האם 2021 צפויה להיות השנה שבה הסמארטפונים המתקפלים יפרצו סוף סוף למיינסטרים? אם להאמין להדלפות, במהלך השנה אנחנו נראה את הופעות הבכורה של גוגל ושיאומי בקטגוריה הזו, ולמדפים יגיעו לא פחות מעשרה מכשירים מתקפלים חדשים.
עד כה, רק ארבע יצרניות השיקו סמארטפונים מתקפלים: סמסונג, וואווי, מוטורולה ורויול. חברות אחרות עובדות בשנים האחרונות על פיתוחים משלהן וחלקן אפילו הציגו אבטיפוסים ומכשירי קונספט, אבל טרם השיקו מוצר סופי.
למה אנחנו בכלל צריכים מסכים מתקפלים? בעיקר בשביל לחסוך במקום: גלקסי Z פולד 2 של סמסונג, למשל, הוא מכשיר עם מסך בגודל של טאבלט (7.6 אינץ') שניתן לקפל לגודל של סמארטפון ולהכניס יחסית בקלות לכיס (הוא עדיין עבה יותר מסמארטפון סטנדרטי). גלקסי Z פליפ של אותה חברה, לעומת זאת, הוא סמארטפון עם מסך בגודל 6.7 אינץ' שנסגר כמו מכשירי הצדפה של פעם למרובע קומפקטי.
נכון לעכשיו הסמארטפונים המתקפלים מהווים נתח קטנטן מהשוק העולמי: חברת המחקר גרטנר העריכה כי עד 2023, יימכרו 30 מיליון יחידות בלבד. זו טיפה בים המובייל - בשנת 2019 לבדה נמכרו יותר מ-1.3 מיליארד סמארטפונים ברחבי העולם. אנליסטים מעריכים שבהמשך, כשהטכנולוגיה תבשיל והמחירים יירדו, הסמארטפונים המתקפלים יהפכו למיינסטרים ואולי ישתלטו על השוק כולו.
אז אילו סמארטפונים מתקפלים אנחנו צפויים לראות השנה?
היצרנית הקוריאנית היא נושאת הדגל של קטגוריית המתקפלים. מאז 2019 היא השיקה כבר שלושה דגמים - גלקסי פולד, גלקסי Z פליפ וגלקסי Z פולד 2. השנה, לפי ההדלפות, היא תגדיל משמעותית את הפורטפוליו שלה עם לא פחות מארבעה מכשירים.
במחצית השנייה של 2021 אנחנו צפויים לראות שתי גרסאות של גלקסי Z פולד 3, שיגיעו עם מסכים קטנים יותר לעומת הדור הנוכחי, אבל יתמכו לראשונה בעט מגע. לא ברור עדיין מה בדיוק יהיה ההבדל בין שני המכשירים, אבל ייתכן שאחד מהם יהיה דגם "אולטרה" מתקדם יותר ואולי הוא יכלול - לראשונה אצל סמסונג - מצלמה מתחת לפני המסך.
לצד מכשירי פולד 3, החברה צפויה להשיק שתי גרסאות של גלקסי Z פליפ 2, טלפון הצדפה שלה - ככל הנראה גרסת פרימיום וגרסת "לייט" זולה יותר. המסך יהיה מעט יותר גדול בהשוואה לפליפ הראשון - 6.7 אינץ' לעומת 6.67 אינץ'. גם המסך החיצוני הקטנטן, שמציג את השעה והתאריך ומאפשר לצלם סלפי, צפוי לגדול מעט.
היצרנית הסינית עובדת כבר כמה שנים על סמארטפון מתקפל משלה ובתחילת 2019 היא אפילו הציגה סרטון עם אבטיפוס של מכשיר שמתקפל פעמיים. השנה אולי נזכה סוף סוף לראות אותו מקרוב: האנליסט רוס יאנג, מנכ"ל חברת המחקר DSCC, צייץ בסוף החודש שעבר כי ייתכן שהמכשיר המתקפל הראשון שיוצג ב-2021 יהיה של שיאומי.
לדברי יאנג, היצרנית מתכננת להוציא לשוק לא פחות משלושה סמארטפונים. מה יהיו ההבדלים ביניהם? אחד יתקפל כלפי פנים (כמו גלקסי Z פולד 2 של סמסונג), השני יתקפל כלפי חוץ (כמו מייט Xs של וואווי) והשלישי יהיה טלפון צדפה (כמו גלקסי Z פליפ של סמסונג). לצערנו, אנחנו עדיין לא יודעים הרבה מעבר לזה.
עוד שחקנית שצפויה להצטרף לשוק הסמארטפונים המתקפלים היא גוגל. לפי הדיווחים, ענקית הטכנולוגיה תציג את המכשיר שלה ברבעון הרביעי של 2021, כנראה במסגרת ההשקה של סדרת פיקסל 6.
אנחנו יודעים שגוגל עובדת כבר כמה שנים על סמארטפון מתקפל, והיא גם עבדה באופן צמוד עם סמסונג על ההתאמה של מערכת ההפעלה שלה, אנדרואיד, למכשירים מהסוג הזה. למרות זאת, מריו קוויירוז, מי שהיה אחראי על מכשירי הפיקסל ועזב את גוגל לפני כשנה, נשמע ספקני בשנת 2019. "אני לא חושב שהמוצר מספיק חדשני עדיין", אמר קוויירוז בריאיון לביזנס אינסיידר, "לקפל את הטלפון שלך זה מעניין, ולהפוך אותו לטאבלט, יש בכך התקדמות מסוימת, אבל זאת לא פריצת דרך שאתה אומר 'וואו, עכשיו זה משהו שונה לחלוטין'".
לצערנו, מעבר לפרטים היבשים על עצם ההחלטה של גוגל להשיק סמארטפון מתקפל בסוף השנה, לא הודלפו פרטים נוספים לגבי התכונות של המכשיר. האם החברה הגיעה סוף סוף לפריצת דרך שתגרום למשתמשים לומר "וואו"? אנחנו בהחלט מקווים שכן.
Oppo הציגה בדצמבר קונספט שפיתחה ביחד עם סטודיו העיצוב היפני ננדו - סמארטפון שתומך בעט מגע ומתקפל פעמיים כלפי מטה. עם זאת, לא ברור אם זה המכשיר שהחברה מתכננת להשיק בהמשך השנה. Vivo, לעומת זאת, רשמה בשנה שעברה פטנט על סמארטפון שתומך בעט מגע ומתקפל פנימה כמו הפולד של סמסונג. גם במקרה שלה, לא ברור אם זה המכשיר שיגיע למדפים בסופו של דבר.
כבר כמה שנים שאפל עובדת על סמארטפון מתקפל והחברה אפילו רשמה פטנט על כמה פיתוחים בתחום, אבל נכון לעכשיו לא ידוע על כוונה שלה להשיק מכשיר מתקפל ב-2021. בעבר דווח כי היא מתכננת להשיק אייפד מתקפל לפני שתציג גרסה מתקפלת של האייפון.
העובדה שאפל מתמהמהת אינה מפתיעה: למרות התדמית החדשנית שלה, אפל היא חברה שמרנית למדי שאינה ממהרת לאמץ טכנולוגיות חדשות שטרם הוכיחו את עצמן. כך, לדוגמה, רק בסוף 2020 היא הצטרפה לטרנד ה-5G, הרבה אחרי שרוב המתחרות שלה כבר השיקו מכשירים עם הדור החמישי של האינטרנט הסלולרי.
מה ששיבש את התוכניות של וואווי זה החרם האמריקאי המתמשך נגדה, שמקשה עליה לרכוש רכיבים לייצור סמארטפונים ואילץ אותה למכור את מותג הסמארטפונים הזולים הונור. כעת, לא ברור אם הסמארטפון המתקפל השלישי שלה יגיע אי פעם לחנויות.
בנוסף למבול הסמארטפונים המתקפלים, ייתכן שהשנה יגיעו לראשונה לשוק מכשירים בעלי מסך מתגלגל. המסך הגמיש של המכשירים האלה מתגלגל בלחיצת כפתור, מה שמאפשר לשחק עם שטח הפנים המסך. למה לקפל כשאפשר לגלגל?
הענקית הקוריאנית LG הציגה ב-2019 טלוויזיה בעלת מסך מתגלגל, ולכן לא מפתיע שהיא עובדת על סמארטפון שמבוסס על טכנולוגיה דומה. המכשיר, שזכה לשם הזמני Project B, צפוי להגיע למדפים במרץ הקרוב. הדמיות שדלפו לרשת מציגות מסך שניתן לגלגל ימינה ושמאלה וכך להכפיל את שטח הפנים שלו.
LG היא לא היחידה שעובדת על מכשיר מסוג כזה: סמסונג דיספליי, חברה-אחות של יצרנית הסמארטפונים המצליחה בעולם, הציגה בשנה שעברה באתר שלה איור של סמארטפון בעל מסך מתגלגל. לפי דיווח באתר ETNews, ייתכן שמכשיר המבוסס על האיור, עם מסך שניתן למתוח כלפי מעלה, יגיע לחנויות ב-2022.
OPPO הציגה בנובמבר סמארטפון שניתן להגדיל את שטח הפנים שלו מ-6.7 ל-7.4 אינץ' באמצעות גלגול של המסך. למרות ששמו של המכשיר - OPPO X 2021 - מרמז על כוונה להשיק אותו השנה, בחברה אמרו כי מדובר בהדגמת יכולות בלבד ושהוא לא יגיע לחנויות "בעתיד הקרוב". TCL הסינית עובדת גם היא על מכשיר בעל מסך מתגלגל, וסביר להניח שגם יצרניות אחרות.