ההחלטה של אפל למכור את מכשירי סדרת אייפון 12 ללא מטען בקופסה איכזבה משתמשים רבים ברחבי העולם. כעת מסתבר שהיא גם תעלה לה לא מעט כסף. Procon-SP, הרשות להגנת הצרכן במדינת סאו פאולו בברזיל, הטילה על ענקית הטכנולוגיה קנס של כשני מיליון דולר בגין "פרסום מוטעה, מכירת מכשיר ללא מטען ותנאים בלתי הוגנים".
כתבות נוספות על אפל:
עם השקת סדרת אייפון 12 באוקטובר 2020, הודיעה אפל כי המכשירים יגיעו ללא מטען בקופסה. בחברה הסבירו כי מטרת המהלך היא לשמור על איכות הסביבה: הוא מאפשר לה להקטין את האריזות של המכשירים וכך לשנע יותר יחידות בכל משלוח. עם זאת, כבר אז היו מי שטענו כי המהלך נועד בעיקר לחסוך ליצרנית האייפון כסף, בזמן שעלויות הייצור של המכשירים טיפסו בגלל רכיבי ה-5G.
בדצמבר האחרון הודיעו אנשי Procon-SP לאפל כי מכירה של סמארטפון ללא מטען מהווה הפרה של חוק הגנת הצרכן בברזיל. בתגובה אמרו באפל כי למשתמשים רבים יש כבר מטען, ולכן אין צורך לספק להם אחד נוסף. ברשות הברזילאית לא התרצו והעבירו לאפל שורת שאלות: אם המחיר של המכשירים ירד בגלל היעדר המטען, מה המחיר של האייפון עם ובלי המטען, והאם צומצם היקף הייצור של המטענים. יצרנית האייפון, אומרים ב-Procon-SP, לא הגיבה.
התסכול של הברזילאים מהיעדר המטען מובן הרבה יותר כאשר בוחנים את תג המחיר של האייפון במדינה: מחירו של אייפון 12 מיני, שעולה 729 דולר בארה"ב, עומד בברזיל על כ-1,200 דולר. ההפרש הזה הוא תוצאה של התחזקות הדולר מול הריאל הברזילאי, שנחלש משמעותית עקב מגפת הקורונה.
היעדר המטען הוא רק אחת הסיבות לקנס שהוטל על אפל: בברזיל טוענים כי החברה סירבה לתקן מכשירי אייפון 11 פרו אחרי מגע עם מים; לא סייעה לצרכנים שנתקלו בבעיות אחרי עדכון גרסת iOS; ומגנה על עצמה משפטית כדי לא לתקן פגמים נסתרים במכשירים.
"אפל צריכה להבין שבברזיל יש חוקים ומוסדות קשוחים להגנה על הצרכן. היא צריכה לכבד אותם", מסר מנהל Procon-SP, פרננדו קאפז. אפל טרם הגיבה להחלטה והיא יכולה להגיש ערעור. כך או כך, הקנס שהטילה ברזיל לא צפוי להדיר שינה מעיניו של מנכ"ל אפל, טים קוק. ברבעון האחרון של 2020 עמדו הכנסות החברה על 111.4 מיליארד דולר.