חברת בדיקת המהירות Speedtest משמשת את רוב חברות התקשורת בעולם ומשתמשי האינטרנט לסוגיו כדי לדעת מה מהירות הגלישה שלנו. החברה מפרסמת בכל שנה דוח המסכם את כל הבדיקות שבוצעו דרך האתר שלה, והשנה מדובר בכ-50 מיליארד מהן ששימשו אותה לחישוב מהירות הגלישה הממוצעת באינטרנט הביתי והסלולרי. מבחינת המהירות הגלובלית הממוצעת באינטרנט האלחוטי ב-2023 זו עמדה על כ-90 מגה-ביט לשנייה באינטרנט הביתי וכ-48 מגה-ביט לשנייה בסלולר. מדובר בעלייה משמעותית ביחס לשנה שעברה, אז המהירות הממוצעת לאינטרנט הביתי עמדה על כ-75 מגה-ביט לשנייה ובסלולר על כ-34 מגה-ביט לשנייה.
מבחינת מדינות אין הרבה מאוד הפתעות. שלושת המקומות הראשונים הן באינטרנט הביתי והן בסלולר נשארו אותן מדינות משנה שעברה. סינגפור, הונג קונג וצ'ילה ממשיכות להוביל את הטבלה באינטרנט הביתי, איחוד האמירויות, קטאר וכוויית ממשיכות לשלוט בסלולר. המהירויות מרשימות מאוד: בסינגפור למשל מקבלים הלקוחות מהירות ממוצעת של כ-263 מגה-ביט לשנייה בבית. בסלולר זה עוד יותר מרשים, שכן לקוחות חברות הסלולר בדובאי למשל יכולים לקבל מהירות הורדה ממוצעת של כ-324 מגה-ביט לשנייה בטלפון. אבל איחוד האמירויות באמת יוצאת דופן. במקום השני קטאר, ושם הלקוחות מקבלים "רק" 243 מגה-ביט לשנייה, שלא לדבר על הכווייתים המסכנים שמקבלים כ-189 מגה -ביט לשנייה.
אז מה עם ישראל? ובכן, במדינתנו המצב דווקא השתפר מאוד באינטרנט הביתי. מהירות הגלישה זינקה ב-8 מקומות, אחד השיפורים הטובים בדירוג הגלובלי, לכ-167 מגה-ביט לשנייה בממוצע. כלומר מהירות הגלישה בבית בישראל היא בטופ 20 המדינות המהירות בעולם. אפילו טייוואן, כוויית ודרום קוריאה גרועות מאיתנו. השיפור נובע ככל הנראה מהכניסה המאסיבית של הסיבים האופטיים ברחבי הארץ. תנופת הפיתוח של הטכנולוגיה שהחלה עם שר התקשורת הקודם יועז הנדל והמשיכה עם השר הנוכחי שלמה קרעי מוכיחה את עצמה מהבחינה הזו.
אבל למרות שאפשר ליהנות מהחיבור בבית, בסלולר, אהוב ליבם של הישראלים המצב איך לומר, לא כל כך מרשים. למעשה הוא די מעורר רחמים. מדינת ההייטק מדשדשת בדירוג עולמי במקום ה-64 עם מהירות ממוצעת של 40 מגה-ביט לשנייה, אחרי מדינות כמו בוצוואנה האפריקאית, אזרבייג'ן ותאילנד. לא בדיוק מקומות עם רשתות סלולר מפותחות.
ספקיות הסלולר הישראליות אמנם מציעות את מחירי המינויים הזולים ביותר בעולם, אך גם אם תשלמו על מינוי פרימיום, מצב המהירות שלכם לא ישתפר. ברוב הארץ האנטנות הסלולריות לא מספקות כיסוי סביר. מספיק לעבור על מפת האנטנות של משרד התקשורת כדי לראות שיש עדיין הרבה מאוד מהן שפועלות בתדרי דור שלישי ורביעי. חברות הסלולר טוענות שהמחירים הזולים מונעים מהן להפעיל את הרשתות המודרניות יותר שדורשות השקעה בתשתיות חדשות, אך כמו עם הסיבים, יכול להיות שתמריץ מספיק חזק מצד הממשלה עשויה לסייע לשפר את המצב במדינה בה סלולר הוא מצרך חירום לא פחות מאשר אמצעי לצפות בסרטוני טיקטוק או לשחק במשחקים.