ביל גייטס הוא עדיין השם הכי מזוהה עם מיקרוסופט, אבל מי שהמציא אותה מחדש בדרך חזרה לפסגה הוא המנכ"ל סאטיה נאדלה. רגע לפני שהיא חוגגת 50, מיקרוסופט בשיא כוחה. עם שווי שוק פנטסטי של יותר משלושה טריליון דולר, 228 אלף עובדים ברחבי העולם, ושורת רווח שהולכת וגדלה — העובדים של מיקרוסופט מביטים אל העתיד באופטימיות. מי שאחראי לכך הוא המנכ"ל נאדלה, בן ה-57, יליד העיר היידראבאד שבדרום הודו. אחרי תקופה של סחרור בעקבות פרישתו של המייסד האגדי ביל גייטס — נאדלה החזיר את ענקית הטכנולוגיה למסלול. במשמרת שלו, מניית מיקרוסופט זינקה ביותר מפי 10, מה שהפך אותה לרלוונטית מתמיד בתעשייה שלא מכבדת ותק.
נאדלה נחשב בתעשייה למהמר מחושב, שמצטיין בראייה למרחוק, ובעיקר כאדם נחוש, עם עצבי ברזל, שלא נרתע מלקיחת סיכונים אבל גם מהודאה בכישלון. אחרי שבראשית דרכו כמנכ"ל הסיט בהתלהבות ובמאמץ אדיר, את מיקוד החברה לשירותי ענן ארגוניים ואבטחת סייבר — כיום הוא ממוקד בהפיכתה לאימפריה של בינה מלאכותית.
לא רוצים לפספס אף כתבה? הצטרפו לערוץ הטלגרם שלנו
כתבות נוספות רק למנויים:
32 שנים רצופות מכהן המהנדס השקדן נאדלה במיקרוסופט, רובן בתחומי החיפוש ותשתיות הענן, כשהוא מטפס בעקביות ובסבלנות בסולם הדרגות. הוא בעל תואר ראשון בהנדסת חשמל מהמכון הטכנולוגי מאניפל בהודו, תואר שני במדעי המחשב מאוניברסיטת ויסקונסין במילווקי, ועוד תואר שני במנהל עסקים מאוניברסיטת שיקגו.
האיש האנונימי, האפור לכאורה, שכיהן כסגן נשיא בכיר בקבוצת הענן והארגון של מיקרוסופט, נחשב ב-2014 בחירה מפתיעה למנכ"ל אחרי שנים שבהן נוהלה החברה על ידי סטיב באלמר – יהודי ענק, מוחצן, ססגוני ואגרסיבי, בן בריתו של ביל גייטס וכיום בעליה של קבוצת ה-NBA "לוס אנג'לס קליפרס". למרות הרווחים שנסקו - במהלך 14 השנים שבהן כיהן באלמר בתפקיד, מחיר המניה של מיקרוסופט צנח ביותר מ-30%; השוק פשוט לא האמין בעתידה. בתקופתו, מיקרוסופט אמנם נכנסה לתחומים חדשים כמו הענן, ייצור מחשבים וקונסולת משחק, והחל המעבר למכירת תוכנה באמצעות מינוי - אבל היא איחרה לאמץ את מהפיכת האינטרנט ופיספסה לגמרי את בשורת הטלפונים הסלולריים.
נאדלה הכיר את התרבות של מיקרוסופט מקרוב, וידע שעליו לשנות אותה באופן דרסטי. בראיון למגזין "וויירד" ביולי האחרון אמר, כי ראה במו עיניו כיצד החברה איבדה את דרכה: "אתה שוכח מה גרם לך להצליח מלכתחילה, וההיבריס נכנס". מיקרוסופט, הוסיף, הייתה זקוקה ליותר מאשר מטפל מעולה או מנהל יעיל. "המטאפורה שאני אוהב היא 'הקמה מחדש'. מייסדים יוצרים דברים קסומים יש מאין". מצד שני, דווקא הזינוק המחודש של מיקרוסופט בתקופתו הפך אותה למטרה מועדפת עבור רגולטורים ומתחרות: כשאתה גדול ומצליח - זה הזמן לבדוק אם אין לך שליטה רבה מדי בשוק.
מיקרוסופט נכנסת בימים אלה בשעה טובה למועדון המפוקפק של ענקיות הטכנולוגיה כמו מטא וגוגל, החשודות בהפרת חוקי הגבלים עסקיים ובניצול לא הוגן של כוחן האדיר להפקת רווחים. בשבוע שעבר, אחרי שנה של חקירה, שלחה ועדת הסחר הפדרלית (FTC) בארה"ב לחברה "דרישה לקבלת מידע" על פעילות כמה מהחטיבות שלה, ביניהן חטיבות שירותי מחשוב הענן, הבינה המלאכותית, והתוכנה לאבטחת סייבר. לא מערכת ההפעלה "ווינדוס", לא חבילת "אופיס", ואפילו לא הדפדפן "אקספלורר" המזוהים כל כך עם מיקרוסופט, אחת משלוש החברות הגדולות בעולם כיום (ביחד עם אפל ואנבידיה) - אלא דווקא שלושה תחומי פעילות החדשים שלה שהדמות המרכזית המזוהה איתם היא נאדלה.
מיקרוסופט כמעט ופיספסה את רכבת ה-AI: בשנת 2010, כשגוגל, פייסבוק ואחרות החלו להעסיק חוקרי "למידת מכונה", היא המשיכה להתמקד, בזחיחות שהייתה אז אופיינית לה, בחליבת פרות המזומנים הבטוחות "ווינדוס" ו"אופיס". תשע שנים אחר כך סגר נאדלה את הפער, כשיצר שותפות עם OpenAI, החברה הקטנה אך פורצת הדרך, שהובילה את תחום הבינה המלאכותית, והשקיע בה מיליארד דולר תמורת גישה חופשית לטכנולוגיה שלה.
בתחרות העזה בתחום ה-AI נאדלה הופך את מיקרוסופט במהירות למאגר האגרסיבי ביותר בעולם של כישרונות, כלים וטכנולוגיה של בינה מלאכותית
זה היה הימור של ממש, בתקופה של סקפטיות לגבי השפעתה האפשרית של AI על העולם: חלק מחברי הדירקטוריון התנגדו. גם סם אלטמן, מנכ"ל OpenAI, לא התלהב, אבל הוא בדיוק נפרד מאילון מאסק, שמימן עד אז את החברה, ונזקק לכסף לבניית המודלים שלה. מאז, אגב, השקיעה מיקרוסופט ב-OpenAI במצטבר 14 מיליארד דולר. בתמורה, היא קיבלה לא רק גישה בלעדית לטכנולוגיה שלה בשלב מוקדם יחסית, אלא גם 49% מרווחיה. בינגו.
בתחרות העזה בתחום ה-AI מול גוגל, מטא, אנת'רופיק ואחרות - בחודשים האחרונים נאדלה הופך את החברה במהירות למאגר האגרסיבי ביותר בעולם של כישרונות, כלים וטכנולוגיה של בינה מלאכותית; הוא רוכש סטארטאפים בתחום, מגייס טאלנטים, ואפילו מפתח תחרות פנימית ל-OpenAI בתוך החברה: בראש חטיבת ה-AI החדשה במיקרוסופט העמיד דווקא יריב ותיק של מנכ"ל OpenAI אלטמן - חוקר ה-AI המבוקש מוסטפה סולימן. את הפיצ'רים החדשים – צ'אטבוטים ו"סוכני AI" - הוא מפזר ו"שותל" ברוב היישומים הוותיקים שמפתחת מיקרוסופט, וכך מזניק ומכניס חיים חדשים ליכולות המוכרות שלהם.
נאדלה הוא איש של אנשים. בהופעות באירועי החברה הוא עולה על הבמה בדרך כלל בחולצת טריקו, מכנסי ג'ינס ונעלי ספורט, רהוט ובהיר, מלא ביטחון עצמי, אבל עם זאת משדר גם צניעות ורכות. מעבר לחזון עסקי, הוא הביא עימו לתפקיד מזג חדש. "אני קונה יותר ספרים ממה שאני יכול לסיים", הודה במייל הראשון ששלח לעובדים עם כניסתו לתפקיד ב-2014, "אני נרשם ליותר קורסים מקוונים ממה שאני יכול להשלים. אני מאמין באופן בסיסי שאם אתה לא לומד דברים חדשים, אתה מפסיק לעשות דברים גדולים ומועילים". לפגישתו הראשונה עם ראשי המחלקות בחברה, הגיע עם עגלה עמוסה בעותקי ספרו של פרופ' מרשל רוזנברג "תקשורת לא אלימה", וחילק לכל המשתתפים. "בימיו של ביל גייטס היה קשה להגיע לפגישה שבה לא ידעת את התשובה, או שבה היה לך רעיון אבל לא יכולת להוכיח אותו", סיפר בכיר, "סאטיה היה יותר כזה 'בוא עם המוח שלך. תהיה חד, ובוא נדבר על זה'. זה הרגיש משחרר".
גייטס, אגב, המשיך לייעץ לחברה גם לאחר שפרש ממיקרוסופט; נאדלה, שידע כי הוא משמש עדיין אייקון חי של החברה בעולם, נהג לקיים ישיבות קבועות במשרדו לצד עובדי מפתח הן כדי לתדרך אותו והן כדי לשמוע את הערותיו. הוא נזקק ל"גב" של גייטס בעיקר במגעיו מול חברי מועצת המנהלים.
במארס 2016 פירסמה מיקרוסופט צ'אטבוט בינה מלאכותית בשם "טאי" (Tay), פרויקט שפותח במעבדות הניסיוניות של החברה, FUSE. הוא תוכנן לחקות את דפוסי השפה של נערה אמריקאית בת 19 וללמוד מאינטראקציה עם משתמשים אנושיים בטוויטר. זמן קצר אחרי השקתו החל הבוט לשחרר הודעות גזעניות ומיניות בתגובה למשתמשים, מה שגרם למיקרוסופט לסגור את השירות 16 שעות בלבד לאחר פתיחתו. המהנדסת לילי צ'אנג, שניהלה אז את FUSE, סיפרה לימים: "קיבלתי מיילים מעובדים שממש זעמו עלינו; הרגשתי נורא על כך שהבאתי את החברה למצב הזה. אבל סאטיה שלח לי מייל שבו כתב: 'את לא לבד'".
בין ההחלטות המפתיעות – והנועזות - הראשונות של נאדלה בתפקיד הייתה ההחלטה לשים קץ להחרמת מתחריה של מיקרוסופט. כך למשל, אחרי שנים של יריבות עזה מול אפל ומכשיריה, באחת מהופעותיו הפומביות הראשונות כמנכ"ל הציג כבר מהדורות "אופיס" גם עבור מכשירי אייפד ואייפון; באותה שנה, לראשונה בתולדות שתי החברות, הופיע בכיר ממיקרוסופט בהשקת אייפון חדש. גם מערכת ההפעלה בקוד פתוח "לינוקס" הפכה נתמכת על ידי "ווינדוס". זו הייתה בכלל סנסציה, כי לאורך שנים מיקרוסופט ראתה בתוכנות הקוד הפתוח החינמי איום על המודל העסקי שלה; באלמר נהג לכנות אותה "סרטן". נאדלה אף הרחיק לכת, ובאחת המצגות שלו הציג שיקופית "מיקרוסופט אוהבת את לינוקס".
האומץ של נאדלה להוציא סכומי עתק על רכישת חברות שראה בהן פוטנציאל גדול לעסקי מיקרוסופט הרים לא אחת גבה בדירקטוריון החברה. את הרשת החברתית האקסלוסיבית "לינקדאין" הוא רכש תמורת 26.2 מיליארד דולר, ואת פלטפורמת המפתחים בקוד פתוח "גיטהאב" - תמורת 7.5 מיליארד דולר. סך כל הרכישות של נאדלה עד היום עלו לחברה סכום דמיוני של יותר מ-170 מיליארד דולר, אבל במבט לאחור, רובן המוחלט הכניסו את מיקרוסופט לתחומים חדשים, הרחיבו את הכנסותיה, וגם הזרימו לה דם חדש של כישרונות. אחד מהם, למשל, מנהל הטכנולוגיה הראשי קווין סקוט, שהיה בעבר ראש מחלקת ההנדסה של לינקדאין, הוא האיש שהזהיר ב-2019 את נאדלה, כי תשתית הבינה המלאכותית של החברה נמצאת הרחק מאחורי זו של גוגל. "אנחנו נמצאים בפיגור של שנים רבות אחרי המתחרים", כתב לנאדלה ולגייטס.
האומץ של נאדלה להוציא סכומי עתק על רכישת חברות שראה בהן פוטנציאל הרים לא אחת גבה בדירקטוריון החברה. סך כל הרכישות עלו סכום דמיוני של יותר מ-170 מיליארד דולר. אבל רובן המוחלט הכניסו את מיקרוסופט לתחומים חדשים והרחיבו את הכנסותיה
נאדלה מאז ממוקד מטרה: כשהדגימו לו צ'אטבוט מבוסס OpenAI המובנה במנוע החיפוש הכושל של מיקרוסופט "בינג", הוא שאל מה נדרש כדי להפוך את המוצר ללהיט שישרת מיליונים. התשובה שקיבל מהמהנדסים – שבבים גרפיים (GPU) , וכמה שיותר – הביאו אותו לרכוש כמויות עצומות של שבבי GPU לבינה מלאכותית ולנגוס בתקציביהם של פרויקטים אחרים. כיום, ה"ארגון בתוך ארגון" שהוקם עבור סולימן במיקרוסופט אחראי על מוצרי AI כמו עזרי Copilot עבור מערכת ההפעלה "ווינדוס" ועבור מנוע החיפוש "בינג". נאדלה מקווה עדיין שיצליח לשפר את מעמדו השולי של "בינג" בשוק, שלא השתנה לטובה למרות שדרוג הבינה המלאכותית. הוא מבקש גם למשוך סטארטאפים, באמצעות הבינה המלאכותית, להשתמש דווקא בפלטפורמת הענן של מיקרוסופט, Azure, ולא באלה של מתחרותיה אמזון, גוגל, יבמ, אורקל ועליבבא. ולמרות מה שנראה כדחיקת מעמדה של OpenAI בתוך החברה, בכנס המפתחים השנתי של מיקרוסופט במאי, נאדלה הצטלם מתחת לכרזה ענקית "מיקרוסופט אוהבת את OpenAI", כשהמילה "אוהבת" מיוצגת על ידי לב כחול. אלטמן היה אורח מיוחד באירוע.
לארה"ב הגיע נאדלה ביום הולדתו ה-21 בשנת 1990 ללימודי התואר השני. אביו, בוקפורם נאדלה יוגנדהר, פקיד בכיר בשירות המנהלי ההודי, נפטר ב-2019. אמו, פרבהוואטי יוגנדהר, מרצה לסנסקריט, נפטרה ב-2015. הוא עדיין מבקר בהודו באופן קבוע, משתתף בכנסים טכנולוגיים ומשתף פעולה עם ממשלת הודו ומוסדות חינוך כדי לקדם את החינוך הטכנולוגי ולסייע בפיתוח תשתיות טכנולוגיות במדינה.
מנכ"ל מיקרוסופט רחוק מלהיות סגפן. חבילת השכר שקיבל בשנה הפיסקאלית שהסתיימה ב-31 ביוני 2024 מגיעה ל-79 מיליון דולר, לעומת 39 מיליון דולר בשנה הקודמת, רובה המוחלט במניות. על פי רויטרס, נאדלה היה אמור לקבל גם תגמול של יותר מ-10 מיליון דולר, אך הוא ביקש להפחית אותו בכחצי, עקב אירועי פריצות הסייבר המביכות למערכות החברה השנה — הגדולה שבהן בשל תקלת תוכנה בחברת האבטחה "קראודסטרייק", שהשביתה שדות תעופה בכל רחבי העולם. נאדלה לקח אחריות.
הוא מתגורר עם אשתו, מזה 33 שנים, אנופמה ושלושת ילדיו בעיר בלוויו, במדינת וושינגטון, סמוך למטה החברה ברדמונד, סיאטל. אחד הילדים, זאיין, שנולד עם שיתוק מוחין ועיוורון, נפטר לפני שלוש שנים, בגיל 26. "לאורך שנים, כמו התינוק שלנו, גם אנחנו היינו במצב הישרדות", סיפרה בעבר אנופמה, שוויתרה על קריירה בארכיטקטורה כדי לטפל בילד. "אני נזכרת בלילות ללא שינה בבית החולים ובשעות ארוכות שישבנו בסבלנות באזורי ההמתנה, כשהיינו מוקפים במשפחות דומות לשלנו".
בהשראת הטיפול הממושך בבנו, נאדלה שם דגש מיוחד על שילוב טכנולוגיות לאנשים עם מוגבלויות במוצרי החברה. הרבה לפני מינויו למנכ"ל לקח תחת חסותו את הקבוצה הקהילתית של מיקרוסופט לעובדים עם מוגבלויות; כיום הוא נפגש איתה מדי רבעון ונושא דברים בכנס השנתי שלה. נאדלה מרבה גם לכתוב ולדבר על לקחים שלמד מהטיפול בילד, על השפעתם עליו ועל הפילוסופיה החברתית שלו. המשפחה סייעה בהקמת מחלקה מיוחדת למדעי המוח בילדים על שמו של זאיין, כחלק מהמרכז לחקר המוח בבית החולים לילדים בסיאטל.
הבית המפואר בבלוויו ממוקם, אגב, ברחוב שקט עם נוף לאגם וושינגטון ולקו הרקיע של סיאטל, וכולל, כמובן, ספרייה דו-קומתית מפוארת, חדר הקרנה, מרתף יין, ובריכה חיצונית. חולשתו לספרים בולטת גם במשרדו, בקומה החמישית של בניין 34 במטה מיקרוסופט ברדמונד, שלפי מבקרים נראית יותר כמו חנות ספרים שכונתית: מאות ספרים גודשים את החדר, ממלאים מדפים ונערמים גם על שולחן לצד שולחן העבודה שלו. נאדלה גם מרבה לצטט סופרים מפורסמים בשיחות בעל פה ובמסרים לעובדים.
מיקרוסופט של נאדלה מגיעה עכשיו לקרב משפטי, שמניסיון העבר צפוי להיות גדול ויקר, מול הממשל האמריקאי – אולי גם מול האיחוד האירופי - עם הרבה ניסיון: ב-1998 הגישה נגדה ממשלת ארה"ב תביעה בטענה שהשתמשה בפרקטיקות אנטי-תחרותיות כדי לשמור על מונופול התוכנה שלה, ואף הרחיבה אותו לדפדפן "אינטרנט אקספלורר", שאותו הציבה כברירת מחדל יחידה ב"ווינדוס". מיקרוסופט הואשמה גם בכך שהגבילה את הגישה לממשקי תכנות יישומים של "ווינדוס", מה שהקשה על מפתחים ליצור תוכנות שמתחרות בתוכנות שלה.
שנתיים אחר כך הסתיים המשפט בפסיקה לפיה הטקטיקות שנקטה אכן אינן חוקיות. למרות זאת הצליחה אז מיקרוסופט להימנע מפירוק החברה. לאורך העשור הבא הורידה פרופיל ופעלה מתחת לרדאר בביישנות לא אופיינית. עד הפרסומים של הימים האחרונים.
האם הבריונות של גייטס ובאלמר חוזרת? האם מיקרוסופט באמת יכולה להיפטר בתקופת סאטיה נאדלה מההיבריס שנצרב כל כך הרבה שנים בדי-אנ-איי שלה?
רמז מדאיג לתשובה אפשר לקבל אולי ברצף האירועים סביב תכונת בינה מלאכותית חדשה שבקשה החברה להשיק ב"ווינדוס" השנה, בשם Recall. הרעיון היה לאפשר למשתמשים גישה למעין ארכיון אישי: Recall תתעד כל הזמן כל מה שקורה במחשב שלכם - מה שקראתם, מה שכתבם, תמונות וסרטונים שאתם צופים בהם, אתרים שאתם מבקרים בהם. תרצו מתישהו לשחזר מתי טסתם ללונדון? מה היה צבע הספה שחלמתם עליה לפני חצי שנה? פשוט תארו למכשיר במילים פשוטות מה אתם מחפשים – והמסמך או התמונה יופיעו מיד.
קסם של AI? בתוך זמן קצר התברר שמדובר יותר בסיוט של פרטיות. התכונה, טענו מיד המבקרים, פועלת בברירת מחדל, בלי לבקש רשות, וזוללת את המידע הכי רגיש שלנו; וגם כשהיא "סגורה" – יש בה אין-ספור פרצות החושפות אותנו לכל רוח. מיקרוסופט, זעמו, לא למדה כלום מטעויות העבר שלה.
בתגובה לגל המחאות ברשת, מיקרוסופט עצרה בינתיים את ההשקה הפזיזה. מה שמצביע על כך, שגם אחרי 50 שנה צריך עדיין לעמוד על המשמר; שגם כאשר היא מובלת על ידי אדם הגון ואמפתי - יש עדיין פגמים, ואולי גם כמה מטרות אפלות, שמלווים את המרוץ הבלתי פוסק לצמרת של אחת משתי החברות הגדולות בעולם.