר הפרטי".
עוד תביעה הוגשה נגד עורך דין, שלפי כתב התביעה הפעיל אתרי אינטרנט למכירה ושיווק של שירותי טלוויזיה פיראטית, והציע למכירה ממיר IPTV (לצפייה בתוכני טלוויזיה דרך האינטרנט) הכולל ערוצים רבים, תמורת תשלום חד-פעמי של 300 שקל. הממירים האלה הפכו לאטרקטיביים מאוד בגלל האפשרות לצפות בכמות עצומה של תכנים וערוצים, כולל למשל כל ערוצי הספורט שרק עלותם מסתכמת בכמאה שקל בחודש, תמורת סכום חד פעמי. מבדיקה שערכנו עולה כי הממירים הבלתי חוקיים נמכרים במחיר של בין 300 שקל ל-450 שקל. מוכרי הממירים לא חוששים לפרסם את עצמם בגלוי ברשתות החברתיות.
עידו נתן אומר שבשנה האחרונה גילה ארגון זיר"ה עלייה גדולה בהפצה המונית של תכנים פיראטיים ישראליים ואחרים ברשתות, ולדבריו הארגון נערך למלחמה מאומצת בהם, תוך הגברת אמצעי החקירה והאכיפה שבהם הוא משתמש. בין היתר הארגון שוכר חוקרים פרטיים ומנהל חקירות משלו.
נתן: "אחרי שבאוגוסט בשנה שעברה הגשנו תביעה נגד בכירי אתר 'סדרות', אתר סדרות הלך ודעך, אבל במקביל אנשים מצאו חלופות. לאט לאט הבנו שיש כמויות בלתי נתפסות של קבוצות הפצה. נכנסנו לקבוצות כמשתמשים, וראינו מאות משתמשים שהתכנים מוזרמים אליהם באופן אוטומטי. המשתמשים כותבים שם של תוכן, ומנהלים בקבוצה או בוטים משתפים את התוכן מיד עם כל הקבוצה. הבנו עד כמה ווטסאפ וטלגרם מנוצלות למערך הפיראטי. גם איתרנו קובץ דיגיטלי עם 6,780 קישורים לתכנים שהיו מאוחסנים בגוגל דרייב. שני עשורים אחורה של תכנים — פאודה, הבורר, אינדל, הטבח, בחורים טובים, כל התכנים שאפשר לדמיין ביצירה הישראלית נמצאים בגוגל דרייב אחד. גם בטיקטוק ובפייסבוק אפשר לראות תוכן בצורה כזו או אחרת ולקדם פרסומות לתכנים. טיקטוק ופייסבוק מאפשרות לשתף את הלינקים האלה בצורה חופשית".
בגלילה מהירה בטיקטוק מצאנו למשל אדם בשם נועם דבי שבפנים גלויות מוכר סטרימרים במאות שקלים ובהם לדבריו עשרות ערוצים פיראטיים. "טיקטוק מסייעת לגורמים שמוכרים שירותים פיראטיים להשתמש בפלטפורמה כדי להגיע ללקוחות נוספים", אומר נתן. "אנחנו פונים וממתינים שבועות עד שהם מסירים אותם, ועד אז עוד ועוד אנשים נחשפים אליהם".
עו"ד ערן פרזנטי, שותף וראש מחלקת קניין רוחני במשרד עורכי הדין פירון, שעובד עם זיר"ה, מסביר למה הרשתות החברתיות לא פועלות נגד התכנים הפיראטיים: "הרשתות החברתיות הגדולות נהנות בסופו של דבר מהפעילות הזו ונותנות לה גב. כשפייסבוק רוצה לסנן תוכן היא יודעת לעשות את זה מצוין. פעם היית מעלה סרטון יום הולדת לילד עם שיר ברקע, והן היו חוסמות אותך מיד על הפרה של זכויות יוצרים. אבל כשכל מיני פיראטים מפרסמים מודעות ספונסר בפייסבוק על שירותי סדרות, אף אחד לא מוריד אותם. גם כשאנחנו פונים לפייסבוק, הם מושכים את הטיפול בתלונה כמה שאפשר כדי להרוויח מהטרפיק.
לדבריו, "גוגל מאפשרת לאחסן חינם בחשבונות גוגל דרייב אלפי קישורים לסדרות, כי היא מרוויחה מהשימוש במערכת. פנינו לגוגל, העברנו להם את רשימת המשתמשים, והם ביקשו שנגיש תלונה על כל אחד מהקישורים בנפרד ונראה להם מי בעלי הזכויות של כל דרייב. רצו להטביע אותנו בעבודה של המון זמן על משהו שהם בלחיצת כפתור יכולים להעיף. אם גוגל הייתה מקבלת פנייה מבעלי הזכויות האמריקאים, זה היה מוסר תוך יום. לפי החוק בארה"ב, ברגע שהם לא מסירים זה מטיל עליהם אחריות ישירה והם צפויים לפיצויים בסכומים מטורפים. פה בארץ הם מרשים לעצמם להקשות עלינו".
מה עם וואטספ?
"גילינו שיש תנועה גדולה שעברה לוואטספ. למה? כי ווטסאפ מנסה להתחרות בטלגרם. היא פותחת אפשרות ליצור קבוצות גדולות, מוסיפה תכונות, מנסה לשמור על המשתמשים אצלה. אתה רואה שדברים אסורים, שקורים בטלגרם ותופסים תאוצה, משפיעים גם על הרשתות המיינסטרימיות שמבינות שהן מאבדות משתמשים לטובת טלגרם. וזה כי יש הילה מעל טלגרם שלפיה הכל סודי, מוצפן ואנונימי. אף אחד לא יודע באמת מי מפעיל את טלגרם ומה האינטרנס מאחוריה".
נתן: "בחודש מארס קיבלנו אינדיקציות שרשת שפעלה רק בטלגרם עברה לוואטסאפ. חקרנו וזיהינו 11 קבוצות פעילות. בערך 8,000 משתמשים סך הכל. התכנים מופצים על ידי בוט שעונה לבקשות תוכן באופן מיידי, ומיד אחר כך משתף אותו לכלל הקבוצה. במקרים יותר מורכבים זה אדם ולא בוט. ניהלנו חקירה והגענו לאנשים שמנהלים את הקבוצות, שלחנו מכתבי התראה ופתחנו נגדם בהליכים משפטיים. איתרנו מפעיל בוט, שהוא בגיר, והגשנו נגדו תביעה. הוא הודה ומיצינו את ההליכים נגדו באופן מהיר. ככה כל רשת הוואטסאפ של 11 הקבוצות קרסה. אותו מנהל סיפר בקבוצות שהוא נתבע וצריך לשלם לזיר"ה פיצוי וביקש כסף מחברי הקבוצה. נגד הקטינים אנחנו פועלים בצורה יותר חינוכית, ורק שולחים מכתבי התראה להורים".
במקביל לקבוצות הטלגרם והווטסאפ, החלו להתגבר מכירות הממירים בעלי התכנים הפיראטיים. "זה אירוע אחר לגמרי", אומר נתן. "זה לא לינק ברשת, אלא מוצר פיזי שצריך לקנות. הקמנו צוותי חקירה שפועלים בשטח כדי לאתר את המוכרים, ואנחנו חוקרים, מתעדים ופותחים נגדם בהליכים משפטיים.
"אלה אנשים שעושים כסף קל בניגוד לחוק. במשך השנה האחרונה ניהלנו כבר עשרות הליכים משפטיים נגד המפיצים, ולשמחתנו בתי המשפט מבינים את חומרת המעשים ופוסקים סכומי פיצוי גבוהים. רק השנה בית משפט השלום פסק פיצוי של 195 אלף שקל נגד אדם שהפיץ תוכן כזה. כספי הפיצוי מועברים למימון הפעילות של זיר"ה. רוב האנשים האלה הם אנשים לכאורה נורמטיביים, קצינים בצה"ל, עורכי דין".
עו"ד פרזנטי: "זו מעין שיטת פירמידה, אנשים מתפתים להפיץ כי רואים שזה עושה כסף קל, ואחד גורר את השני. יש לך הרבה פרסום, והכסף נכנס לך לפיי-פאל או לפייבוקס או לביט בכלום זמן, אתה לא קם מהכיסא".
לדברי עו"ד פרזנטי, הצפייה הפיראטית באמצעות ממירים נפוצה במגזר הערבי, "שם יש דרישה גבוהה לשידורים שלא מישראל אלא ממדינות ערב ומכל העולם". במגזר היהודי נפוץ גם השימוש בלינקים לסדרות ולסרטים בקבוצות השונות ברשתות, "ואנחנו רואים גם הרבה מאוד חרדים. לאורך השנים דיברנו עם חבר'ה חרדים שאמרו שאין להם דרך אחרת לצרוך סדרות, כי אין להם טלוויזיה או מחשב. הם משיגים טלפון לא כשר וככה הם צורכים תכנים".
נתן: "הצפייה הפיראטית מתחלקת לצופים כבדים וצופים מזדמנים. הצפייה הכבדה היא חוצת קהלים, אלה אנשים שרוצים לצרוך תוכן ולשלם פחות. ויש צרכנים מזדמנים, שרוצים לראות פרק מסוים כאן ועכשיו, ילדים שיש להם טלוויזיה אבל רוצים לראות בפלאפון עכשיו. יש תנועה של בני נוער וילדים לכיוון הסמארטפון, ושם הצריכה הפיראטית המזדמנת גבוהה".
מי האנשים שמנהלים את הקבוצות?
"חלקם אנשים שמחפשים הכנסה נוספת, חלקם קטינים משועממים שצריכים מחיאות כפיים, שהופכים לגיבורים מבלי להבין שהם עושים דבר אסור. המוטיבציה שלהם קשורה ברצון לקבל גושפנקה וכבוד".
כמה ילדים קיבלו מכם מכתבי התראה?
"יש קטינים ששלחנו להם רק מכתבי התראה. בעשרות מקרים של קטינים שהיו מפעילים כבדים, פנינו להורים שלהם במכתב תביעה. יש מאות אלפי משתמשים קטינים. כשנכנסתי לתפקיד, גם בתסריטים האופטימיים ביותר לא שיערתי שיגיע היום שבו נצליח להוביל לסגירת אתר 'סדרות', שאיתגר את הארגון למעלה מעשור. עם ההישג המשמעותי הזה, הבנו שיש צורך לשנות גישה, ולעבור מארגון מגיב לארגון יוזם. בשנה האחרונה, בזכות צוות מקצועי ומסור, בנינו ויישמנו תוכנית פעולה סדורה, שכללה פתרונות יצירתיים והובילה לסגירת פעילות פיראטית נוספת, והניחה תשתית מהפכנית שתסייע במאבק הזה".
מטיקטוק נמסר בתגובה: "סחר בלתי חוקי או שימוש בתוכן שאינו מהימן אסורים בטיקטוק. אנחנו פועלים כל העת לחזק את מנגנוני ההגנה שלנו על מנת לשמור על הפלטפורמה בטוחה עבור המשתמשים , ויש לנו אפס סובלנות כלפי מי שמפר את כללי הקהילה. התכנים המוזכרים במקרה זה נבחנו, נמצאו מפירים והוסרו מהפלטפורמה". מגוגל, פייסבוק וטלגרם לא נמסרה תגובה עד סגירת הגיליון.