קצת יותר משבועיים לפני יום ההשקה הרשמי, בעת ובעונה אחת ועל פי תזמון מדויק, התייצבו שליחים בבתיהם של כמה עשרות בלוגרים ועיתונאים בערים מרכזיות בעולם, ובידיהם החבילה הנכספת.
לכמה מהם נלוו אפילו צוותי צילום, שהנציחו את מחוות ההתפעלות של הנבחרים כשהם שולפים את קופסת ההפתעות מן הכיסוי השקוף, פותחים אותה לרווחה ומתחתיתה מתרומם, בזכות מנגנון קיפול מיוחד, הגלקסי פולד, כשהוא פתוח לרווחה.
הפולד אמור היה להיות היהלום בכתר של ענקית הסלולר הקוריאנית. החלון שלה לעתיד. זהו גם הסמארטפון היקר ביותר שייצרה מעולם - 1,980 דולר מחירו לצרכן - והמאתגר ביותר מבחינה טכנולוגית: מכשיר נפתח, בתצורת ספר, שעובר בבת אחת ממצב של סמארטפון שגרתי מאורך לטאבלט בינוני בעל מסך אחד.
חלפו שלושה ימים, ובדיוק ביום שבו העלתה סמסונג לרשת את הקליפ הקצבי הסוחף עם קריאות האושר של הסוקרים הראשונים, הופיעו בה ארבעה דיווחים בהולים בזה אחר זה: כתב אתר הטכנולוגיה The Verge, דיטר בוהן, דיווח על בליטה מתחת למסך באזור ציר הקיפול של הפולד ועל שיבושים בתצוגה; מבקר CNBC, טוד הסלטון, סיפר שהמסך שלו נשבר לחלוטין; ואילו הסוקר המיומן של בלומברג, מארק גורמן, והיוטיובר העצמאי הנחשב מרקוס בראונלי, הודו שניסיון שלהם להסיר מה שנראה כ"מגן מסך" הסתיים בהשבתה טוטאלית של המכשיר. ג'ואנה סטרן מוול סטריט ג'ורנל מיהרה להצטלם עם הפולד על תקן סנדוויץ', כשבמרכזו נקניקייה. "אנחנו לא בודקי הבטא שלכם", נזפה בסמסונג.
בעולם השיווק קוראים לזה קטסטרופה. אנשי יחסי הציבור המיומנים של סמסונג העולמית - שלמדו משהו על קטסטרופות במשבר הקודם, כשמכשירי Note 7 עלו באש בזה אחר זה ב-2016 - הגיבו מיד אך בזהירות, הבטיחו בחינה ובדיקה של הנושא, אבל גם הבהירו כי ה"מדבקה" שגירדו גורמן ובראונלי הייתה בעצם שכבת מגן, שהיא חלק מהתצוגה ואינה ניתנת להסרה כלל.
חלפו עוד יומיים עד ששליחים חדשים שוגרו לבתי הסוקרים ואספו מהם את יחידות הבדיקה, ועד שסמסונג הכריזה רשמית על דחייה בתאריך ההשקה של המכשיר, במקור 26 באפריל, שתוקדש "לחיזוק ההגנה על התצוגה". השבוע הודיעה רשת AT&T האמריקאית למנוייה שתאריך היעד החדש הוא 13 ביוני.
במקביל, באופן חסר תקדים בעולם העיתונות המקצועית בארה"ב, הוריד האתר המקצועי iFixit מהרשת סקירה ביקורתית שפירסם על המבנה הטכני של ה-Fold, לפיה מדובר במכשיר "שברירי באופן מדאיג". לפי ההסבר בבלוג של האתר, הסמארטפון סופק על ידי "שותף מהימן", וכי "באמצעות השותף, סמסונג ביקשה להסיר את הסקירה".
האם מדובר במחדל הנדסי משווע, שיעלה עתה לסמסונג, מלבד פגיעה שמה הטוב, הון עתק בשל גריסת מיליוני מכשירים ו/או תכנון מחדש של הסמארטפון היקר? האם נסתם בכך הגולל על הפולד ובכלל, על חלום מכשירי העתיד?
עם כל עוצמתה, סמסונג לא יכולה להרשות לעצמה חזרה על פרשת הנוט 7. רק השבוע דיווחה שהרווח התפעולי שלה ירד ברבעון הראשון של השנה בכ-60%, והזהירה את המשקיעים שהיא עומדת להרוויח הרבה פחות כסף ברבעון הנוכחי. באופן כללי, אנשים קונים היום פחות סמארטפונים מבעבר, הסינים מזנבים במכירות, ומעבר לכך ניכרת גם ירידה בביקוש למסכים ולשבבי זיכרון, שהם ה"לחם והחמאה" של החברה. הפולד - סוג חדש של מכשיר, סמל סטטוס עתידני - אמור היה לייצר לה תקווה, ולאפשר לה למצב את עצמה בדמיון שלנו כחדשנית ונועזת.
השמועות ברשת על סמארטפונים מתקפלים מסעירות את דמיונם של רבים כבר שנים. הן התחזקו בשנה האחרונה כשהתברר שטכנולוגיית המסכים הגמישים הגיעה לבשלות: LG הציגה לפני פחות מחצי שנה מסך טלוויזיה מסחרי נגלל. אין ספק שהיתרון העיקרי בטכנולוגיה הוא באפשרות להפוך מכשיר קטן לגדול: בפתיחה, במשיכה, בגלגול או בפריסה. בעולם הסמארטפונים לפחות, האנושות הוכיחה בניגוד לציפיות שהיא אוהבת מסכים גדולים אפילו על חשבון נוחות. אז תארו לכם שילוב של "גדול" עם "נוח": סמארטפון שהופך לטאבלט לפי הצורך.
סמסונג - מודעת לאתגר הטכני, שחייב את מהנדסיה למצוא לו פתרונות ייחודיים - יצאה מגדרה כדי לשמור בסוד את הפרויקט, ובעיקר את פרטיו. אפל היריבה מורגלת בשמירה על סודיות: זו מעוגנת ב־DNA שלה מימי סטיב ג'ובס. סמסונג מנוסה פחות והיסטרית יותר: מקורות בחברה סיפרו לנו השבוע שהפאניקה מפני "הנדסה לאחור" של הסינים - כלומר העתקה בוטה של רכיבים וגניבת רעיונות הנדסיים - היתה כל כך גדולה, עד שהעובדים בפרויקט נדרשו למידור מוחלט.
יותר מזה: סמסונג נאלצה, אולי לראשונה בתולדותיה, לצמצם דרמטית את מספר הבודקים, אלה שבאופן מסורתי מנסים כל מכשיר חדש שבועות וחודשים לפני השקתו וחושפים באגים שצצים ב"עולם האמיתי". רק שאם בסמארטפון "רגיל" ניתן היה "להחליק פינות", דווקא מוצר חדשני כל כך, שעשוי להגיב בדרכים לא צפויות, מחייב ניסוי ממושך, על ידי נסיינים מגוונים, ובתנאי אמת ככל האפשר.
להחלטה להימנע מכך, יתברר בהמשך, קשר מצער לעובדה ש"חבילת ההפתעות" הגיעה אל העיתונאים הרבה לפני שרוב עובדי החברה זכו בכלל לגעת במכשיר, שלא לדבר על הרצתו. מעטה הסודיות הכבד גבה מחיר.
סמסונג לקחה סיכונים בייצור הפולד והתנהלה "על הקצה", במיוחד כשיותר ויותר דיווחים החלו להגיע בעיקר מהחזית הסינית, על יצרניות אחרות שעובדות על סמארטפונים מתקפלים: וואווי, שיאומי, מוטורולה (שהיא בעצם לנובו הסינית), נוביה (לבית ZTE), רויול — וגם היריבה המסורתית מבית, LG.
סמסונג ידעה היטב, שמכולן, הלקוחה הקרובה ביותר למכשיר סופי היא וואווי, שהודיעה מראש שבחודש פברואר שחלף, בתערוכת הסלולר בברצלונה, תציג לראשונה את ה-Mate X המתקפל, והכריזה שתתחיל למכור אותו בהמשך השנה.
בעולם שבו לראשוניות יש משמעות דרמטית - האפשרות שוואווי תקדים אותה לא באה בחשבון בסמסונג. היא התארגנה במהירות, ובצעד נדיר, חסר תקדים, הקדימה בשבוע בלבד את תערוכת ברצלונה בהשקת מכשירי הדגל שלה ל-2019, כשהפולד בראשם. הוא הוצג יחד עם סדרת הגלקסי S10 החדשה, בחגיגה תקשורתית מוגזמת במיוחד בסן-פרנסיסקו.
אבל העיתונאים החשדנים באירוע לא יכלו להתעלם מהעובדה שמעבר לפרטים שנמסרו בכתב ולצילומים המרהיבים שהוקרנו על הבמה, אף מכשיר לא הועמד לרשותם, כמקובל, לבחינה ולסקירה. או שהפולד לא היה באמת "סגור" ומוכן, או שסמסונג חששה עדיין מדליפת פרטים טכניים בלעדיים ומהעתקה בוטה - או ששתי האפשרויות נכונות.
בלי להיכנס לפירוט טכני מוגזם, אפשר לומר, שבעיות המסך שהתגלו בפולד מעידות על שני הרכיבים הרגישים שעומדים בבסיסו ומבדילים אותו מסמארטפונים אחרים: המסך והציר המסתובב. תארו לעצמכם ספר בעובי ממוצע: גם כשהוא במצב פתוח הוא מציג שני עמודים נפרדים; הציפייה מסמארטפון מתקפל היא להציג במצב כזה מסך אחד, רציף. יתרה מזו: כשמאגדים קבוצת דפים לספר נוצר מאחור "גב" הדורש כריכה. איזה "גב" יוכל לאחד שני מסכי סמארטפון בעובי של כ-7 מ"מ כל אחד?
כיוון שמסך זכוכית סטנדרטי לא יכול להתקפל, סמסונג (וכנראה גם אחרות) פיתחה במקומו חומר פולימרי חדש, גמיש, דקיק כמו נייר, בעל תכונות תצוגה דומות. הקוריאנים קוראים לו, "אינפיניטי פלקס". בניגוד לזכוכית המשוריינת, המסך הזה רגיש במיוחד וזקוק לציפוי פלסטי שקוף, חזק מאוד אך רגיש למגע. זוהי ה"מדבקה" שניסו העיתונאים גורמן ובראונלי להסיר.
את יכולת הקיפול מקנה לפולד ציר מיוחד, עתיר גלגלי שיניים זעירים ורכיבים עדינים אחרים, שפיתחו מהנדסי סמסונג במשך 3 שנים (בוואווי טוענים שמהנדסיה עבדו על ציר דומה 8 שנים). מקצועני iFixit הביעו התפעלות מהציר הזה. סמסונג הבטיחה שיעמוד ב-200 אלף פתיחות וסגירות, או 100 פעמים ביום, לאורך 5 שנים.
אז מה קרה למכשיריהם של שני העיתונאים האחרים? ככל הנראה, קרה מה שחשדו בעצמם: חלקיקי אבק ולכלוך חדרו מפינות המכשיר בחרירים שבין הציר למסך. די בחלקיק מיקרוסקופי כדי ליצור בליטה, ודי בכמה סיבובים שלה כדי לחורר את המסך.
בכל מקרה, מי שחשש שסמסונג תיאלץ עתה לגרוס מאות אלפי מכשירים פגומים שכבר יצאו מקווי הייצור שלה, לא מבין כיצד עובדת היום תעשיית הסלולר המשומנת: הזמן החולף מהרגע שבו מגיח מכשיר מפס הייצור שבקוריאה עד שהוא מגיע לחנות בישראל נמדד בימים ספורים בלבד. אף אחד לא מחזיק מלאים. הייצור מתוזמן בדיוק לפי ההזמנה במדינת היעד. המשמעות היא שרק מספר קטן יחסית של גלקסי פולד יוצר בפועל עד לרגע שבו החליטה סמסונג ללחוץ על הברקסים - רובם ככולם לצורכי בדיקות ושיווק.
האם הזמן שנותר עד אמצע יוני יספיק לסמסונג גם לבצע מקצה שיפורים בתכנון אטימת המכשיר וגם להעביר אותו לפסי הייצור? ותיקי התעשייה צוחקים: "איזו שאלה. במהלך שנות תכנונו של מוצר כזה מתוכננות חלופות רבות, כמעט לכל רכיב. לכל סוגיה קיימת מראש 'תוכנית מגירה' אלטרנטיבית. חלק מהחלופות נפסלות בדרך בשל אי-התאמה טכנית, חלק מסיבות עיצוביות, ואחרות פשוט כיוון שהן יקרות מדי. במילים אחרות, אין ספק שהפתרון כבר קיים, ואם לא - שהקוריאנים ייצרו אותו בתוך ימים".
האם ההתחלה ברגל שמאל לא מעידה כבר עתה על ניפוץ החלום למכשירים מתקפלים? בני שיחנו מתעקשים: "כשאתה קונה פרארי, אתה מוציא הון תועפות על צעצוע נפלא, שהוא גם סמל סטטוס. רק מה, אתה יודע מראש, שבגלל המרכב הנמוך שלו, אם תטוס איתו על הבמפרים ברחוב הסמוך הוא יינזק בוודאות, מה שלא יקרה ליונדאי משומשת. אז גם כשאתה קונה 'פולד' - קח בבקשה בחשבון מה אתה לא יכול לעשות איתו".
אנשים שזכו לבחון את הגלקסי פולד מקרוב (אגב, יש כבר גרסה עברית מלאה), מדווחים על ריגוש יוצא דופן שהוא מעורר. התכונה הבולטת ביותר שלו היא תכונת "המשכיות האפליקציה": הפעלת יישום במסך החיצוני? כשתפתח את המכשיר הוא יתפרס אוטומטית במצב טאבלט. עם האפליקציות של "ידיעות אחרונות" ו-ynet זה עובד נפלא. אגב, אם פותחים את המכשיר בעיצומה של שיחה, היא תועבר אוטומטית למצב רמקול.
תכונה שימושית נוספת במצב הפתוח (טאבלט של 7.3 אינץ') היא האפשרות להפעיל במקביל שלושה יישומים זה לצד זה, לשנות את גודלם ולהעביר נתונים מאחד לשני.
רק שכדי ליצור טאבלט ביחס 4:3 המסורתי, הצג החיצוני צר ומאורך מאוד, ביחס הלא שגרתי של 21:9 (4.6 אינץ'). מה שמקשה, למשל, על הקלדה מהירה. להקלדה נוחה באמת עדיף לעבור למצב הפתוח. בכלל, ההמלצה היא לבצע בצג החיצוני שימושים בסיסיים בלבד, כמו מענה לשיחות, ולכל משימה הדורשת קריאה וצפייה ממושכות - לפתוח אותו.
חיישן טביעת האצבע ממוקם במסגרת הצד של המכשיר, מימין, כמו בסמארטפונים של סוני בעבר וכמו ב-S10e החדש. את הפינה הימנית העליונה של הפולד הפתוח מכערת מגרעת גדולה. אפשר לחיות עם זה כשאתם רק קוראים או גולשים; פחות כאשר אתם צופים בווידיאו. ניתן בהגדרות להשחיר את כל הפס העליון של הטלפון, שבו נבלעת המגרעת.
מה שלא הצליחו המהנדסים למנוע, בינתיים, הוא מעין רצועה שקועה מאורכת, בנקודת הקיפול של המסך, מתחת לציר, שנראית לעין האנושית במבט ראשון, אך נעלמת אחרי דקות של התרגלות. את בעיית האטימות מפני חלקיקי אבק אפשר לראות מיד, בחורים הזעירים בנקודת העיקול של המסך.
על המפרט והביצועים מיותר לדבר: כל בודקי הפולד התלהבו. רכיביו, מהמעבד עד 6 המצלמות (3 מאחור, שתי סלפי מבפנים ועוד אחת לסלפי חיצוני), מקבילים לאלו של הגלקסי S10 פלוס. שבחים מיוחדים קיבלו שתי הסוללות, שיוצרות יחד 4,380 מיליאמפר-שעה, נטענות אלחוטית וגם יודעות להטעין אלחוטית מכשירים אחרים. ל"ביזנס אינסיידר" הן הספיקו ליומיים של עבודה.