אחרי מערכת בחירות סוערת, שבשיאה נאלצה טוויטר להסתיר ציוצים עם מידע מטעה שהפיץ דונלד טראמפ, עוברים תומכיו של הנשיא היוצא בהמוניהם לרשת חברתית חדשה. פרלר (Parler), המזוהה עם השמרנים ודוגלת בחופש ביטוי כמעט מוחלט, הפכה בימים האחרונים לאפליקציה הכי פופולרית בארה"ב והיא מתגאה ביותר ממיליון הורדות מאז יום הבחירות.
"מצטרפים אלינו אלפי משתמשים בכל דקה", אמר ביום ראשון אחד הבעלים של פרלר, דן בונינגו. הנתונים של חברת המחקר SensorTower מצביעים על כך שבין 3 ל-8 בנובמבר נרשמו 980 אלף הורדות של האפליקציה בחנויות של אפל וגוגל. האפליקציה זינקה מהמקום ה-1,023 באפסטור ומהמקום ה-486 בגוגל פליי למקום הראשון בשתיהן. כ-3.6 מיליון בני אדם הורידו את האפליקציה עד כה.
הנהירה לפרלר החלה כבר במהלך קמפיין הבחירות. בחודש יוני, לאחר שפייסבוק וטוויטר הגבילו פוסטים של טראמפ סביב המחאות על הריגתו של ג'ורג' פלויד, החלו מובילי דעת קהל בימין האמריקני לשכנע את עוקביהם לעבור לפרלר. "היי טוויטר, ימייך ספורים", צייץ אז בראד פרסקייל שעמד בראש מטה הבחירות של טראמפ והוסיף לינק לפרלר. גם חבר הקונגרס הרפובליקני דווין נונס צייץ: "זה מייספייס? אף אחד לא מגיב לציוצים שלי!!! האם כולם בפרלר???".
בשבועות האחרונים הצטרפו לפרלר תומכים רבים של תנועת QAnon, שמאמינים בתיאוריית קונספירציה מוזרה למדי שלפיה טראמפ ודמות עלומה ששמה Q מנהלים מלחמה סודית נגד רשת עולמית של פדופילים-קניבלים הסוגדים לשטן (שכוללת לטענתם את ברק אובמה, הילרי קלינטון ואחרים). פייסבוק, טוויטר, יוטיוב ופלטפורמות אחרות מנהלות בחודשים האחרונים מלחמת חורמה באנשי QAnon, והם נאלצו למצוא בית חדש להפצת הרעיונות המופרכים שלהם.
עוד כתבות על הבחירות בארה"ב:
בימים האחרונים, אחרי ההפסד של טראמפ והסתרת הציוצים שלו בטוויטר, גברו הקולות הקוראים למצביעים שמרנים לעבור לפרלר - רשת חברתית שכאמור דוגלת בחופש הביטוי ואינה נוהגת להגביל או לצנזר תכנים. "הצנזורה השערורייתית של פייסבוק וטוויטר שנועדה לעזור לג'ו ביידן להיבחר מדגישה את הצורך בפרלר כאלטרנטיבה", צייץ האקטיביסט השמרן טום פיטון. האסטרטג כיילב האל, המזוהה עם טראמפ, צייץ: "זה לגמרי מטורף שלפרלר יש יותר הורדות מלטיקטוק".
המעבר לפרלר, אגב, לא היה חלק לגמרי עבור המשתמשים. חלקם דיווחו על תקלות בהרשמה ועל גלישה איטית באפליקציה. המייסד ג'ון מאצה ניסה להרגיע את המשתמשים החדשים: "אל תדאגו, בדרך כלל האפליקציה לא כל כך איטית".
פרלר ("לדבר" בצרפית) הוקמה בשנת 2018 והיא מספקת חוויה דומה יחסית לטוויטר. הרשת החברתית הצעירה הצהירה כי אינה בודקת עובדות בפוסטים והיא דוגלת במינימום איסורים. מה אסור לעשות בפרלר? לפרסם פורנוגרפיה, לאיים באלימות ולהביע תמיכה בטרור. מנגד, מדיניות חופש הביטוי של פרלר מאפשרת להפיץ בקלות מידע מוטעה ושקרי, כמו טענותיו של טראמפ על כך שהדמוקרטים רימו בבחירות ושהוא המנצח האמיתי.