משחקי תלת־ממד עם תגובה מיידית, רפואה מרחוק, מציאות רבודה, מכוניות ללא נהג ה"משוחחות" ביניהן - מה לא הבטיחו לנו בנוגע לדור החמישי בסלולר. אז הגיע הזמן להוריד ציפיות. חשוב לומר בהגינות: אין בינתיים טעם לרכוש סמארטפון רק בגלל תאימותו לדור החדש. מי שישלה את עצמו צפוי להרגיש כמו מי שרכש טלוויזיית 8K חדשה, כשמבחר התכנים לצפייה אפילו ב־4K עדיין אפסי.
- לא רוצים לפספס אף כתבה?
עם כל הכבוד לקמפייני הפרסום העתידניים, חנן בן ארי של פלאפון עוד לא בדרך לחלל, והקשישות של פרטנר רחוקות מלהפוך לרובוטריקים: כל שלוש הרשתות שהושקו בתרועה רמה בישראל נמצאות בחיתוליהן ממש, עם כיסוי חלקי מאוד של הארץ, ובתהליכי לימוד, טעייה ותעייה ראשוניים. לפחות בשנה הקרובה הן יספקו ביצועים בסיסיים, שההבדל בינם לבין ביצועי דור 4 טובים יהיה כמעט בלתי מורגש. בשנתיים הקרובות אף אחת מהן לא תתקרב אפילו למהירות המקסימלית והיציבה של יותר מ־1,000 מגה־ביט בשנייה, שרשתות דור 5 הצליחו לספק בתנאי מעבדה.
כתבות נוספות למנויים:
למרבה המזל, דווקא דור 4 יקבל השנה דחיפה בישראל: חלק מן התדרים שמפעילות חברות הסלולר רכשו במכרז שנערך לאחרונה נועדו לתגבר דווקא אותו - המהירות והיציבות ברשת ישופרו מאוד, ויורגשו בסלולריים שלנו בחודשים הקרובים; אבל בשביל זה לא צריך דור 5, ובטח שאין טעם לרכוש לו חבילות גלישה ייחודיות.
לא רק בארץ, גם בעולם - אפילו בארה"ב ובדרום קוריאה, הנחשבות מתקדמות בתחום - הרשתות החדשות עוד לא החלו באמת להתניע. במקרים רבים מהירות הגלישה שהן מספקות איטית אפילו יותר ממהירות דור 4, וסמארטפון המקושר אליהן פועל רוב הזמן רק בדור 4. כתב המגזין הטכנולוגי "דה וורג'" בסן פרנסיסקו, שעוקב אחר התפתחות הרשת בעיר, מדווח בצער: "גם כשרשת דור 5 מהירה יותר מדור 4, זה שונה מבחינה נומינלית בלבד. לעיתים קרובות היא איטית יותר".
חוץ מהיקף פריסת האנטנות - שבישראל, כאמור, הוא מינימלי בינתיים - ביצועי רשת דור 5 תלויים במשתנים רבים. בחלוקה גסה, יש בעצם שני סוגים של "דור 5", שכל אחד מהם פועל בחלקים שונים של ספקטרום הרדיו. הסוג האחד, המבוקש והנדיר יותר, שבזכותו נולדו התיאורים על אודות הביצועים המופלגים של הרשת, מתבסס על מה שמכונה "גלים מילימטריים", ובשפה המקצועית mmWave. תדרי mmWave מציעים אומנם את המהירויות הגבוהות (והמלהיבות) ביותר, אך סובלים מטווחי קליטה קצרים במיוחד. כדי ליהנות מהיכולות שלהם, יש צורך ברישות מוגבר וצפוף מאוד של אנטנות. בארה"ב נמצאים תדרים כאלו בשימוש (חלקי) רק אצל המפעילה ורייזון.
הסוג השני, שמתייחס לשלל תדרי רדיו אחרים, מכונה Sub-6. תדרים אלו מאפשרים מהירויות פחות גבוהות (מעשית - 200־400 מגה־ביט לשנייה ביום טוב), אבל ברוב המקרים מגיעים למרחקים ארוכים יותר ומצליחים לחדור טוב יותר לבניינים.
רוב מדינות העולם, וכמובן ישראל, לא הקצו בינתיים תדרי mmWave למפעילות הסלולר, בין השאר בגלל מגבלות טכניות מסובכות. סביר שאלו ייפתרו בבוא הזמן, ובעתיד כל המפעילות יאמצו אותם ויוכלו להציע מהירויות חלומיות באמת עבור רשתות דור 5 שלהן. אבל זה לא יקרה בן לילה, בטח לא בשנתיים הבאות. הרוב יתמקדו בינתיים במה שיכולים להציע תדרי Sub-6 השונים, וזה לא מעט. הרשתות בארץ צפויות לעבור חבלי לידה לא קלים, שיימשכו חודשים ואולי שנים, ובמהלכם - לפחות מבחינתו של לקוח ממוצע - בחוויית המשתמש לא יהיה הבדל דרמטי.
ומה באשר לסמארטפונים עצמם? ענקית המעבדים קוואלקום אמנם מציעה ליצרני המכשירים כמה מעבדים (סנאפדרגון 865 ו־765) הכוללים מודם דור 5 שמותאם למגוון התדרים הגדול שהטכנולוגיה מכסה. אבל כולם מבינים שלא מספיק להרכיב מעבד כזה בתוך המכשיר; נדרשת עבודת התאמה מדוקדקת בינו לבין המרכיבים האחרים. מועדים לפורענות במיוחד - הספק הסוללה והתחממות המכשיר. יותר מזה, נדרשת התאמה טובה בין המכשיר לבין הרשת שהוא אמור לפעול בה, במיוחד כשמדובר ברשת שברירית כמו בישראל. "כולנו לומדים תוך כדי תנועה", אמר לנו השבוע בכיר בענף.
בפועל, מקרב שש היצרניות שמציעות בארץ - או שיציעו בקרוב - מכשירי דור 5, רק שתיים, הענקיות סמסונג ואפל, מציבות לעצמן ולמפעילות רף גבוה במיוחד במאמץ להתאים את הסמארטפונים שלהן לרשתות המקומיות. כמויות המכשירים שהן מוכרות כאן, כמובילות השוק, מחייבות אותן למנוע מראש תקלות מביכות.
אפל, כדרכה, שיגרה רשימת דרישות טכניות מדוקדקת ומחמירה למפעילות, ורק לאחר שיעמדו בכולן יורשה להן להפעיל שירות דור 5 באייפונים החדשים. בסמסונג עובדים בימים אלו מהנדסי החברה בצמוד למפעילות על התאמת החומרה והתוכנה במכשירים לרשתות המקומיות. עד שיסתיים התהליך, כל הדגמים הרלוונטיים שלה יישארו חסומים לגלישת דור 5.
שאר היצרניות - שיאומי, נוקיה, LG ,OnePlus ו־realme - מציעות בארץ בלי בעיה מכשירים הפתוחים לתדרים הישראליים. רק חלק מהם - לרוב, אלה שנמכרים על ידי המפעילות עצמן - נבחנו על ידן והוכנסו בהם שינויים לפי דרישתן. בכל מקרה, רובם לא עברו בקרה מעמיקה בתנאי אמת, וגם לא אופטימיזציה לתנאי הארץ. מדובר בהימור גדול. יעבוד? סביר שכן, אבל עם ביצועים לא אופטימליים ועם סיכון לא קטן לתופעות בלתי צפויות.
אגב, בלי קשר לקורונה ולבדיקות ההתאמה, לסמסונג נוצרה בעיה מיוחדת עם דגמי דור 5: באירופה ובארץ החברה נוהגת תמיד לכלול במכשירי הגלקסי והנוט מעבדי "אקסינוס" מתוצרתה, ואלה נכללו השנה גם במכשירי גלקסי S20 ונוט 20. הבעיה: ה"אקסינוס" לא תומך בדור 5 ונוצר צורך להביא לארץ במיוחד מכשירים יקרים יותר, עם מעבדי "קוואלקום".
בחרנו להציג כאן רק דגמים שכבר ניתנים לרכישה בישראל. המכשירים של סמסונג עדיין חסומים לשימוש בדור 5, ולפי החברה, ההפעלה צפויה בעדכון שיגיע "בתחילת הרבעון הראשון של 2021". בינתיים השוק מצפה לשני דגמי אייפון 12 הראשונים, שיגיעו לארץ לפי ההערכות בתוך חודש, אבל עדיין לא ברור אם ייפתחו מיידית לגלישת דור 5. סמסונג תשיק דגם דור 5 של "נוט 20 אולטרה" בתחילת דצמבר. LG מתכננת לתחילת דצמבר את המכשיר עם הצג המסתובב שלה, Wing, ובתחילת ינואר 2021 את גרסת דור 5 של דגם "וולווט".
אבל אלו מיועדים רק למתקשים להתאפק. לדברי מקורות בענף הסלולר, בשנה הבאה צפוי בחנויות צונאמי של ממש במכשירי דור 5. לפי ההערכות, כ־75% מבין מכשירי הפרימיום הבאים יתמכו בטכנולוגיה, אבל גם כ־30% מבין הבינוניים ו־10% מבין הזולים.
סדרת Mi 10 היא המרשימה ביותר שהוציאה שיאומי תחת ידיה עד כה - ספינות דגל במחיר מעולה, שמשלבות עיצוב מלוטש עם החומרה הכי עדכנית.
מסך: 6.67 אינץ', Tiny TrueColor עם קצב רענון של 90 הרץ (בדגם ה־Pro - 144 הרץ).
משקל: 216 גרם.
מעבד: סנאפדרגון 865.
זיכרון: זיכרון: 6 גיגה זיכרון RAM (שמונה גיגה ב-Pro) ו-128 גיגה לאחסון
מצלמות: 64 מגה־פיקסל (ו-108 בדגם ה־Pro)
13מגה־פיקסל לזווית רחבה, ו־5 מגה־פיקסל.
מצלמת סלפי: 20 מגה־פיקסל, חריר במסך.
סוללה: 5,000 מיליאמפר־שעה, עם טעינה מהירה (33 ואט) וטעינה אלחוטית.
יתרונות: עיצוב יוקרתי, מסך עם קצב רענון יוצא דופן, צילום לילה מוצלח, טעינה מהירה, סאונד חזק ועשיר. וכמובן, מחיר מפתיע.
חסרונות: המכשירים כבדים, מצלמות רוחב ומקרו מאכזבות, אין עמידות במים ובאבק.
מחיר: 2,000 שקל ל־Mi 10T;
2,300 שקל ל־Pro.
יורשו של הפוקופון המוצלח מ־2018, שהוסיף קצת יוקרה למכשיר ביניים. שילוב בין עיצוב מרשים, מפרט חזק, מצלמה נשלפת - ומחיר נוח.
מסך: 6.67 אינץ', סופר־AMOLED המעולה, "נקי" לגמרי, ללא מגרעת או חריר לסלפי.
משקל: 219 גרם.
מעבד: סנאפדרגון 865.
זיכרון: 6 גיגה זיכרון RAM ו-128 גיגה לאחסון.
מצלמות: 64 מגה־פיקסל, 13 מגה־פיקסל לזווית רחבה, 5 מגה־פיקסל לזום, ו־2 מגה־פיקסל לצילום עומק.
מצלמת סלפי: נשלפת אוטומטית מהמסך, 20 מגה־פיקסל, מצוינת.
סוללה: 4,700 מיליאמפר־שעה, עם טעינה מהירה (30 ואט).
יתרונות: עיצוב יוקרתי עם מסך מלא, ביצועים טובים, מסך נהדר, סוללה חזקה, טעינה מהירה מאוד.
חסרונות: עבה וכבד, אין רמקולי סטריאו, אין עמידות במים ובאבק.
מחיר: 2,500 שקל.
זוג מכשירי הכמעט־פרימיום החדשים של OnePlus, שמתיימרת לייצר סמארטפונים המתמקדים בָּעיקר ובמחיר נוח. עיצוב מרהיב, מפרט וביצועים חזקים.
מסך: 6.5 אינץ' (6.8 בדגם ה־Pro) מסוג AMOLED, קמור, עם קצב רענון של 90 הרץ (120 בדגם ה־Pro).
משקל: 180 גרם (199 גרם בדגם ה־Pro).
מעבד: סנאפדרגון 865.
זיכרון: 8 גיגה RAM ו-128 גיגה לאחסון.
מצלמות: 48 מגה־פיקסל, 16 מגה־פיקסל לזווית רחבה (48 ב־Pro)
8 מגה־פיקסל לזום אופטי X3 (רק ב־Pro) ו-2 מגה־פיקסל לצילום מקרו (5 ב־Pro).
מצלמת סלפי: 16 מגה־פיקסל, עם תמונות מפורטות.
סוללה: 4,300 מיליאמפר־שעה (4,510 בדגם ה־Pro), עם טעינה מהירה (30 ואט).
יתרונות: מסך נפלא, ביצועים טובים, טעינה מהירה. ב־Pro גם טעינה אלחוטית ועמידות במים ובאבק.
חסרונות: מחיר לא אטרקטיבי, לדגם הרגיל אין עמידות במים ובאבק, ההבדלים בין הדגמים לא מצדיקים פער של 1,000 שקל.
מחיר: 3,000 שקל לדגם הרגיל, 4,000 לדגם Pro.
קילר אמיתי. המכשיר השאפתני ביותר בסדרה שהשיקה realme הסינית בארץ עד כה, עם מפרט חזק ונדיב כמעט בכל תחום ובמחיר הגיוני.
מסך: 6.4 אינץ' מסוג סופר־AMOLED, כמעט בלי שוליים, עם קצב רענון של 90 הרץ.
משקל: 205 גרם.
מעבד: סנאפדרגון 865.
זיכרון: 12 גיגה RAM ו-256 גיגה לאחסון.
מצלמות: 64 מגה־פיקסל, 8 מגה־פיקסל לזווית רחבה, 12 מגה־פיקסל לזום אופטי X2,
2 מגה־פיקסל לחיישן צילומי עומק.
מצלמות סלפי: שתיים. 32 ו־8 מגה־פיקסל, עם תמונות חדות ומפורטות.
סוללה: 4,200 מיליאמפר־שעה, עם טעינה מלאה תוך 35 דקות (65 ואט).
יתרונות: עיצוב מרשים, מסך נפלא, ביצועים טובים, צילומי לילה מצטיינים, נפח אחסון גדול, מהירות מהירות טעינה מדהימה, רמקולי סטריאו.
חסרונות: כבד, אין עמידות רשמית במים ובאבק.
מחיר: 2,700 שקל.
HMD Global, בעלת המותג נוקיה, שמבטיחה תמיד ביצועיים איכותיים יחד עם מחיר מינימלי, מציעה כאן מפרט בינוני פלוס, שמתייחד בעיקר במצלמה טובה. למרות היומרה, הוא לא מצליח להכות את המתחרים הסיניים במחיר.
מסך: 6.8 אינץ' מסוג IPS, כמעט בלי שוליים.
משקל: 220 גרם.
מעבד: סנאפדרגון 765G.
זיכרון: 8 גיגה RAM ו-128 גיגה לאחסון.
מצלמות: 64 מגה־פיקסל, 12 מגה־פיקסל לזווית רחבה, 2 מגה־פיקסל לצילום מקרו, 2 מגה־פיקסל חיישן עומק.
סלפי: 24 מגה־פיקסל. תמונות ברמה ממוצעת.
סוללה: 4,500 מיליאמפר־שעה, עם טעינה מהירה.
יתרונות: מערכת הפעלה אנדרואיד "נקייה", בלי תוספות, וביצועי מצלמה טובים, גם בווידיאו.
חסרונות: ענק, כבד מאוד, מסך בסיסי, מעבד תואם דור 5 אבל חלש משל המתחרים, אין עמידות במים ובאבק.
מחיר: 2,300 שקל.
המכשיר הכי עדכני בסדרת S20, עם תאימות לדור 5 ועם כמה פשרות מתחייבות, כמו גב פלסטיק ומצלמות מוחלשות.
מסך: 6.5 אינץ', סופר־AMOLED, בלי שוליים, קצב רענון 120 הרץ.
משקל: 190 גרם.
מעבד: סנאפדרגון 865.
זיכרון: 8 גיגה RAM, 128 גיגה לאחסון.
מצלמות: 12 מגה־פיקסל, 12 מגה־פיקסל לזווית רחבה, 8 מגה־פיקסל לצילום זום X3.
סלפי: 32 מגה־פיקסל. תמונות ממוצעות.
סוללה: 4,500 מיליאמפר־שעה. טעינה אלחוטית מהירה.
יתרונות: מסך מעולה, מצלמות קדמיות טובות, עמידות במים ואבק.
חסרונות: מארז פלסטיק, צילומי סלפי לא מבריקים.
מחיר: 2,850 שקל.
בכיר הדור השני למתקפלים של סמסונג. טלפון מעוצב לתפארת ויקר להחריד, שהוא "שניים באחד" - גם סמארטפון וגם טאבלט קטן. למי שבאמת צריך, ובעיקר למי שיכול להרשות לעצמו.
מסכים: 6.2 אינץ' במצב סגור, 7.6 אינץ' במצב פתוח. סופר Amoled.
משקל: 280 גרם.
מעבד: סנאפדרגון 865.
זיכרון: 12 גיגה RAM, 256 גיגה לאחסון.
מצלמות ראשיות: שלוש, כולן 12 מגה־פיקסל - עיקרית, זווית רחבה וזום X2.
סלפי: שתיים של 10 מגה־פיקסל (במסך החיצוני והפנימי).
סוללה: 4,500 מיליאמפר־שעה, עם טעינה מהירה (25 ואט). יש טעינה אלחוטית.
יתרונות: מסך רחב מושלם; מריץ כמה אפליקציות על צג אחד; ביצועים מעולים
חסרונות: ענק, כבד ומגושם, אין עמידות במים ובאבק.
מחיר: 8,000 שקל.
פורסם לראשונה: 06:25, 30.10.20